Vyúčtovanie za kúrenie 2016
Ahoj, minulý rok bol prvý čo som bývala v byte s priateľom. V piatok nám prišlo vyúčtovanie za kúrenie s nedoplatkom 600€. Byt má 65m2 s čoho jednu izbu sme len temperovali, pretože sme zatiaľ len dvaja a tretia temperovaná izba je navyše. Podľa vyúčtovania sme za minulý rok spotrebovali 4200 dielikov. Byt patrí už roky mojej mame a vždy dostávala nemalé preplatky (300-500€). Pred nami v byte bývali podnájomníci s malou dcérou (naši známy) a oni ročne spotrebovali okolo 1200-1400 dielikov. Chcem sa opýtať, či tu má niekto z Vás skúsenosti s podobným nenormálnym nárastom dielikov a obrovským nedoplatkom? 😒 😒
druha vec je ze ak niekto nebyva dlhodobo v byte a ma uplne odstavene radiatory tak susedia okolo ho vlastne vykuruju
toto nebude nikdy spravodlive ale teda malo by sa dat riesit aj specificke situacie a to ak niekto nekuri vobec a ma teplo na ukor ostatnych ktory musia o tolko viac kurit ... kedze teplo prestupuje
ja týmto vyúčtovaniam za byt vôbec nerozumiem, naše je robené tak neprehľadne, aby tomu nikto ani nerozumel. Minulý rok mi prišiel nedoplatok za kúrenie 303 euro. Pritom roky predným som mala stále preplatky okolo 400 euro. Tak som išla na bytový podnik po vysvetlenie a že im to na tri splátky splatím aby som nemusela naraz. Išla som do jedných dverí tam mi to nevedeli vysvetliť, poslali ma do druhých a tam pani povedala že je možné po 100 eur to splatiť, ale ja som trvala na vysvetlení, bola som už dosť nepríjemná, lebo mi to vôbec nevedela vysvetliť, že prečo som mala tento rok taký nedoplatok, pani začala niečo počítať na kalkulačke, pozerala do PC, tam niečo ťukala a spýtala sa ma či som ochotná ísť zaplatiť 7, 60 do pokladne. Pýtam sa jej akože za čo? že ten nedoplatok. Pýtam sa aký nedoplatok keď môj je vyše 300. Aby mi to vysvetlila. Vôbec mi to nedokázala vysvetliť, zaplatila som v pokladni 7, 60 centov a odišla.
@bublinka032 tak tu kalkulacku by som chcela vidiet
schvalne som ti pozrela tie jednotky vyucto 2014,taky podobny byt 65m, jednotiek skoro 5000 nameranych,kurili sme v noci najvyssi stupen,cez den som to stahovala ,ale nie vzdy,my sme nezateplena bytovka,druhe posch,a v byte je dost zima,odspodu,to pre tych,ktori su tepli ,ako aj napr. nas sused a vzdy maju len temperovane byty a my ostani ich vykurujeme na prijatelnych 16... 😖
platime mesacne 65,6O len za teplo-bez t.vody,cize ty platis malo,a zeny,tie preplatky 500eur to snad nemyslite vazne,vy cely rok uverujete svojho spravcu svojimi peniazmi,nastavte si platby tak,aby ste nemali taketo vysoke sumy
@miriam11
byt je na prvom poschodi podo mnou su pivnice a vhcod. sme radovka 8 blokov takze ma okna len na vychod a zapad, z oboch stran susedov, bytovka zateplena uz 4 roky okna plastove. kazdy byt okolo mna je obyvany v kuse. Ale teplotu v byte som nikdy nemerela ani som kurenie nevypinala. vetram len na chvilu lebo mam kocura takze ho musim vzdy niekam zatvorit ked chcem vyvetrat. Co mi ale nedava zmysel je len tak velky rozdiel v počte dielikov medzi mnou a susedom vedla s rovnakymi podmienkami (az na tu ze podomnou je aj vchod a pod nim nie)
@maria123 no tak ty si mi asi najblizsie co sa podmienok tyka. Aj keby som platila tolko ako ty tak by bol nedoplatok 307 € nie 600
ja mam 68m 3 izbovy prizemny byt nemam susedov ani z jednej strany, len pred ar mesiacmi sa nado mna niekto nastahoval... olatila som 75 eur mesacne, minuly rok 62, ale spolubyvajuca co som mala nevedela pochopit ze treba mat zapnute kurenie nonstop nech len vyhreje ak klesne o stupen teplota, ona vypinala a musel sa cely byt nanovo zohrievat... tento rok som nechala cely rok nastavene na jednu teplotu a vratili mi vyse 100 eur a znizili na 63, avsak od augusta idem z spp do vse a dala som si zmluvu na rok na skusku so splatkou 65 eur tak som zvedava
@simonica182 a nie je to vyuctovanie za rok 2015? Ved este ani pol rok nepresiel z 2016 tak pochybujem ze to bude za tento rok. Pozri poriadne obdobie vyuctovania.
@ajana1 vyuctovanie je od 01.01.2015 do 31.12.2015
@ajana1 alebo som zle pochopila otazku? 😅
ale ked uz sme pri tomto roku, tak uz teraz mam na meracoch take hodnoty ze ak tento rok uz nezakurim vobec aj tak budem musiet 300e zaplati nedoplatok pri dalsom vyuctovani.
@tereskah tiez som bola presvedcena ze je lepsie nechat byt vykureny ako ho vzdy viac menej na navo kurit kazdy den, ale od kedy prislo vyuctovanie a citam ako ludia kuria, celkom ista si tym nie som
@simonica182 tak mne sa takto zaplo raz za cas na chvilocku a napr ked peciem v rure nieco nechavam potom otvorenu ruru a podobne aby som aj to teplo vyuzila...snazili sme sa setrt a aj vodu najprv v konvici zohrejem potom dam na plyn a tak a aj za elektrinu aj vodu mi vratili
@simonica182 Pri vymene meracov podpisujes na papier stav na starom meraci a na novom. Mala by si mat doma kopiu tohto dokumentu. Ti co menia merace, zvyknu upozornit, aby si to clovek realne skontroloval pred podpisom. Aspon ja mam taku skusenost. Ak si myslis, ze merac nespravne meria, tak treba nechat preskusat merac. Aj ked je novy, moze byt chybny.
@slivka3 tak v dome je to zas o inom a aj od typu kúrenia závisí napr brat jemu sa viac oplatí nechať naštartované kúrenie a temperovať na 18 stupňov a potom zvýšiť keď prídu domov ako vypnúť a nechať nahriať nanovo potom celý systém ... deto u nás kotolňa v paneláku tiež skúšali kotolníci na spotrebe a je lacnejšie nechať cirkulovať a dohrievať systém 24hod podla požiadaviek a odberu ako na noc vypnúť a nanovo zásobníky nahrievať ako robia veľké teplárne nehovoriac o tom že prestali ľudia dudrať že po nočnej alebo po po obednej večer nemajú teplú vodu....
@simonica182 no len tento rok čakám čo mi narácu.
@simonica182 to neviem,kazdopadne sa vyuctovanie da reklamovat,lepsie ifo ti da spravca
@simonica182 máš na tom vyúčtovaní aj koeficient merača. Ja mám na vyúčtovaní odrátané skutočné dieliky + každý merač má svoj koeficient. čím novší a výkonnejší radiátor tým je koeficient väčší. V izbe kde je najväčší radiátor mám koeficient až 2,661. čiže ak by som minula skutočných dielikov 1000 tak mi po prerátaní koeficientu zúčtovali 2661 dielikov čo je už dosť veľký nárast. A to je len jeden radiator v jednej izbe, v druhej mám menej 1,888 a v ďalších ešte menej. Takže skutočne minutých dielikov za celý byt nemám veľa ale výsledné dieliky po prepočte sú už podstatne vyššie.
@simonica182 bývame v byte s rovnakou rozlohou ako ty, sme štyria, byt je zateplený, na šiestom poschodí , kúrime sporadicky len v detskej izbe a obývačke a mesačné preddavky za teplo sú tušímokolo cca 30 eur mesačne. tie dieliky okolo 400 to vychádza na detskú izbu, kde sa kúri najviac.
my ináč platíme v pomere 80 : 20 , doplácame aj na spodné a horné a krajné, teda najchladnejšie byty. a vyučtovanie je robené tak, že sa aspoň čo sa toho rozúčtovania tepla nerozumie nik....
ináč osobne si myslím, že 4000 dielikov je dosť veľa. Jednoznačne, ísť na bytové družstvo a nenechať sa odbiť
@simonica182 Ahoj, tak my máme rozlohu ako ty, ročné platby obdobné, obehala som merače a za min. rok sme prekúrili cca 420 dielikov. Ale my máme veľmi teplý byt, tých 21-23 stupňov je tu bez kúrenie veľmi dlho. No a keď tu nie sme, tak vypíname...
My kym sme zatepleny nevoli som nekurila a vetrala aj v zime v noci. Ako sme zatepleny deto.my susedime s prazdnym bytom a schodiskom( nevykurenym) a z druhej strany s bytom kde.kurime trosku v obyvacke lebo je velka a ma velke okna dvere ktore su plastove ale nedobre vsadene a urobene...taha tade dost. Ak mas pocit ze to nie je ok tak v papieroch aspon my mame ze v pripade nejastnosti kontaktovat blabla... Mohla sa stat chyba.ale aj nemusela. Ja som si po odchode pqna co meral radiatory skontrolovala stav co odpisal a vsetko sedelo.odvtedy sme hadam uz vobec nekurili takze asi je to stale rovnake. V papieroch mam aj napisane ktory radiator aku mal spotrebu tak ak to mas skus kuknut ci sedi....ak tam bude mala odchylka tak ok ale ak daka velka tak urcite riesit.
No mojej svokre za byt za 2 mesiace prazdneho a nevykureneho bytu vratili 70eur a to 60 bolo z predosleho roku co odlozil keby bol nedoplatok.cize preplatok bol 10eur.a to platila mesacne 145eur za prazdny byt.tak co sa vyse oplati byt za ktory musite tak ci tak platit aj ked je to vase bez hypo alebo dom kde sa fakt plati len elektrina.tu som do najnu neratala.kade jake fondy a aj tak clovek to nevidi ze by co si robili.aj na zateplovanie si zobrali uver ktory maju v najme na 25rokov.a o tej hnusnej fasade kde je vsetka spina vidiet lebo do tych spar ze moda do boku sa toho tolko zmesti ze o 2 roky fuj sa na to divat.
My mame 1 iz.byt platime 192€ mali sme preplatok celkovy 982,20€ a znizili nam na 133€ najom +elektrika 🙂 @simonica182 myslim ze ajtak mas vela

@maria123 no v tom že je lepšie 70na m2 a 30 na spotrebu ...ono merače vždy boli koly spravodlivosti na to aby to nebolo tak že jeden fakt nepotrebuje kúriť veľa mu stačí 22 stupňov v byte ale za teplo zaplatí aj susedovi ktorému je málo aj 26 stupňov ... zaujímave je aj to že napr máme aj susedov v bytovke kde su prázdne byty a to zas ďalšia vyhláška upravuje ak nemajú určitý počet spotreby tak zas majú sankciu a to sa potom kompenzuje ostatným aj keď oni teda aspoň u nás nepociťujú žeby sused nekúril.... a máme aj ľudí ktorý sú doma keďže sú starý ľudia alebo mamičky na materskej a nemrznú kúria normálne a spotrebu zas extrémne vysokú nemajú dokonca majú aj preplatky ja som tiež 7 rokov bola svojho času doma na materskej a na teple stabilná spotreba akurát nám trošku menej vrátili preplatok ako teraz keď sme viac mimo dom a to čo vravíš ty že kopec bytov prázdnych tak ten prestup tepla by sa možno prejavil ale keby bolo z tresnem 32 bytov 15 prázdnych a ešte aj z toho zvyšku by polovica nekúrila ... ale to už je extrem ... a tten prepočet a vyhláška je tlak veľkých teplárni ktoré zásobujú teplom lebo tý čo majú už tak ako my vlastné kotolne nemáme straty resp upne minimálne tak nemáme prečo platiť a rozpočítavať na m2