icon

Výplata nemocenskej dávky zo sociálnej poisťovne

ivoninka
20. nov 2012

Ahojte.. Potrebujem poradit...Od oktobra som na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu..Prve 4 oktobrove dni som bola este na dovolenke, od 5. oktobra az dodnes som na PN.. Chcem sa spytat: tie peniaze, co za prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel mi prisli normalne ako vyplata, len neviem ze ci v tom bola aj ta nemocenska davka zo socialnej poistovne, alebo SP zasiela peniaze normalne zo svojho uctu..Mam v tom zmatok, poradte prosim 🙂

babouka
20. nov 2012

@ivoninka Aj keby si bola PN iba do konca októbra, peniaze za október ti prídu až v decembri, tak to majú nastavené v soc. poist, čiže si dva mesiace bez príjmu. Papier na peniaze ( prechodku ) treba zaslať do sociálnej poisťovne, môže ti ho lekárka dať teraz v poradni, ale musí byť na ňom dátum posledného dňa aktuálneho mesiaca a poslať ho treba do tretieho - november má 30 dní, bude tam dátum 30.11.2012, podpíšeš ho a hneď v piatok ho môžeš poslať prvou triedou, alebo odniesť osobne na pobočku kam patríš, to môžeš aj v pondelok 3.12., nesmie tam byť skorší dátum, ani nemôže byť doručená pred, čiže 29 - ho. Čo sa týka zamestnávateľa, tomu si odovzdála jednu kópiu PN - ky a stačí mu iba poslať kópiu, že PN stále trvá, to len kvôli tomu, lebo on je po dobu tvojej PN oslobodený od platenia odvodov, čiže do sociálnej podáva nulový výkaz. Nemôžeš sa spoliehať na to, že to tam pošle on, lebo to nie je jeho povinnosť a ty by si zbytočne čakala peniažky. On ti vlastne poslal výplatu za 15 dní, za október. Sociálna ti doplatí zvyšných 15 dní a celý november, v decembri. A toto treba absolvovať každý mesiac, posledného v mesiaci vyzdvihnúť papier a doručiť ho vzápätí sociálnej a čakať, ak si si zvolila výplatu na účet, tak by to mali posielať po 16 - tom, ak v hotovosti poštou tak pošta vypláca od 19 - teho podľa abecedy.

ivoninka
autor
20. nov 2012

@babouka dakujem ti velmi pekne za vysvetlenie, konecne som to pochopila..vidim ze sa v tom vyznas.. 🙂

gemina
20. nov 2012

@ivoninka ahoj, ja som prechodky nesposielala rovno do SP, ale len zamestnavatelovi a on to potom dorucil do SP (v kazdej firme maju iny zvyk, mna zamestnavatel poziadal, aby som to poslala jemu). Peniaze za september som dostala normalne nasledujuci mesiac v oktobri, ale az 26-teho mi prisli na ucet, co je dost neskoro, takze som tiez predtym stresovala. Za dalsi cely mesiac oktober mi prisli penize na ucet uz 15-teho novembra.

ivoninka
autor
20. nov 2012

@gemina asi to zalezi od kazdej pobocky SP, lebo kazdy inak hovori, uz som z toho jelen, nevadi, zajtra obtelefonujem aj robotu aj SP a spytam sa..dakujem za odpoved 🙂

gemina
20. nov 2012

@ivoninka zavisi to praveze od zamestvavatela, ci prechodku posle do SP za teba alebo to necha cele na teba. Takze najprv si to over u zamestvavatela a ak ju poslal do SP v spravnej lehote, peniazky ti este mozu prist do konca mesiaca.. ako mne. Drzim palce 🙂

evita68
20. nov 2012

@babouka Prečo by mali preskočiť prvý mesiac a vyplatiť až za dva mesiace? Ak by bol človek prvý mesiac celý na PN, z čoho by podaktorí žili??
Zo stránky SP:
Lehoty na výplatu dávky
• mesačne pozadu v lehotách určených Sociálnou poisťovňou, spravidla okolo 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa nemocenské vypláca

Predpoklad výplaty dávky
• doklady preukazujúce nárok na výplatu nemocenského (najmä preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti alebo hlásenie o skončení dočasnej pracovnej neschopnosti) musia byť pobočke Sociálnej poisťovne predložené spravidla do 3. až 5. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa dávka vypláca

Takže, ak zamestnávateľ poslal všetko načas, nevidím dôvod, aby jej za prvý mesiac PN neprišla klasicky, mesiac pozadu..

babouka
20. nov 2012

@evita68 Ako si správne podotkla "závisí od zamestnávateľa", ale vyplácajú "celý" mesiac pozadu, ivoninka nemá PN celý mesiac, môže byť, že ak bolo všetko doručené načas, tak tá pani, ktorá zadáva platby do počítača, to zadala ako úhradu, ale čo mám ja z vlastných skúseností, vždy to prišlo, či už mne konkrétne, alebo zamestnancom, o dva mesiace naraz.
Ale najväčšia istota je, zatelefonovať, či bola platba poslaná.
Toto je štát v štáte a naše úrady majú pravidlá, ktorým nerozumejú ani sami úradníci, nieto ešte tý, ktorý to vymýšľajú !!!
A už sa mi stalo - na otázku " Z čoho mám ten mesiac žiť? " Pani odpovedala, " To nieje môj problém ! " ☹

babouka
20. nov 2012

@ivoninka Istota je, zatelefonať na sociálne - oddelenie nemocenských dávok, číslo sa dá nájsť na nete a keď povieš rodné číslo, tak ti povedia, či bola platba poslaná. Držím prsty, aby ti to prišlo ešte tento mesiac.

evita68
20. nov 2012

@babouka Kde prosím ťa je uvedené, že vyplácajú celý mesiac.. Oni vyplácajú iba mesiac pozadu.. To, že niekomu takto nevyplatili, je chyba inde, nie v SP..

gemina
20. nov 2012

@babouka No, ja by som vrazdila, keby mi poslali peniaze az v decembri za mesiac a pol aj napriek tomu, ze vsetky podmienky na vyplatu davky boli splnene. Nastastie, mne poslali alikvotnu cast za dany mesiac hned nasledujuci mesiac, t.j. za 9 dni.

sarka9832
20. nov 2012

Ahojte,ako mam poslat postou PN do soc.poistovne?nestaci obycajne?

babouka
20. nov 2012

@evita68 Každá pobočka, má svoje pravidlá, aspoň takto to vyzerá, podľa tejto diskusie. Riešila som SP v Nitre - žiaden problém, Poprad - menšie nedorozumenia, ktoré vznikli novelami zákona, inak bez problémov, Čadca - večný problém - pravá ruka nevie čo robí ľavá, od jedných dverí k druhým, tá pani to nevie, treba ísť za ďalšou a tá ťa pošle do prvých dverí, ale to nie je len na SP, s takou to ochotou, prístupom a vedomosťami, ktoré by mali vedieť sa stretávam skoro na všetkých inštitúciách. Nerozumiem tomu, lebo ozaj ak si prečítaš podmienky, tak by ich mali dodržiavať všetky pobočky. Dokonca sa mi stalo, že mi neakceptovali ani generálnu plnú moc ☹

ivoninka
autor
21. nov 2012

@babouka
@evita68
@gemina
tak baby volala som do SP, ja som im vsetko odovzdala tak ako som mala, len moj zamestnavatel im nejake papiere poslal az 11. novembra..takze musim cakat, ale vraj to riesia..mam zavolat na buduci tyzden..a keby zamestnavatel nemeska s tymi papiermi, tak mi peniaze vyplatia za oktober normalne teraz v novembri..takto to dostanem vsetko spatne v decembri (vraj 14.) a na konci mesiaca ten listok na peniaze mam posielat priamo do SP a zamestnavatelovi len prefotenu kopiu...

evita68
21. nov 2012

@ivoninka takže podozrenie sa potvrdilo... no čo už, pre chybu mzdovej musíš počkať.. :(

ivoninka
autor
21. nov 2012

@evita68 no aspon ze to v decembri doplatia..si vyskusame ake to bude ked bude babo na svete a nebude penazi nazvys...hmm.. 🙂

zuzu278
21. nov 2012

ivoninka tak to si dopadla presne ako ja 🙂

diane87
21. nov 2012

@ivoninka no prave, spoliehat sa na zamestnavatela....preto radsej priamo na SP a mas istotu ze peniazky stale pridu nacas.... dobre ste to poriesili, ze zamestnavatelovi kopiu, posli aj slovny pozdrav s podakovanim 😠

ivoninka
autor
21. nov 2012

@diane87 no ved uz to poslem priamo do SP...

ivoninka
autor
21. nov 2012

@zuzu278 nevadi, ucime sa na chybach, uz budem vediet ze co a ako...nejako vydrzime 🙂

ivoninka
autor
27. nov 2012

@diane87
@babouka
@evita68
@gemina baby a neviete mi este poradit?moja terajsia vyska PN-ky sa vypocitavala pravdepodobne z roku 2011(v r. 2011 som robila len 3 mesiace- september, oktober, november predtym som chodila n VŠ). V r. 2012 som odpracovala prvych 9 mesiacov a posledne 3 mesiace som na PN (od 5. oktobra). V roku 2013 bude moja PN pokracovat (az do nastupu na MD - niekedy v maji). Chcem sa spytat, po Novom roku bude vyska mojej davky v Pn rovnaka ako v roku 2012, alebo mozem poziadat o prehodnotenie jej vysky, kedze v r. 2012 som mala ovela vyssi plat ako v roku 2011, tym padom by som mohla mat aj narok na vyssiu davku, nie?ci takto sa to neda?Dufam ze som to spravne napisala 🙂

diane87
27. nov 2012

@ivoninka Ahoj. neviem ti vobec odpovedat ci sa to da prehodnotit, kedze je to ta ista PN a rozhodnutie plati na celu PN....fuha....prinajhorsom by som pospekulovala s ukoncenim PN a znovunastupenim....len neviem dokedy mas zmluvu v praci....si aj DNPO? to ti asi skor odpovie @evita68

ivoninka
autor
27. nov 2012

@diane87 Ahoj..No ved to, ze je to ta ista Pn..v robote som na dobu neurcitu..DNPO si neplatim a ani som si neplatila..a ona sa vyzna v takychto veciach?som dufala teda ze aspon jedna z vas mi bude vediet poradit

diane87
27. nov 2012

@ivoninka vies, vobec som sa tym nezaoberala....to ze sa PN pocita z vymeriavacieho zakladu predosleho roka to viem...ale ja som pracovala len v r. 2012 takze ja to mam inac....áno, podla mna evita to bude vediet... kebyze sa neda prehodnotit davka PN v SP, tak by si mohla ukoncit a zacat hned na druhy den novu PN (v januari) avšak čo by na to povedal doktor, no... podla mna keby si mu to vysvetlila tak by to mal pochopit

ivoninka
autor
27. nov 2012

@diane87 pockam co napise evita a potom uvidim...dakujem 🙂

evita68
27. nov 2012

@ivoninka diane ti odpovedala správne, určite sa nedá prehodnotiť PN.. vznikla ti v roku 2012, takže rozhodujúcim obdobím pre výpočet bol rok 2011..
Jedine, ak by si ju prerušila a čo ja viem, ak máš nejakú nevyčerpanú dovolenku - tou vykryla zo dva dni v roku 2013 a znova na PN.. Len otázne je, či ťa bude lekár ochotný vypísať..

emily83
8. dec 2012

@moon1979 takze ked som odovzdala SP prechodku ze som PN do 30.11., a dalsiu poslem az 10.12 (po poradni), nedostanem peniaze za december?

moon1979
8. dec 2012

@emily83 tak tu je problem 🙂
prechodku je potrebné odovzdať najneskôr do 2.- 3.ho dňa nasledujúceho mesiaca, aby si stihla uzávierku ... ja si chodim pre potvrdenie okolo 27.-28.ho daného mesiaca a hneď im ju aj odovzdam ... ak ju odovzdaš tak neskoro, peniaze ti vyplatia až nasledujúci mesiac ...

emily83
8. dec 2012

@moon1979 takto, PN som od 23.10. Kladenku aj potvrdenie o PN (do 8.11.kedy som mala dalsiu poradnu) som odovzdala zamestnavatelovi aj SP 24.10. Na poradni 8.11. mi Dr. dala prechodku, ale s datumom 26.11. Cize toto som odovzdala 27.11. (PN do 30.11). Teraz idem na poradnu 10.12.
Volala som do SP v meste trvaleho pobytu, pani co ma vybavuje bola na dovci (den pred uzavierkou...) ale druha, moja znama mi povedala, ze pravdepodobne dostanem peniaze az v januari, kedze z SP v meste prechodneho pobytu (kde som odovzdala prechodku) poslali papiere toho 27.11...Este nemam ani rozhodnutie,ani peniaze a neviem co dalej. Znama mi este povedala, aby som skusila zavolat v pondelok, kedy maju uzavierku...

dufam, ze som tonapisala zrozumitelne ☹

moon1979
9. dec 2012

@emily83 a ty si teraz PN aj zo zamestnania? lebo ak ano, tak po správnosti by si mala prechodku odovzdať zamestnávateľovi (na konci mesiaca najlepšie) a on by to mal posunúť dalej, ak sa s ním nedohodneš inak (napr. že jemu pošleš kopiu, aby vedel ze si stále PN a do SP originál). Ale ja osobne by som neposielala do SP na pobočku, kde máš prechodný pobyt, ale do SP, ktorá ťa vypláca... pretože zbytočne strácaš čas tým, že si to oni medzi sebou potom posúvajú ...
uzávierku mavájú okolo piateho v mesiaci, preto som ti písala, že najlepšie je najneskôr do toho 2-3. v mesiaci, aby to tam mali (preto to ja odovzdávam už na konci aktuálneho mesiaca) ... to, že má pracovníčka SP dovolenku neznamená, že teraz ľudia kvôli nej nedostanú peniaze, na to je zastupiteľnosť na úradoch ... keby sa toto stalo mne, tak idem narobiť poriadky k riaditeľovi ... neskutočné 😠

emily83
9. dec 2012

@moon1979 Ako PN aj zo zamestnania? Zabudla som napisat, ze som DPO, alebo DNP. Preto mi Dr vypisala dve kladenky a dve prechodky - pre zamestnavatela a pre SP. V zamestnani musim povedat ze som DPO???
To, ze som nevedela ktora SP ma vyplaca, myslela som ze ta, kde je lekar. Ale uz nabuduce poslem prechodku rovno do SP trvaleho pobytu.
Nechapem ako je mozne ze ked jedna pani vypadne, to akoze polovica abecedy (maju to podla abecedy rozdelene) nedostane peniazky?? Zajtra rano tam zavolam. Som zvedava.
Ked je uzavierka 5.12., to sa uzatvara november, nie? A peniazky za november su okolo 20.12., nie? Tak potom prechodku za november mali v predstihu, uz 27.11.
Dobre chapem?