Význam predražených bánk: prečo ich stále používajú?
Nechápem len túto jednu vec: Viete že máme banky zadarmo (Fio, 365, mBank, Revolut) a platené (Raiffeisen, Tatrabanka, Sporiteľňa, Všeobecná, Prima). Aj keď majú možno zadarmo, pri splnení nejakých vecí (obrat, vysoká suma na sporení, platby v nejakej sume atď. Ale napríklad máme také Fio čo fakt nič nepýta, ani za vedenie účtu, ani za výbery z iných bankomatov a ešte aj neobmedzene, (kým iné banky majú že 1-2x mesačne) a nemusíte splniť vôbec žiadne podmienky. Ďalšia je 365 čo je na tom podobne, ale tam už nieje výber z iných bankomatov, alebo Revolut kde sú tiež nejaké menšie obmedzenia. Ale ostaňme pri tom, že keď Fio ja ideálna pre ludí čo majú menší, alebo nestabilný príjem, tak prečo niekto stále používa tie platené banky? Keby nebola alternatíva tak OK, lenže ona je.
Ja sama mám fio, a nie nerobím im reklamu, len ma zaujalá tá myšlienka, že načo sa niekto trepe do takého Raiffeisenu, a potom špekuluje ako by mohol mať inkaso (čo je podmienka) keď býva u rodičov, takže všetko je na mene rodičov, a mobil má na kredit, takže nemá ako sa k tomu inkasu dostať. Ja takým vravím, čo nejdeš do Fia?
@euka210 no a u nás sú viacerí ako tvoj manžel. Vybavovačky? Poviem ti reálny údaj. Kamoška išla do Raiffky ako nová klientka, prenášala si účet z nejakej “darmobanky” a za 15 minút bola vybavená. Ja som vonku lýzala zmrzlinu, a vyšla von že mala v mobile funkčnú aplikáciu, aktívnu platobnú kartu, papiere v ruke. Prenesené všetky inkasá a trvalé príkazy. A starý účet zatvoria automaticky. Smiali sme sa že “trvá to jednu zmrzlinu” lebo ako rýchlo vyšla von. Som si myslela ze jej niečo chýba a poslali ju pre to.
@simona_racz ano, aj pri nom to vsetko vybavili co si pisala...zmena inkasa, karta atd.tiez som len tak pocuvala, ze waw.
mám SLSP a vyhovuu mi služby a mám dobre skúsenosti s personálom ktorý mi vždy vyhovel, niekedy je to viac ako "niečo navyše"
@simona_racz No ja som zastupca tej skupiny, co je vo svojej banke uz pomaly 30 rokov a boli a su v nej aj moji rodicia 🙂 Ja nie som inde z dvoch dovodov. Jednak mam rada veci, ktore su uz overene casom, su tu a funguju uz dlho. Za druhe, nikdy som nenatrafila na ziadny dovod, kvoli ktoremu by som chcela odist. Podmienky na odpustenie poplatkov su take, ze sa v podstate nedaju nesplnit, nikdy ma banka nicim nenastvala a ked som potrebovala s niecim pomoct, tak vzdy bud na pobocke alebo na telefonickej linke niekto pomohol, telefonovat mozem kedykolvek. Nevidim vobec dovod sa zaoberat inymi bankami a podmienkami.v nich, radsej robim vo volnom case nieco, co ma bavi 🙂
@simona_racz pretože keď robím väčšie platby, potrebujem ísť na pobočku. Pretože tam mám na sporiacom peniaze, mám tam investície a chcem ich mať v banke, ktorej môžem dôverovať a kde viem aj v prípade potreby ísť na pobočku. Si pamätám časy ešte keď boli skrachovania menších bánk., takže dakujem nie
Mám fio ale keď že nezabezpečili napr notifikácie pri QR platbách pre podnikateľov, musela som si otvoriť aj inde účet. Až tak zadarmo nie je, keď že napr. v Košiciach je v centre mestá, každý výber či vklad má stojí 3,50€ parkovné, ak nechcem polhodinovú prechádzku ku bankomatu ktorý je v centre mesta. Nehovorím o otváracích hodinách, ktoré su pre pracujúcich úplne nepraktické od 9-17 s tým že kasa má zatvorené počas obeda a od 16:30. Fio je dosť pozadu v službách aj v IB oproti Tatre alebo VUbke.
@simona_racz a prečo teba trápi kto má akú banku? Ja by som napr. do FIO nikdy nešla - kvôli IB, službám a pod. (maranco - nemusíš ma poučovať, ušetri si dranie klávesnice, ďakujem)
Mám SLSP lebo mi vyhovuje ich IB, mobilná appka, poskytované služby a ich dostupnosť
@yellowunicorn a presne na toto sa simona pýta 😉
Ja som mal SLSP 20 rokov, prišiel som do Fio a bolo to jedno z najlepších rozhodnutí čo som v oblasti bankovníctva spravil.
Ja som mal SLSP 20 rokov, prišiel som do Fio a bolo to jedno z najlepších rozhodnutí čo som v oblasti bankovníctva spravil.
@sevrin gratulujem ale to ma vôbec nezaujíma a ako som napísala FIO nikdy
@simona_racz No ja som zastupca tej skupiny, co je vo svojej banke uz pomaly 30 rokov a boli a su v nej aj moji rodicia 🙂 Ja nie som inde z dvoch dovodov. Jednak mam rada veci, ktore su uz overene casom, su tu a funguju uz dlho. Za druhe, nikdy som nenatrafila na ziadny dovod, kvoli ktoremu by som chcela odist. Podmienky na odpustenie poplatkov su take, ze sa v podstate nedaju nesplnit, nikdy ma banka nicim nenastvala a ked som potrebovala s niecim pomoct, tak vzdy bud na pobocke alebo na telefonickej linke niekto pomohol, telefonovat mozem kedykolvek. Nevidim vobec dovod sa zaoberat inymi bankami a podmienkami.v nich, radsej robim vo volnom case nieco, co ma bavi 🙂
@marianarem Tak máme v rodine jedného “experta” čo aj venovanie sa financiám, berie ako volnočasovú aktivitu. Takže to nie je o tom, že vo voľnom čase, budem robiť príjemnejšie veci, ako hladať vhodnú banku. Od neho viem že, nie každá je dokonalá a preto spojil sporiteľňu s revolutom, a že v jednej to, v druhej to. Si vytvára tie jednorazové platobné karty, keďže nakupuje z číny, kde sa logicky obáva rizík. Celý je zažratý do toho. Má aplikáciu kam skenuje bločky, a robí mu to tabulku výdajov. Aj v Georgu to má.
Mám fio ale keď že nezabezpečili napr notifikácie pri QR platbách pre podnikateľov, musela som si otvoriť aj inde účet. Až tak zadarmo nie je, keď že napr. v Košiciach je v centre mestá, každý výber či vklad má stojí 3,50€ parkovné, ak nechcem polhodinovú prechádzku ku bankomatu ktorý je v centre mesta. Nehovorím o otváracích hodinách, ktoré su pre pracujúcich úplne nepraktické od 9-17 s tým že kasa má zatvorené počas obeda a od 16:30. Fio je dosť pozadu v službách aj v IB oproti Tatre alebo VUbke.
@priscilla07 s podnikateľským účtom nemám skúsenosť, ale s obyčajným môžeš použiť akýkoľvek bankomat.
@sevrin je to česká banka, a dosť stabilná. Ja si tie ich reklamy, s tými kozičkami, pamätám ešte z dectva. Nieje to až taká nová banka.
Revolut má Litovské účty, ale IBAN by mali uznať v celej eurozóne. Dosť veľa krajín, sa k eurozóne pridalo, alebo sa chystá pridať.
Tiež som sa raz zamýšľala nad bankami….. a prišla som na to, že banka, ktorá nemá pobočky, ako z takej banky vyberieš väčší obnos peňazí?🤔 nijak.🤷♀️ takže prídem do mojej banky fyzicky, vyberiem peniaze.🤷♀️ neprosím si fio, revolut atd.
@sevrin gratulujem ale to ma vôbec nezaujíma a ako som napísala FIO nikdy
@yellowunicorn tak každý s tým má inú skúsenosť. Naozaj mne sa ešte nikdy nestalo, že by tam niečo nefungovalo. Hlavné že napr. 365-ka je ako aplikácia telekomu 😂 skoro každý týždeň hláška: Aplikácia bude nedostupná od-do kvôli údržbe.
Tiež som sa raz zamýšľala nad bankami….. a prišla som na to, že banka, ktorá nemá pobočky, ako z takej banky vyberieš väčší obnos peňazí?🤔 nijak.🤷♀️ takže prídem do mojej banky fyzicky, vyberiem peniaze.🤷♀️ neprosím si fio, revolut atd.
@anonym_f513f5 fio má pobočky, len nie toľko ako tatrabanka atď. 365 sa spojila s ČSOB takže tí budú mať pobočiek tak isto, ako hociktorá velká banka.

@simona_racz my tak mame..mbank na bezny a Fio na terminovane. Reif ma dobre uroky na terminovanom, akurat tam bol pred par dnami manzel pozriet...ano, maju tam tie blbe podmienky, ale vsetko vieme splnit, tak vyskusame.
A tiez nechapeme ludi, preco si to nezmenia...je s tym vybavovacka a to sa ludom asi nechce. Alebo su na tom tak dobre, ze im 10e mesacne chybat nebude. Moj manzel je v tomto spekulant a hlada najvyhodnejsie cesty. Clovek musi trochu aj tomu rozumiet.
@euka210 no a u nás sú viacerí ako tvoj manžel. Vybavovačky? Poviem ti reálny údaj. Kamoška išla do Raiffky ako nová klientka, prenášala si účet z nejakej “darmobanky” a za 15 minút bola vybavená. Ja som vonku lýzala zmrzlinu, a vyšla von že mala v mobile funkčnú aplikáciu, aktívnu platobnú kartu, papiere v ruke. Prenesené všetky inkasá a trvalé príkazy. A starý účet zatvoria automaticky. Smiali sme sa že “trvá to jednu zmrzlinu” lebo ako rýchlo vyšla von. Som si myslela ze jej niečo chýba a poslali ju pre to.