VÚB - podvod
Ahojte, dnes som naletela na podvod cez sms vub banky ...hned som volala do banky zablokovali kartu vsetko spisali rwklamaciu...prosim vas stalo sa vam to ? Uznali vam reklamaciu a vratili peniaze ?
takze to je ako uvediem priklad. Siahnete si na zivot a mozu vas zachranit. Zachranar ( banka) vlatne nemusi konat, lebo vy ste si sice dobrovolne siahli na zivot, ale oni maju sancu vas zacharanit, tak to akoze urovit nemusia?
@lukaspuchov31 Naozaj banka nema ako ovplyvnit, ze ludom chodia sms od “VUB”. Zial, dnesne technologie umoznuju akekolvek nastavenia. To by sa musela banka naburat do systemov hackerov a zmenit im nastavenia. Proste nerealne, aby banka tomu zabrajila. Sice banka ma peniaze, ale kazda poslana sms nieco stoji. V zavere by sme to zaplatili cez poplatky. A ak by aj kazdy den posielali informativne sms, tak by to uplne stratilo vyznam. Po par dnoch by kazdy sms od danej banky zacal ignorovat. Az raz by realne nieco poslali a ludia by to ignorovali, ze ved som si myslel, ze prisli to co kazdy den.
@lukaspuchov31 keď som učil seniora používať IB tak vždy prízvukujem aby neklikali na žiadne linky v maili ani SMS, ani nedávali banku do vyhľadávača (podvodník si zaplatí za reklamu a bude v prvom riadku) ale aby vždy ručne napísali vub.sk prípadne im urobím ikonku na plochu a stále si skontrolovali riadok s adresou či je tam zámok a vub.sk. Ak všetko sedí až potom nech dajú prihlasovacie údaje.
Tak je väčšia istota, že otvoria skutočnú banku a nie podvodnú napodobeninu.
Nech uz banka nemoze ovplyvnit , to ze niekto zneuzije ich cislo a pod. Ale ked volate do banky ani nie 5 minut ako odisla platba, tak mi chcete povedat, ze pracovnik banky nedokaze konat a tu paltbu aspon pozastavit?....poznam pripad, ze clvoek prebral na poste balik plny kamenov, ale clovek pošty pozastavil peniaze na ucet zlodeja, a pokial sa nedoslo v trestnom konani, na to, ze to bol podovd a clovek takkychto podvodov urobil viac, tak peniaze stali na poste. Zlodej bol chytene a peniaze vratene. A toto ma zaraza, ze vo Vub nechceli konat a vyhovaraju sa , ze nemoze, ked sa toto deje uz mesiace. Vsetko sa da , len sa mu si chciet, a o bankach mame kazdy svoj nazor bez toho, ci mate takuto skusenost alebo ju nemate.
@lukaspuchov31 keby si sa postavil pred nemocnicu tak by si ťa niekto vsimol
Keď chces spáchať samovraždu doma,kde ťa nik nevidí,tak ako ťa môžu zachrániť?
@lukaspuchov31 vieš koľko je bankových operácií za minútu?
@lukaspuchov31 VÚB aj Revolut podporujú okamžité platby (do 10 sekúnd a hneď sa dá prijatá platba vybrať z bankomatu).
Ak podvodník poslal prevod okamžitou platbou tak už s tým nič neurobia. Ak by poslal bežne SEPA tak by ešte mohli stihnúť niečo urobiť, lebo ten prevod sa robí do nasledujúceho pracovného dňa.
@lukaspuchov31 VÚB banka má okamžité platby.
@lukaspuchov31 podal ten oklamaný príbuzný na polícii trestné oznámenie a ako to dopadlo?
@lukaspuchov31 "tak mi chcete povedat, ze pracovnik banky nedokaze konat a tu paltbu aspon pozastavit?"
Myslim ze technicky nema co pozastavit - prikaz na zauctovacie centrum bol odoslany. Masineria rozbehnuta (bud to islo okamzite - ked je to v SEPA, alebo ten spomaleny system co tiez fungoval v SEPA aj ked neviem preco je este dostupny v niektorych bankach - tak ci tak banky si uz vymienaju poplatky a presuvaju peniaze medzi sebou). Keby to bolo mozne tak si viem predstavit taketo "nakupy" kde podvodnici poslu peniaze a o chvilu poziadaju o zrusenie prevodu.
Ina vec je pri platbach kartou - tam nejde platba cez zauctovacie centra ale platby spracovavaju kartove spolocnosti - preto je tam jednoduche reklamovat platbu a ziskat peniaze spat.
@maranco Samozrejme, konalo sa vcera od samotneho prevodu , cez telfonaty do VUB, nahlaseni na polícií, posielali sme aj do Revoltu mail.
@niekto2hy ty si asi nepochopil, čo som chcel povedať 🙂 .
@lukaspuchov31 Aký text mala ťa SMS?
@lukaspuchov31 potom daj vedieť ako dopadla polícia, či to odložia, alebo budú naozaj riešiť s políciou v Anglicku a Litve.
@lukaspuchov31 tú podvodnú web stránku, ktorá sa tvári ako VÚB banka nahláste cez
https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/re...
https://phishing.eset.com/sk-sk/report
aspoň ostatných upozorní, že je falošná
Nový podvod cez SMS
https://zive.aktuality.sk/clanok/O7nJWWr/pozor-...
Podvodník si poslal 1100€ cez IB z VÚB účtu na nemecký účet.
Do vyhľadávača dala svoju banku a klikla na prvý reklamný odkaz na podvodnú stránku ktorá vyzeralo "rovnako" ako VÚB a tam sa "prihlásila".
https://mytrnava.sme.sk/diskusie/5185394/klikla...
@maranco tak toto nie je náš prípad . Ale ako vidím, ďalšia obeť. A opäť VÚB :D. Neskutočné.
Popravde sám neviem, ako toto polícia rieši, ale ak to má na starosti PZ v malom meste, tak koľko ľudí asi tak vie vôbec komunikovať v angličtine a zvládne riešiť takéto veci?, keďže peniaze odišli do zahraničnej banky.
Takže, keď sa nad tým zamyslíte, tak dnes môžete nechodiť do práce, stačí byť podvodník, nikto Vám nič nespraví, lebo ľudia Vám dobrovoľne ponúknu svoje údaje. Takže vlastne všetko je v poriadku .
@lukaspuchov31 vsak VUB ma tusim nonstop banner na mobil bankingu o takychto praktikach a ze ludia nemaju na nic klikat ani zadavat. Praveze informuju vela, az to obtazuje napriklad, lebo sa to zobrazuje kazdemu.
@ropucha6 áno, máš pravdu. Ale koľko ľudí sa peihlasuje do IB raz za čas. Plus, keď ti príde falošný odkaz , čo vyzerá ako VÚB, tak tam ti to nezobrazí. Kritizovať nie je cesta, prečo tieto platby sa nedokážu stopnúť, to mňa zaujíma? akože systém platieb a hlavne, pokial ide platbu cez kartu a do zahraničia by sa mali ošetriť,aby banka mala čas a možnosť aspoň pozastaviť platbu.
A otázka, ako je možne, že ti príde na tvoje číslo správa a dotyčný vie, že si vo VÚB? Viem, že ľudom chodia aj z inej banky, ale mám pocit, že VÚB je asi pre podvodníckoch najlepšia banka, takže ak aj unikli údaje, tak banka sa k tomu neprihási, nechce dopadnúť ako Facebook.
@lukaspuchov31 pri platbe cez kartu máš možnosť si bezplatne nastaviť denný limit na karte pre internetové platby, ak by ťa okradol podvodník tak nevybieli celý účet ale len do výšky denného limitu.
Ja mám tak povolenú len drobnú sumu a iba pri väčšom nákupe zvýšim limit.
Z našej štatistiky zákazníkov z akých účtov platia
44 % má Slovenská sporiteľňa, a.s.
21 % má Všeobecná úverová banka, a.s.
11 % má Československá obchodná banka, a.s
6 % má Tatra banka, a.s.
tak keď podvodník posiela SMS na náhodné čísla, tak každý piaty je zákazník VÚB.
@maranco áno, aj to mám tiež nastavené na hodnotu, ktorú keby aj stratím ma nebolí. Ale napríklad toto je vec, ktorá pri informovaní od podvodníkoch nie je, kde nastaviť a pod.. Koľko aj starších ľudí ani nevie, kde to vôbec má nastaviť, keď sa vedia prihlásiť iba do IB.
@lukaspuchov31 mám skúsenosť s VÚB, senior 70+ ktorý sa bojí platiť na internete mal od banky nastavený denný limit na karte pre internetové platby 3 000€. Ak to zistil tak si ho hneď znížil na 50€.
Seniorka 70+ na karte od poštovej banky mala denný limit na internetové platby 500€.
V minulosti platby kartou na internete boli predvolene vypnuté a ten kto to chcel si musel zapnúť/povoliť. Teraz to banky zapnú automaticky každému a kto to nechce si musí vypnúť.
@maranco a toto je naprídklad podľa mňa zvlástne, prečo banka aj hromadne, ak môže nenastaví ľudom tieto limity aj teraz na nižšiu sumu?... Nepracujme v banke, viem že veľa vecí sa nedá, ale myslím, že banka aj veľa vecí , čo môže tak nerobí. A presne ako píšeš, koľko seniorov potrebuje limit do 3000? ...Ale pokiaľ podvndík zneužije obeť a dokáže od nej získať podtrdzujúce sms kódy, tak aj tak obeš môže byť zneužitá, že podvodník si ten limit navýši. Ale tak je to aspoň o jeden krok naviac ,ako k tomu predísť. Ja má nastavené aj autorizácie aj pri prihlásení do IB, na každú transakciu , nízke limity. Ale tak naozaj, to že vieme teraz o krokoch podvodníkoch nás nemusú ochríniť pri dalsom sposobe podvodu.
@lukaspuchov31 Dotycny nevie, ze prijemca je v danej banke. On len proste skusa. Posle hromadne spravy a caka. Kedze vub je jedna z najvacsich bank, tak sa mu sance zvysuju, ze sa chyti.
@zuzanaete tak ako ja neviem dokázať, že mohli údaje aj z banky ísť, tak nevie ani nikto dokázať presný opak, banka sa k tomu nikdy neprizná. Proste takéto niečo by ich stálo veľmi veľa peňazí.

Ešte raz, mne sa toto nestalo, stalo sa to príbuznemu. Ale ten okamžite volal do banky, do 5 minut. Sam bol v situaci, kedy si neuvedomola nastrahu, ja ho neobahujem, ale pristup banky, ktora mohla konat v momente, kedte platby sice odide z uctu ale na ucet dotycneho nemusi prist hned, tak mohla konat. Ich prist bol lahostajny. A banka v tejto dobe ako pisem malo kona, co sa tyka infomovanosti. Kazdy den ma posielat sms o podvnodnydch trikoch, kazdy den. Ale oni nekonaju. A riesenie , nic nedostanes, nic necakaj je typicek slovenske.