Všetky náklady bytu v osobnom vlastníctve
Dobrý deň chcela by som sa vás opýtať. Teraz chceme s priatelom kupiť byt. Majitelia to majú v osobnom vlastníctve. A chcem sa spýťat že aké sú tam mesačné náklady ale už zo vetkým. že ked máte to v osobnom vlastníctve aj vtedy sa platí okrem inkasá ešte aj nájomne? dakujem
@dorottka nejak stale nerozumiem co ma dan z prenajmu spolocne s tym, ze baba sa pyta na naklady za byt v osobnom vlastnictve? 🙂
Ale ked uz o tom pises, ja prenajimam byt a dan za byt vobec nieje vysoka. Danove priznanie sa da urobit tak, ze budes platit dan 50 -100e. A zisk 30e mesacne? To tiez nechapem. Ja som prenajimala za 450e, z toho 140e naklady za byt a plus dan za prenajom, mesacne som odkladala preistotu po 40e (nakoniec to bolo menej).
Ahoj, máme 4i v Trebišove bývame 4 v byte, platime elektrina a plyn 45€, bytovku družstvu (voda,kúrenie, svetlá na chodbe, výťah a fond opráv vchodu) 169€, ďalej poistku raz ročne cca86€, a poplatky RTVS cca 5€ plus ešte raz ročne daň a to neviem koľko keďže nemáme byť ani rok
Napisem ti uplny prehlad v mojom 2 izbaku - plati to asi pre akykolvek byt: niektore polozky su samozrejme individualne - nemusis ich mat (internet, kablovka) -
1. Zalohove mesacne platby za sluzby platene spravcovy bytu (volakedy najomne) obsahuje preddavkove platby za studenu vodu, teplú vodu, kúrenie, fond opráv (vyska sa schvaluje na domovej schodzi) osvetlenie spolocnych priestorov, pouzivanie vytahu, spotreba tepla v spolocnych priestoroch, poistenie bytoveho domu (spolocna poistka) ................tu je vyska (mesacne )cca 120 €
2. elektricka energia (mesacne) - cca 35 €
3. Plyn (mesacne) ......... cca 8 €
4. RTVS (mesacne) - cca 5€
5. Poistenie bytu (domacnost + stavba + zodpovednost) - (rocne) cca 50 €
6. Internet (mesacne)- 10 €
7. Káblovka (mesacne)- 15 €
8. Miestna daň s nehnutelnosti (rocne) . cca 30 €
9. Platba za smeti- odpad (rocne) .. cca 80 €
@sintiavr6
4 izbový byt v Nitre (100m2)
Mi platíme nájom momentálne 180 € (mesačne), v tom je zahrnutý fond opráv, teplá voda a vykurovanie. svietenie v spoločných priestoroch, vykurovanie v spoločných priestoroch, používanie výťahov.... V tom je cca 5 kubíkov teplej vody a 8 kubíkov studenej.
Do fondu opráv platíme 0,7 € za meter kôli doplácaniu požičky bytového domu za renováciu strechy. pôvodne sme mali nájom po pôvodných majiteloch 210 € ale ešte sa neriešila strecha, nekúrilo sa cez sezónu v každej izbe, kedže bola malá malinká. a Vracali nám cca 700 € ročne.
Nedoplatky nemáme. Vždy nám vracajú. s týmto novým výmerom by sme mali byť viac menej v pohode na zmeny, čo sa u nás udiali.
Plyn cca 5 € (mesačne)
Internet, TV s archívom - 20 € (mesačne optická 250M linka)
Koncesionárske poplatky cca 5 € (mesačne)
Poistenie bytu cca 25 € (štvrťročne)
Mestká daň za byt/nehnutelnosť cca 30 € (ročne)
Elektrina 35 € (mesačne)
Smetné 25 € (osoba/rok)
Daň za psa 50 € (rok)

najomne nie je komu platit vsak je byt tvoj, jedine co platis mimo svojich priamych nakladov je pripevok do fondu oprav a udrzby, niekedy byva to kumulovane aj s platenim ostatnych nakladov ktore spravca alebo spolocenstvo rozratava podla dohodnutych podmienok, cize napr. odvoz odpadu, osvetlenie spolocnych priestorov, upratovanie, spravu domu a moze tam byt zahrnute aj spotreba vody a kurenie. Ak budes mat vlastne kurenie tak naklad znasas priamo vo fakture od plynarov. Este platis dan z bytu, potom priamo samostatne poplatky za sluzby ktore si objednas, internet, TV, poistenia a pod a samozrejme spotrebu elektriny priamo elektrarnam. Aj ked mas vlastne kurenie tak vsetko co som spominala by v priemerne velkom 3izbaku nemalo presiahnut asi 250 euro