Vyššie dane z nehnuteľnosti
Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).
@viestta zalezi na uhle pohľadu - ked zdedim dom po tete, do ktorého som nedala ani cent, tak Ano, je pre mna “zadarmo”, moja teta do neho sice dala kopec penazi, ale ja jej ich bohuzial nemozem uz vratit. Moj sused kúpi rovnaký dom vedla mna a bude cely zivot platit hypotéku, tak je to asi trochu rozdiel nie? Ved aj ten jeho dom predtym ako ho kupil niekto postavil a dával do neho peniaze, akurat ze on ich predajom aj dostane spat, moja teta žiaľ uz nie. Moj sused bude platit 700 eur hypotéku, mne bude 700 eur zostávať, lebo ja nemusim, a este budem vyplakávať ze co si to vobec stat dovoľuje odomna raz za rok pytat 700 eur 🙂 lebo ved moja teta za ten dom cely zivot platila. No, ale to iste robili aj ludia ktori tam bývali pred mojim susedom, a aj tak im zaplatil, zatial co ja som nikomu..
@ruxandra, ze už si raz svoj majetok platila, vrátane úrokov, zo zdaneného príjmu si zacvakala ďalšie dane a teraz máš zase zaplatiť veľa, aby štát mal dosť na rozdávanie nemakacenkom. A keď nemáš, tak sa presťahuj do menšieho a zaplať, kde je problém. Hlavne, ze bude dosť na rozkradanie a rozdávanie. Keď sa ti to páči, tak fajn. Len väčšine ľudí sa to páčiť nebude.
@simsalabim nie, si vobec nepochopila 🙂 ja nehovorim, ze sa ma namakat, je pekne ze zdedila, nie kazdy ma take stastie, ale potom plakat, ze nemam na dan, ked nemusela platit cely zivot hypotéku a rozne úvery, je dost…neviem najst to spravne slovo..hlúpe?!
@vroni Hodnota nehnuteľnosti stále stúpa, ale niektorí sa z neoliberalneho opojenia spamataju až keď im príde liebesbrief z daňového úradu že majú.platiť 2 percenta z 260-500 000. Ale však Slováci sú bohatí a pre priemernú rodinu nebude problém zaplatiť 5200 - 10000 ročne. Nemáš na to? Hajde pod most.
@ruxandra, a co s tým má stat? Štát už svoje dostal od ludi, ktorý ten dom vybudovali a splatili kedysi. Ze si ho ty dostala zadarmo je vec náhody a šťastia, susedove deti tiež zdedila raz jeho dom zadarmo. Niektoré deti zdedia miliardové majetky zadarmo. Co s tým má stat? On im tie peniaze a majetky nezarobil, nesplacal ich a ani ich nespravoval. Akým právom si chce za ne pýtať poplatky?
@vroni no tak treba zvoliť vládu, ktora rozkrádať nebude 🙂 ale vidime, ze ludia zase vo veľkom “fanusikuju” politikom, ktori nas tu 12 rokov rozkrádali, tak bohuzial, doplatiť to budeme musiet my, aj ti, ktori ich vo vláde znova nechceme.
Ako v pohode si tu mozeme revat na fóre, tie dane vsak zvýšia aj populisti, ktori teraz ludom sľubujú ako sa budu mat dobre, ked ich opäť zvolia 🙂 na nasich názoroch nezáleží, ked to vo voľbách zase po*erieme 🙂
@stevvvka ked na toto nemam, tak vravim, predám dom a kupim nieco mensie. Vies po kolko teraz idu domy v centre Bratislavy? Ta suma ta pokojne zabezpečí na dva životy a nemusis ani pracovat 🙂 ale nie, budem sa silou mocou držať toho domu, aj ked som chudobna, lebo ho CHCEM 😅 ja chcem!!!! Ako 5 ročne dieťa, ktore si potrebuje vydupať nejaku hračku 🙂 som myslela, ze z tohto sme uz vyrástli 🙂 asi nie vsetci..
@ruxandra vobec to nie je hlupe! To uz aby sme platili dan aj z darceka, ktory dostanem na narodeniny! Ten dom uz niekto zaplatil, rovnako ako parfem, ktory dostanem ako darcek.
@ruxandra Pozri keď nemáš na vlastné bývanie tak sa pokojne uskromni a ži trebárs pod mostom. Ale nepropaguj tu uchylnu agendu ktorej jediným cieľom je navýšiť zdroje pre vybranú skupinu aby mala z čoho kradnúť.
Z každej výplaty ide (opravte ma ak sa mýlim) 40 percent štátu. Zo zvyšku ide štátu minimálne 20 percent z každého nákupu. A niekto nás sústavne presviedča ze peňazí je málo.
@simsalabim prepac, ale porovnávať dom s parfumom je uz trochu mimo nie? Btw, mam jeden pekny parfum, nevymenis za dom? 🙂 v centre Ba najlepsie 🙂 dik
@katka700 logika ti asi moc nefunguje, ze? Ci ako ti vyslo, ked vravim, ze dane za nehnuteľnosti nie su take strasne, ze nemam na vlastne bývanie? 😂😂😂😂
Hej, penazi je malo, lebo Fico nakradol 🙂 tak pod, zvolíme si ho znova, nech si nakradne zase, vsak nas sa to chvilu nebude týkať, potom to doplatia nase deti, pohoda, nie? A najlepsie by bolo zrusit vsetky dane, nech si tu žijeme ako v raji 🙂 lebo sme chudobní slovaci a nemame na to, nevadi, ze v inych krajinách sa to plati tiez, my sme slovaci, my nic platit nebudeme 🥹
@ruxandra pre niekoho je nehnutelnost rodinna viac ako len dom. A to kedysi kupili dom za 10t a teraz stoji 500t, tak co? to je proste doba a takto to funguje, nevidim dovod predat svoj dom teraz, lebo jeho cena vzrastla. No a? ja osm si ho kupila a na tu dobu bol drahy (napr. moj, v 2015 to bola velmi draha nehnutelnost v porovnani s okolim, dnes je cena vyssia...), keby vyrubili dan na ktoru nemam, lebo niekto si zmysli, tak preco by som ten dom mala predat? CI sa zmenime na kocovny narod? :D
a peniaze ostavaju v rodine, ak moji rodicia maju byt ktori kupili, splatili, ja ho raz zdedim so surodencami, tak ten byt bude nas a nevidim dovod preco by som ho mala niekde darovat. Mozem predat, mozem tak ist byvat ako len chcem... podla situacie.
co je rpoblem ze u nas su ceny nehnutelnosti prehnane. A neprimerane. A k tomu nizke platy. Cize ked si kupim byt za 250t lebo musim, a zadlzim sa na cely zivot, ako tak mi to vychadza, tak este ma treba zdanit tak 2500-5000EUR by bolo fajn:DDD alebo mam ist byvat na koniec sveta na lazy kde je byt za 30t a bvat dajme tomu s rodinou v jednoizbaku, aby som zaplatila dan nizsiu, ale napr. nemala pracu v tej lokalite, nebol tam dostatocny prijem ludi ani len na tuto nizku dan... lebo fakt je ze lacnejsie nehnutelnosti su tam, kde nic nie je.
mna by inak zaujimalo kolko zaplatis na daniach, odovodoch a pod veciach v SR, ze nemas problem a ludia tu len tak vyplakavaju.. ja paltim dost a teda nie som ochotna platit este viac.
@ruxandra mam dom v BA, sice nie v centre, ale mam. A nie, nevymenim za parfem, co si myslis, ze som sisi? A ten dom aj ten parfem je kupeny za uz raz zdanene peniaze. A materialy na ten dom sme kupili normalne s DPH, cize opat s danou. Preco by mal stat zdanovat MOJU nehnutelnost? A prepac, musim to napisat. Chyba ti empatia. Clovek, co nema na dan, sa ma podla teba po rokoch byvania vystahovat niekam inam. Lebo ak chce byvat tam, kde byva, predsa musi mat na dan. No nie, nemusi. Lebo plati este milion dalsich poplatkov, cim dalej, tym viac, a cim dalej, tym vyssie. To, co predtym mohol platit bez utiahnutia opaskov, na to uz nema. Naozaj sa ti zda OK? ze clovek, ktory platil cely zivot dane, pracoval, nezatazoval socialny system, z toho dochodku uz nevie platit vsetko (poistenie nehnutelnosti, zdravotne procedury, lieky, dane, parkovne........). nech sa vystahuje trebars do toho traileru, o ktorom tu bolo pisane. Chore.
Ano, viem, ze statu nehnutelnosti a vselico zdanuju, niektore viac, niektore menej, preto ti bohati odcahdzaju do danovych rajov. Ale to, ze to robia aj ine staty, neznamena, ze to je spravne a ze to tak ma byt.
@simsalabim omg, tak to takto hlupo neporovnávajte 🙂 ale ked si uz zacala, ten parfum minieš za mesiac, zatial co ten dom tam bude dalsich 100 rokov stat 🙂 stale nevidíme rozdiel? Asi nie, skoda
Riešia sa dôsledky (permanentne sa zvyšuje spotreba štátu), nerieši sa príčina (stále sa zväčšujúci štátny moloch).
Predčasom som tuším v HN čítala, že Fínsko, ktoré má porovnateľný počet obyvateľstva ako my, má cca o tretinu nižší počet zamestnancov v štátnej a verejnej správe. Keď kompletný chod štátu dokážu zabezpečiť nižším počtom zamestnancov, prečo to u nás nejde? Od čias Moravčíka sa permanentne počas každej vlády počet týchto zamestnancov zvyšoval. Počet úradov a pridružených inštitúcií detto.
@ruxandra prepac, je parfem za mesiac neminiem a ked ty ano, co mna do toho? Je to TVOJ majetok. A ten dom je moj. A tiez zanho platim hypoteku. A co podla teba hlupo porovnavam? Ten parfem niekto kupil zo zdanenych penazi rovnako ako som ja kupila tehly zo zdanenych penazi.
@simsalabim ach boze 🤦♀️😅 a domy si kupuješ tak casto ako parfum? 🙂 ja nie, mne staci jeden dom 🙂
@simsalabim Toto nie je o empatii, to je o závisti a neprajnosti. Ona dom zrejme nemá, tak nech ho štát zoberie aj inému pod akoukoľvek zámienkou - napr. vo forme neúnosné vysokej zbytočnej dane.. Veď ako by to bolo na sociálnom Slovensku, aby mal niekto dom, dokonca dva, či tri a iní stále čakajú na sociálnych dávkach na Kolárove byty? Nikto nevidí tú prácu za tým, len majetok.
V poslednom čase sú by tu takéto názory od sociálne slabších časté. Len zdaniť, vziať tým, čo majú a rozdávať takym, ktorí sa o seba nedokážu postarať.
Celý sociálny štát by som zrušila a nastolila tvrdý kapitalizmus. Kto na to nemá, nech žije v chatrči
alebo v prívese. Nikto nie je povinný deliť sa o svoje zarobené peniaze. Potom by sa ľudia spamätali.
@simca06022011 ale ved dobre pises “to je proste doba a takto to funguje” 🙂 teraz je ina doba ako bola predtym, ked ste ten dom kupovali 🙂 ceny sa menia vsade, vsetko stúpa, preco by dane nemali? Ja by som ich tiez rada neplatila, ale bohuzial, ako vravis, žijeme v takej dobe a platit ich musime. Neviem co mi pomoze ked budem vyplakávať na fóre, ze ich nechcem platit 🙂 proste sa s tym zmierim a hotovo. Ved este sa to ani nestalo a polovica ludi sa tu uz zavzdusnuje ako keby to uz bolo hotové 🙂 aj tak vyhrá Fico a ten nic zdvíhať nebude, tíško bude okrádať stat a vsetky budeme spokojne, ze nemusime platit vacsiu daň za nehnuteľnosť 🙂
@heleninamama tusim nevies citat s porozumením, vela krat som napisala, ze ma predať a nie ze ma stat zobrat a dat slabším 🤦♀️ ja by som ho aj tak nedostala, nie som socialne slabšia, chodim normalne do prace a neuveríš, ale platim aj dan z nehnutelnosti 😅 povedz mi prosim, akými myšlienkovými pochodmi si na toto prisla, znie to dost zaujimavo 😀
@ruxandra Je absurdné, aby starší človek predával vlastný dom, ktorý si kúpil a chce v ňom dožiť, kvôli vysokej dani z nehnuteľností. Prečo by mal na ňom a jeho majetku parazitovať štát, ktorý absolútne nevie hospodáriť s peniazmi, ktoré do neho ľudia odvádzajú? Ľudia by už mali konečne premýšľať a prestať podporovať sprosté názory tejto bandy lenivcov, podvodníkov, zlodejov a mafiánov. Tá zvýšená daň by aj tak nikomu nepomohla, len by načas zaplnila tú prázdnu pivnicu, z ktorej už roky kradnú.
@heleninamama, no, to zase tiež nefunguje. Kto nič nemá, nemá čo stratiť a aby mi niekto podrezal krk, aby nakrmil svoje deti tiež nebude to práve orechové. Dat justíciu ci políciu do súkromných rúk je tiež riziko. A stat peniaze zarobiť nevie. Takže ten celkom tvrdý kapitalizmus by bol asi tiež extrem. Ja som za, aby štát mal vo forme daní. Ale rozumne a prehľadné. A nerypal do všetkého namiesto toho, aby plnil svoje povinnosti. Daň z toho, co občan získal, dobre (príjem, mzda, úroky atď), daň z majetku nie. Môžeme sa baviť o spoplatneni verejných služieb formou miestnych daní, budiz. Ale tiež o obrovskom okresani štátneho aparátu a zrušení milióna rôznych a z veľkej časti zbytočných sociálnych dávok a dotácií.

@ruxandra ale ved to bol majetok jej rodicov! Starych rodicov, prastarych rodicov! Oni to kupili, zaplatili, oddreli si svoje… pred smrtou asi mali majetok dat cirkvi, aby ich deti tiez oddreli svoje a az potom kupili? Ty svojim detom nic nenechas z principu, lebo ty si platila hypo? Nech si platia aj oni? 🤔