icon

Zdražovanie a šetrenie

michaltat
13. máj 2022

Zaujímalo by ma ci vás zasiahlo zdražovanie, pohonné hmoty, strava atď. Darí sa vám šetriť? Ja som ušetrila 400 eur mesačne teraz horko ťažko 150eur.

alanko20
13. máj 2022

@kim2028 to je teda sila. 200€ na jedlo? Jete nejaku zeleninu, jablko, šunku? Ci len zemla s maslom? Až je mi smutno.

janickacrazy
13. máj 2022

@zmrzlinka2021 No my sme teda chodili občas aj do reštaurácie s rodičmi a neboli sme žiadni veľkí pracháči za socíku. Lenže vtedy aj to jedlo v reštike bolo lacné. Boli sme napr. týžden v Prahe a každý deň v reštike obed, večera. Cez týžden sme chodili na obedy do školy, tak bolo maso vačšinou, raz za týžden bezmasitý den. Večere u nás teplé mama varila každý den.

kim2028
13. máj 2022

@alanko20 Ta otec kupuje Pepsi (podľa toho, že kde je lacnejšie)-na ten nápoj sú akcie časté a tiež kupuje aj fatru. To pije len on. Ja si robím čaje alebo len čistú vodu... Občas kúpime s mamou 2-3 džúsy za mesiac. Tento týždeň bola akcia v Lidli, tak sme kúpili s mamou 2 džúsy a jeden stál 85 centov no nekúp to...

evica17
13. máj 2022

@elizabet173 tak mamina co vravela ked bola mala, tak mali na obed len polievku hustu a chlieb a nic viac. Jedli lacno hlavne, ich bolo 5 deti. Dnes bybto ludia nedavali, lebo si velmi.potrpia na jedlo.

luxus10
Odpoveď bola odstránená
kim2028
13. máj 2022

@alanko20 Jj na jedlo ide tak 200-210 eur. Kupujeme paradajky, papriky, uhorky a určite aj iné. Mama kupuje ešte čínsku zeleninovú zmes. Máme vždy aj šunku. Ako píšem jedlá mohli by byť aj lepšie, ale ja nemám fantáziu na to. Jablká kupuje si len mama...

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@elizabet173 Môže byť. Ja som z chudobnej rodiny, takze ked som prvykrat videla u muzovej, ze cez tyzden pecu kura, mne to pripadalo ako luxus.

evica17
13. máj 2022

@kim2028 podla mna v pohode jedalnicek, akoze ja osobne nie som.na take tie ryzq masko a taketo veci. My to.tiez mame vynimocne, asi raz tyzdenne. A inak sa stravujeme tak.normalne, privarky jeme, sulance, spagety a cestoviny, zapekane zemiaky, halusky, placky....a jeme vela strukovin v polievkach a privarkoch.
A snazim sa jedlo nevyhadzovat, vsetko spotrebovat, vymyslat z toho co je doma

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@luxus10 Lenze ja si nemyslim, ze Putin sleduje tymto nejake "obylie". On chce velke rusko. A dosledky proste su tragicke, pre nas ani nie, skor pre afrike a hladujuce krajiny.
Putin podla mna neriesi tieto veci, oni v rusku su nauceni aj hladovat, a hlavne v ruskej mentalite ludsky zivot nema hodnotu, podstatne je rozsirovat rusko.

No proste budeme sa musiet uskromnit.

Esteze som trenovana z detstva 😀

luccija
13. máj 2022

@kim2028 ty doma varíš, keď píšeš, že nemáš fantáziu?

zmrzlinka2021
13. máj 2022

@janickacrazy
Ceny si neviem porovnat, kedze fakt v zivote som nebola v restike ako dieta. Prvykrat az mozno vo veku 23 - začala som chodit s mojim manzelom.

Ked som si ako studentka chcela "vyhodit z kopytka", kupila som si na autobusovej stanici hotdog 😉

Vy ste boli asi nejaka stredna trieda, my taki chudaci 😀 ale neva... chodila som po brigadach, a bola som motivovana na sebe makat, učiť sa, aby som mohla žiť inak

kim2028
13. máj 2022

@luccija Ee, ja len vymýšľam jedlá... Jedlá varí mamina. :D Ja mám tremor rúk (veľmi trasú sa mi ruky), také vecí nezvládam už robiť. Niečo už len nakrájať je pre mňa veľmi ťažké...

kim2028
13. máj 2022

@evica17 Veď aj my tak, keď sa niečo zvýši tak aj na druhý deň v pohode... Občas na večeru lečo, šproty v paradajkovej omáčke so žemľou.... Na obed mám rád aj samotnú čínsku zeleninovú zmes so zemiakmi. To mám tiež rád, ale tento týždeň sme nemali... Občas robíme aj zeleninovú tortillu...

luxus10
Odpoveď bola odstránená
luxus10
Odpoveď bola odstránená
evica17
13. máj 2022

@kim2028 joj to aj ja tak ze dusena zelenina a zemiaky, pripadne ak cez vikend boli kurata na kapuste, ja cez tyzden dojedam kapustu a zemiaky 🙂

kormino
13. máj 2022

Ja som 50+ a tiež sme mali ako deti cez týždeň pečené kura,mäso na šťave,perkelt,na víkend zákusok .Šunku ,salámy tiež ,ale len keď to bolo dostupné v masiarni cca 2x týždenne.Takusto ovocie,alebo maškrty len keď boli v obchode.Nejedi sme stále halušky a palacinky.

evica17
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
13. máj 2022

@luxus10 komu "im" to vychádza? kto sú "oni"? ilumináti? alebo ako si napísala že putin sa dohaduje s usa? 🙄 a inak v hlavičke všetko v porádečku?

luxus10
Odpoveď bola odstránená
luxus10
13. máj 2022

@zuzanka.zuzu trocha rozmyslaj, alebo radsej nie....nic nesleduj, len plat.....

luxus10
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
13. máj 2022

@luxus10 kde mám tie odpovede? toto je typická odpoveď "trocha rozmýšľaj"... oooo načo to tajomno? anča z gauča zo slovenského zapadákova odhalila svetové sprisahanie, tak sa o to podeľ s nami nevedomými a nevidomými 🙏

nikoleta1234
13. máj 2022

@michaltat pravdupovediac veľmi sme pocítili zdražovanie. Naozaj kupujem nevyhnutné veci. Počítam každé drobné, idem po zľavách...

katina02
13. máj 2022

Veľa ľudí podľa mňa za poslednú dobu svoje nákupy tak trocha prehodnotilo a už sa tak nemíňa na zbytočnosti. Tak isto si viac ľudí všíma zľavy a nákupy niektorých hlavne potravín si tak nejak plánuje. No inak sa tu nedá

pelian
13. máj 2022

@katina02 hej hej ja to mám tak isto. Už nechodím do obchodu hala bala ale plánujem si nákupy a snažím sa teda kupovať len to, čo proste potrebujeme

irusa
13. máj 2022

@terina25 no s platom je problém... žiadny zamestnávateľ nemá v pláne dať viac

irusa
13. máj 2022

@katina02 len aj na tie zľavy treba pozrieť.. minule som kupovala v Kauflande maslo ..bolo,že akcia 1.80 e ( zobrala som 5 ) doma pozriem doklad a bum cena 3.20 e za kus... odvtedy som fakt na pozore

jablkovastrudla
13. máj 2022

@irusa vyssi plat si treba vypytat.tiez som teraz bola ze sefom- mam obycajny robotu, ziadne IT. A to tam nie som ani rok, normalne som mu povedala ze si zasluzim viac, novych ludi skolim nonstop a dostala som 10% zvysenie. Vedel ze kedy mi neprida tak si hladam inu pracu.
Muz má napriklad v zmluve ze maju rocne 10% navysenie , plus maju bonusy.len to je IT sfera, uplne mimo mna 😏

jaroe
13. máj 2022

@zmrzlinka2021 my sme mávali viackrát do týždňa mäso, sladké jedlá by u nás ako hlavný chod nikto nejedol, halušky, harula a podobne raz do týždňa. Neboli sme bohatí, robotnícka trieda, v paneláku, mama nepracovala, ale na jedle sme šetriť nemuseli.