icon

Vysoké dane pre živnostníkov

1. apr 2025

Ahojte živnostníci a živnostníčky,

vopred ďakujem za odpovede. Chcem sa len opýtať, či je to normálne a len ja do toho nevidím. Prosím o usmernenie mojej frustrácie.

Pri ročnom príjme cca 42 000 eur a uplatnení paušálnych výdavkov mužovi ako živnostníkovi vyšla daň cez 2000eur ( odhad ekonómky). Dali sme odklad, pretože sme to nemali z čoho zaplatiť. Podľa orientačnej kalkulačky na nete mi vyšlo, že bude mať ešte nedoplatok -1000eur na zdravotnom poistení a 2400 eur na sociálnom. Je mi z toho do plaču. Zdravotnú a sociálnu platí tak ako mu vyrátali. ( do júla 216eur a potom 227 eur SZČO) a zdravotnú 97 eur.

Má náročnú manuálnu prácu, pracuje 16h denne. Rozmýšľam, že celá živnosť bola chyba a mal ostať radšej zamestnancom za menej peňazí ale so zdravím a doma.... platíme vysokú hypotéku a asi to bola chyba. Naša pani účtovníčka je celkom skúpa na slovo a vraví, že všetci tak platia a je to bohužiaľ v našom štáte tak.

Minulý rok platil daň 930eur a 400eur nedoplatok na ZP. Uplatňuje si paušál, lebo bločkami nevieme vydokladovať viac, len tankovanie za prácou a nejaký drobný spotrebný materiál na prácu.

Ďakujem za normálne odpovede.🙏

katica06
1. apr 2025

Prepáč ale účtovníčka nie je len na danové priznanie, ale môžeš aj priebežne konzultovať a nie byť prekvapený po roku podnikania.

autor
1. apr 2025

@petamich sa vám hovorí, keď sa vyznáte. Každý sme v niečom inom dobrý, tak sa nepozastavujte ak nechcete pomôcť. Rehotajúceho smajlíka si môžete nechať.

majka99999
1. apr 2025

Samozrejme, ze si na dan, ak neplati preddavky, treba odkladat. Kazdy ma mat rezervu. Ci si mysli, ze z tych 42t si stat nevezme? Kedze neviete vydokladovat naklady v dostocnej vyske, tak predpokladam, ze skutocne mozu byt tak 30-40 %, tak by som nepindala. A SRO nech si nerobi, tam ziadne pausalne vydavky nie su, tam bude musiet viest podvojne uctovnictvo a teda uctovnicka zarobi pekne, kazda faktura a kazdy blocek sa musia evidovat. Ak je uctovnicka dobra, poradte sa s nou, ako si nastavit platby poistovniam, resp. kolko z prijmu odkladat.

kristinka92
1. apr 2025

a to ste sa za cely rok účtovnícky nepýtali koľko vychádzajú odvody? ani približne? veď to vam muselo byt jasne že tých 42tisic vam neostane celých či?

kaja01
1. apr 2025

Keďže ste dali odklad, tak daň zaplatí za 3 mesiace, každý mesiac treba odložiť 600€ na daň, nedoplatok do zdravotnej bude treba doplatiť cca niekedy v októbri a sociálku bude platiť zvýšenú prvý krát až 8.11. Keby ostal pracovať ako zamestnanec, ktorý zarobí 2 000€ mesačne ako by ste žili, keď teraz po zaplatení odvodov a daní mu ostáva 3 000€ a vy nemáte na daň?

autor
1. apr 2025

@katica06 žiaľ, budeme musieť zmeniť pani účtovníčku lebo ja som z tých čo sa pýtajú ale teda odpovede som dostala, pri daňovom zistíme. Keby som dopredu vedela, že to takto zabolí tak isto si spravím rezervu.

zalka
1. apr 2025

@kaja01 zo ZP sa dá dohodnúť splátkový kalendár na nedoplatok za RZZP napr.

sisska96
1. apr 2025

@katica06 aj ja som mala takú učtovníčku, ktorú som ani nevidela. Raz do roka sa ozvala že mám hotové DP 😅

autor
1. apr 2025

@lenkakravcova tak snažíme sa/ máme poučenie. Budeme ďalším rokom múdrejší.

tehulka2011
1. apr 2025

z tohto ti je do placu? Pri takomto rocnom
prijme ze treba zaplatit 5-6 tisic rocne? 😀 To uz potom ako by mali plakat zamestnanci, ktori nemaju pausalne naklady?

sisska96
1. apr 2025

@kaja01 keď majú vysokú hypo, možno odíde aj 1500 eur na hypo....

kaja01
1. apr 2025

@sisska96 Lenže tá hypo vysoká by odišla aj keby bol zamestnanec s podstatne nižším príjmom.

autor
1. apr 2025

@katica06 hypo, spotrebáky, nájom skladu , tankovanie, sem tam materiál.

kabinka11
1. apr 2025

Na skutočné výdavky sa mu nedá ísť?

katica06
1. apr 2025

Hypo a spotrebaky má ako szčo?

katica06
1. apr 2025

@sisska96 veď už vynašli mobil, mail, sms atď

kaja01
1. apr 2025

@kabinka11 Toto bude SZČO čo sa len tvári ako podnikateľ a v skutočnosti vykonáva služby kvázi pre "zamestnávateľa". Určite nedokáže dať dokopy mimo odvodov výdavky vo vyššej výške ako 20 000€

autor
1. apr 2025

@majka99999 no účtovníčka asi nie je dobrá, keby bola tak by som toto tu nepísala, keďže som sa neraz informovala. Tiež nie je jednoduché nájsť serióznu účtovníčku , ktorá je ochotná pomôcť.

miriamsvecova
1. apr 2025

Sedí to. My sme mali podobný príjem na szco a bude to presne takto. Každý rok tŕpnem keď príde platiť etse zdravotka. 🤣

lenuska9999
1. apr 2025

Som účtovnícka a poradím ti prejsť v tomto prípade radšej na podnikanie formou sro. Má to viacero výhod. Ak máš nejaké otázky, kľudne sa mi ozvi do správy

autor
1. apr 2025

@katica06 nie spotrebáky si sice zobral kvoli živnosti ale ako fyzická osoba

autor
1. apr 2025

@majka99999 preddavky platí poctivo. Rozmýšľame že by platil viac než mu vyrátali , aby to tak potom nebolelo.

kabinka11
1. apr 2025

Toto nie, a myslím ze keby ste posielali viac, oni to tuším obratom vrátia. Týmto smerom nechodte.

autor
1. apr 2025

@sisska96 no míňame asi tak, že zaplatíme všetky potrebné platby a ostane pár stovák na jedlo. Takže z toho mi vychádza, že ako živnostník zarába ešte menej keďže treba ešte z tohto ostatku každý mesiac uschovať tých pár stovák aby bolo na tieto nedopaltky

majka99999
1. apr 2025

Skoda autorka, ja sa uctovnictvu nevenujem, zo skoly som uz 20 rokov (obchodna akademia a ekonomicka univerzita), principy su rovnake, skoda, ze toto neucia na kazdej strednej skole v poslednom rocniku. Za mojich stredoskolskych cias ani pausalne vydavky este neboli, pekne by ste zaplatili dan, prijmy minus vydavky a potom krat sadzba, to by ste tu dan mali aj dvojnasobnu.

Neplatte viac, odkladajte si a potom bud doplatite alebo mate rezervu alebo mozete ist na malu dovolenku.

autor
1. apr 2025

@kabinka11 netuším, skúsim sa nato informovať.

autor
1. apr 2025

@miriamsvecova :( no fasa. Máme sa načo tešiť.

draik
1. apr 2025

To sa dá veľmi ľahko spočítať - stačí porovnať hrubú mzdu ako zamestnanec a príjem ako SZČO. Obvykle je daňová a odvodová povinnosť SZČO výrazne nižšia ako v prípade zamestnancov, dokonca aj po zohľadnení "dovolenky", odkladania bokom na penziu a podobne.

autor
1. apr 2025

@majka99999 ďakujem 🙂

kabinka11
1. apr 2025

Deti nemáte? Ty si zamestnaná?