Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
@darina77 skús to napísať tým nešťastným ženám, ktoré tu zakladajú témy, že nemajú s deťmi kde ísť, lebo žili v mužovom byte, či dome a on si našiel inú, alebo ako autorka témy v podnájme a samé bez muža ho finančne neutiahnu, Im sú tvoje kvetnaté reči na dve veci. Tu nejde o majetky, ale o holú existenciu.
@mladenca hypo im nikto nedá, keď sú traja, ona je na rodičáku a on má minimálku na papieri, zbytočne si to maľuje autorka témy ináč. Keď majú dokopy príjem 2000 eur, mali k tomu švihnúť nejakú brigádu, zúrivo šetriť, on si mohol potom nájsť iné zamestnanie, kde má na papieri všetko, aj keď menej a mohli mať aspoň jednoizbák svoj. No určite by nešlo byť doma 2,5 roka
@mimixxxx toto ale vôbec nie je o nenávisti a odsudzovaní, nikto jej predsa nič zlé neželá, dostala tu kopu dobrých rád, ako sa nedostať do problémov, z ktorých by sa nemusela vyhrabať
@maciatkolulu skús prepočítavať slovenský dôchodok a nájom na Slovensku, o iných podmienkach v nájomných bytoch v zahraničí a u nás ani nejdem písať.
@elizabet173 nemusí ostať na tom Slovensku inak, keby sa naplnili tie najhoršie scenáre. Vlastne nechápem, prečo tam ešte vôbec sú, keď ona nemá prácu a on robí v gastre na čierno. V gastre sa dá pracovať všade. Ísť do Nemecka napríklad by bol v ich prípade možno rozumný krok. Potom jej aj odpadnú tie starosti, na ktoré poukazujete, ľahko za malý peniaz dá dieťa niekde do škôlky/jaslí/Tagesmutter, môžu mať 2 príjmy, oficiálne. A žiť v podnájme ako kopec ľudí bez toho, aby to bolo divné a ísť do toho 2. dieťaťa
@bluka2 Na odchod do zahraničia treba mať guráž a ovládať jazyk a chcieť sa aj ďalej učiť. A hlavne, ona nechce pracovať, (to sa dá popri RD aj tu), ona chce sedieť doma s každým dieťaťam tri roky - veď na to má nárok a chce si ich užiť. Ju nezaujíma práca, ani škôlky... 😂 To je typické myslenie takýchto ľudí. A chlapovi takáto práca tiež evidentne vyhovuje - keby nie, ako zodpovedný otec by si určite hľadal niečo iné. Zasa netreba robiť zo Slovenska zaostalú krajinu, kde nie je iná možnosť, ako pracovať v gastre na čierno. Dostala tu x-rád, ako si zvýšiť príjem a vybaviť časom hypotéku, Ale na tie nereaguje.
@bluka2 to môže, ale to sú už len naše konšpirácie, vychádzala som z ich reálnej situácie
@heleninamama Presne tak, autorka chcela "príjemnejšie" čítanie a spolucítenie iných mamičiek čo tiež žijú v prenájme, že to je super a treba si urobiť ešte aspoň 2-3 deti, do roboty netreba ísť, kojiť aspoň do 5 rokov, však "priateľ" dobre zarobí, načo sa naháňať za vlastným bytom, treba si užívať, že je to vlastne takto dobre.
@heleninamama síce nie som odborník na gastro, ale pokiaľ viem je to presne sféra, kde Slováci v zahraničí bez jazykových znalostí pracujú. A tam fakt k tomu netreba nič špeciálne, stále v Rakúsku a Nemecku do gastra niekoho hľadaju. Jasné, že aj na Slovensku sú možnosti. Každopádne práve pre týchto v ich momentálnej situácii sa mi zdá zahraničie tá ľahšia cesta. Však oni už posúdia sami...
Tisíce Slovákov, čo aj po 10 rokoch tam sú v jazyku na úrovni A1-A2... A lepšie na tom v životnom zabezpečení než tito. Lebo tam nejaký mestský byt časom s dieťaťom môžeš mať fakt aj do smrti
Chyba je, ze ma peniaze bokom, ale to zistis az, ked mu odide napr.chrbtica a bude rok PN, nehovoriac o dochodku.To, co pises, ze mozete byt v podnajme aj 20 r iste mozete, ale za ten cas ste mohli mat splatene svoje a deti zdedia byt bez hypo a maju uz iny start do zivota.
Teraz Ti vyhovuje ved v poriadku inu moznost ani nemate, ale druhe dieta by son do podnajmu nepriniesla to zase dalsie roky bez prijmu budes kojit a zrazu si doma dalsich 5 r pokym pojdes do prace.Zamestnala by som sa najskor ako bude mozne a ziadala o hypo potom majte dalsie dieta
Ono v samotnom podnajme problem nevidim. Aj my sme v podnajme, dokonca mame znamych co vlastny byt prenajimaju a sami sli do prenajmu do domu.
Mna skor „vyrusuje“ tvoja absolutna odkazanost na priatela. Ked tu zajtra nebude, zvladnes sa postarat o dieta? Mas kam ist? Ak je odpoved „nie, ale volako bolo volako bude, neprivolavajme zle“, tak by som do druheho dietata nesla. Najma v dnesnej dobe nie…
Ja vidím skôr problém v tom, že "priateľ" jej urobil dieťa, ale za manželku si ju nevzal, čo znamená, že si drží zadné vrátka a kedykoľvek sa mu zachce, tak ujde...a z minimálnej mzdy bude aj minimálne výživné. Ale autorka je slepá a krepá, lebo však sa majú dobre a nič im nechýba.
@bluka2 ani v zahraničí v gastre nebude mať oveľa viac ako tých 1600 eur, to by musel byť špičkový kuchár, ovládať jazyk a ten by nerobil ani na Slovensku za minimálku a zbytok na ruku. Umývaním hrncov a krájaním ton zeleniny kariéru neurobí ani tam. V zahraničí má vyššie životné náklady, moja kamarátka vonku varila aj s manželom, ale on práve tým špičkovým kuchárom je, zarobili si výborne, na Slovensku si potom postavili dom takmer bez hypo, ale bolo to 15 rokov späť a nemali deti.
Žena to sem ani nepíš, lebo Ťa tu miestne ekonomické expertky ukameňujú 😅.
Ale k veci...je úplne v poriadku žiť v prenájme, nie si o nič horšia len preto, lebo nemáš list vlastníctva.
@heleninamama Ty si dobre na hlavu.
Tiež by som necakala 10 rokov mat druhé dieťa a ako vravíš podnájom vždy nájdeš 🙂 žiaľ u nás sa to za "normálne" ešte nepovažuje nebývat vo svojom.
@ummimaryam tam je iný systém...sociálna politika niekde inde ako u nás...u nás to tak nebude ani o 30 rokov
Nečítam to celé....6 krát sme sa sťahovali(4 krta ešte slobodní a dvakrát už s dieťaťom)dieťa som mala v zahraničí v podnájme s mužom. Druhé sme už mali vo vlastnom ale vôbec by mi nevadilo by ať v nájme. Ak ste v pohode s peniazkami neriešila by som. Aby vám neskôr nebolo ľúto že ste čakali a už deti byť nemôžu....vyskakujeme toľko na koľko máme....máš moju podporu. A nemusíš sa obhajovať(aj keď viem že je to diskusia).držím silno palce
ono to tu asi malokto pochopi ale niekedy je lepsie dieta do buducna nezabezpecit... je x pripadov kedy deti z chudobnych rodin to dotiahli daleko a deti zo zabezpecenych rodin kde boli zvyknute vsetko dostat to daleko nedotiahli.. akurat zdedili..
samozrejme su aj opacne pripady..
ale urcite by som dopredu nikoho neodsudzovala, lebo rovnako raz mna mozu za blbosti sudit... to tu akosi vacsina nechape..
to co niekomu nevyhovuje, inemu vyhovovat moze..
Za takýchto podmienok by mi určite stačilo jedno. Je to síce pekné aby boli dvaja, ale ak vám ani hypo nedajú a ani nie ste manželia a nemáte vlastne,tak je to nanič.
Byt tebou idem do práce, aspoň n toho polroka alebo kým hypo nedostanete a kúpte dvojizbak,priateľ nech si platí odvody aby mal vyššiu výplatu na páske,aspoň čo sa týka tej hypotéky. Potom už to zas robte tak ko ste robili doteraz. Ale platiť niekomu dlhodobo 520 eur a časom bude aj viac a šanca na hypotéku bude horšia. Veď už teraz je to čo s tým úrokov horšie ako pred rokom. A odporúčam si urobiť dobre poistenie v prípade PN a aj invalidity pre priateľa, lebo fakt niečo s stane a bude iba plakať. A tiež sporiť na dôchodok, buď fondy alebo iné, nájsť dobrého finančného poradcu
Mám sesternicu čo majú dve deti,je n materskej a muž pracuje ,pekne zarobí ale
My sme tiež bývali v podnájme, keď sme mali prvé dieťa a plánovali sme aj druhé... Keďže sa mi nedarilo otehotnieť, tak sme medzitým nakoniec našli vlastné bývanie (hypo sme dostali, hoci som bola na rodičáku)... Po presťahovaní som do pár mesiacov znova otehotnela.... Odporúčam riadiť sa srdcom... Ak túžite po druhom a život v nájme pre Vás nie je problém, tak sa snažte o druhé.... V zahraničí je úplne bežné bývať v nájme dlhodobo.... A aj keď by ste sa z nájmu museli sťahovať, tak sa vždy nájde nejaký iný
@valeria_h Na hlavu si jedine Ty a Tebe podobné, ktoré si myslia, že skončiť ako slobodná matka s dvoma, pripadne viacerými deťmi v podnájme - a hlavne, bez vidiny vlastného bývania do budúcnosti - je pre ženu životná výhra a záruka šťastia.
Vážne by si chcela takýto osud napr. pre svoju dcéru? Fakt by si ju v tomto podporovala?
Musis mysliet aj na to,ze ziadna banka ti neda na byvanie plnu sumu, cize ak byt stoji 150 000, banka ti da 120 000 napriad, ten zvysok musite mat nasetrene alebo teda vlastne peniaze.
@heleninamama Ale no tak nepreháňaj. Splietaš tu bývanie v nájme so vzdelaním a podobné skvosty. Ale tieto Tvoje výroky sú tu známe, nech si každý urobí obraz.
Mala čo by nie ak finančne stačiťe ja by som chcela ale nedarí sa, ale chcela určite
@valeria_h niekto tu píše, že je horšia. lebo nemá list vlastníctva? Nič také som si nevšimla, iba ju upozorňujeme na riziká, ktoré môžu nastať. Na dôchodku bude bývať kde? Viem, pre mladého človeka je to veľmi ďaleko, ale čím sú starší a čím ich bude viac, tým bude pre nich hypo nedostupnejšia a budú mať vyššiu splátku.
@elizabet173 Upozorniť na riziká je jedna vec, urážať a veštiť budúcnosť je zas druhá vec. Nech sa každý zariadi podľa seba a podľa svojich možností.
V zahraničí má väšina ľudí iba nájom a žijú tak celý život. Slováci na to naučení nie sú. Takže ak sa cítite na ďalšie dieťa, šup do toho
@annamalaga aký je rozdiel, keď sa partnerovi niečo stane v podnájme a niečo pri hypotéke?

Autorka nejako nechápem načo zakladáš diskusiu keď ti tu niekto napíše opačný názor ako máš, tak sa vzrušuješ a zavzdušňuješ. Keď z toho nie si v strese kľudne maj v podnájme aj 3 deti. Ale zamysli sa aký život im vieš zabezpečiť lebo v dnešnej dobe sa mladým ľuďom ktorí vyletia z hniezda s holým zadkom žije zle, nieto o 15-20 rokov. Mysli konštruktívne, momentálne myslíš len pudom mať ďalšie dieťa. Mne by to srdce ani rozum nedovolili, mať dieťa len preto že chcem a neviem ho poriadne zabezpečiť.