icon

Závidím nízke hypotéky

3. jan 2026

Toto je len take moje stazovanie, ale ked vidim ze niektore platite hypoteku do 500eur, mam oci pre plac. Je to neskutocne malo, a zavidim vam. Predstava, ze za take male peniaze mate VLASTNY byt je neuveritelna, ceny najmov su ovela ovela vyssie a byt nie je vas. Ja tento rok koncim skolu, financna pomoc od rodicov na kupu bytu neprichadza do uvahy, priatela/manzela nemam, takze hypoteku by som urcite nedostala.

anonym_e47dff
3. jan 2026

A keby si si skúsila zarobiť v zahraničí? Napr. Rakúsko, Nemecko...zarobiť si, odložiť a potom by si to mohla mať ale oveľa ľahšie....či nad takým si nepremýšľala?

anonym_e47dff
3. jan 2026

Pardon za predchádzajúci preklep 😅😅😅😅 už som to upravila, mobil si píše čo chce. 🤦

anonym_ba25fd
3. jan 2026

Clovek niekedy zavidi co maju druhi, ale malokto vidi aj tu drinu.

Tak ako uz bolo spomenute, niektori sa mylne domnievaju, ze niektorym z nas proste padli veci do lona. Poznas efekt snehovej gule? Ludia v mojom okoli bezne zacinali s 1-izbakmi a casom sa prepracovali k vacsim bytom ci domom, lepsim autam atd.

Ja kolegovi tiez tisko zavidim zivot bez hypoteky ale on roky pracoval v zahranici. Ja som bol tiez v zahranici, ale chcel som dom so zahradou takze bud byt bez hypo alebo dom s hypo.

Netvrdim, ze to dnesna generacia nema tazke ale pozerat susedovi do dvora a slepo zavidiet tiez nie je riesenie.

Vlastne byvanie mozes mat aj ty, otazne je co si ochotna preto urobit a obetovat pretoze ti z nas ktori sa nenarodili so zlatou lyzickou v ustach sme si tymto presli tiez.

anonym_6513c5
3. jan 2026
@anonym_cfce76

@anonym_6513c5 ďakujem za tento pohľad a za to, že to niekto skutočne chápe. Nechceme domy a veľké byty, mne by stačila garzónka, na ktorú je v súčasnej dobe naozaj ťažké dosiahnuť

@anonym_cfce76 Pár dni dozadu som videla inzerat na garzonku. Teda neviem či to bola vôbec garzonka, proste 18m2. Zariadenie otrasne, a to znesiem fakt veľa, ale toto bola starina s plesňou. Cena 150tisic. Teraz si zober že 20% treba mat, to je tych 30.000€ čo musí mlady človek mat. Prerabka dajme tomu iba nevyhnutné-20.000€. Cize 140.000€ hypotéka, to je splátka tak okolo 850€, a to je ešte len splátka! Nie náklady. Ved to je otrasne. A byvas v 18metroch. Náklady dajme tomu 150€. Takze 1000€ preč a ešte človek ani nejedol. Každý jeden mesiac

pieksamaki
3. jan 2026

@anonym_autor niektori z nas sme zacinali od nuly....aj viackrat v zivote......vela robi instagram.....atd

vevesh
3. jan 2026

Ja sa tu nad niektorymi odpovedami iba usmievam. Viete o tom, ze pred 2 rokmi europska banka nastavila nove hypotekarne zakony? Netto plat minus naklady na najom/naklady na byt minus mesacne naklad na jedlo/auto/poistky = x 240 a to je maximalna hypo, ktora je mozna. Pri 800€ prijme samostatna osoba sa da v dnesnej dobe zabudnut na nejaku hypo aj v zapadakove a mozete banke vysvetlovat kolko chcete, ze vy budete iba o suchych rozkoch s vodou dalsich 10 rokov, hlavne ze mate vlastnu strechu, tabulky nepustia....

pieksamaki
3. jan 2026
@vevesh

Ja sa tu nad niektorymi odpovedami iba usmievam. Viete o tom, ze pred 2 rokmi europska banka nastavila nove hypotekarne zakony? Netto plat minus naklady na najom/naklady na byt minus mesacne naklad na jedlo/auto/poistky = x 240 a to je maximalna hypo, ktora je mozna. Pri 800€ prijme samostatna osoba sa da v dnesnej dobe zabudnut na nejaku hypo aj v zapadakove a mozete banke vysvetlovat kolko chcete, ze vy budete iba o suchych rozkoch s vodou dalsich 10 rokov, hlavne ze mate vlastnu strechu, tabulky nepustia....

@vevesh kde sa da take nieco nastudovat....nejaky link? Diky....som nevedela....

vevesh
3. jan 2026
@pieksamaki

@vevesh kde sa da take nieco nastudovat....nejaky link? Diky....som nevedela....

@pieksamaki je to zapracovane v kazdej lepsej sucasnej kalkulacke na nete. Mala by sa ta spytat na brutto/netto prijem, pocet osob, mesacne naklady a vypocita, kolko €€ hypo mas moznost pri dobrej bonifikacii dostat.

pieksamaki
3. jan 2026
@vevesh

@pieksamaki je to zapracovane v kazdej lepsej sucasnej kalkulacke na nete. Mala by sa ta spytat na brutto/netto prijem, pocet osob, mesacne naklady a vypocita, kolko €€ hypo mas moznost pri dobrej bonifikacii dostat.

@vevesh aha ok....je to uz tam zapracovane....ako algoritmus...ja som vzdy ratala do 30% cisteho prijmu moze byt vyska hypo splatky....laicky povedane...dakujem

vevesh
3. jan 2026
@pieksamaki

@vevesh aha ok....je to uz tam zapracovane....ako algoritmus...ja som vzdy ratala do 30% cisteho prijmu moze byt vyska hypo splatky....laicky povedane...dakujem

@pieksamaki absolutne nie. Zalezi na velmi vela veciach od toho, kolko mas nasetrene, kolko zarabas, ake su naklady na zivot a stravu a ci su este niekde ine vyzovovacie naklady atd. Cize niekto z 800€ ma takmer nulovu sancu pri sucasnych cenach nehnutelnosti nejaku hypo vobec dostat (teda nieco by aj dostal, ale na kupu nehnutelnosti to stacit nebude...). A samozrejme, aj vekova hranica musi sediet podla sumy a doby splacania...

biba_18
3. jan 2026

môj syn žije v garsonke. dostal ju od mojej mamy ktorá žila pol života v garsonke. koľko mladých by chcelo bývať vo vlastnej garsonke? každý hneď keď nie dom tak aspoň veľký byt 🤷‍♀️

denithestrange1993
3. jan 2026

@anonym_autor prestala som ta brat vazne po vete-tento rok koncim skolu. Tvoj pracovny zivot este len zacne tak je priskoro mysliet na hypoteku. Ak co to odpracujes a pochopis aka je skutocna cena prace potom sa mozes zamysliet co dalej.

pieksamaki
3. jan 2026
@vevesh

@pieksamaki absolutne nie. Zalezi na velmi vela veciach od toho, kolko mas nasetrene, kolko zarabas, ake su naklady na zivot a stravu a ci su este niekde ine vyzovovacie naklady atd. Cize niekto z 800€ ma takmer nulovu sancu pri sucasnych cenach nehnutelnosti nejaku hypo vobec dostat (teda nieco by aj dostal, ale na kupu nehnutelnosti to stacit nebude...). A samozrejme, aj vekova hranica musi sediet podla sumy a doby splacania...

@vevesh ano, to ano....chapem...este aj ine faktory..vek, prijem atd....hej ved to je spravne ze ich to nepusti pri 800 eur prijme, ....schvalovaci proces je ovela prisnejsi.....kedysi sa davali 100% hypo.....dnes uz jasne ze nie.....

anonym_cfce76
4. jan 2026
@anonym_6513c5

@anonym_cfce76 Pár dni dozadu som videla inzerat na garzonku. Teda neviem či to bola vôbec garzonka, proste 18m2. Zariadenie otrasne, a to znesiem fakt veľa, ale toto bola starina s plesňou. Cena 150tisic. Teraz si zober že 20% treba mat, to je tych 30.000€ čo musí mlady človek mat. Prerabka dajme tomu iba nevyhnutné-20.000€. Cize 140.000€ hypotéka, to je splátka tak okolo 850€, a to je ešte len splátka! Nie náklady. Ved to je otrasne. A byvas v 18metroch. Náklady dajme tomu 150€. Takze 1000€ preč a ešte človek ani nejedol. Každý jeden mesiac

@anonym_6513c5 áno, je to tak a je to otras...tí, čo vlastné bývanie už dávno majú z čias, keď ceny boli naozaj iné a hypotéky 100% budú ale stále tvrdiť, ako sa má človek viac snažiť. S bývaním nastal veľký biznis a pritom je to potreba každého jedného z nás.

betulinka1
4. jan 2026

@anonym_autor co riesis. Pojdes do prace alebo vybehni ma dva roky do zahranicia, nasetris na akontáciu. A vsetko bude. Inak kto plati 500€ hypo na byt, nezabudni, ze este naklady, správcovské poplatky, poistenie. Cize to tak bude + 220 € a viac, ak nie si v novostavbe. 😉😉😉

anonym_b54d2b
4. jan 2026

@anonym_autor najskôr záviď tu drinu, nie majetok. Ten len tak nespadol sám z neba. 8rokov prace v zahraničí, stalo sa aj také, že z 24hodin som robila 22hodin🫣 zvracala som od únavy…. Ale konečný výsledok je bez hypotéky.

vevesh
4. jan 2026
@anonym_b54d2b

@anonym_autor najskôr záviď tu drinu, nie majetok. Ten len tak nespadol sám z neba. 8rokov prace v zahraničí, stalo sa aj také, že z 24hodin som robila 22hodin🫣 zvracala som od únavy…. Ale konečný výsledok je bez hypotéky.

@anonym_b54d2b dnes by si uz nezarobila a nenasetrila na kompletnu nehnutelnost, maximalne na tych 10-20% a co potom....a na toto sa stazuje zakladatelka.

zabka1000
4. jan 2026

Joj,mňa teraz zdvíha zo stoličky...autorka ešte len konci školu a už by chcela hypotéku na byt?ak doteraz bývala a rodičmi,aký je problém bývať s nimi ďalej a šetriť každú korunu na akontaciu?nech sa na mňa nikto nehnevá,ale fakt dnešní mladí chcú všetko hneď...nastúpia do práce,mzda ako človek s 20ročnou praxou,byt idealne dvojizbak,samozrejme auto.A výška hypotéky?My sme mali úroky vo výške 5.4%,a keď som bola na materskej,tak moj rodicak bol 220eur a splátka jednej hypo 200,plus ďalšia 160.Asi po ôsmich rokoch sme navýšili hypotéku,aby sme spravili fasádu a kamoška-25 ročná ktorá zdedila starší dom(takže bez hypo),že ja vám závidím,vy máte fasádu a my nie .Tak moja rada, vydržať,zarábať a šetriť a nezabudnite.

rayla
4. jan 2026
@anonym_dad890

@anonym_6513c5 Sucasni mladi ludia musia uz pocas vysokej skoly byvat s priatelom/priatelkou v podnajme, dovolenky v zahranici, auto, atd.
My sme chodili vlakmi, mhdckou, jedli aj suche rozky a byvali u rodicov 2-3 roky po ukonceni studia. Skrina na oblecenie obsahovala max 20ks vrchneho oblecenia a vsetci boli ok. Topanky sa vyhodilii po rokoch nosenia
Nech skusia a 20% akontacie na jednoizbovy byt budu mat tri roky.

@anonym_dad890 Presne tak. Úplný súhlas. Keď si predstavím, ako som si nové veci musela kupovať na Mileticke😄..a bola som vďačná. Po vysokej škole sme pracovali niekoľko rokov v zahraničí. Mali sme aj dve -tri práce. Fakt sme spávali len pár hodín denne. Keď sme prišli, museli sme čakať - prvý rok v práci na SVK nám banka nechcela dať hypo. Potom sme konečne dostali - bola vyše 5% a začali stavať dom. Nikdy som nikomu nezavidela. Viem, že závideli nám, že staviame dom, a bolo mi to suma fuk. Lebo toľko odriekania a driny si moja milá nevieš predstaviť...

iwesska
4. jan 2026

A co by si nechcela po skole? Vlastny byt? My sme tiez nemali pomoc od rodicov. Byvali sme u nich,kym sme makali,potom chvilu v podnajme,zili sme skromne a az potom sme brali hypo ako manzelia. Cely cas sme makali a hypo sme brali najnizsiu moznu,kupili stary byt,prerabali svojpomocne a aj to len do vysky aka bola nevyhnutna. Ziadne nobl rekonstrukcie. Dnes by ludia najradsej vysli skolu a nastahovali sa do novostavby,pekne zariadenej. A samozrejme popritom mali svoj standard,cestovali.Takto to ale nefungovalo ani predtym.

iwesska
4. jan 2026
@zabka1000

Joj,mňa teraz zdvíha zo stoličky...autorka ešte len konci školu a už by chcela hypotéku na byt?ak doteraz bývala a rodičmi,aký je problém bývať s nimi ďalej a šetriť každú korunu na akontaciu?nech sa na mňa nikto nehnevá,ale fakt dnešní mladí chcú všetko hneď...nastúpia do práce,mzda ako človek s 20ročnou praxou,byt idealne dvojizbak,samozrejme auto.A výška hypotéky?My sme mali úroky vo výške 5.4%,a keď som bola na materskej,tak moj rodicak bol 220eur a splátka jednej hypo 200,plus ďalšia 160.Asi po ôsmich rokoch sme navýšili hypotéku,aby sme spravili fasádu a kamoška-25 ročná ktorá zdedila starší dom(takže bez hypo),že ja vám závidím,vy máte fasádu a my nie .Tak moja rada, vydržať,zarábať a šetriť a nezabudnite.

@zabka1000 Presne,pod 1500 oni nevstanu z postele,ale byt by chceli ako clovek,co za tu, aj nizsiu cenu roky maka.

anonym_a3fa94
4. jan 2026
@iwesska

@zabka1000 Presne,pod 1500 oni nevstanu z postele,ale byt by chceli ako clovek,co za tu, aj nizsiu cenu roky maka.

@iwesska Samozrejme, že nevstanú z postele pod určitú sumu, veď musia mať plat, z ktorého im hypo dajú. Vy tu len nadávate, akí su mladí hrrr a všetko chcú hneď, pritom vám absolutne uniká podstata, že čas hrá proti nim.

zabka1000
4. jan 2026
@anonym_a3fa94

@iwesska Samozrejme, že nevstanú z postele pod určitú sumu, veď musia mať plat, z ktorého im hypo dajú. Vy tu len nadávate, akí su mladí hrrr a všetko chcú hneď, pritom vám absolutne uniká podstata, že čas hrá proti nim.

@anonym_a3fa94 v poriadku,ak majú čo ponúknuť,nech si pýtajú vysoký plat,ale nie,že chcem zarobiť veeela,lebo chcem hypotéku...a čas hrá proti nim?ja som tiež skončila VS ako 25 ročná,3 roky som robila,kým sme s mužom brali hypotéku...a brali sme ju dvaja...tak fakt neviem,aký plat by mala mať osoba po VS,aby dostala hypotéku sama

zabka1000
4. jan 2026
@zabka1000

@anonym_a3fa94 v poriadku,ak majú čo ponúknuť,nech si pýtajú vysoký plat,ale nie,že chcem zarobiť veeela,lebo chcem hypotéku...a čas hrá proti nim?ja som tiež skončila VS ako 25 ročná,3 roky som robila,kým sme s mužom brali hypotéku...a brali sme ju dvaja...tak fakt neviem,aký plat by mala mať osoba po VS,aby dostala hypotéku sama

@zabka1000 hypotéku sama tam malo byť

anonym_a3fa94
4. jan 2026
@zabka1000

@zabka1000 Ceny nehnuteľností rastú neskutočným tempom, oni skutočne nemajú čas čakať na to, kým sa zapracujú a dostanú viac.

anonym_80751e
4. jan 2026

@anonym_autor neuveríš, ale my keď sme brali hypo, tak to nebolo málo peňazí úrok bol 2,49%. Áno, podarilo sa mi na konci fixácie vychytať úrok 0,99% znížiť dobu splácania o 5rokov, bolo to pred piatimi rokmi. Od februára to bude nad 3%.

luccija
4. jan 2026
@biba_18

môj syn žije v garsonke. dostal ju od mojej mamy ktorá žila pol života v garsonke. koľko mladých by chcelo bývať vo vlastnej garsonke? každý hneď keď nie dom tak aspoň veľký byt 🤷‍♀️

@biba_18 súhlasim s tebou.Vidim to na dcerách mojich kamarátok obidve sú na RD jedna býva s mužom v byte bez hypo, ale všetci chcú domček pri Ba a majú 27 r to, že už teraz im kamarátky platia pre deti oblečenie, bicykle, platia dovolenku ..keď tam ide za nimi na víkend povie, že najprv musí ísť nakúpiť, lebo chladnička poloprázdna....dnes chcú mladí všetko a hneď deti, auto, bývanie, wellness, obliekať sa.
@anonym_autor všetko má svoj čas.Sj tých 500 plus život treba zaplatit

anonym_5eaadd
4. jan 2026

@anonym_autor - ahoj, v prvom rade ti chcem povedať, že v tom nie si sama a že ti držím palce aby sa tvoj sen o vlastnom bývaní splnil 🙏🏻
Poznám túto situáciu veľmi dobre, 5 rokov som drela na technickej vysokej škole, obetovala som tomu svoj voľný čas, zábavu, všetko a po absolvovaní s červeným diplomom som v práci na juniorskej pozícii zarobila 840e v čistom (cca 3 roky dozadu) ... Uz v tej dobe stal u nas podnajom cca 500e takze to nepripadalo do úvahy a na hypoteku by mi to ani nevyšlo. Veľmi som sa chcela osamostatniť od rodičov ale na začiatku to nebolo možné a musela som to akceptovať. Snažila som sa však šetriť (nekupovala som takmer ziadne oblečenie ani fancy kozmetiku, žiadne kaviarne, reštiky, dovolenky). V práci som sa naučila nové veci, snažila som sa makať viac než ostatní a tým som šéfovi dokázala že si zaslúžim povýšenie a lepší plat. Taktiež som si našla ešte druhú prácu aby som si niečo privyrobila, asi pol roka som robila 7 dní v týždni, netuším ako som to zvládla. Ale vďaka tomu sa mi podarilo našetriť na 20% ceny nehnuteľnosti a zobrať si hypotéku. Samozrejme nič extra, 2i byt v dedine 10km od okresného mesta, a byt v katastrofálnom stave. Panelák postavený pred 50 rokmi, a odvtedy v tom byte zastal čas, všetko tam bolo staré, zanedbané, neuveriteľne špinavé. Keď som vyplatila tých 20%, zostalo mi na prerábku iba 4tisíc eur, ale byt si vyžadoval kompletnú rekonštrukciu v hodnote minimálne 20-30tisíc. Netušila som ako to zvládnem ale snažila som sa veľa vecí spraviť svojpomocne alebo s pomocou ocina. Tým sa mi podarilo okresať náklady na prerábku, ale aj tak celá moja výplata ide na hypo, nájom a prerábku. Pre seba si nekupujem takmer nič, iba jedlo a benzín do auta, ktorým chodím iba do práce (lebo inak sa tam dostať nedá). Takto prerábam už 2 roky, medzitým stále žijem u rodičov, inak by to nešlo. Ale neskutočne sa teším vždy keď si kúpim a poskladám nejaký nový nábytok, alebo keď vidím že v novej kúpeľni mi už funguje voda. Takýto život nevidíš na sociálnych sieťach, lebo na ňom nie je nič fancy, ale ja viem že keď ešte pár mesiacov vydržím pokračovať, tak si konečne splním svoj sen a budem bývať vo vlastnom🙏🏻 Preto nestrácaj nádej, skús porozmýšľať ako by si vedela znížiť svoje výdavky, na čom vieš ušetriť, čoho sa vieš vzdať alebo ako by si mohla získať viac peňazí (iná lepšie platená práca, brigáda popri práci). Si mladá, svet ti ponúka veľa možností, tak nejakú z nich skús využiť 🙂 bude to prvých pár rokov nepríjemné a nanič, ale časom sa to začne zlepšovať, keď aj v práci dosiahneš vyšší plat 🙂 a ešte jedna rada - od rodičov ani od štátu nič nečakaj 😁 tvoji rodičia ti zrejme nemôžu finančne pomôcť aj keď by chceli, ale tak je to vo väčšine rodín. Mne tiež naši nemohli dať majetok ani peniaze, ale pomohli mi aspoň prácou na prerábke a tým, že som u nich mohla naďalej bývať vo svojej detskej izbe 🤍 a štát je na tom tiež biedne, mne napríklad nevyšla ani daňová úľava na zaplatené úroky na hypo, lebo som podľa štátu mala vysoký príjem (robila som 2 práce aby som vôbec dokázala dať dokopy tých 20% na hypo😀).. Takže tak 🙂 ešte možno zisti či u vás v meste/obci nie sú nájomné byty a ak áno, minimálne sa prihlás do poradovníka, nikdy nevieš ci sa na teba neusmeje šťastie 🙂 je to možnosť ako bývať sám za veľmi výhodný nájom 🙂

zlotka
4. jan 2026

@anonym_autor Ja platím hypo 280 ,skadiaľ si?

biba_18
4. jan 2026

@anonym_a3fa94 my s mužom sme po škole mali nejakú malú sumu od rodičov, začali sme robiť a kým sme došetrili zvyšok - byty išli hore 2-násobne! žili sme 2 roky u našich a potom 5 rokov v podnájme a prvý byt sme kúpili tesne pred 30-kou na obyčajný spotrebák s hrozným úrokom, lebo ešte ani tie hypotéky neboli… na materskej keď som bola, na konci mesiaca sme mali na účte 56 korún. ako keby si dnes mala 20€ …