Výplata nemocenskej dávky zo sociálnej poisťovne
Ahojte.. Potrebujem poradit...Od oktobra som na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu..Prve 4 oktobrove dni som bola este na dovolenke, od 5. oktobra az dodnes som na PN.. Chcem sa spytat: tie peniaze, co za prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel mi prisli normalne ako vyplata, len neviem ze ci v tom bola aj ta nemocenska davka zo socialnej poistovne, alebo SP zasiela peniaze normalne zo svojho uctu..Mam v tom zmatok, poradte prosim 🙂
@diane87 samozrejme, že musí odovzdať prechodku za oktober, jednoducho bez toho jej dávku SP nevyplatí, nakoľko nevedia, či jej trvala celý mesiac ... do 5teho sa odovzdáva, no odporúčam odovzdať max do 3ho pretože každá SP má v inom termíne uzávierku ... ja som to robila tak, že kopiu prechodky som poslala zamestnávatelovi s komentárom, že originál som už odoslala do SP ...
ak ju nestihne odovzdať do termínu uzávierky, PN z SP dostane až v nasledujúcom mesiaci spätne samozrejme ... nebude o ňu ukrátená, akurát že čím neskôr pošle, tým neskôr bude mať peniaze ...
@ivoninka no to je presne ten listok na peniaze 🙂 na prednej strane pise tvoje meno, atd...a ze k napr. 31.11.2012 PN stale trvá, na opacnej strane je taka tabulka, do ktorej si na poistovni vyplnaju udaje...pocitaju vysku davky za dany mesiac... a sestricka ti dala dva listky? predpokladam ze aj zo SP dostavas aj z Generali, ze?
@moon1979 jasnacka, ja zasielam hned posledny den alebo prveho v mesiac pre istotu....ale tak nikdy nevies co sa prihodi, nedajboze nemocnica alebo co....vidite, stale sa mam co dozvediet nove ( @evita68 ). Mne povedali prechodky dorucit na SP a uctovnicky som sa pytala ze ci im mam zasielat prechodku, tak ze mam rovno na SP...takze tak...zasa som nevedela ze je to take striktne.... nemam vsetko nastudovane...zatial peniazky chodia vcas 🙂 len nech babo je zdrave.... keby nie predosleho MA, tak riadne pracujem dalej....asi by som im par tyzdnov v praci vela behala na WC, ale prezila by som to 🙂
@ivoninka len si over, či ti poistka platí aj PN - rizikové tehotenstvo 🙂 poväčšine čo mám skúsenosti (aj osobné) tak rizikové tehotenstvo a s tým spojená PN je vylúčená z poistenia ... bohužial ale takéto údaje sú poväčšine napísané v zmluvných podmienkach tým miniatúrnym písmom, na ktoré potrebuješ lupu ... 😠
@ivoninka to je taky dalsi listok, ktory sa dava, ked PN trva aj dalsi mesiac, ak sa to neodovzda do socialnej poistovne, tak ti davku vyplatia az o mesiac neskor
mne sa to stalo, tiez som netusila o nejakej prechodke
inak do socialnej poistovne mozes kludne zavolat, daju ti info aj telefonicky
@ivoninka presne takto je to uvedené v poistných podmienkach ... ale to mi nepovedali samozrejme, keď som uzatvárala poistenie ... 😠
"Pri pracovnej neschopnosti v súvislosti s tehotenstvom, hroziacim potratom, potratom,
predčasným pôrodom alebo pôrodom sa poistné plnenie neposkytuje"
Do tretieho v mesiaci treba odniest PN do soc. poist., ale aj ked si na PN cely mesiac, peniaze od soc.poist ti pridu za oktober az v decembri a ak stihnes papier na peniaze doniest do tretieho decembra, tak ti poukazu aj novembrovu davku. Skratka, tento mesiac ti uz neposlu nic a po 19. decembri ti pride davka za okt. aj november, co teoreticky pred vianocami potesi, len este prezit ten mesiac. A ty si na PN od 5 - teho, cize od soc. dostanes len 15 dni + cely dalsi mesiac.
Hadam sa to da pochopit 🙂
ahoj ...ja mam takuto skusenost....som aj DNP, jednu PN aj prechodku posielam SP postou...ziadny problem nie je....co sa tyka zamestnavatela, tak ten nebol od augusta schopny dodat moju druhu PN a ani jednu prechodku na SP do novembra.....po opakovanych telefonatoch zo SP sa to vybavilo....nastastie.....preto sme sa dohodli so SP ze im to vsetko budem posielat radsej ja a do prace len kopiu..... takze tak 🙂
@babouka takze ak som uz druhy mesiac na Pn, tak ten listok na peniaze (co by mala byt ta prechodka) mam poslat nie zamestnavatelovi, ale rovno do soc. poistovne?myslim ze mi ten listok na peniaze lekarka da teraz 23. novembra(idem na poradnu) a ja to hned poslem do socialnej poistovne tak to bude v poriadku a tym padom dostanem peniaze za oktober a november v decembri?viem ze budem PN cele tehotenstvo...

@diane87 Vieš, tebe zamestnávateľ zrejme verí, ale môže to tu čítať niekto a bude to takto robiť... Mzdové účtovníčky vedia, čo píšem, totižto stane sa, že zamestnanec sa tvári, že je ďalej na PN a pritom ju má už dávno ukončenú.. Bohužial, sú aj takí.. Preto potrebuje mať zamestnávateľ doklad, že PN trvá..