Z účtu mi zmizli peniaze
Ahojte. Cca pred dvoma týždňami mi zmizlo takmer 140€ z karty, vo viacerých transakciách platobnou kartou. Dialo sa to o jednej v noci, keď som si náhodne zapla wifi, lebo som potrebovala niečo vyhľadať. V tom mi prišlo v tokene upozornenie, že dve platby neboli autorizované. Hneď som pozrela účet a tam už spomínaných takmer 140€ bolo preč ostatné platby neprešli len vďaka tomu, že som mala nastavený denný limit 140€. Ale teda ja som tie platby nijak neautorizovala, dialo sa to bez môjho vedomia.
Transakcie boli zadávané vo forintoch (samozrejme to podľa kurzu prepočítalo na €) a všetky odišli na známy bazár, ktorý má aj reklamy v telke.
Písala som im na podporu už viackrát, stále tá istá odpoveď že to preverujú a že mám čakať. V banke som podala reklamáciu týchto platieb, zatiaľ však tiež bez výsledku.
Nemá niekto podobnú skúsenosť? A myslite, že sa mi podarí dostať naspäť k tým peniazom?
Bežne sa to stáva, ak má niekto internet banking a platí cez neho účty. To bolo pre mňa vysvetlenie z banky, v ktorej som mala účet. V obchodoch som kartou nenakupovala, iba v hotovosti, vyberala som z bankomatov a cez internet banking platila iba pravidelné, každomesačné účty. Keď sa mi po predaji veľkej rodičovskej vily na účte nahromadila veľká suma, z ničoho nič mi jedného dňa z účtu odišlo 370 000 Eur a to bez problémov výberca vybral niekoľkonásobne viac, ako som mala denný limit. Obišiel aj denný limit. Vyberal niekde v Španielsku. Banka ma presviedčala, že som tam musela byť ja a vybrať ich, napriek tomu, že v deň výberu som bola operovaná na onkológii. Nakoniec po vyše 2 rokoch uznali, že došlo ku krádeži z účtu ( bolo nás vtedy 14), dokonca mi jedna zamestnankyňa banky prezradila, že to je bežné, no väčšinou v menších sumách. Stratenú sumu mi vrátili, ale s 10 % - ým poplatkom za vrátenie mojich peňazí, za prešetrenie krádeže, jej dokázanie a poplatok za neoprávnený výber vyšší ako bol denný limit. Spolu som zaplatila za krádež peňazí a ich vrátenie 41 000 Eur. Pritom ja som v tom nemala žiadnu vinu, poplatky sú rovnaké aj keď tú krádež umožnila banka. Odvtedy nemám ani účet , beriem a platím v hotovosti.
@vanilkovazmrzka banka jej nemusi vyhoviet, ked poda reklamaciu. Ak klient zada udaje z PK kade-tade, ci zabudne, kde co dal, aj dodatocne sa stahuju poplatky.
Keby si nemala žiadne peniaze na účte tak by ti neodišli.
Napríklad ja nemám v žiadnej banke účet.
Tvoja chyba.
@evkatk "vyberala som z bankomatov" - no, to je asi miesto kde ti skopirovali kartu. Stava sa to. Preto z bankomatov radsej vzdy vyberam bez pouzitia karty.
https://myliptov.sme.sk/c/7296501/na-bankomate-...
https://www.info.sk/sprava/132255/tento-podvod-...
https://www.interez.sk/10-bankomatovych-podvodo...
Tiež sa mi to stalo, no u mňa hneď zareagovala banka (poštová) a volali mi že mám na účte podozrivé pohyby . Hneď zablokovali kartu . Šla som na pobočku spísali sme reklamáciu a peniaze mi vrátili cca do dvoch týždňov a prišla mi aj nová karta.
@stanislavicenka ved ja hovorim o situacii kedy vie na 100% zdokladovat ze tie transakcie nespravila ona. Jednoducho jej banka kontaktuje banku vyntydu a v. musi dokazat ze transakcie spravila ona a kedze ona vo svojom ucte ziadne transakcie nevidi asi je to celkom jasny podvod resp zlyhanie na strane obchodnika
@vanilkovazmrzka len či bude niečo v. dokazovať.. už viem o viacerých ľuďoch ktorí tam predali svoj tovar a nevedia si tie peniaze previesť na svoj bankový účet. Čiže peniaze visia niekde v časopriestore. A to nehovorím o nejakých malých sumách, jednej pani sa tam hromadia platby za celý mesiac, už tam má nejakých 170€ a nevie sa k ním dostať. V má napísané, že z technických príčin..
@vanilkovazmrzka nie, vôbec to takto nefunguje. Hlavne, pokiaľ sa jedná o kartové transakcie. Dnes tu kartu a údaje z nej pchame hocikam, kde tie údaje nepodliehajú takej bezpečnosti
@vanilkovazmrzka Mna by zaujimalo ako to ze sa to stava vkuse ludom co nikde nic neplatili nikde nikomu neznamemu nedavali nikomu udaje...? Ako to je mozne?
A zrazu sa pride na to ze potvrdzovali nezname SMS, ze davali z ruky kartu v restauracii, ze vyberali z bankomatu ktory si pozorne nepreskumali ze ci je v poriadku, nejaky obchod co sa tvaril ze je Prada vobec takym nebol, ze nemali viacstupnove overovanie, ze nemali 20 pismeno ciselne znakove heslo a nie nieco v zmysle "nejake", "bratislava", "hesloheslo" namiesto napriklad "t@WZ&`5aCvjMnYQTFHs$" a na internet banking sa dostali ze nejaky pochybny email, v PC nainstalovane sledovacie programy atd...
@stanislavicenka viem ako to funguje
@hiro stalo sa to aj mne a to mam za sebou xy bezpecnostnych skoleni. Sice to uz bolo davno a uz si nepamatam ci vtedy uz naplno ficalo 3d secure alebo sa este len na to nabiehalo, ale ver mi ze miera zabezpecovania sa posuva stale dalej len a len preto ze podvodne techniky sa posuvaju rovnako rychlo ak nie rychlejsie 🙂 stacilo odchytit cislo karty, cvc sa k tomu dalo lahko dokombinovat… ale uz som trochu mimo diania, kam pokrocili zlodejske metody v sucasnosti 🙂
@labkosuch Platit cez Google Pay je daleko bezpecnejsie ako priamo kartou. Ale ak ludia maju zle zabezpecenie Google konta tak to aj tak nicomu nepomoze. Mobil im asi neprepadnu ale ak sa utocnik dostane do PC kde maju zapamatane prihlasenia na Gmail atd tak je hotovo. Takze skorej by som ludom odporucil platenie jednorazovou kartou.
Ktorá banka? Tá u nás najznámejšia a vraj najspoľahlivejšia. No dostať peniaze späť, ak je ich väčšie množstvo, je problematické. Čo sa týka výberu, vyberala som v len jedinom bankomate mojej banky, keďže tú banku aj s bankomatom mám v susedstve.
Ja som mala podobný problém.. síce nie s bazarom..volala som do banky, zablokovali kartu..a keďže neboli autorizované do cca 2 hod som mala peniaze späť na účte,. Ale riešila som to hneď ako peniaze odisli
@matulya akú máš banku?
U mňa to bolo tak, že tieto transakcie sa diali o jednej v noci a hneď ráno som volala na infolinku kde som podala reklamáciu na tie transakcie a zablokovali mi kartu. Už sú to dva týždne a stále peniaze nemám naspäť. 🙈
Čauko 🙂 hodím tu jeden typ na nakupy a mozno to vyuziju aj dalsi... Nwni to reklama ani nic, ale odporucam Revolut ... Majú možnosť ze karta sa generuje na jedno pouzite ... Tzv. Kedykoľvek niečo platím online, tak len cez danu kartu, ktorá sa automaticky generuje a po jednom zaplatení mizne. 🙂 po zlej skúsenosti s bankami to už takto robím.
@ten_druhy áno o Revolut už rozmýšľam, ale tuším k registrácii chce osobné údaje dokonca aj občiansky preukaz pokiaľ viem? Nie je to tiež riziko zadávať takéto veci?
Ano, je to kvoli bezpecnosti ...no je to aj zároveň veľký korporat ktory sa chrani ak nahodou budeš robiť čierne obchody 🤷 😅😅😅 ... Ale v kľude s revolutom .... Vsetko maju zadarmo a dokonca ma aj nejake programy ako lidl ak nakupujes u ich 'spolu-obchodnikov'
A v ČSOB si si ako vytvorila účet ak si im nedala OP?
@labkosuch aj mbank. Maju virtualnu kartu, ktora je odpojena od uctu a das si na nu, kolko potrebujes. V pripade vratenia tovaru ti pridu peniaze priamo na ucet - to zabezpeci banka.
Ja okrem vyplatenia inkasa som nikdy nijaký prevod nerobila. Toto bol výber kartou v Španielsku, v nejakej Valencii. Avízo o výške sumy na účte museli mať z banky. Vybrali to na prvý pokus. Kto by vyberal takmer pol milióna na prvý pokus? Len taký, kto vedel, že tam sú. A to vedela len banka, moja 92 - ročná imobilná mama, ktorá z bytu nevychádzala a ja. Preto aj vyšetrovanie dlho trvalo. To, ako dopadlo, neoznámili. Len po vyše 2 rokoch vrátili peniaze , z ktorých strhli za poplatky 41 000 Eur. Vraj preto, že vybavovačky v zahraničí a najatý právnik boli drahé. Dodnes sa súdim o tie poplatky a za služby právnika, ktorého som ja nenajala, najala ho banka. Dali ho vyplatiť mne. Oni vraj na poplatky mohli minúť až do výšky 15% ukradnutej sumy.

Tiež používam už vyššie spomínanú virtuálnu kartu a ešte mám jeden bezplatný účet, kde si posielam malé sumy presne na takéto platby. Tam sa dá aj denný limit veľmi jednoducho nastavovať cez appku, čiže zaplatím, čo treba a potom limit stiahnem hoc aj na nulu. Ale akože sa čudujem, že sa tieto platby v dnešnej dobe kadejakých podvodníkov nijako neoverujú ☹️.