Žiadanie amortizácie od vinníka nehody

luvika
20. jan 2015

Ahoj, tak a zas potrebujem radu :/ predvcerom som havarovala, moja chyba, nedala som prednost. Popravde ja som to auto vobec nevidela, hoci som sa az 2x pozrela a ostatne auta boli daleko. Zrejme vyletel tiez z vedlajsej cesty na hlavnu a kedze bola blizko a on asi "letel", lebo sa ponahlali na letisko, jednoducho sa zrazu zjavil predo mnou a neubrzdila som. Je to 1x, co som vobec havarovala, takze ani tusenie, ze mam ostat na mieste. Tak som presla autom par metrov dalej, na parkovisko, prislo mi to bezpecnejsie a navyse to bol reflex sebazachovy, pretoze ak by som ostala na mieste, vzapati by do mna natrieskali dalsie dve auta a mozno tu uz nie som. Druhy ucastnik tiez odparkoval dalej. Nastal klasicky priebeh, policia, fukanie atd. Hned na dalsi den som sla odniest papiere do poistovne. Dnes mi pan (2.ucastnik nehody) volal, ze nesie auto do autorizovaneho servisu v BA, lebo tu na Vychode su neschopni, bla bla. A ze on si zrusil havarijne poistenie pred mesiacom. Takze poistovna mu nepreplati celu sumu, amortizaciu teda ziada odo mna. Nevedela som reagovat, nikdy som taku vec neriesila, no uz v tel.sa "vyhrazal", vraj ma znamych neviem kde, ze ked uz sme pri tom, policia nekonala standardne, vraj mi mali na mieste odobrat vodicak, kedze som neostala na mieste nehody (asi som sa mala nechat zabit, ved moje deti matku nepotrebuju). Skratka viedol taketo reci. Auto ma Audi Q7, chysta sa do Alp lyzovat a narusila som mu plany,lebo musi ist inym autom atd. Ja naozaj chapem situaciu aj z jeho strany, ale zas ja si svoju povinnost plnim, platim PZP, dokonca aj havarijnu. To ze on si ju zrusil a to ze on si teraz dava do nejakeho autor.servisu robit opravu, ho opravnuje takymto sposobom ziadat rozdiel sumy? Nemam tusenie, kolko sa mu navysi pri takomto aute, ale ja som citala rozne diskusie a rady, a jednoznacne vsade tvrdia, ze tym ze som to nahlasila poistovni a PZP platim, tym to pre mna konci a ak, nech komunikuje s poistovnou. Moja otazka je, mozu mi dodatocne vziat vodicak? Ak ma da na sud, co stale omiela, ma sancu sud vyhrat? Prip.mam sa bat jeho vyhrazok? :/ dakujem...

pribinak
21. jan 2015

1. ak polícia nekonala štandardne nech poda sťažnosť - nepodá
2. daj mu cislo na agenta z poisťovne (asi si mi ho uz dala) - tym je to pre teba vybavené
3. ma známych - aj ty máš známych
4. začne sa vyhrážať - skladám telefón

Vinník si ty, poistku máš, prišla polícia, nezadrhla si, ale ak ma Audinu, nie je to žiadny chudáčik a nie je odkázaný na preplatenie amirtizacie.
Zavolaj do poisťovne a spýtaj sa, nemusíš povedat, ze ty si ta a ta, ale sa len informuj, ci ma človek na niečo take nárok

liebling98
21. jan 2015

@luvika súhlasím s @pribinak, polícia vyšetrila, kontakty na Tvoju PZP má, považuj vec za uzavretú. Ak sa vyhráža súdom, kľudne mu odpovedz, nech sa páči. Panáčik sa len nafukuje. Predpokladám, že si dostala na mieste blokovú pokutu, pre políciu je to vybavené.
Ak si zrušil havarijnú poistku na Q7, tak je to sedlak. Jeho smola. Ak by havarijnú mal, oprava jeho auta by sa riešila z jeho havarijnej poistky a tá poisťovňa by si to potom uplatnila v Tvojej poisťovni, kde máš PZP. Takto nech si to obehne sám. On nemôže od Teba žiadať peniaze, jedine súdnou cestou. Mohla by ich teoreticky od Teba žiadať poisťovňa, ale o tom silne pochybujem.
Takže kľud a panáčikovi zlož telefón, keď sa bude vyhrážať. Chybu si uznala, pokutu zaplatila, jeho opravu hradí Tvoja PZP. To, že on nemá havarijnú nie je Tvoj problém.

luvika
autor
21. jan 2015

@pribinak
@liebling98 ano, platila som blokovu pokutu na mieste, riadne som vyplnila tlacivo o spisani nehody, ja som to odniesla do jeho poistovne a aj taxi som zaplatila na letisko tomu, koho niesol. Riadne s nim komunikujem a z mojej strany som urobila maximum, co som mohla. No fakt sa sprava arogantne. Navyse jeho auto bolo v pohode dalej pojazdne, ved s nim ide do BA. Moje je na tom horsie. Som na materskej, mam dve deti, no napriek tomu havarijnu mame. No vyhraza sa a hulaka po mne.

wieruska1
21. jan 2015

vykasli sa na nho a povedz mu ze uz budes komunikovat iba s jeho poistovnou. ty si si splnila svoju povinnost

simca06022011
21. jan 2015

@pribinak " ale ak ma Audinu, nie je to žiadny chudáčik a nie je odkázaný na preplatenie amirtizacie. " Toto by som si odpustila 🙂

INak plati co pisete, ty sa bav s poistovnou a policiou a jeho neries. O tvojom treste rozhodne policia a nie on, skor ty sa mozes stazovat na jeho vyhrazanie sa a obtazovanie.
A tiez by ma zaujimalo ako chce vycislit tu "amortizaciu" 🙂))) hadam nechce aby ste mu zaplatili nove auto.. :/ Ak zrusil havarijnu, auto je uz splatene a urcite ma nejaky ten rocik a urcite ma aj svoje najazdene, kedze lieta kade tade s nim 🙂. Poistovna mu z PZP opravu preplati a je fuk kde si to da opravit, ci v BA alebo KE.... Je to pochopitelne, ze havarku zrusil, my platime 2200EUR + este PZP rocne cca 200EUR... a oplatit sa to oplati iba pri uplne novych autach.

stanislavao
21. jan 2015

@luvika vodicak vam samozrejme zobrat mozu, lebo ste sposobili nehodu. jeho skodu by mala hradit vasa poiztovna z PZP, cize vy osobne by ste mu nemali platit nic. a potom s vami to bude riesit vasa poistovna a stratite nejake vyhody podla vsetkeho a budete platit vyssie PZP.

liebling98
21. jan 2015

@simca06022011 Prepáč, ale súhlasím s @pribinak, ak má niekto Q7 a neplatí si havarijnú, tak nie je chudáčik, ale je sprostý. Alebo má to auto nízku hodnotu, že sa havarijná neoplatí a on je vychcaný a chce vytĺcť prachy.

rose32
21. jan 2015

Keby sa este vyhrazal nahravaj si to a daj to na policiu.😀

nataliaslivkova
21. jan 2015

@luvika ahoj, mne sa stalo to iste...nic mu nedavaj skusa to na teba
ty si si splnila svoju povinnost nahlas to vo svojeje poistovni oni doriesia celu zalezitost..odomna tiez pan pytal že vo forde zaplatil viac ako mu preplati poistovna a ze to mam doplattit a bla bla sla som na poistovnu ze odomna pyta peniaze a pani az zhikla nic mu nedavajte vsetko bude mat preplatene na zaklade fa z poistovne.... takze nedaj sa oblafnut nech ma ake chce auto... aj limuzinu za teba vsetko znasa pzp ..pa 😉

milka27
21. jan 2015

Rozhodne nič neplať. Ano poisťovňa mu zrejme uhradí menej nakoľko musí odpočitať amortizáciu, ale to je jeho problém. Nenechaj sa vyprovokovať. Mám takú istú skúsenosť keď sa ma ešte aj poškodený opýtal, že či si myslím , že s týmto argumentom obstojím na súde či mi to nebude nepríjemné ísť na súd. Keď som mu povedala, že viem, že s týmto argumentom obstojím a na súde stojím každý deň a nech si to nechá vysvetliť od svojho právnika, viac sa neozval.

zeriempizzu
21. jan 2015

Urcite mu nic nedavaj, to kde sme? Ak ma nejaku stratu ktoru mu mepreplati jeho poistovna nech sa obrati na tu tvoju - preto si platis zakonne poistenie. Vela stastia.
Sudit sa chce o co? Vyhrat moze samozrejme ale ani nemusi. Ak sa bude sudit o straty pri nehode - zas bude do sporu zapojena i tvoja poistovna.

sue
21. jan 2015

@luvika tak ako píšu kočky vyššie. Tvoj trest rieši/riešila polícia, keďže si vinníkom ty, tvoja poisťovňa bude platiť poškodenému, ty už ďalej s ním vôbec nemusíš komunikovať - už len tvoj agent - ak mu dôveruješ. Vo všetkom ostatnom mu povedz len, aby sa obrátil na tvojho agenta, ak nie je spokojný s niečím iným, nech to rieši u kompetentných, nenechaj sa zastrašiť ani vyprovokovať...

Inak ako to robíš, že ty pútaš na seba a svoju rodinu takýchto idiotov? 😔

luvika
autor
21. jan 2015

Teraz mi napadlo, ze policajtov som volala, pokutu som zaplatila na mieste a vtedy policajt povedal, ze kedze sa nejedna o dopravnu nehodu, ale skodovu udalost, pre nich je to uzavrete a dalej mame komunikovat uz len s poistovnami. Aj v takom pripade mi vodicak dodatocne mozu odobrat?

ladyblcha
21. jan 2015

dnes sa da kupit uz starsia Q7 za 12tis EUR - dovoz bez dph, co je bezne dostupna cena auta, ale udrzbu nechce hocikto platit za audi. a plus poistka nan havarijna je draha. to je to, preto ju nema.

ale k teme, neplat nic, ak by chcel tak ja si myslim, ze moze ist na sud - dat to na obciansko pravny spor na doplatenie skody, ale tam musi zaplatit poplatok z ceny ktoru ziada od teba + pravnika, tak pochybujem ze pojde touto cestou, este cas co by tomu musel venovat .... skor to iba skusa. a dodatocne ti mozu zobrat vodicak, ale ja nevidim dovod za co. ze si odparkovala najblizsie, ked nebol zraneny clovek, ani ste nemuseli volat policiu, tak sa to kludne mohlo vyriesit na parkovisku.

luvika
autor
21. jan 2015

@sue no poviem ti? :( jeden problem vyriesim a pride druhy a pritom ziadne malickosti. Uz sa sama seba pytam, ci je toto normalne.

zeriempizzu
21. jan 2015

@milka27 ak mu sposobila nehodu mamicka a on ma amortizaciu ktoru mu jeho poistovna nepreplati - nie je to jeho problem, ale problem tejto mamicky. Ona je stale zodpovedna i za tuto jeho stratu ALE preplati ju jej poistovna, nie mamicka osobne.

@pribinak suhlasim s
@simca06022011 - mohla si si to s tym chudacikom odpustit. ludia maju drahe auta z roznych dovodov a nie vsetci su milionari ktorym moze kadekto rozbijat auta len tak.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luvika
autor
21. jan 2015

@alenah31 on obhliadku mal. Tam problem nie je.

draik
21. jan 2015

@luvika
Keďže priestupok bol vyriešený v blokovom konaní, VP Vám polícia už nezadrží. Zaplatením pokuty je priestupok vybavený.
S prípadnou žalobou voči Vám na uhradenie amortizácie by poškodený neuspel. Pre poškodeného je partnerom poisťovňa.
Na druhej strane poškodenému nielenže zavinením iného vznikne škoda, ale ešte má tú smolu, že v prípade výmeny dielov alebo totálky na to doplatí z vlastného, najmä, ak má staršie auto. Alebo sa bude súdiť s poisťovňou, v ktorej bol vinník kolízie poistený.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
21. jan 2015

@luvika ale pochybujem, že sa bude chcieť naťahovať s poisťovňou a žalovať ju.

pribinak
21. jan 2015

Dobre mohla som si toho chudacika odpustit, ale ak si kupim auto Audi Q 7, tak potom si platim havarijnu

luvika
autor
21. jan 2015

Prave som volala s dvoma znamymi policajtmi a obaja zhodne mi potvrdili, ze vodicak mi nemaju na zaklade coho odobrat. Pretoze som pokutu zaplatila a pre policiu to skoncilo prave tym, ze to nebola dopravna nehoda. A vraj autom sa nesmie hybat iba vtedy, ak sa nevedia dohodnut na vine. Tym ze ja som si vinu priznala, mozem auto posunut dalej tak, aby nebranilo inym autam v premavke.

simca06022011
21. jan 2015

@pribinak @liebling98 najskor si kupte a potom hovorte.. ako som hovorila, poistka tam nestoji 100EUR. Otazne je co s tou amortizaciou chce akoze dosiahnut majitel. Iba vymysla, alebo si "niekde nieco precital". Nove auto urcite nekupil v hotovosti, ak kupil jazdene jeho problem, ak kupil na leasing, tak malo to auto havarijnu minimalne 3-4 roky, bez havarijnej poistky to neprefinancuje, a po tejto dobe.. bez urazky na akekolvek auto je havarijna na dve veci... vacsinou 🙂 Q7 sa teraz daju normalne kupit od 10tis do 20tis eur jazdene... (ak si clovek zbehne po auto do zahranicia tak este menej)... to uz nie je luxus ako nove auto. Ako sa hnomovori, zaplatis nove auto, nastartujes a polka ceny je dole :P Ja mam 4 rocny mercedes, do dnes sa nam na nic nestalo.. odrety naraznik nas stal par sto eur, najvacsia vec bola vymena diskov... a ta cena sa vobec nevyrovnala rocnemu kasku.

luvika
autor
21. jan 2015

@simca06022011 moje auto je tiez mercedes, ale platim si PZP aj havarijnu, jednoducho viem, ze sa kedykolvek moze cosi stat. Mozno pri starsom aute by som havarijnu tiez neriesila, ale jednoducho pri takychto autach, hoci je to drahe sa platit oplati.

zeriempizzu
21. jan 2015

@pribinak jeho vec co si plati. NIKTO ti nema dovod nicit majetok, ani ak si Bill Gates. Ci jemu mozu ludia beztrestne a len tak nicit majetok lebo ved co ved na to ma?! Spamataj sa!
Vinnik je tu niekto iny ako majitel audi.

nikuska265
21. jan 2015

žiadať náhradu môže,ale právne nie. smola,pre neho,že už nemá havarijnú. ty nemáš povinnosť mu nič viac hradiť, na to si platíme pzp! akurát ťa ľutujem, že si narazila na takého arogantného človeka :-/ držím palce

pribinak
21. jan 2015

@zeriempizzu kde prosim ta pisem, ze on bol vinnikom havarie? Alebo, ze tak mu treba, ze niekto do neho treskol? Ja pisem, ze nema havarijnu! To je rozdiel! No ma smolu!

zeriempizzu
21. jan 2015

@pribinak nema smolu, smolu ma mamicka tuna. Ona nehodu sposobila, majitel audi ma len kvoli nej neprijemnosti. To ze nema havarijnu je jeho vec, klasika slovensko - odsudzovat kazdeho len nie praveho vinnika.

pribinak
21. jan 2015

Dobry boze, vsak ona ma poistku. Bola tam policia, zaplatila pokutu. Spolupracuje. Co este viac chces? Vsak to nespravila naschval