icon

Význam predražených bánk: prečo ich stále používajú?

simona_racz
Dnes o 18:53

Nechápem len túto jednu vec: Viete že máme banky zadarmo (Fio, 365, mBank, Revolut) a platené (Raiffeisen, Tatrabanka, Sporiteľňa, Všeobecná, Prima). Aj keď majú možno zadarmo, pri splnení nejakých vecí (obrat, vysoká suma na sporení, platby v nejakej sume atď. Ale napríklad máme také Fio čo fakt nič nepýta, ani za vedenie účtu, ani za výbery z iných bankomatov a ešte aj neobmedzene, (kým iné banky majú že 1-2x mesačne) a nemusíte splniť vôbec žiadne podmienky. Ďalšia je 365 čo je na tom podobne, ale tam už nieje výber z iných bankomatov, alebo Revolut kde sú tiež nejaké menšie obmedzenia. Ale ostaňme pri tom, že keď Fio ja ideálna pre ludí čo majú menší, alebo nestabilný príjem, tak prečo niekto stále používa tie platené banky? Keby nebola alternatíva tak OK, lenže ona je.

Ja sama mám fio, a nie nerobím im reklamu, len ma zaujalá tá myšlienka, že načo sa niekto trepe do takého Raiffeisenu, a potom špekuluje ako by mohol mať inkaso (čo je podmienka) keď býva u rodičov, takže všetko je na mene rodičov, a mobil má na kredit, takže nemá ako sa k tomu inkasu dostať. Ja takým vravím, čo nejdeš do Fia?

Strana
z2
yellowunicorn
Dnes o 18:56

@simona_racz a prečo teba trápi kto má akú banku? Ja by som napr. do FIO nikdy nešla - kvôli IB, službám a pod. (maranco - nemusíš ma poučovať, ušetri si dranie klávesnice, ďakujem)
Mám SLSP lebo mi vyhovuje ich IB, mobilná appka, poskytované služby a ich dostupnosť

anonym_c694cd
Dnes o 18:56

používam lebo mám tam doterajšie platby za nehn. kde nie som jediný majiteľ.
Inak by som už zmizla dávno .

doriiis
Dnes o 18:57

@simona_racz ... Lebo im možno fio alebo 365 nevyhovujú z iných dôvodov. Ja síce mám fio, prešla som z raiffky, lebo odmietam platiť za každý výber a inde zase vyhovieť podmienkam, ale je každého vec v ktorej banke je a vôbec ma to netankuje

simona_racz
autor
Dnes o 18:59
@yellowunicorn

@simona_racz a prečo teba trápi kto má akú banku? Ja by som napr. do FIO nikdy nešla - kvôli IB, službám a pod. (maranco - nemusíš ma poučovať, ušetri si dranie klávesnice, ďakujem)
Mám SLSP lebo mi vyhovuje ich IB, mobilná appka, poskytované služby a ich dostupnosť

@yellowunicorn netrápi ma to len, keď som videla napr. kamoša ako špekuloval nad tým inkasom (podmiekna raiffeisenu), alebo druhý keď nečakane musel vybrať z jediného bankomatu v dedine a ten neni jeho banky a škriabal sa že poplatok… Pri fiu by obaja pochodili. Čo máš proti tomu bankingu. Mne sa tá aplikácia páči. Nejdem ani nikoho prehovárať. Je to len téma na zamyslenie.

simona_racz
autor
Dnes o 19:00
@anonym_c694cd

používam lebo mám tam doterajšie platby za nehn. kde nie som jediný majiteľ.
Inak by som už zmizla dávno .

@anonym_c694cd to je výnimka to chápem, ak tam niekoho drží pôžička, platby atď.

anonym_9a9358
Dnes o 19:02

@simona_racz dôvodov je xy: napríklad hypotéku ti Revolut neposkytne, ani kreditnú kartu. mBank ok, kým niečo nepotrebuješ riešiť, služby na pobočkách nehorázne neprofesionálne, fio nepoznám, ale mám sporku a IB je veľmi pohodlný a väčšinu výhod aj reálne využívam, to by mi v nejakej lacnej banke asi chýbalo.

simona_racz
autor
Dnes o 19:02
@doriiis

@simona_racz ... Lebo im možno fio alebo 365 nevyhovujú z iných dôvodov. Ja síce mám fio, prešla som z raiffky, lebo odmietam platiť za každý výber a inde zase vyhovieť podmienkam, ale je každého vec v ktorej banke je a vôbec ma to netankuje

@doriiis veď to, lebo nie každý vie splniť. Na gemeri je chudobnejšie, vela mladých ostáva u rodičov, nemôžu si dovoliť paušály, netflixy, majú mobil na kredit, kde by oni mohli zadarmo do raiffky? 😁

a0
Dnes o 19:04

Mám tú “drahú banku” za 10 rokov som neplatila za účet ani raz 😅. Tie podmienky sú tak nastavené, že ich splní každý zarábajúci človek. 2 trvalé príkazy a 400€ kartou 🤷🏼‍♀️ TP mám na svoj šetriaci účet a 400€ zaplatím 3 nákupy potravín.

simona_racz
autor
Dnes o 19:04
@anonym_9a9358

@simona_racz dôvodov je xy: napríklad hypotéku ti Revolut neposkytne, ani kreditnú kartu. mBank ok, kým niečo nepotrebuješ riešiť, služby na pobočkách nehorázne neprofesionálne, fio nepoznám, ale mám sporku a IB je veľmi pohodlný a väčšinu výhod aj reálne využívam, to by mi v nejakej lacnej banke asi chýbalo.

@anonym_9a9358 veru, hypotéky, s také možno nevybavíš v tých lacných. Ale tak berme človeka ktorému mu len príde výplata, všade platí kartou, potrebuje hocikde vybrať z bankomatu, sem tam. Takému je to akurát nie?

simona_racz
autor
Dnes o 19:06
@yellowunicorn

@yellowunicorn ale inák inšpirovala si ma čo napísať do profilu - niečo o mne. 😏

amel
Dnes o 19:09
@simona_racz

@yellowunicorn netrápi ma to len, keď som videla napr. kamoša ako špekuloval nad tým inkasom (podmiekna raiffeisenu), alebo druhý keď nečakane musel vybrať z jediného bankomatu v dedine a ten neni jeho banky a škriabal sa že poplatok… Pri fiu by obaja pochodili. Čo máš proti tomu bankingu. Mne sa tá aplikácia páči. Nejdem ani nikoho prehovárať. Je to len téma na zamyslenie.

@simona_racz potrebujem kvalitne sluzby,mam prideleného osobného bankára.
Nebola som nespokojná ani raz kdekoľvek na svete,ba naopak.
Do banky vkladám peniaze a musím im dôverovať,co taka Revolut,mBank napr nespĺňajú. Mam Taba,je drahá,no sluzby vyborne.
Mne je napr uplne jedno,aku banku ma sused ci niekto iny.

doriiis
Dnes o 19:09
@a0

Mám tú “drahú banku” za 10 rokov som neplatila za účet ani raz 😅. Tie podmienky sú tak nastavené, že ich splní každý zarábajúci človek. 2 trvalé príkazy a 400€ kartou 🤷🏼‍♀️ TP mám na svoj šetriaci účet a 400€ zaplatím 3 nákupy potravín.

@a0 ... Ja napríklad nemám nastavený ani jeden trvalý príkaz🤷🏻‍♀️

catherin4
Dnes o 19:12

Ja som mala mBank, mala som od nich aj kreditku. A ked som prisla na Malorku a chcela si prenajat auto, tak mi nefungovala. Snazila som sa tam dovolat - nemozne. To karta TB mi fungovala vsade vo svete kde som bola. Plus tam mam hypoteku. A do tretice, mi vyhovuje banka, kde mozem prist osobne riesit veci. Ja uz by som do takej zadarmo banky nesla.

catherin4
Dnes o 19:13

Jo, a do TB mozem zavolat 24 h denne a overia ma hlasom. Proste sluzby na urovni.

simona_racz
autor
Dnes o 19:14
@amel

@simona_racz potrebujem kvalitne sluzby,mam prideleného osobného bankára.
Nebola som nespokojná ani raz kdekoľvek na svete,ba naopak.
Do banky vkladám peniaze a musím im dôverovať,co taka Revolut,mBank napr nespĺňajú. Mam Taba,je drahá,no sluzby vyborne.
Mne je napr uplne jedno,aku banku ma sused ci niekto iny.

@amel aj mne, nikomu nejdem kázať čo má mať, len som sa tak zamyslela keď vidím známych, ako zháňajú, špekulujú, ako to obísť. A pritom len stačí mať grátisbanku. Ale tak nerobia biznisy, nechodia do zahraničia.

Takže ešte raz. Mám na mysli ludí ktorým len príde výplata či dávky, a platia kartou, prípadne si semtam vyberú hotovosť.

Bude to digitálne euro, vraj alternatíva za platobné karty. Nebude to banka, len akási elektronická peňaženka, čo budú musieť akceptovať v celej eurozóne, kam patrí Tallin ale aj naša Romavská Sobota.

simona_racz
autor
Dnes o 19:16

@catherin4 To chválim. Toto nemáte všade. Väčšinou že Po-Pia do 20:00 a zvyšok máte smolu.

katarinaba
Dnes o 19:17

Tak niekto sa uspokoji s fabiou a niekto si potrpi na mercedese. Ja osobne drahe znacky aut nepotrebujem, ale taka banka je pre mna zaklad. Dostupnost pobociek, bankomatov, telefonicky kontakt, mnozstvo veci ktore dokazem vybavit bez nutnosti navstivit oobocku - staci moderna technologia - ci uz telefonicky, cez PC alebo v mobile. Dalsia vec je bezpecnost a ochrana. Vybavovanie reklamacii, pomoc zo strany bankara. A ked ucet pouzivam aktivne, uplne bezne veci, tak poplatok neplatim. Ani nepamatam, kedy som poplatok platila.
Ako sa hovori - nie som taka bohata, aby som kupovala lacne veci - tak tu to pre mna plati na 100%. Inde kludne budem setrit, ale nie na banke.

anonym_a5c35d
Dnes o 19:18

Ja sice zijem v zahranici, ale tiez mi uz viacero ludi povedalo, ci mi nesibe, ze mam najdrahsiu banku, ze len odrbavaju ludi, kradnu,…som v tej banke 13 rokov. Mam cez nich klasicky ucet, setriaci poducet, poducty deti, dochodkove sporenie, poistenie motorky, auta, domacnosti,hypoteku. Kazdy jeden produkt som si obehala, najlacnejsie mi ponukli oni. Mam fyzickeho bankara aj online. Vybavim veci aj o 3. rano z druhej strany zemegule. 4 karty zadarmo, vybery zadarmo, nikdy mi nenauctovali nic navyse. Podla mna sa na banky stazuju ludia, ktori nemaju peniaze na platenie svojich zavazkov. Myslia si, ze banka im da zadarmo.

simona_racz
autor
Dnes o 19:20
@anonym_a5c35d

Ja sice zijem v zahranici, ale tiez mi uz viacero ludi povedalo, ci mi nesibe, ze mam najdrahsiu banku, ze len odrbavaju ludi, kradnu,…som v tej banke 13 rokov. Mam cez nich klasicky ucet, setriaci poducet, poducty deti, dochodkove sporenie, poistenie motorky, auta, domacnosti,hypoteku. Kazdy jeden produkt som si obehala, najlacnejsie mi ponukli oni. Mam fyzickeho bankara aj online. Vybavim veci aj o 3. rano z druhej strany zemegule. 4 karty zadarmo, vybery zadarmo, nikdy mi nenauctovali nic navyse. Podla mna sa na banky stazuju ludia, ktori nemaju peniaze na platenie svojich zavazkov. Myslia si, ze banka im da zadarmo.

@anonym_a5c35d nedá lebo hentie ani pôžičky neponúkajú asi.

anonym_a5c35d
Dnes o 19:24
@simona_racz

@anonym_a5c35d nedá lebo hentie ani pôžičky neponúkajú asi.

@simona_racz nemyslim len pozicky, celkovo sluzby. Banka ponuka financne sluzby, automechanik opravu auta, kadernicka strihanie vlasov, nechtarka upravu nechtov, upratovacka upratovanie. Nik nepredava svoje sluzby zadarmo. Ja chcem svoje tazko zarobene peniaze vlozit do banky, ktorej verim a mam v nej istotu. Nejaky revolut by som si nezalozila. Ani na cestovanie. Na to si v mojej banke zriadim cestovatelsku kartu.

weleda123
Dnes o 19:40

Som v sporiteľni, ich podmienky na účet zdarma spĺňame každý mesiac, našťastie. Ale neodišla by som odtiaľ už len skrz Georga. Neskutočne super spracovaná appka a nikdy som nemala s ničím problém (narozdiel od svokry v Tatre a švagrinej vo VÚB). Týmto novým bankám popravde veľmi nedôverujem.

simona_racz
autor
Dnes o 19:41
@anonym_a5c35d

@simona_racz nemyslim len pozicky, celkovo sluzby. Banka ponuka financne sluzby, automechanik opravu auta, kadernicka strihanie vlasov, nechtarka upravu nechtov, upratovacka upratovanie. Nik nepredava svoje sluzby zadarmo. Ja chcem svoje tazko zarobene peniaze vlozit do banky, ktorej verim a mam v nej istotu. Nejaky revolut by som si nezalozila. Ani na cestovanie. Na to si v mojej banke zriadim cestovatelsku kartu.

@anonym_a5c35d nič nieje zadarmo, takže niekde sa to odraziť musí že?

simona_racz
autor
Dnes o 19:46
@weleda123

Som v sporiteľni, ich podmienky na účet zdarma spĺňame každý mesiac, našťastie. Ale neodišla by som odtiaľ už len skrz Georga. Neskutočne super spracovaná appka a nikdy som nemala s ničím problém (narozdiel od svokry v Tatre a švagrinej vo VÚB). Týmto novým bankám popravde veľmi nedôverujem.

@weleda123 sporiteľňa je erste bank že? Ako mohla by som mať space účet ako študentka, ale som si povedala, o pár rokov by mi space skončil. A vo Fio nemusím riesiť nič. Sporiteľne má podmienku ako väčšina platených bánk. Aktívne využívaj účet a si za vidou.

simona_racz
autor
Dnes o 19:49
@anonym_a5c35d

@anonym_a5c35d stále rozmýšľam, kde je v tom fígel, lebo naozaj nič nieje zadarmo, a fio zatiaľ nikdy nič extra neúčtovalo. Niektorí tam nemajú ani peniaze, len sem tam, a nikdy im nič neúčtovali.

weleda123
Dnes o 19:53
@simona_racz

@weleda123 sporiteľňa je erste bank že? Ako mohla by som mať space účet ako študentka, ale som si povedala, o pár rokov by mi space skončil. A vo Fio nemusím riesiť nič. Sporiteľne má podmienku ako väčšina platených bánk. Aktívne využívaj účet a si za vidou.

@simona_racz no zrovna Fio má absolútne katastrofálne ohlasy na internetbanking a ich appku, ktorá podľa ohlasov viac nejde ako ide. IB využívam stále, takže toto je zase u mňa totálne červená čiara.

anonym_6f0c53
Dnes o 19:55

@simona_racz Ľudia sa často boja zmien, a preto radšej nič nemenia. Majú účet v banke, kde ho mali ich rodičia, neskôr tam založili účet aj deťom a zo zotrvačnosti pokračujú ďalej, lebo sa boja naučiť sa niečo nové.

Podobne mnohí ostávajú roky u rovnakého mobilného či TV operátora na starom paušále, aj keď by dnes mohli mať lacnejšiu a vhodnejšiu ponuku, dokonca aj u toho istého operátora, len zmenou programu.

Sú aj ľudia, ktorí radšej platia SIPO a poplatky pošte, hoci by si mohli bezplatne nastaviť trvalé príkazy. Robia to tak jednoducho preto, lebo sú na to zvyknutí.

Iní zas vypisujú na pošte podacie lístky, platia vyššie poštovné a nevyužívajú EPH, ktoré funguje už 13 rokov a ponúka lacnejšie podanie.

A potom sú tu prípady občianskych združení, ktoré majú transparentný účet v banke, kde im poplatky zhltnú časť darov, hoci vo FIO by mali transparentný účet úplne bez poplatkov.

Alebo ľudia, ktorí stoja v rade na pošte so šekom, strácajú čas aj peniaze na poplatkoch, a pritom im na smartfóne pípajú notifikácie zo sociálnych sietí, čiže majú mobil aj internet, mohli by si to zaplatiť z domu bez akýchkoľvek poplatkov.

Niektorí si myslia, že je výhodné držať úspory na sporiacom účte vo VÚB s úrokom 0,10%, hoci vo FIO by bez poplatku získali až 18‑krát vyšší úrok.

euka210
Dnes o 20:07

@simona_racz my tak mame..mbank na bezny a Fio na terminovane. Reif ma dobre uroky na terminovanom, akurat tam bol pred par dnami manzel pozriet...ano, maju tam tie blbe podmienky, ale vsetko vieme splnit, tak vyskusame.
A tiez nechapeme ludi, preco si to nezmenia...je s tym vybavovacka a to sa ludom asi nechce. Alebo su na tom tak dobre, ze im 10e mesacne chybat nebude. Moj manzel je v tomto spekulant a hlada najvyhodnejsie cesty. Clovek musi trochu aj tomu rozumiet.

lucik194
Dnes o 20:13

napr. taky Revolut v mnohych firmach na SK ani nemozes pouzit, lebo peniaze na ucet Ti musia prist do slovenskej banky (podmienka, ked podpisujes zmluvu)....

simona_racz
autor
Dnes o 20:14
@weleda123

@simona_racz no zrovna Fio má absolútne katastrofálne ohlasy na internetbanking a ich appku, ktorá podľa ohlasov viac nejde ako ide. IB využívam stále, takže toto je zase u mňa totálne červená čiara.

@weleda123 tak toto neviem lebo do aplikácie neleziem skoro vôbec. Len keď idem poslať peniaze čo nieje často, a zaplatiť niečo cez QR kód. Inák najaktívnejšie platím kartou v telefóne (apple pay), a chodia mi notifikácie. Niesom biznisáčka, nepotrebujem neustále sledovať obraty. Teraz som študentka, tak veľa peňazí tam nieje, a keď budem zamestnankyňa, príde mi raz za mesiac mzda. Tak čo tam mám pozerať?

Ale keby že mám vlastnú nehnuteľnosť, deti s podúčtami. To by som už musela všetko sledovať, a strážiť. Ale ja som ešte výpadok fia nezažila. Zvyšok rodiny má 365 a Revolut. Oni platia trvalé príkazy, režijné poplatky, a ešte nemali problém.

simona_racz
autor
Dnes o 20:25
@anonym_6f0c53

@simona_racz Ľudia sa často boja zmien, a preto radšej nič nemenia. Majú účet v banke, kde ho mali ich rodičia, neskôr tam založili účet aj deťom a zo zotrvačnosti pokračujú ďalej, lebo sa boja naučiť sa niečo nové.

Podobne mnohí ostávajú roky u rovnakého mobilného či TV operátora na starom paušále, aj keď by dnes mohli mať lacnejšiu a vhodnejšiu ponuku, dokonca aj u toho istého operátora, len zmenou programu.

Sú aj ľudia, ktorí radšej platia SIPO a poplatky pošte, hoci by si mohli bezplatne nastaviť trvalé príkazy. Robia to tak jednoducho preto, lebo sú na to zvyknutí.

Iní zas vypisujú na pošte podacie lístky, platia vyššie poštovné a nevyužívajú EPH, ktoré funguje už 13 rokov a ponúka lacnejšie podanie.

A potom sú tu prípady občianskych združení, ktoré majú transparentný účet v banke, kde im poplatky zhltnú časť darov, hoci vo FIO by mali transparentný účet úplne bez poplatkov.

Alebo ľudia, ktorí stoja v rade na pošte so šekom, strácajú čas aj peniaze na poplatkoch, a pritom im na smartfóne pípajú notifikácie zo sociálnych sietí, čiže majú mobil aj internet, mohli by si to zaplatiť z domu bez akýchkoľvek poplatkov.

Niektorí si myslia, že je výhodné držať úspory na sporiacom účte vo VÚB s úrokom 0,10%, hoci vo FIO by bez poplatku získali až 18‑krát vyšší úrok.

@anonym_6f0c53 tlieskam! Vieš o tom že presne toto všetko som chcela pôvodne napísať? Nedá sa to nejako prišpendliť na vrch témy?

Citujem: pritom im na smartfóne pípajú notifikácie zo sociálnych sietí, čiže majú mobil aj internet, mohli by si to zaplatiť z domu bez akýchkoľvek poplatkov.

Toto je bomba! Ešte pochopím keď nejaký dôchodca má tlačidlový mobil, len na volanie a sms… Ale tí ostatní že smartfón, dáta, zo sociálnych sietí notifikácie, ale keď platia bezkontaktne vyberajú z kabelky platobnú kartu, alebo idú manuálne platiť účty. Maju to pod nosom a nepoužívajú. Ja podporujem estónsky model, všetko elektronicky. Oni to majú v estónsku úžasné. Riešia úrady, termíny, evidenciu auta, kataster, všetko majú prepojené. Tam smeruje aj EU.

Myslím to všeobecne nielen banku. Ale ako tu bolo spomenuté. Rôzne služby, ktoré majú lacnejšiu alternatívu. Už len v rodine kolkí platia paušál 40-60€ a pritom Radosť môžu mať za 20€ všetko nekonečné. Ale ani ja niesom dokonalá lebo mám predražený telekom. Ale pôjdem aj ja do radosti. A Netflix majú bratranci tak spravený že si to 4-ia zdielajú, spolu to platia. Ale vraj tam dokopy nič nieje.

Strana
z2