icon

Vyplatenie veľkej časti hypotéky hotovosťou

brna1989
7. máj 2020

Ahojte, máme hypotéku vo výške 178.000 + spotrebák 25.000, naša mesačná splátka je po refinanci 860eur.
To ,že je to vysoká splátka je jasné.Išli sme do toho.
Otázka ale znie, máme k dispozícii hotovosť 130.000.
Mali by sme to vyplatiť a ostala by nám menšia splátka alebo zainvestovať do dvoch menších bytov a prenajimať.Kedze v bytoch platíš aj náklady, čistý zisk neviem , koľko by nám urobil.ci by nebolo rozumnejšie to vyplatiť a mať hneď menšie splátky bez roboty,ako sa povie.(byty by sme kupovali v Nitre)
Ale zas si myslím,že rozumnejšie je zainvestovať do bytov, keďže máme dve deti.
Poraďte prosim

fokuska
7. máj 2020

@november1111 Ved som to napisala, ale zopakujem ti: Aj v case krizy sa najdu ludia, ktori maju volne financie a hladaju prilezitosti kde ich zhodnotit. Cize si pockaju na to, kedy ti, ktorych sa kriza dotkne budu nuteni predat svoje nehnutelnosti a ist s cenou nizsie ako v case mimo krizy. To vyuziju ti, co peniaze maju a tie byty kupia.
Pojde o investiciu, nie o to ze surne potrebujem byvanie, vezmem si v case krizy hypoteku a kupujem si byvanie.

Kriza, napriek tomu, ze sa dotkne vela ludi, sa nebude dotykat uplne kazdeho. Aj teraz zacina kriza a my riesime hypoteku. Taky bol plan a sucasna situacia ho nastastie nenarusila.

missdiva
7. máj 2020

@eliska13 neviem ako sa v nitre hybe prenajom. v BA garsonka bezne za 450eur a 2izb za 650eur.
a presne ako pise @fokuska to nie je o tom, dat detom vsetko na striebornom podnose nech nemusia nic robit. Ale poskytnut im nejaku pomocku aby mali zaciatok v zivote lahky a ak su deti sikovne tak z tej sumy za predaj garsonky dokazu vytlc ovela viac... nikto nevravi, ze budu v tej garsonke zit (a aj keby urcite pohodlnejsia volba ako internaty a nepredpoklada sa, ze v nej budu na veky), mozu to predat a investovat to do podnikania a myslim, ze z prijmu prace popri VS prerobit garsonku, ktoru dostanu zadarmo a naklady su minimalne nie je vobec ziaden problem.

h2
7. máj 2020

@brna1989 Ahoj, nečítala som všetky odpovede, lebo je tu toho veľa. Ale ja by som určite splatila ten spotrebný úver. Tie bývajú veľmi nevýhodné. Za zvyšok by som možno kúpila ten byt na prenájom, ale ak bývate v byte, tak by som na Tvojom mieste radšej uvažovala nad rekreačnou chatou. (To je taký môj nesplnený a nesplniteľný sen.) Podľa toho, čo vidím vo svojom okolí, tak čím viac sa rodičia snažia dopredu deťom zabezpečiť bývanie, tým menej o to tie deti stoja. Máme v rodine prípad, kedy rodičia postavili na konci svojej záhrady ďalší dom - pre deti. Obe ich deti sa v dospelosti odsťahovali do zahraničia a rodičom je dom úplne na nič, ani predať ho nemôžu, keďže je v ich záhrade za ich domom. ☹️

brna1989
autor
7. máj 2020

@h2 ďakujem za tip, no bývame na dedine , teda v mestskej časti, slepá ulica, ďaleko od cesty a kopec stromov.ako v lese😊
To je bez debaty, že deti nebudeme tlačiť do bývania, v bytoch, čo by sme pre ne chceli zabezpečiť..keď sa im to nebude pozdávať, tak si prilepšia nájmom z tých bytov, budú si už s nimi hospodáriť sami,ako sa povie.pokial samozrejme bude z ich strany slušnosť a snaha.

eliska13
7. máj 2020

@november1111 mojej kamarátky dcéra robi u developera ešte byty nestoja a ľudia ich kupujú, nie všetci majú hlboko do vrecka, boli takí čo kúpili 2,3 byty sú ľudia, ktorí majú a vedia to investovat

eliska13
7. máj 2020

@fokuska samozrejme chápem len sa mi nezdá rozumné kupovať garsonku, keď financie sú.

eliska13
7. máj 2020

@h2 moja mama už rok pozerá chaty ceny sú tak vysoké, že to už naozaj môže kúpiť byt a prenajímať.Akakolvek mala chata s kúskom zahrady či Myjava, Záhorie, Zvolen stoja okolo 70 t a ešte treba prerábať.Konecne pochopila, že to môže ísť k niekomu vždy na iné miesto vidieť kus Slovenska a má to bez starosti.

katkaba1
7. máj 2020

@eliska13 presne toto robí môj muž a toto odporúčam ako investíciu - je to najrozumnejšie riešenie ako spraviť z peňazí ďalšie peniaze. Vždy na tom človek zarobí. Dokonca aj teraz počas korony predal jeden byt (bez znižovania ceny) zrovna išiel podpisovať zmluvu do banky. Prenájmy sú za mňa nafigu.

lucilaines
7. máj 2020

Ahoj, necitala som celu diskusiu, ale ak mozem poradit, vyplat spotrebak a kup byt. Ja osobne by som dokonca zvysny kes rozdelila na dve casti a kupila dva byty, ktore by som este dofinancovala kludne aj mensimi hypotekami ak by bolo treba. Ja mam takto dva byty na prenajom, jeden konkretne ajv Nitre a uvazujeme nad tretim. Takze mam vela skusenosti. Urcite ak to chces prenajimat nerozmyslaj nad ziadnym dvojizbakom a podobne, najlepsie mala garsonka. Po prve menej nakladov na zariadenie, nizsie prevadzkove naklady a po druhe ovela jednoduchsi zivot. Do vacsich bytov vacsinou maju zaujem ist minimalne pary, rodiny, ludia s detmi. Do garsonky ja osobne davam len jedneho dospeleho cloveka. Cize mensie riziko problemov. Takisto garsonka je najlacnejsia, cize ju lahko prenajmes aj v case krizy. Mne sa este nestalo, ze by som ju mala volnu co len jediny den. Akonahle sa uvolnila a dala som inzerat, do tyzdna som mala najdeneho noveho najomcu. Jasne, ze su tam rizika a niekedy problemy, ale tak to mas pri kazdej investicii. Ja som tu garsonku v Nitre konkretne kupovala pred 4 rokmi a dnes by som ju predala za sumu o 10tis vyssiu. Takze ak mas prostriedky, urcite chod do toho.

marca12
7. máj 2020

Keby som mala 130 tis este dnes by som vyplatila spotrebak ved tam neskutocne peniaze preplacate,to bez debaty okamzite vyplatit. Asi by som kupila jeden byt a druhy casom,ktovie ako.sa budu ceny bytov vyvijat. Mozno pojdu dolu,je taky predpoklad. Tie peniaze,co ste davali na spotrebak,si mozte odkladat a dosetrit na druhy byt. Keby som sa ja mala rozhodnut,tak vyplatim spotrrbak,hypoteku a zijem kludnejsie a stastnejsie

miruslb
7. máj 2020

Ja by som vyplatila spotrebak a kúpila 1 byt. Keď máš ešte tak malé deti, času dosť do budúcna, možno sa vám podarí našetriť aj na byt pre druhé dieťa a možno, jeden z nich ani nebude chcieť ostať bývať v Nitre a lepšie mu padne keď pri osamostatnovani dostane od vás €.

brna1989
autor
7. máj 2020

@miruslb presne, nikde nie je napísané, že budú chcieť ostať v Nitre,v byte ktorý by sme im posunuli.kazdopadne nehnuteľnosť sa dá vždy predať a môžu ísť tam, kde si sami vyberu 🙏

juliet86
7. máj 2020

@katkaba1 mozem sa spytat akym mechanizmom sa da na tom zarobit? (tiez mame starosti s najomcami a je to proste robota okolo toho) cize priklad vyhliadnem si developersky projekt. byt ktory sa bude stavat kupim h oza 120 tisic a ked sa to o par rokov dostavia tak ho predam za viac? zaujalo ma co pises ale merozumiem na akom principe a preco to funguje..

katkaba1
7. máj 2020

@juliet86 Presne ako píšeš. Kúpiš byt (overený developer/projekt), ktorý ak kúpiš na hotovosť kúpiš za ešte lepších podmienok ako zbežne. Byt sa do 1-2 rokov postaví. Byt kúpiš napr. za 120.000 a predáš ho o 2 roky za 170.000. Čakaš sice 2 roky ale zarobiš na tom velmi pekne. Samozrejme nezarobíš na každop byte možo takú sumu ale aj tak sa to oplatí.
Muž teraz čo predal byt kupoval za 114.000€ s garážovým státím ! (60m2/novostavba v BA/2 izby) pred 2 rokmi. Dnes podpisoval zmluvu - predal ho za 164.000€ bez garážového státia. To predá samostatne za 15.000€ len taký fukot. Ak si spočitaš zisk tak trápit sa s nájmami absolutne nemá význam. Ani investovať do fondov/akcii.
Ideálne je mať podchyteného možo realiťáka aby si mala vždy info kde sa aký projeky chystá aby si vedela nakúpiť za najlepšie ceny tie byty.

katkaba1
7. máj 2020

@juliet86 ešte dodám, že byt nám bol odovzdaný v 1/2020. Nebyť covid-u tak ho máme z krku už v 3/2020.

evinqua
7. máj 2020

@brna1989 my sme sa teraz aktualne tiez rozhodovali v podobnej veci a rozhodli sme sa doplatit hypoteku, kedze sme ziskali vyssiu ciastku a ked budeme bez hypo o par tyzdnov, potom zvazime, ci ideme investovat do bytu na prenajom nqpr alebo inak

extempore
7. máj 2020

@katkaba1 áno, a z toho zisku zaplatis daň a este aj zdravotné odvody... 35%

extempore
7. máj 2020

@katkaba1 z tych 50 tis. zisku musi tvoj chlap zaplatit daň a zdravotné odvody. Je to 34%, čiže 17 tis.€. Upozorňujem, že kataster to hlási daňovému uradu takze sa tomu neda vyhnúť.

katkaba1
7. máj 2020

@extempore vypočitaj si zisk aj tak. Je to aj tak výhodné. Možno nie pre každého ale nám sa toto oplatí viac ako sa mordovať s nejakými najmami. Každý nech si vyberie čo je pre neho výhodnejšie.

fokuska
7. máj 2020

@extempore Ved nikto netvrdi, ze ma 50 000€ cisty zisk. Ved je to ako akykolvek iny prijem - logicky z toho zaplatis dan a pod.
Stale je z toho ale pekny zisk.

@katkaba1 Ako pises, ak mas napr realitaka alebo nejaky kontakt, ktory ma prehlad a stihas kupit nove byty kym este su (lebo idu ako teple rozky :D ), tak je to super sposob ako investovat a zhodnocovat ;)

queen_mary
7. máj 2020

@extempore ano. Dan z predaja. Ak predavas byt do 5 rokov po kupe.

queen_mary
7. máj 2020

@katkaba1 ale chapes, ze vyhadzujete peniaze do luftu, a nie male, aj ked mas pocit, ze ved co, aj tak sme ziskovi😅 rozmyslate s manzelom ako spravni investori ☺

katkaba1
7. máj 2020

@fokuska samozrejme, jednoznačne sa to oplatí. A ak takto kúpiš aspoň 2 byty a stále ich "točíš" tak zarobíš za 2 roky cez 50.000€ -60.000€ už v čistom. Hovorim - deťom do 18r takto človek zarobí aj na 2 veľké byty. Len treba vedieť ako v tom chodiť a nezlenivieť ani vtedy keď si človek už "nahrabe".

fokuska
7. máj 2020

@katkaba1 Keby som mala volne prostriedky tak do toho tiez idem. Aktualne ale mame ine financne plany, ale do buducna to povazujem za skvelu prilezitost.

katkaba1
7. máj 2020

@queen_mary a kedy sa peniaze nevyhadzujú do luftu? Veď ak chce niekto investovať dlhodobo ok, nech kúpi nehnuteľnosť a prenajíma.
Muž týmto spôsobom robí z peňazí peniaze - nám to takto vyhovuje viac. Prenájmom sme si prešli a za nás nikdy viac. Ja som len dala autorke príspevku ďalšiu možnost ako zhodnotiť peniaze. Každý už nech sa zariadi podľa seba a svojich možnosti 😉

katkaba1
7. máj 2020

@fokuska Držim veľmi palce✊

fokuska
7. máj 2020

@katkaba1 Dakujem, aj vam nech sa dari 🙂

queen_mary
7. máj 2020

@katkaba1 ale chapes, ze cca 1/3 vasich penazi zo zisku ide kvoli tomu statu? A keby pockate nie 2, ale 5 rokov, tak su vase? Och, skoda vysvetlovat. Toto je presne ta kratkozrakost.

simca06022011
7. máj 2020

Ja by som vyplatila hypo, osobne nemám dobre skúsenosti s prenájmom. Ale ak máš čas s tým zabíjať čas a nervovat sa s podnájomnikmi, opravovať po nich atď.. . Ved vyplatis túto hypo a keby si chcela, tak ďalší byt kúpite, kľudne aj na hypo hocikedy. Alebo zistíte si koľko môžete max vyplatiť z hypo za najlepších podmienok (ja som mala asi 1/5 bez poplatku kedysi, nemohla som uhradiť všetko inak sa tam niečo doratavalo ako poplatok... Ale neviem aké sú podmienky teraz) a vyplatiť túto mimoriadnu splátku a kúpite si byť jeden na prenájom a necháte si rezervu na rekonštrukciu, ďalšiu mimoriadnu splátku atď... Zatiaľ napr. Investujte do nejakých finančných produktov.
Inak ja napr som si nedala znížiť splátku, nechala som ju naschvál vysokú teraz keď na to mam a tým som znížila dĺžku splácania... ak by sa znížil príjem, hocikedy ju viem dat znizit splátku, ale automaticky si predĺžim dobu splácania.

fokuska
7. máj 2020

@queen_mary Chapes, ze ked za 2 roky ma cisty zisk 37 000, tak za 6 rokov ma nejakych 111 000. Keby cakala 5-6 rokov tak ma zisk 50 000.
Takze ked to toci tak napriek tomu ze plati dan a odvody tak zarobi viac ako keby cakala len nech usetri dan.