Všetko je písané na priatelia
Baby, mam otázku ohľadne hypotéky atd.. moc sa v tom nevyznám ako to chodí ale popisem situáciu. Mám priateľa 5r, mame u jedno male dieťa a cakame druhé.pred 2r bral hypo,na seba.. je vlastník bytu, hypo je nanho..ja tu len byvam v podstate. Platim jedlo, nákupy aj to nie stále. Nic ine odomna nechce, všetko hradí sam. Svadba sa neriesi,z jeho strany som záujem nevidela.( Iba kecy ze raz..) z mojej strany tiež záujem opadol. Mame sa radi, vychádzame spolu fajn, obcas hádka , občas kriza ale vždy to prejde... To je tak v stručnosti. Uvedomujem si ze keby mu prepne vyhodí ma a ostanem s holym zadkom a dvoma deťmi sama na ulici.. som realista. A vlastne otázka znie... Je možné v budúcnosti tuto situáciu zmeniť? Môže ma napr po svadbe dopísať ako spoluvlastnicku bytu? Co sa vlastne pp svadbe právne zmení? Alebo sa ani nemusime brat a moze ma z vlastnej vôle zapísať ako spolumajitelku, stým zeby som neskôr ked zacnem pracovať platila polivicu emergi aspoň? Viete,o ide mi o to ze ked sa brala hypotéka, povedal ze nemôžem byt ako spolumajitelka ani nič,ze to berie na seba... myslíte ze si nechal otvorené zadné vrátka a ? Ze už vtedy to mihol riešiť aj somnou? Vyhováral sa na to ze som na materskej tak preto by nam ani bypo nedali spolu.
Neviem, že či bábätko bolo plánované prvé, ale ak áno tak ste mohli riešiť spoločne najprv tú hypotéku a až tak počať dieťa.
Jasné, že nie si hlúpa, máloktorá z nás je dokonalá a úplne chápem, že si chcela pre dieťa mať zariadené bývanie.Skôr nerozumiem tomu prečo sa nejaký muž stavia ku vzťahu takto.
Spoločné bývanie ktoré by patrilo obom nie, svadba nie, ale dieťa áno?🤷
Deti sú ten najväčší záväzok.
Chápem, že ak dieťa bolo už na ceste alebo už bolo na svete tak si inú možnosť nemala len pristúpiť na jeho podmienky (neviem, že či sa MD, RD ráta ako príjem) a chápem aj to, že si nechcela s druhým čakať aby nebol veľký vekový rozdiel.
Ešte by bolo riešenie, ak uvažujete obaja o spoločnej budúcnsoti, predať tento byt a kúpiť iný spoločne a mať spoločne nový byt/dom vrátane spoločnej hypotéky. Ak Vám teda záleží obom na tom, aby ste boli rodina a mali aj spoločný majetok.
Ked bral hypo. mohol ta tam dopisat ako spolumajitel dlznik .... uz vtedy 🙂 ked to nechcel vtedy neurobi tto ani teraz 😊
@lienka.7 jasne, my sme sice manzelia, ja som na materskej a navysovali sme hypo kvoli rekonstrukcii a materska sa mi ratala do prijmov, ale len do vysky RP. Mam nizku matersku, ze este UP mi doplaca do vysky rodicovskeho, ale to nevadi. Je to cez 370 eur, co nie je malo, ako plus k manzelovym prijmom.
Jedine, ak je to inak, ked nie su manzelia, to neviem...🤔
@maximilie Samozrejme. Ale chciet vlastnit nehnutelnost len preto, ze som niekomu porodila dieta, mi tiez nepride ok.
Ďakujem vam všetkým aj za negatívne aj pozitívne komentáre a rady.. ste úžasné, otvorili ste mi oci viac a utvrdili ma v tom co som cítila uz dlhšie. Všetko si beriem v srdcu a budem premýšľat ako ďalej, chcem sa nejak začať vzdelávať, skúsiť kurzy počas RD aby som si našla lepšiu prácu v budúcnosti.cas hra v moj prospech.
Do svadby sa nehrniem ani ja uz, nechávam to otvorene a uvidíme ako sa to bude vyvíjať. Hlavné je pre mňa teraz výchova detí. A inak jedna z vas tu spomenula ze neskôr kúpiť spoločne niečo.. áno nad týmto uz som premýšľala aj som to priateľovi spomínala ze by som raz..ked budem uz pracovať a mat nárok na hypo a všetko.. ze by sme mohli premýšľať nad domom, predať but a vziať hypo spoločnú už.,kvoli deťom a skrz to ze byt nam raz bude malý..ale to je bude aktuálne tak za 10-15 rokov... Vyzeral ze sa mu nápad pozdáva tak snáď to nebude az tak stratené..no som realista, ružové okuliare som už dávno odhodila. Kto vie co ma on v hlave a mam podozrenie ze v tomto celom mu sikovne poradila jeho rodina.. ale to je ich vec, ja aspoň viem co môžem možno raz očakávat.
Este raz vďaka za rady a podporu 🧡
Prvé bábo inak plánované nebolo, tým bábätkom to celé v podstate začalo ,dokonca do kúpi bytu som ho dotlacila ja ( stým že ideme spoločne samozrejme) ..on moc nechcel.vyhovalo mu bývať u rodičov ,ale neľutujem, deti sú pre mna všetkým, budem sa snažiť byt mama co sa postará a neostane odkázaná na muža. 🙂
A predtym si nerobila?
Co vam branilo si vziat spolocnu hypo, ked si zistila ze si bola tehotna?
@lienka.7 robila ale nie na svk, rozhodla som sa vrátiť sem ked som ostala tehotná,zo strachu ze to nedám bez pomoci..tam sme boli v podnájme. možno to bola chyba toto rozhodnutie, to už nezistím.
Aj zahranicny prijem je prijmom... podla mna ta jednoducho dobehol, je mi luto 😔😔😔
Dnesna doba je zla, treba byt ostrazita a opatrna.
Ja na tvojom mieste by som sa do svadby uz ani nehrnula... ked nie je zaujem. Mohol si ta vziat hned, tehotnu. Toto su typicky vychcalkovia... a ani svadba ti nezaruci, ze ta nevyhodi ked sa mu nieco nebude pacit.
Ty si na MD, logicky sa ma teda starat on.
Urcite si setri pre seba co najviac to pojde, radsej byt za paranoidnu, ako potom za hlupanu a skoncit pod mostom...
Drzim ti palce 👌👌👌
@lienka.7 máš asi pravdu. Nechce sa mi niekedy veriť ,aki vedia byt ľudia zli a vychcani, keď mi povie ze všetko vraj robí pre nás ale ozajstný skutek utek, možno som paranoidna,ale intuitívne citom niečo iné.. uz len skrz to ako ma vynechával z riešenia hypo, ako riešil peniaze s matkou zavretý v izbe aby som nepočula. Vela sme sa vtedy hádali, nakoniec ja som zostala za zlú, ze vymyslam a ze on sa snaží a ja vyvolavam problémy. Čo už... Na zem ma to už nepoloží. Ďakujem za podporu 🙂
Inak mam otázku,len pre zvedavosť, ak by sme sa vzali a ja az po svadbe zdedila nejaký rodinný majetok po rodičoch, mal by podiel aj on alebo sa to da obísť?
nechapem komentare zien ktore tvrdia ze nemas narok by v LV lebo neprispievas. Ved prispievas ovela viac ako on. Starat sa doma o deti je ovela vacsia drina ako chodit do prace. Kazdy prispieva svojim dielom ci zarabanim penazi alebo starostlivostou o deti/domacnost. Problem je ze nezijete ako rodina, ale oni hladi na svoje. Ak nezmeni svoj postoj tak sa musis v buducnosti zabezpecit sama, ale s takym muzom neviem ci by som chcela byt.
Dary a dedicstvo nepatri do BSM 😉
Ale ak by si zdedila napr. pozemok a sli ste stavat dom, musi byt vas oboch... cize by si mu ho musela bud odpredat alebo darovat.
Ja na tvojom mieste by som to neurobila.
@lienka.7 takže ak zdedim uz dom,bude môj? Určite pokial on nezmení svoj postoj tak by som nic neprepisovala.chcem byt len obozretna a pripravená
Tvoje dedičstvo = tvoj majetok.
tvoj dar od niekoho = tvoj majetok.
Muž priateľ partner nema narok ani na cent.
Len nekupujte nič spolu. Tazko by si riesila po case keby prisli k niecomu aby ste sa rozdelili. Nechaj na svojom osobnom účte, doklady starostlivo odlož
Ano, len tvoj. 👌👌👌
Ja som zazila uz aj situacie, ako mas ty...
Dom bol len chlapa, po jeho smrti ho zdedila jeho matka a ta kopla milu "partnerku" do prdele z neho aj s dietatom (nebolo jeho ale).
@cacianka dakujem, budem si to pamätať. Je to velmi ďaleka budúcnost ale predsa lepsie byt pripravená uz teraz. 🌸
Ak teraz , alebo v manželstve niečo zdedíš je to aj po rozvode tvoje, na to manžel nemá nárok. Keby si teraz uzavrela manželstvo, tak byt samozrejme nakoľko bol nadobudnutý pred manželstvom, bude aj po rozvode priateľov, ale ty máš nárok na vyplatenie polovice splátok uhradených v manželstve, nakoľko všetky peniaze nadobudnuté v manželstve sú pred zákonom spoločné, to isté platí aj pre hypotéky a pôžičky nadobudnuté v manželstve. Takže manželstvo určite má význam. Nehovoriac, že keď priateľ napr. bude ležať po autohavárii v nemocnici, tak ti ani informácie o ňom nepodajú. Alebo keby tvoj priateľ teraz zomrel, tak po ňom dedia iba tvoje deti, ty nemáš na nič nárok, normálne skončíš na ulici, respektíve budeš sa prosiť deťom aby ťa nevyhodili.
Pokial by si nieco kupovala ty, tak faktura na tvoje meno a platit z uctu. Nech mas dokaz, nejaku stopu ak by bolo treba.
Ja na tvojom mieste by som vsak nekupovala vobec nic.
@lienka.7 ved toto mi je jasné, ze keby čosi, asi dedia jeho rodičia a súrodenci a teda aj jeho deti.. teda on mi tvrdil ze dediť budu iba detí, no neviem veru ako to je
@sterea takže dediči budú deti len? Jeho rodičia nie ? Toto všetko viem uvedomujem si to a aj som mu to vravela,aj z druhej strany,ak by sa mne nebodaj niečo stalo, napr ori pôrode.., tak by to mal pravne jednoduchšie.. no jemu to asi nedochádza
Dediť budú len jeho deti, tedy za predpokladu, že v rodnom liste je uvedený ako ich otec.
A dokym nebudú deti plnoleté tak by majetok mal kto v ,, rukách,,?
Ty. Sudom pridelene a povinnosť podavat vyúčtovanie, ked by ste potrebovali nieco predat alebo vybrat viac kešu z účtu tak iba so zvolenim súdu
Ty budeš súdom určená ako správca ich majetku, ale každý pohyb ich majetku ti bude musieť súd odsúhlasiť aby si náhodou nezneužila ich majetok vo svoj prospech.
Inak mne by blikala kontrolka uz ako si pisala ze riesil vsetko vylucne s maminkou... 🙈🙈🙈
Za tvojim chrbtom a zatvorenymi dverami.
Myslim ze aj to daco signalizuje voci tebe... nemusi ti priamo povedat ze si mu ukradnuta.
Dedia po nom JEHO deti... cize nielen vase ale aj vsetky co by mal.
@sterea nie som si ista, ze musi byt zapisany ako otec v RL. sudne sa dokaze otcovstvo a dedia.
Takže uz rozumiem, aspon zeby to nededila jeho rodina, toho som sa bala.. samozrejme dúfam ze taka situácia nikdy ani nenastane.
Ano ono tych kontroliek bolo viac, vsetko som
začala uvedomovať po narodeni dieťaťa, ze je mamin maznak a tak, ďalšiu časť pravdy som objavila náhodou teraz pocas druhého tehotenstva kedy som si uvedomila ze zijem v klamstve a ze nieje úprimný voci mne,ani jeho rodina. Ale to je iny príbeh, preto v podstate uz pre mna nema cenu siliť svadbu a vidim veci reálne. A kto vie čo este neviem..no detičky neľutujem 🧡
Chvalabohu zatiaľ o inych neviem a dúfam ze toto riešiť nikdy nebudem 😀
To ze ty o nich nevies zial este nic neznamena... aj keby sa objavili.za 20 rokov a v zivote sa nevideli, maju narok na taky isty podiel ako tvoje deti.
Nie je mozne ich ani vydedit dopredu... su to tusim neopomenuti dedicovia. Nie je to fer, ale je to tak.
Vezmi si to tak, ze keby ste nahodou mali spolocny byt, zdedil by aj takyto dedic podiel na byte, hoci by do jeho nedal ani jedno jedine €. A ty by si ho musela normalne vyplatit.
Staci si dakedy pozriet sudnu sien... je to sice hrane, ale realne zivotne pribehy a pravo. Jedna vec je etika, druha zakon...

No len si začni čo najrýchlejšie odkladať peniaze , aby si si mohla kúpiť jednoizbový byt, lebo s týmto debilom toho veľa mať nebudeš moc. A ešte ťa vyženie aj s holým zadkom na ulicu. A ešte keď svoju matku vo všetkom počúva , no amen tma.