Vyplatenie veľkej časti hypotéky hotovosťou
Ahojte, máme hypotéku vo výške 178.000 + spotrebák 25.000, naša mesačná splátka je po refinanci 860eur.
To ,že je to vysoká splátka je jasné.Išli sme do toho.
Otázka ale znie, máme k dispozícii hotovosť 130.000.
Mali by sme to vyplatiť a ostala by nám menšia splátka alebo zainvestovať do dvoch menších bytov a prenajimať.Kedze v bytoch platíš aj náklady, čistý zisk neviem , koľko by nám urobil.ci by nebolo rozumnejšie to vyplatiť a mať hneď menšie splátky bez roboty,ako sa povie.(byty by sme kupovali v Nitre)
Ale zas si myslím,že rozumnejšie je zainvestovať do bytov, keďže máme dve deti.
Poraďte prosim
@brna1989 prepáč ale toto by som tiež nepísala aj z nemáš rozum?za ďalšie celé vo píšeš je čudné prepáč zdas sa mi aj Alenka z ríše divov akože svokrovcov vám chcú dať 130 tis eur a ty ako Alenka z divov nevieš že či majú hotovosť alebo pozemku?pritom hneď v úvode píšeš že dostanete cash...potom už po otázkach čo baby dávali si začala že ani nevieš...kks takéto témy..keby dostanem 130tus eur vidím jak Vos pod chrastou a mám nejaké IQ a rozhodneme s muzom
@katkaba1 Ahoj nebojis sa toho ze zaplatite za byt a investor ho nakoniec nepostavi? Spoliehate sa len na zmluvu? Lebo vymozitelnost prava u nas nie je idealna..
@brna1989 V prvom rade by som sa snazila zbavit dlhov - aspon casti (spotrebny uver urcite), potom si odlozila nejaku hotovost na ucet (cca 20 tisic) ako financnu rezervu pre pripad vypadku prijmov alebo na necakane vydavky a potom rozmyslala, co so zvyskom penazi. V banke si treba zistit, za akych podmienok sa da vyplatit cast hypoteky a aky je vplyv na mesacnu splatku. Porovnat si naklady vs. benefit. Pre mna je priorita fukncna rodina, cize manzel doma, nie v zahranici. Co budu mat deti z dalsieho bytu, ak nedostanu sancu prezit detstvo s otcom a vybudovat si k nemu vztah? A prenajom zas nie je zlata bana - treba si zistit, za kolko sa prenajimaju byty, odratat si naklady (najomne, energie) plus investicie do rekonstrukcie ci zariadenia (lebo ziadny najomnik sa nesprava k cudziemu ako k vlastnemu), dane - z prijmu aj nehnutelnosti a potom uvidis, ci vobec zostane nieco z prenajmu na splatku hypo.
no ja popravde žasnem nad odpoveďami a v podstate sa mi tu páčili len dve a obidve sa priznali, že s bytmi „kšeftujú“ čo je ozaj vidieť (samozrejme vyplatiť spotrebák je bez debaty, to radili asi všetky)... prvá bola @katkaba1 – kúpiť z papiera a o rok-dva postúpiť-predať a druhá bola @lucilaines ktorá poradila kúpiť 2 malé a dofinancovať ďalšou hypotékou 🙂 keď teraz viete platiť 860, tak zobrať hypo 330 (nie spotrebák tzn. sa bavíme o 50 000?) a zvyšok doplatiť hotovosťou čo zostane z tých 130 000
čiže ak na to ideme matematicky (čísla orientačné): 130 000-25 000=105 000+50 000=155 000 za ktoré už vieš 2 byty v pohode kúpiť (a možno zostane aj niečo do rezervy) a splátka bude rovnaká
p.s. my máme 4 hypotéky, teraz máme na schvaľovaní piatu, plus 2 byty máme na papieri kde sme dali len zálohu 10% z ceny, ktoré plánujeme postúpiť (medzičasom developer sám zdvihol ceny a už sa ostatné vypredali). hypoték sa netreba báť, cudzie peniaze sú najlacnejšie peniaze!
Vyplatila by som sptrebak,to je najvacsia fin.zataz a kupila nehnutelnost.nehnutelnost je nehnutelnost,pomoze ti to cez prenajom splacat uver a predsa len je to tvoje,raz budes mat co dat detom,alebo predat.
No je to na vazkach...ale dolezite je aj na co sa citite..ci chcete mat pokoj, a klud...alebo dva byty, ktore tiez mozu znamenat pokaj a klud,ale aj totalne nervy na slaktrafenie...ale mozete spravit aj to,ze to vyskusate...proste kupit dva byty a uvidite ako to bude...predat ich mozete vzdy...ide len o to,ze ked vyplatis hypoteku viac neriesis..zijes,mas klud...ak kupis byty, zacina to hladam bytu, vyplacanim, prepisom,prerabanim, kupovanim nabytku napr.a tak...plus hladanim najomnika...takze musite vediet co chcete riesit....ci najomcov kazdy mesiac a oletacky, alebo zit a mat klud..
Vsetko nieco stoji...klud stoji vyplatenie hypoteky, a byty a ajomnici vas budu stat cas a nervy...treba sa nad tym zamysliet😉😊
@angelinja
Kočky mi tu dali rady, hold , nestačí mi len pohľad finančaka a rodiny a áno s mužom sme sa doma rozpravali.ano neviem v čom majú tie peniaze uložené , lebo taký otvorený rozhovor sme nemali.hovorili to môjmu mužovi (ich synovi).ja neviem, niektoré ženy sú tak protivné.a moje IQ je celkom v norme.a komu treba zobrať?kto narieka?si ako sup, ktorý čaká, že môže niekoho zotrieť a pritom uuuplne neoprávnene.
@zuzanka.zuzu ďakujem 😊
@zuzanka.zuzu no neviem, kupovat byt na kseft v case zacinajucej globalnej ekonomickej krizy, ktora bude mat dopad aj na znizovanie cien nehnutelnosti, mi pride ako velka nerozumnost. mozno este ako moznost dlhodobej (=viac ako desatrocnej) uschovy volnej hotovosti, ale to len za predpokladu, ze je rodina uz financne zabezpecena, co zrejme nie je pripad zakladatelky temy, ktora je zrejme na materskej a manzel je nuteny pracovat v zahranici, aby dokazal splacat uvery na byvanie, ktore boli nad ich pomery.
@brna1989
Samozrejme si vyplat hypoteku.
Najomne nie je az taky biznis. Najomnici byvaju v najomnom, pretoze nesplnaju kriteria pre hypoteku, cize su rizikovi.
Deti si zarobia, ak ich budes spravne vychovavat.
A uz vobec nie pocas korony by som si na biznis nic nekupovala.
Ja som bez hypoteky v dome a spavam velmi dobre, lepsie ako so spotrebakom a hypotekou.
@katkaba1 no to je pravda..ale poďme si to zaanalizivovat.odkial čo vek zobere sto tisíc len tak navyše?pozor ja nejdem nariekať muž zarába nadpriemer ale stále sa čudujem že čo ľudia robia a ako...na jednej strane v telke clovek počuje že Slováci sú chudáci.no na druhej ja hovorím kde sú chudáci keď robia čo robia už len pred vianocami...potom zas človek počuje že niekto okradol babku ktorá mala v dome 3o tisíc...atď..ja len že dobre hovoríš ale vieš tých peňazí navyše čo píšeš že kúpiť byt atd len tak...odkiaľ má zobrať rodina napr. S deťmi ktorá býva v ba..atď opakujem toto není závisť.len tak premýšľam...akože keď napr. Jak tu že z rodiny dá niekto alebo kedysi dal tak to jasne to potom ľahko.ale človek opakujem aj s nadpr. Príjmom ktorý má rodinu chce si splatiť hypotéku na bývanie v prvom rade.potom aj odkladá aj ide na dovolenku atd aj tak len tak na ten ďalší byť v hotovosti nenasetri...možno v 50 také sa priblíži k tým stotisicom
Nedocitala som komentáre, ale môj názor je taký, že s veľkým nakupovaním bytov treba pockat, nakoľko ekonomika ide do recesie a je možné, že cena nehnuteľnosti mimo Ba môže padat, za Nitru odhadujem 10-15% v horizonte 5 rokov. Druha vec je, že pôjdu dole aj ceny nájmov, už teraz nájomcovia vyjednávajú o zníženie ceny nájomného, či sú to byty, alebo kancelárie a vyhovárajú sa na koronu. Tá teraz tie ceny zoseka dole, keďže pribudne nezamestnanosť. Ja by som na tvojom mieste vyplatila spotrebak a časť hypo. Keď veľmi chceš, tak za zvyšok kupila jeden 1-2izbovy byt niekde na Chrenovej v okoli SPU, Agrokomplexu, lebo tam bude vzdy dopyt na prenajom zo strany študentov, lebo nie všetci chcú byvat na intraku a chodit daleko do školy. Vacsi určite nie, lebo trend je taký, že male byty sú likvidnejsie(preferencia súkromia, rozvodovosť stúpa, veľa ľudí zije bez partnerov).
Podľa mna dobre uvažuješ zabezpecit deti. Jeden byt môžete poriešiť takto a aj keď to vyznie blbo, za tých 20 rokov už môžete dedit po svokrovcoch, niečo nasporíte, tak aj určite pre druhé dieťa sa Vám niečo podari zohnat.
@angelinja ak zarabas nadpriemer a ste dvaja a odlozis zo zaciatku iba 1000eur tak za 10rokov mas 120000 eur. Nadpriemer znamena ze dvaja maju dokopy 4000eur a vyssie. Poplatis co mas a stale mozes 2000 odlozit. Takto bohatnu ti co nekradnu. Robia, nepoziciavaju si na blbosti a setria. Takto bohatych je viac ako si myslis
@lianka123 ok súhlas.pravda.len mi nejdú do hlavy tie inform z telky kde stále hovoria že Slováci sú chudáci atď..lebo ja tiež hovorím že na západe sú neni. Ale na taketo investovania o čom sa tu baví si aj tak neviem predstaviť 30rocnych...ktorí chodili aj na výšku napríklad a počas výšky si málokto odkladá aj keď zarába.akw súhlasím že okolo 40 rokov pri dobrom plate a zdraví to človek dosiahne aj bez ockovych peňazí.
@brna1989 korona kriza vam praveze hra do karat. AK padnu cenu bytov, co osobne si myslim, ze ani velmi nie, ale ak ano a vy mate rychly kes, tak ste vyhrali, pretoze prave vtedy treba kupovat. Byt na prenajom predsa nebudete mat na dva roky a z dlhodobeho hladiska ta cena pojde hore. Pozri sa kde boli ceny bytov pred 15 rokmi a kde su teraz a to medzitym bola aj velka kriza.
Takisto nechavat si rezervu na ucte vo vyske 20 tis povedze nie je uplne stastne, pretoze tu rezervu nemusis 10 rrokov potrebovat a zatial tie peniaze skrz inflaciu stratia na hodnote. Ak kupis byt, tak ty tu rezervu stale mas, pretoze ten byt je tvoj a mozes ho kedykolvek predat. Ak dnes kupis byt za 50tis, tak ty stale mas tych 50tis+prijmy z najmu aj keby to bolo hned len 100€ cisteho zisku mesacne+ suma o ktoru sa navysi hodnota bytu casom. Je len velmi mala sanca, ze by si prerobila, to by si musela predat byt po velmi kratkej dobe so ziadnym dosiahnutym ziskom z prenajmu a v dobe, kedy by ceny bytov velmi prudko poklesli a predavala by si pod nakupnu cenu. Takato situacia je velmi malo pravdepodobna, v podstate len ak by sa vam stala necakana zivotna situacia a potrebovali by stenokamzite peniaze v case nejakej velmi hlbokej silnej krizy (nie korona) a nastala by tato situacia povedzme do 5 rokov.

@queen_mary chápem. Ty ale asi nechápeš, že nám to za tie starosti držať ten byt nestojí. Veď kľudne to môže robiť človek aj tak ako píšeš. Opakujem - každý ako mu vyhovuje. Nie sme krátkozrakí - nám to takto vyhovuje. Aj štát potrebuje z niečoho "žiť"😉