icon

Z účtu mi zmizli peniaze

11. feb 2025

Ahojte. Cca pred dvoma týždňami mi zmizlo takmer 140€ z karty, vo viacerých transakciách platobnou kartou. Dialo sa to o jednej v noci, keď som si náhodne zapla wifi, lebo som potrebovala niečo vyhľadať. V tom mi prišlo v tokene upozornenie, že dve platby neboli autorizované. Hneď som pozrela účet a tam už spomínaných takmer 140€ bolo preč ostatné platby neprešli len vďaka tomu, že som mala nastavený denný limit 140€. Ale teda ja som tie platby nijak neautorizovala, dialo sa to bez môjho vedomia.
Transakcie boli zadávané vo forintoch (samozrejme to podľa kurzu prepočítalo na €) a všetky odišli na známy bazár, ktorý má aj reklamy v telke.
Písala som im na podporu už viackrát, stále tá istá odpoveď že to preverujú a že mám čakať. V banke som podala reklamáciu týchto platieb, zatiaľ však tiež bez výsledku.
Nemá niekto podobnú skúsenosť? A myslite, že sa mi podarí dostať naspäť k tým peniazom?

autor
12. feb 2025

@slniecko5 nikdy tam kartu neukladám, keď niečo potrebujem kúpiť, tak ju tam nahodím ale neuložím. Som tam už vyše dvoch rokov a nebol problem. A nie, platby za predaný tovar prídu tam do ich peňaženky, odtiaľ si ich môžeš previesť na účet. Ale to je už iná situácia ktorá sa netýka karty.

autor
12. feb 2025

@petracandle nie je to chyba banky, na to som sa pýtala na infolinke. ak idú platby do zahraničia mimo eu, tak tieto platby nemusia byť autorizované. Je to povinné len pre eu.

autor
12. feb 2025

@alantroj nie, na toto si dávam pozor a teraz som už dlhú dobu ani nič nepredávala. Kupovala som, ale to som zadávala údaje karty štandardne v ich rozhraní appky, ako vždy. Kartu tam neukladám.

autor
12. feb 2025

@hiro ja viem kam to išlo..meno bazáru, Vilnius, Litva. Tam sidli ten bazár. Mne to normálne ukazuje v internet banking

jakubrianka
12. feb 2025

Mne sa celá tá V aplikácia zdá podozrivá. Prihlásila som sa pomocou telefónu a potom som sa nemohla za nič znova dostať do svojho účtu, aby som potvrdila preposlanie peňazí na mô bankovýj účet. Po troch dňoch som si musela spraviť nový mail aby mi vôbec preposlali peniaze za predaný tovar..

autor
12. feb 2025

Jedno nechápem, prečo to banke trvá už skoro dva týždne.. však musia vidieť, že tie platby neboli autorizované, dokonca boli zadávané v maďarských forintoch, čo je blbosť, nikdy v tejto mene neplatím ani nenakupujem.. už mi ide tá ČSOB na nervy.
Nechápem baby ako vám mohli vrátiť platby v priebehu pár dní.

autor
12. feb 2025

@jakubrianka stalo sa ti to teraz niekedy?
Ja som nemala ozaj žiaden problem s nimi, ale nikdy sa mi nepáčilo, že hoci tam majú v rozhraní appky pri zadávaní údajov z karty napísané, že zabezpečená platba, tie platby hneď po zadaní karty strhne z účtu, bez ďalšieho overenia.
Teraz ako sa mi to stalo sa mi podarilo zistiť, že pani sa nevie dostať k peniazom z predaja vecí za posledný mesiac, že si ich teda nevie previesť z appky na svoj účet, lebo jej tam píše, že majú technické problémy. S tým istym problémom sa mi ozvala aj druhá pani.
Tak neviem čo tam riešia ale zjavne majú nejaké problémy.

hiro
12. feb 2025

@autor "ČSOB virtuálne karty nemá" - no, v tatychto pripadoch nejaka virtualna moc nepomoze. Mozu stahovat kedy chcu kolko chcu skusat aj kazdy den kazdu hodinu aj o mesiac aj o rok - jedine co im v tom trosku brani je ze zoberu kolko je limit.
TB ma generovanie jednorazovych kariet - je z nich mozna jedna jedina platba. Takze aj ked by sa udaje dostali podvodnikovi tak nemoze spravit dalsiu platbu. Mozes ju pouzit aj na tie rozne sluzby (od streamovacich pre filmy cez citanie novin atd) ktore nechces pouzivat dlhie ako na jedno predplatne ale oni to neponukaju a jednou platbou suhlasis s predplatnym. Ak zabudnes zrusit pred vyprsanim predplatneho tak ti stiahnu dalsiu platbu. Ked platis jednorazovou tak maju smolu 🙂

jakubrianka
12. feb 2025

Pred 4 mesiacmi a sú celé skupiny ľudí na fb ktorým sa to stalo. Toto by som ale hodnotila ako nedokonalosť ich systemu. Peniaze mi nakoniec preposlali, ale trvalo to tri dni, musela som si zmeniť názov účtu a vytvoriť nový mail. Neviem si pomôcť, ale neverím, že chránia platobné údaje nakupujúcich. Práve minule som tak rozmýšľala, ako som tam platila, či si chceli úožit kartu.

autor
12. feb 2025

@hiro no presne ja som skôr myslela na tú jednorazovú kartu. Počula som že TB ju má a to mi príde ozaj bezpečné.
Prosím ak máš čas a chuť mi napísať, ako to TB má čo sa týka nejakých mesačných platieb za vedenie účtu..koľko, resp majú aj možnosť mať účet zadarmo, po splnení nejakých podmienok?
Ja mám teraz v ČSOB smart účet zdarma, len teda ozaj už len kvôli tej jednorazového karte by som šla do TB.

evaachesa
12. feb 2025

Nenakupovala si cez Temu?

autor
12. feb 2025

@jakubrianka ja si tiež myslím, že ochrana kupujúcich asi nebude moc dobrá. Akože tiež by mohli investovať do 3D Secure. Oni majú poskytovateľa platobných služieb nejaký Adyen a teda neviem, ešte som otakom nepočula.

autor
12. feb 2025

@evaachesa nie, temu vôbec.
A vravím tam je normálne v odchádzajúcich platbách V… UAB, Vilnius, lithuana. Proste presne identicky ako keď si obcas z V niečo kúpim.

evaachesa
12. feb 2025

Hmm tak to je divočina. Daj vedieť keď zistíš o čo sa jednalo. Mne raz v zahraničí skopírovali kartu a potom o 2 mesiace sa niekto v Peru, Lima snažil vybrať na 3x väčší obnos peňazí. V banke mi povedali že ak som bola v zahraničí tak pri platbe v obchode mi kartu najskôr skopírovali a tieto výbery riešia až po nejakom čase.

slniecko5
12. feb 2025

Ešte taký tip, máme doma jeden študentský ucet navyše, vedenie zadarmo, kde v prípade núdze pošlem potrebnú sumu a urobím prevod. Inak je tam nula. Aj taká je možnosť. Alebo virtuálna karta, áno.

romino
12. feb 2025

@jakubrianka Ja si tiez myslim, ze je to daka "nedokonalost" toho konkretneho systemu. Daco hrozne amaterske, nechapem ako sa take nieco moze vobec udiat ??

Ja mam google pay , aj paypal .. .kde sa da, pouzivam platby kartou cez nich.
Je to aj znacne pohodlnejsie, nie znova a znova vyplnat .. fyzicku kartu ani nemam .. tam mam proste svoju virtualnu fixnu kreditnu kartu zaregistrovanu ...
Keby mam zadavat manualne pri kazdej platbe ... furt by som musel ist do appky, a tam klikat na "zobraz detaily karty".. zadavat dalsi PIN atd. ... a az potom moct odpisat cislo karty, a to zadavat takto v obchodoch.
Ale inak cez aliexpress kupujem, tam som zadal tu kartu ... aj daco nacierno som kupoval z ukrajinskeho dakeho webu, ale som videl ze som presmerovany na daku serioznu branu ... tam tiez som manualne zadal cislo karty ... takto , uz roky fungujem...
musim si poklopat,
ale ja zatial nikdy ziadny takyto pripad, ze len tak zmiznu peniaze.

vanilkovazmrzka
12. feb 2025

To som velmi sklamana ze sa tu viackrat opakovala negativna skusenost s csob… ano nie je to chyba banky, ale banka ma mechanizmy ako tie peniaze od banky na strane podvodnika vymahat, je to sice na dlho, ale pokial si 100% tvoja banka vie vydokladovat ze transakcie si nespravila ty, tie peniaze ti maju vratit…

autor
12. feb 2025

@vanilkovazmrzka no ja som zvedavá ako dlho to bude trvať, keďže tá prijímajúca banka je zrejme zahraničná. Celkovo mi ČSOB už dlhšie príde moc taká skostnatelá, všetko dlho trvá, žiadne novinky moc nemajú (tie jednorazové karty napr.). Akože nie je 140€ nejak závratne veľa ale tak som na rodicaku a proste nie je to len tak.
@evaachesa ja som v zahraničí bola naposledy pred piatimi rokmi🙈

autor
12. feb 2025

@slniecko5 hej to je super, len ja žiadneho študenta doma nemám a ani tak skoro mať nebudem 😅

vanilkovazmrzka
12. feb 2025

Ani nehovor, ja tam mam cerstvo hypoteku… zacinam mat dojem ze to nebol dobry napad. Ale praveze ma poradca presviedcal ze inovuju, maju hentaku apku tamtaku apku… len ludi zamestnancov akosi malo 😅

autor
12. feb 2025

@vanilkovazmrzka tak čo sa týka hypotéky to nemám skúsenosť. S tými zamestnancami ja si myslím že nejak znižovali počty a ani sa nečudujem, mnoho ľudí už až tak pobočku nepotrebuje. Mne stále zvykli vyvolávať aby som prišla na stretnutie, ale na toto ja nemám čas ani chuť a myslím že x ľudí to tak má tiež.

petuskaa1
12. feb 2025

@vanilkovazmrzka nevrátia. Stalo sa mi to iste a nevrátili.

autor
12. feb 2025

@petuskaa1 akú máš banku? A kde ti peniaze odišli?

macatt
12. feb 2025

Mne tiež nevrátili 39,90€ Prima banka… už je to 3 mesiace( asi)
Keď sa informujem, tak nikto nič nevie, reklamácia podaná a na vyjadrenie mám čakať e-mailom😵‍💫

autor
12. feb 2025

@macatt to je sila toto.. ja som niekde v diskusii zahliadla, že vraj ak ide o zahraničné platby, tak má banka na riešenie pol roka. Neviem to už ale dohľadať.

macatt
12. feb 2025

Tak ďakujem za nádej 🫶

vanilkovazmrzka
12. feb 2025

@petuskaa1 stalo sa mi tiez a vratili. Takze nemozes vediet.

vanilkovazmrzka
12. feb 2025

@autorka a V si nekontaktovala, ze ti odisli viacere olatby ktore si nerobila? Mozno aj to by sa dalo skusit a ziadat vratenie od nich

autor
12. feb 2025

@vanilkovazmrzka jasne že áno. Hneď na druhý deň. Napísali mi že to preveria a odvtedy preverujú a žiaden pokrok 🙈

vanilkovazmrzka
12. feb 2025

Uzasne 😃 a ty tie platby vidis v dvojej historii nakupov v danej apke?