icon

Zdražovanie a šetrenie

michaltat
13. máj 2022

Zaujímalo by ma ci vás zasiahlo zdražovanie, pohonné hmoty, strava atď. Darí sa vám šetriť? Ja som ušetrila 400 eur mesačne teraz horko ťažko 150eur.

stanno
13. máj 2022

@zmrzlinka2021 tak tomu neverím.. inflácia bude podľa mňa ďaleko vyššia. ECB ju brzdiť veľmi nemôže cez zvyšovanie úrokových sadzieb, lebo by sa štáty nevedeli financovať (Taliansko, Španielsko), takže ECB nechá inflácii viacmenej voľný priebeh. Treba rátať skôr s infláciou okolo 10%. Ale nie som odborník na makroekonomiku... Treba sa pripravovať na najhoršie a dúfať v najlepšie 🙂

danyelia
13. máj 2022

@elementissa Ale ja nehovorím, že je to veľa, je to myslené tak, že človek ide s deťmi po škole len tak okolo a hneď je ľahší o 10 € 😄 A to s tými reštikami verím, cez víkend chodíme po výletoch/aquapark a áno, 100 € v lepšej reštike padne, chodíme väčšinou 3 dospelí a 5 detí. Ale zas minule sme boli v jednej reštaurácii v Prešove, naša 6- členná rodina tam nechala účet len 35 €, mali sme menu, nápoje, ale tak obrovské porcie, že sme si domov doniesli 4 obaly s jedlom a dojedli na večeru. Alebo chodíme na ,,gurmánske hody,, do Maďarska... A zas obed mi príde drahý, ja si občas objednám, ale komplet obed aj s polievkou a nápojom, dokonca aj s dovozom ma aj po zdražení výde na cca 6 €...v KE cez Bistro...

elementissa
13. máj 2022

@danyelia ale to je vidno, že vy ste na východe. My tu v BA máme švajčiarske ceny a trochu lepšie ako východniarske platy. Ale zas nie až tak o veľa :D

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@stanno ja vychadzam z oficialnych prognoz, pravdaze aj prognozy sa mozu casom menit, kedze sa moze vselico menit.

elementissa
13. máj 2022

@zmrzlinka2021 to si dala veľmi máličko. Neviem v akej sfére pracuješ, ja vo financiách a odhad je 10-11%. 3% inflácia bola v roku 2020 a to nebolo nejako extra cititt

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kim2028
13. máj 2022

@evamarek77 Dosť veľa no, aj keď na 10 dní. S mamou sme sa bavili minule, že nakupujeme dobre, lebo zaujímalo ju, že koľko je zdraženie. My sme traja a vieme nakúpiť celkovo potraviny len za 270 eur mesačne. Preto 650 eur mesačne na potraviny pre 4 ľudí sa mi vidí veľmi veľa, keď som pochopil správne tvoj príspevok...

luccija
13. máj 2022

@kim2028 ale áno, len záleží či kompletne jete doma aj obedy, alebo všetci v práci, škôlke...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
13. máj 2022

všetko išlo hore, dnes mi prišiel mail, že zdvíhajú už zaplatené ceny za internet a pošlú mi doúčtovaciu faktúru - ale že keď nesúhlasím, bez pokuty to môžem zrušiť 😀 no krása, mám zaplatené na rok za 150e a teraz mi pošlú "doúčtovanie" 100e 🙈 nejde o 100e ale že cenu zdvihli o 100% 😨 a to je len jedna položka v rozpočte....

inak nerozumiem čo každý šalie z výšky hypoték - nie tak dávno (cca 15r dozadu) boli úroky úplne bežne na úrovni 6% 🙄

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@elementissa No uvidíme aký bude vývoj. Vela závisí, kedy skončí Ruská agresia na Ukrajine. Cím dlhsie bude trvat, tým to bude mať negatívnejsí vplyv najmä na celú europu.

44janica44
13. máj 2022

@zuzanka.zuzu z ceny hypoték šalejú lebo brali Max hypo s Max splátkami aké im vyšli - však boli lacné hypo.tak teraz pri zdražovaní na splátky nebude vychádzat

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@44janica44
@zuzanka.zuzu
a neposudzuju banky uz prisnejsie ziadatelov o hypoteky?

kim2028
13. máj 2022

@evamarek77 Aha OK. Chápem no zdravá strava je asi skutočne drahá. My nemáme veľa zdravých vecí. Vlastne keď si vezmem tento týždeň. Pondelok mäso od nedele, utorok aj streda skrutky s kapustou, štvrtok šúľance, piatok špagetti, sobota uvidíme, ale asi špagetti z piatku alebo bryndzové halušky, nedeľa bude určite mäso...

kim2028
13. máj 2022

@luccija Otec jedáva v práci, ale má asi príspevok na stravu. Ja a mama jeme doma... Takže veľké položky nemáme a jedávame lacnejšie jedlá viď príspevok vyššie...

alanko20
13. máj 2022

@kim2028 joj skoro vsetko mucne, ranajky a vecera chlieb? U nas nemame prehnane zdrave jedlo, taky priemer. Ale snazim sa s kazdym jedlom davat nejaku zeleninu + denne mame polievku kvoli malej, tu jeme priemerne 2-3 dni. Sme traja (dcera 2.5 roka) a na jedlo dame asi 350-400€. Jeme na 90% doma. Chlap v praci, ale nie je tam kazdy den.

Zdrazelo. Ja som minala vela, tiez som jedla vela bielkovin, lebo som chudla. Ale z vyplaty som nic neusetrila 3 mesiace. Teraz jem jednoduchsie a setrim uz druhy mesiac celkom pekne.

kim2028
13. máj 2022

@alanko20 Ja viem, že nič moc. Raňajky žemľa jedna, desiata jogurt, obed tak ako vidíš, večera presne taká ako obed... viem, že nič moc...vidno to aj na váhe... :D

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
13. máj 2022

@kim2028 zákusok za 60 centov to u nás teda nenájdeš nikde, ved to je jak zadarmo

alanko20
13. máj 2022

@kim2028 ani my nemame mucne obedy, ani sladke, halusky vynimocne pre malu, ale pridavam do cesta zeleninu a papa ich s lučinou. Cestoviny mame asi 1x za tyzden. Snazim sa striedat 1 den ryza, potom zemiaky, potom nejake cestoviny atd, nech je zmena.

alanko20
13. máj 2022

@kim2028 ale viem, že ty nepracujes a uzivit 3 dospelych ludi z 2 platov (ratam asi priemermych) nie je jednoduche.

luxus10
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
13. máj 2022

@luxus10 Ale no 😉 Je logicke je pandemia a vojna zhorsuje ekonomicky sektor, to nie su "niekto hore", to su zakladne ekonomicke fakty.
Proste momentalne kym Putin neprestane s vrazdenim ludi a so svojou despotickou politikou - tak vsetko pojde hore.
Zial, to su fakty.

S kazdou vojnou prichadza aj bieda, aj ludske nestastia.

janickacrazy
13. máj 2022

@luxus10 už to začínam chápať, ako môže niekto minúť na stravu za celý mesiac len 300 eur, ked majú každý den cestoviny, palacinky, šúlance a podobné

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@janickacrazy
Realne co sme mali my ako deti?
Maso jedine v nedelu a mozno zostatok v pondelok.
Cez tyzden ak sa varilo, tak privarky, cestoviny, palacinky, harula.... uplne bezne klasicke jedla.

A restauracie?
Ja som v zivote s nasimi nebola v restike, proste to v tej dobe bolo privilegium len tych bohatsich. Dnes ako aj tu citam, je to relativne bezna vec.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
stevvvka
13. máj 2022

No a kto si chce dopestovat, este ok, aj ked hnojiva tiez isli strasne hore.. Ale s chovom zvierat to tiez nie je nic extra. Meter zrna minuly rok 17 eur, co sa uz zdalo drahe, tento rok po 40 eur. Vyse 100percentny narast.

kim2028
13. máj 2022

@alanko20 Zase my sme stredná trieda a máme všetko, čo potrebujeme. Strava je tak moje maslo. Rodičia robia to na čo mám chuť. Vážne neviem vymýšľať hlavné jedlá. Je však len jedno pravidlo. Mäso raz max. 2x týždenne (aj to ostatok z nedele), lebo keď jedávam ho viac tak mám bielkovín ako rambo. Kedysi sme robili dosť mäsa rôzne druhy, ale mama dostala kvapky od mojej dospeláckej doktorky... Tých bielkovín som mal v krvi toľko veľa, že koniec. Vraj až na koňa veľa. Mimo mäsa neviem veľmi vymýšľať jedlá...

vevesh
13. máj 2022

Boli sme na den matiek v restike- dedinska 2.stupna (chceli sme vyskusat) pre 5 osob a odchadzali sme o 80e lahsi a to sme jedli nenarocny zaklad 😵😵 predtym sme davali 50e za komplet jedlo🤐 a teda jasne, ze citit a nas prijem teda nestupol, ale vydavky sa zvysili, a o dost....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

kim2028
13. máj 2022

@janickacrazy Tak taká strava nie je drahá. V pohode za cca. 200 eur moja skúsenosť... 270 eur je už aj s tými kolovými limčami a minerálkami...