icon

Ženy majú možnosť privyrobiť si, no stále sa sťažujú

mariapuskasova
23. máj 2015

Uz mi to nedalo. Vela zien tu pise ako si privyrobit alebo ako usetrit... keby naozaj chceli tak maju dost penazi... a to kazdy.... ponuka prac je nekonecna no baby najprv by ste museli chciet. Niekto tu pise ze uz nema ani na to najpodstatnejsie no ked mu napisete ako sa da zarobit tak vam povie ze on na to nieje... ako sorry keby som sa mala tak biedne ako niektore pisete tak berem hned prvu ponuku ktora mi pride pod ruku... nehovorim ze v dnesnej dobe je to lahke ale za vyskusanie nedam nic... mozno si teraz povie mnoho z vas ze jej je dobre ma penazi... no nemam zijeme z 800 eur a mame hypoteku a aj pozicku no nestazujem sa hladam a robim co mozem... no hlavne sa nestazujem a ked mi dakto ponukne nieco nepoviem ze na to niesom... ako fakt uz nechapem sme narod co sa vie iba stazovat a nic pre zlepsienie nevieme urobit... som s toho normalne vytocena kazdy sa iba stazuje a nik nic nerobi.... 😠 joj boze...

katrinka8
17. jún 2015

Nečítala som to všetko, tak možno tu odznel už podobný názor. Podľa mňa existuje viac typov žien, ako sa tu píše - chce pracovať vs. nechce pracovať.
Ja som odrobila 10 rokov vo verejnej službe pre tento štát. Nebudem tu opisovať, čo všetko to obnášalo, ale domov z práce som sa pred 17-tou teda nedostala. Potom som nastúpila na MD s dcérkou a hneď som bola rozhodnutá, že doma s ňou budem 3 roky. Intuitívne som cítila a cítim, že je to tak pre mňa správne. Jednoducho mám pocit, že 3 roky mimo pracovného života (dôchodok o 30 - 40 rokov?) sú to najmenej, čo môžem venovať svojmu dieťaťu. Keď som prešla z MD na RD, nemala som stále pocit, že by som chcela od dcérky odísť do práce, hoci moja nadriadená ma volala spať (priateľsky, žiadne vyhrážky či vydieračky vyhodením alebo niečo podobné). Odmietla som. Medzitým som otehotnela 2x (plánovane), avšak o bábätko sme prišli ☹ Avšak po cca 3 mesiacoch som znovu otehotnela, a tak mi to celkom neplánovane vyšlo tak, že som medzi prvou RD a druhou MD nastúpila na svoje pôvodné miesto na 4 mesiace (z toho mesiac som si čerpala starú dovolenku), pričom som si za seba hľadala (a aj našla) zastupovanie počas druhej MD. Znovu mám v úmysle ostať doma, kým synček nebude mať 3 roky.
Čo tým chcem povedať je, že po prvé - nesťažujem sa na to, že sa máme zle (pritom sme bežná rodina, nemáme vôbec nadštandardné príjmy, máme hypo, platíme škôlku atď....), po druhé, nemám pocit, že by som sa doma nudila a pod. Jednoducho som v životnej etape, kedy cítim, že chcem naplniť svoju potrebu byť proste mamou na plný úväzok, pretože viem, že ten čas tak neskutočne rýchlo beží, že už čoskoro sa mi ten čas skončí a pravdepodobne sa už nikdy nevráti a ja budem nielen mamou (čo sa "zamestnania" 😀 týka), ale aj zamestnankyňou istej inštitúcie. A už teraz viem, že to bude o držku, pretože mm dochádza do práce každý deň 80 km, čiže odchádza o piatej z domu a pred šiestou ho vídame len zriedka. Ako skĺbim pri mojej práci a pracovnej dobe odvoz 2 detí do škôlky a školy + ich vyzdvihnutie - tak to zatiaľ netuším, a už teraz mám z toho pomerne veľké nočné mory (keď nad tým premýšľam).
A aby som to ešte trochu skomplikovala, tak si napr. neviem predstaviť, ako by som si asi mohla privyrobiť pri 2 deťoch (resp. kedy), keďže dcérka chodí do škôlky len na 1/2 dňa, treba aj navariť, aj sa o mladšieho synčeka postarať, aj zase zájsť do škôlky po dcérku, nakŕmiť mladšieho, uložiť spať, trochu sa venovať staršej, niečo doma porobiť, ak sa dá, ísť s deťmi von, potom chystať večeru, kúpať, uspávať mladšieho... A to mi manžel teda pomáha výdatne, keď sa vráti z práce. Aj s manželom treba nejaký čas tráviť - inak ako s deťmi 😉 Vstávam o 6:15 a keď si o cca 22:00 konečne po celom dni sadnem, posledné, na čo vládzem myslieť, je ďalšia práca. Háčkovanie, štrikovanie, a pod. veci - ja tvorím rada, dokonca ma to nesmierne baví, ale ani jedno z toho nedokážem na úrovni, že by som sa tým vedela uživiť, a kým by som sa z časových dôvodov dokázala na takú úroveň vypracovať, už by som dávno bola opäť vo svojom zamestnaní. O pečení nehovorím tiež, to chce nekonečnú prax všetko, ale ja si ozaj neviem predstaviť, kedy by som tú prax v týchto kreatívnych veciach mala získať. Ovládam tiež 2 jazyky, aj som kedysi učila v kurzoch a súkromne. Ale to nie je len tak, chytiť sa a ísť si odučiť hodinu. Treba nájsť niekoho k deťom, kto ich postráži plus na každú hodinu sa pripraviť, to chce tiež čas. A momentálne mi na to čas neostáva. Resp. keby som veľmi, veľmi chcela, našla by som ho - ale bolo by to na úkor detí, a to momentálne naozaj nechcem, kým sú ešte takéto malé. V budúcnosti to však nevylučujem 😉
Nič nie je čierno-biele 🙂

katrinka8
17. jún 2015

Ešte som chcela povedať, že podľa mňa sa nedá naplno robiť žiadne 2 veci. Naplno sa dá robiť len jedno. Buď naplno mama alebo naplno práca alebo z každého trochu (buď rovnakým dielom alebo nerovnomerným), ale určite sa nedá naplno venovať aj práci aj dieťaťu naraz. Dá sa venovať obom naraz, to áno, ale nie naplno obom 🙂

irin12
17. jún 2015

@katrinka8 krasne napisane........ precitala som celu diskusiu.......... mas uplnu pravdu, ja dookola riesim nejake privyrobenie, ako zacnem hned aj skoncim 🙂 Pracujem iba vikend so-ne rano, manzel ne-stv, pri malom sa striedame, hned pred nastupom som vedela, ze na 40h nechcem ist- prisla by som o najkrajsie obdobie synceka. Mam 5 volnych dni, manzel zacina 16:30, nieco by som si mohla najst, ale nestoji mi to za to, som rada ze to tak je a sme stale spolu. Okrem nedele to sa striedame 🙂

irin12
17. jún 2015

viete co zienky? Je totalne jedno ci robite alebo nerobite, hlavne, ze si rozumiete a pomahate s manzelom. To je jedno v akej forme jeden deti a domacnost, druhy praca ale hlavne, ze je dohoda. 😉

mariapuskasova
autor
25. jún 2015

@loknicka už nie

libka1
26. jún 2015

@katrinka8 otazka je co je to naplno? Ked dieta spi a napise niekto nejake maily, nieco vytvori, nieco prelozi alebo ide rozniest letaky, nevidim pre dieta nejake obmedzenie, tak isto moze spat pri tatkovi 😉 zavisi velmi od typu prace si myslim...

tslobik
26. jún 2015

@katrinka8 veľmi pekne si to napísala.....podobne to cítim aj ja.

katrinka8
26. jún 2015

@libka1 - tak áno, ale ja považujem za prácu naplno takú, ktorú vykonávam viac ako len v čase, keď dieťa spí 😀 Proste klasické zamestnanie, kde sa žena (alebo aj muž) realizuje, práca, ktorá človeka dokáže plnohodnotne uživiť, ideálne človeka aj baví, nie brigády na privyrobenie či spomínané kreatívne veci a pod. Proste práca, ktorej venujem svoju "plnú pozornosť". Môžu byť napr. tie kreatívne veci aj prácou naplno, ale aby to niekoho plnohodnotne uživilo (bez toho, aby musel mať aj inú prácu), musel by tomu venovať viac ako len obdobie spánku dieťaťa.
Áno ale, závisí od typu práce, hoci si myslím, že práca, ktorá toto sp´ňa a dá sa vykonávať iba počas spánku dieťaťa asi neexistuje - resp. nie bežne 😀

lilyka
23. júl 2015

Ahojte, nedalo mi sem neprispiet:...Po 7 rokoch praxe ako realitny makler , neustalych skoleniach skuskach- cize som clovek vyskoleny so zaujmom o pracu, nakolko ma bavi a mam dostatočnú prax, ...na niekolkych pohovoroch bolo vsetko super hned ma prijmu atd...ale ked som povedala ze mam dieta male , tak zaznela veta ved sa Vam ozveme a upresnime si termin nastupu , alebo nie dakujeme, ....pokrytectvo nie , mate prax, vzdelanie , skolenia, chut pracovat , ale mate male dieta tak nie.......a popritom je to praca kde si vy organizujete cas a vsetko a ste platena od provizie ziadny pravidelny mesacny prijem....nakoniec sa mi podarilo najst realitku kde nevadi ze mam dieta malinke, ale provízia neni zdaleka taka ako som bola naucena a to ze mam skolenia a certifikaty pre nich neznamena nic, nakolko oni akceptuju len vlastne. a nie uznavane aj ministertvom....K tejto robote aby som si ako tak zvysila prijem, som zacala robit aj vybavovanie HU, aby som klientovi dala komplet servis, a nasla si 2 prace na doma .....takze asi tak... Inak som maminou 15r chalana kt. ma rozne poruchy ucenia , od septembra ide na hotelovu akademiu, a mame 5m chlapceka ktoremu v 6t zistili cysticku fibrozu, takze som okamzite musela zacat hladat pracu, kedze som si pozistovala co choroba obnasa a kolko stoji liecba atd... Ale k Veci , nakolko nemozem maleho niekde dat musim byt pri nom viac menej stale, potrebovala som robotu na domu alebo s volnou pracovnou dobou.

libka1
23. júl 2015

@katrinka8 napr. preklady su jeden priklad toho.

lilyka
23. júl 2015

Takze vsetko sa da , len treba vydrzat a dobre si to zmenezovat a asi sa uskromnit vo veciach a vela veci len tak prehltnut, ked niekde povedia nie, nevadi , otriast sa a ist dalej, skusat a skusat a niekd eto vide.

katrinka8
23. júl 2015

@libka1 - no, neviem si predstaviť robiť preklady len v čase, keď dieťa spí, to by som toho veľa nepreložila teda (robila som to, prekladala som napr. jeden rozprávkový seriál pre vtedajšiu STV ešte ale ako bezdetná) a pri bdelých deťoch nehrozí, na to treba maxi sústredenie, ak to má byť kvalitné. Čiže ono jedna vec je robiť to tak, že si privyrábaš prekladmi, a iná vec je, ak Ťa to má ozaj živiť a venuješ sa tomu naplno.
Napr. keď som tú rozprávku prekladala (popri mojej normálnej plnoúväzkovej práci), tak po večeroch, poobediach, víkendoch som sedela pri videu a púšťala si originál rozprávku v španielčine a prepisovala text v slovenčine do PC.
Ja som presvedčená o tom, že naplno sa venovať dá len a len jednej veci.

tslobik
24. júl 2015

@katrinka8 plný súhlas......nechápem ak niekto tvrdí, že sa dá zarábať xy vecami pri deťoch, ak spia......a pod. No, ono záleží aj od toho aké deti sú......Ak sú náročné, ako môj malý.....tak teda veľmi by som si nezarobila.......Bohužiaľ......aj keď snahy by boli....možno tak 60-70€.....ale to je naozaj privyrobenie si.....popri teda mojom zamestnaní.....A to je tak raz za 3 mesiace - keď sa mi podarí vedľajšou činnosťou.

katrinka8
24. júl 2015

@tslobik - 😀 tak moje mladšie dieťa nezaspí večer skôr ako o 21:30 - 22:00 (a to ide do postele tesne po 20:00), proste nedá sa mu zaspať. A tak keď konečne zaspí, dobieham to, čo som pri tých mojich 2 čertíkoch počas dňa nestihla. Takže asi tak okolo polnoci by som mohla začať naplno pracovať a privyrobiť si 😝

tslobik
26. júl 2015

@katrinka8 Presne ako môj, o 20,00 ho dávame do postele, ale to sú ešte rozprávky, vymýšľanie že je smädný, lampu zapnúť, zle je zakrytý a podobne 🙂 No kým zaspí.......skôr by som od únavy zaspala aj ja......A čo tomu ešte predchádza........ 😀 , jedenie, problémy s umývaním, prezliekaním.....ani nehovorím. A to sú také celé dni......si pripadám buď neschopná, alebo iné sú superženy......akosi tomu nerozumiem. A zase robiť niečo na úkor spánku sa mi nezdá správne, aj tak toho veľa nenaspím.

katrinka8
26. júl 2015

@tslobik - no ja s mojimi dvoma 😀 Dcérka zaspí pomerne rýchlo (ale to tiež nebolo vždy tak, keď spávala ešte cez deň, tak večer nemohla tiež dlho zaspať, keď prestala spávať cez deň, veľmi sa to zlepšilo). Ale synček nedajboh sa uložiť. On má 20 mesiacov, takže cez deň ešte spáva. Ale večer by aj zaspal, ale ukladá sa a krúti, prehadzuje... no aj vyše hodiny. Presne dnes mi vraví: To pí (akože Tomi ide spať, to už bol v posteli), ale ukladal sa asi hodinu aj čosi, nedajboh sa uložiť. A ja tu teraz v noci ešte odpisujem do bazáru, nahadzujem trochu nové inezráty a balím balíčky na poštu. No, môžem ísť zarábať 😀

lenulienka_m
Odpoveď bola odstránená
maja1113
11. aug 2015

Založte si účet v mBank a získajte 20 EUR. Stačí pri vypĺňaní žiadosti v poli PROMO akcia uviesť kód 903041617. Platí do 16.8.2015

lenulienka_m
Odpoveď bola odstránená
dorka_shop
Odpoveď bola odstránená
bellaregaca
24. jan 2016

Som mamička na materskej, ktorej muž povedal, že na dovolenku k moru sa nejde!!! A prečo by sme nešli, si vravím, môj malý to potrebuje kvôli zdraviu a ha tiež🙂 Takže som začala spolupracovať ako dílerka s jednou nemeckou medicínskou firmou: ako LR partner🙂 Navyše získavam finančnú odmenu vo forme bonusu v závislosti od môjho obratu. Mnohí partneri po celom svete sa vďaka týmto bonusom stali finančne nezávislí.
A naviac pomáham aj svojej rodine poradiť ohľadom našich produktov, ako aloe vera gély, a colostrum na ktorý nedám dopustiť🙂!!!

lilia9090
24. jan 2016

Chcete si mesačne zarobiť niečo navyše? Ako na to na http://zarabajnainternete7.webnode.sk/

salome_01
19. feb 2016

@moni244 ahoj chcem sa opýtať ja sa chystam brigadovať keď malý dovrši 1 rok. Ak sa jedná o brigádu da sa dohodnuť na pracovnom čase trebars len by som chodila v piatky. Či to uvidím podľa zamestnávateľa? Ďakujem.

moni244
19. feb 2016

@salome_01 podla zamestnavatela

libka1
20. feb 2016

@tslobik
@katrinka8 teraz citam to s tou superzenou, tak ste ma trochu pobavili... 😅
Ja takto ficim uz 4 roky, nevravim ze nie som niekedy unavena ako pes, ani netvrdim ze som matka roka, najdu sa urcite tisice lepsich, ale ze by som to robila na ukor mojich deti, tak to nie. Mam ich 3, ale zoberme to tak ze len 1 na bezny den, kedze druhe 2 uz chodia do skoly a skolky. Robim skoro rano, cez den tak 2 hodky ked mala spi a potom vecer, ale to vacsinou padam na hubu tak sa prinutim len ked ma tlaci termin. Je pravda ze ked pustim detom vecernicek, tak nesedim pri nich a nedrzim ich pri tom za ruku, na to cas nemam. Ale su syte, vysmiate, ciste, chodia na kruzky, maju vela zazitkov z vyletov. Kazdy den sme po skolke/skole na ihrisku, mala sa uci na jednotky. Ide to vacsinou na ukor mojho volneho casu a upratovania. Ten volny cas az tak nevnimam, televizor pozeram velmi zriedkavo, ale zas to co robim ma bavi, tak je to aj moje hobby trochu. A kazdy vecer stravim minimalne hodinu putovanim od jednej postele k druhej, kym ich vsetkych od najmensej po najvacsiu pouspavam 😅 Cez vikendy behame po vyletoch alebo babkach. Ale je pravda ze aj v sobotu a nedelu rano vzdy robim, inac by som nestihala terminy. Takze za mna sa to da, nevravim ze to je lahke, ale mne osobne to takto vyhovuje. Nezarobim ako v standardnom zamestnani samozrejme, ale ked mam dobry projekt, tak na hodinu viem zarobit naozaj velmi slusne peniaze....
A na zaver ale nie v poslednom rade, mam absolutne spolupracujuceho manzela. Okrem kojenia ma vie zastupit vo vsetkom, bez toho by to neslo.

mariapuskasova
autor
21. feb 2016

@moni73 ahoj 400 eur na polovicnom hm... ja som tak pracovala a to na celom a nehovorim o tom ze sa nestihalo v praci tak sme tahali aj o 2 hodky na vyse

lucia2493
21. feb 2016

http://www.ermail.cz/link/2aXeTCcecaX2j2aXYJTjC... ja som zaregistrovana tu a neni to narocne

tlak
15. mar 2016

ahoj.nevie zvas niektora o nejakej brigade privirobit si

slniecko154
18. mar 2016

Mbank ma opat akciu, za zalozenie uctu mozte ziskat 20 eur, ak ma odporucite 🙂 pre viac info piste IP 🙂

zazana22
18. mar 2016
Používateľ zazana22 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zazana22.

na taketo ja nie som :(