icon

Vyúčtovanie a predpis nových mesačných záloh

lubjatqo
31. máj 2013

Nenašla som tu diskusiu s mojím problémom, tak zakladám.
Začnem tým, že s manželom bývame na tretej adrese a každý máme trvalý pobyt inde. Čiže malý má tam kde ja. Nakoľko už asi 5 rokov som odhlásená z toho bytu, že tam nebývam, len mám trvalú adresu tam, rodičia neplatia mesačne za mňa iba za seba a môjho brata. Automaticky ani malého tam neprihlasovali, pretože býva s nami na tretej adrese.
Dnes nám prišlo vyúčtovanie, nedoplatok 53€, smiešne je, že to je na elektrine spol.priestorov, upratovaní a bla bla. Na studenej vode je to asi iba 15€. Ďalšia vec je, že netuším odkiaľ nabrala spoločnosť ktorá spravuje našu bytovku, že v roku 2012 sme sa tu od 1.1. nachádzali tri osoby, keďže malý sa mi narodil vo februári a domov sme prišli asi až koncom februára. (Žeby akčný sused nás nahlásil?). Malého nemienim sem nahlasovať ako osobu, nakoľko si radšej koncom roka zaplatím ten smiešny preplatok na vode ako platiť mesačne viacej o desiatky eur. A tu tkvie ďalší problém: prišiel nám nový mesačný predpis na 3 osoby (zarátali tam aj dieťa, ktoré som ja vôbec neprihlasovala!) o 40€/mesačne vyšší ako sme platili do teraz. Je toto prosím Vás normálne? Nemáte s tým niekto skúsenosti? Ďakujem za každú radu

Strana
z2
sisaha
31. máj 2013

@lubjatqo ja ti rozumiem, ale psickari budu tvrdit, ze platia za psa mestu. U vas skor pomoze zvolanie domovej schôdze a dohodnutie (odsuhlasenie) si urcitych pravidiel.
Ak nevlastnis v podzemnej garazi ziadne miesto, tak tam ti nemaju co uctovat (proti tomu sa mozes riadne ohradit - najlepsie pisomne). Z fondu oprav sa nemaju co uhradzat nedoplatky za neplaticov. Na to mame ine institucie, ktore neplaticov riesia. Takze vsetko je vecou riadneho odsuhlasenia pravidiel na domovej schôdzi. Realita je vsak vacsinou taka, ze mladí ludia na domove schôdze nechodia, neozvú sa a starí riesia to čo netreba.. 😖

heni79
31. máj 2013

@lubjatqo
Osvetlenie spoločných priestorov, výťah (vy ho teda nemáte), vykurovanie spoločných priestorov, upratovanie spoločných priestorov (u nás to robí jedna suseda za symbolickú sumu, je aj možnosť, že upratujú jednotlivé rodiny na striedačku - myslím priestory vo vestibule, nie priestory pred bytmi na poschodiach, tie sú v réžii rodín na danom poschodí) - to všetko sú služby, za ktoré musíš platiť + tvorba fondu opráv. U nás je to teda tak, že sa platí iba za dospelé osoby+deti nad 6 rokov. Resp. teraz pozerám, že to máme vyuúčtované na 2,5 osoby. Asi niečo zmenili. 😅
No i tak, neplatí sa plná suma za dieťa. No ako hovorím, je to individuálne.
To, že vám zdvihli zálohové platby je tým, že ste mali nedoplatok.
Ak so zvýšením zálohových platieb nesúhlasíš, tak to rieš opäť na bytovom podniku, no budúci rok bude nedoplatok opäť, možno aj vyšší. A samozrejme zisti, aké tam máte podmienky. Čo reálne vyhádať môžeš, lebo to môžeš aj preukázať, je to, že v istom období ste tam nežili traja. S ostatným si asi ako samostatná jednotka nepomôžeš. Iba ak by ste sa dohodli na nejakej bytovej schôdzi a riešili to ako stanovisko zástupcov vlastníkov bytov a nebytových priestorov.
Nie je mi jasné, ako sa z fondu opráv môžu vyplácať nedoplatky za neplatičov. Nedoplatky na spoločných priestoroch ešta azda áno, ale dúfam, že nie skúkromné. Na to sa tiež spýtaj, čo presne sa z toho platí. A mala by si mať niekde aj definované, na aké účely sa používajú prostriedky z fondu opráv, teda smú použiť. A rovnako k fondu opráv by ste mali mať niekde zverejnené vyúčtovanie, napr. vo vestibule, lebo sa týka všetkých.

A iba na okraj - viem, že ťa štve, že napr. mnohí neporiadni psíčkari vytvárajú v bytovke väčšiu špinu, ako napr. ty, no nedá sa to použiť ako argument. Neviem kto by sledoval a posudzoval mieru zašpinenia jednotlivými rodinami. Je to skrátka vec, s ktorou nič neurobíš 😅 Je to rovnaké, ako by si chcela povedať, kto koľkokrát zasvietil svetlo na chodbe, alebo niečo podobné.

laskamoja123
16. mar 2014

vyučtovanie býva v máji?

Strana
z2