Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
Ja som v podnajme uz 11 rokov vtedy este len 1 dieta a 2 deti narodene v podnajme kedze nam hypoteku nechceli dat pri 1 dietati tak sme isli do toho.😉
@krkavcia_mater a z coho platia najom na dochodku?
@darina77 keď nechcú, to je ich rozhodnutie, ale ak chcú a nemajú kam a musia znášať aj s deťmi napr. psychické násilie, manipulátorstvo, počúvať hádky...máš pravdu, že ženu najviac ochráni, keď má vzdelanie a dobrú prácu so slušným platom, no aké percento takých žien na Slovensku je?
ten zivot v podnajme by nemusel byt az taky zly napad, ak by ste si popritom odkladali tolko, ze by ste si vdaka tomu zabezpecili aj zivot na dochodku. obaja. ale s dvomi detmi pochybujem. a spoliehat sa na to, ze budes po 70-tke vladat pracovat alebo ze umries je dobra blbost... ak ti to nevide, pojdes pod most? ci budes dufat ze deti budu viac rozmyslat a zmestis sa na starobu k nim?
Sama si to napísala, ziješ v kľude.... čo viac si priať.
Vôbec by som to neriešila nakoľko sme tiež žili v podnájme,majitelia boli super, dobre sme vychádzali,tam nebol problém. Nie je podnájom ako podnájom,ale ak vám to finančne takto vyhovuje, a je možnosť dlhodobého bývania,neriešila by som to. V niektorých krajinách je to normálny štandard. Určite by som kvoli tomu neodkladala dieťa no to vravím ze sme mali dobre podnajmy🙂
@chillibubble zabudla si na infláciu a ak by som dávala mesačne za prenajatý byt 520Eur, plus ešte odkladala na dôchodok, tak bude celý život mať na svoje potreby málo, aby tesne pred dôchodkom zistila, že nemá nič, čo sa týka nehnuteľnosti, a vďaka inflácii ani na nájom
@krkavcia_mater Toto je hlúposť, ktorou často argumentujú najmä ľudia, ktorí v zahraničí nikdy neboli.
V zahraničí fungujú dlhodobo štátom regulované nájmy, kde sú presne zadefinované podmienky a výška nájmu. U nás sú ľudia v nájmoch u súkromných osôb. Cenu určuje ponuka a dopyt, prakticky neobmedzene. Majiteľ môže prenajímať na kratšiu dobu, určiť si podmienky - napr. bez detí, bez zvierat, byt môže kedykoľvek predať, nájom zvýšiť... Je to neporovnateľné. Pr. byt, ktorý stál pred dvoma rokmi 450 eur, dnes stojí 700. Ak na to nemáš, môžeš ísť.
Mimochodom, na tejto stránke je kopec žien, ktoré žijú v zahraničí-Nemecko, Británia... Všetky majú vlastné bývanie... Alebo si nejaké zabezpečili tu, ak sa plánujú vrátiť. Vlastné bývanie je dôležitým faktorom úspešnosti človeka aj vo svete - kto na to má, ide do vlastného. Najmä vzdelaní, šikovní ľudia určite nevychovávajú deti po podnájmoch. Málokto zostane v nájme, ak nemusí, možno len fakt vo veľkých metropolách, kde na to ľudia proste finančne nemajú, lebo ceny sú astronomické. Mnohí sa aj z tohoto dôvodu sťahujú do menších miest a na vidiek. V podnájmoch zostanú väčšinou tí menej zarábajúci - ako aj tu. Mám viaceré kamarátky, aj príbuzných, ktorí odišli po VŠ (cca 20 rokov dozadu) do zahraničia - dnes tam každý z nich žije vo vlastnom dome/byte alebo zarobil, vrátil sa a kúpil si bývanie tu.
Vlastné bývanie je zároveň aj poistka na starobu - predáš ho a máš na dobrý domov dôchodcov, alebo je pomocou pre deti/vnúčatá. Mám tri deti a keď by som teraz predala byt, ktorý prenajímame, má každé po 60 000 eur na štart. Pritom ten byt mi splatili práve nájomníci a zhodnotil sa rokmi. Kúpili sme ho ani nie za tretinovú cenu.
@elizabet173 tak aj platy pojdu casom vyssie. ale ja osobne by som ani s jednym dietatom nesla do podnajmu. resp. ak isla, tak len s vidinou toho ze uz uz budeme mat vlastne a len preklenovavame nejake obdobie. ale uprimne neviem si predstavit popri podnajme este setrit peniaze na vlastne zdroje k hypoteke.
@chillibubble aj keď platy pôjdu hore, inflácia tu bude stále, nemá zmysel 30, 40 rokov šetriť na dôchodok
@nikkagab opat moja otazka na ktoru tu ani druhym nikto neodpovedal. ako potom v zahranici riesia ludia byvanie na dochodku, ked ziju cely zivot v podnajme? to nerypem, realne ma to zaujima.
@nikkagab tak tvoja situacia je ale ze uplne odlisna 🙂 plus teda aj na lepsie najmy v zahranici treba (nehovorim, ze vzdy) dokazovat majitelovi bytu svoju bonitu, ci uz pracovnou zmluvou, vypismi z uctov a pod, cize s nejakou minimalkou na papieri by ani tam neziskali lepsi prenajom. Tu som si to este nevsimla, ale opravte ma tie, co prenajimate na SVK, ak je to inak.
@chillibubble no ak byvas v nejakom regulovanom prenajme, mozes v nom byvat do smrti a v pohode to z dochodku splacas 🙂 u nas takyto koncept nemame
@ropucha6 ale asi to zavisi aj od vysky dochodku ci? nevies dat priklad, kolko moze byt taky regulovany prenajom v €?
@nikkagab Toto je úplný iný prípad. Bývanie ste mali, predali - mate hotovosť a časom zas kúpite nové a lepšie. Navyše, išli ste za dobre platenou prácou. Pre banku ste bonitní klienti. Nejaký čas prežitý v podnájme nie je v takomto prípade žiadny problém.
Takto uvažujú finančne gramotní ľudia - idú za lepším životom, nehnuteľnosť pre nich nie je kotva na nohe (že v ňom musím zostať do smrti), ale investícia a dá sa s ňou pracovať.
V tomto prípade je však zlé úplne všetko - nízke mzdy, mzda na čierno, nedostupná hypotéka a vidina zlepšenia do budúcnosti žiadna. Ak nerátam to, že autorka dúfa, že zomrie skôr ako bude v dôchodkovom veku. 😂
@chillibubble neviem a nechcem si vymyslat sumy, mozno dake baby zvonku budu vediet, to je len moja predstava. Kazdy z mojich znamych v roznych metropolach riesil len klasicky komercny prenajom.
@any_soj no dosť veľký rozdiel. Čím sú nehnuteľnosti drahšie, tým je výhodnejšia hypotéka. Mne sa napr. za posledné 3 roky zhodnotili nehnuteľnosti skoro o 100 %. Takže reálne keby som teraz nemala na hypotéku (resp. keby sa môjmu teraz niečo stalo) a predala by som byt a z predaja vyplatila hypotéku, ostala by mi ešte rovnaká čiastka, čo som za neho pred 3 rokmi dala. Aj po splatení daní by mi ešte ostalo vcelku dosť. Mohla by som aj 5 rokov bývať v podnájme ešte z toho.
Pri podnájme ti ostane holá riť.
@ropucha6 skoda, uz som si predstavovala dochodok niekde v taliansku v podnajme 😀 (a dcere by sme nechali dom a nemusela by vobec riesit hypoteku)
@nikkagab
Lenze ty si v tomto uplne iny pripad. Ty a praitel ste mali velky dom s bazenom (asi pol na pol), teraz mate hotovost a uz teraz riesite dalsie normalne byvanie, aj ked to nebude "za mesiac" ako pises. Okrem toho, mas vysoku hotovost, de facto poistku, ak by priatel sa s tebou rozisiel. Autorka tejto temy nema nic, zije tiez len s priatelom, ktori bere minimalnu mzdu na papieri a kedze nie su rodina, hocikedy ju moze kopnut do prdele a ostanu jej dve deti, platenie celeho najmu a smiesne alimenty. To co ty pises sa neda porovnat s jej situaciu. Aj ked priatela nechces za muza, ale mas minimalne nejaky basic "keby dačo". Ona bude vzdy tahat za kratsi koniec a on bude urcovat "pravidla" a "do kedy"
@chillibubble ak máš šťastie dožiješ v byte s regulovaným nájmov, ak máš smolu tak ti napríklad v Mníchove v najhoršej štvrti stúpnu tak energie, že prevyšujú tvoj nájom a z 450 € ideš na 800€, tvoj dôchodok nikoho nezaujíma, je takých strašne veľa a fakt je to pre tých dôchodcov neúnosné .. tak sa dávajú dôchodcovia dohromady a žijú v delených bytoch ako študenti 🤷🏻♀️ Čo môžu … stačí, že vyprší zmluva z mestom a regulacia je preč. Aj keby majiteľ nechcel zvýšiť zo solidarity nájomné, štátu na daniach tak preplatí, že ho v podstate stat núti to nájomné zvýšiť (hovorím o konkrétnych prípadoch z Mníchova).pracujúca osoba môže bývať v prenajme hocikde, dôchodca je na tom vzdy zle a keď ovdovie atd tak ma smolu. Ešte sú aj sociálne byty ale treba sa ich dožiť, je ich minimum a susedov si nevyberies
@chillibubble zlata 🙂
Dievčatá, myslíte si, ze kebyze ludia v zahranici, co su v najmoch mali moznost byvat vo vlastnom, zeby to odmietli?
Nezamysleli ste sa niekedy nad tym, ze proste tam je realne pre vacsinu ludi nedostupne vlastne byvanie?
Ale už prestante . To , že nie je vydatá neznamená , že ju kopne do zadku , že má zadné vrátka , že si ju nechce zobrať a podobne . Trošku viac sa šprtáte v niekoho živote ako by bolo únosné. Navyše neviem čo vám dalo právo takto sa navážať do človeka !
@bimbambom
Kto sa tu do koho navaza?
Faktom je, ze on je v podstatne lepsej pozicii ako ona, a to nielen preto, ze nic nevlastnia, ale aj preto, ze je to len jeho frajerka, nema voci nej ziadne povinosti. A ano, su to zadne vratka, zas nerob tu zo zien uz uplne drbliny, toto mozes pisat tym, co sleduju steelove a turecke telenovely. On sa moze hocikedy zdvihnut a odist. Nechat ju samu s dvoma detmi a ona moze ziadat o alimenty a ano budu sa pocitat s minimalnej mzdy, cize ak dostane dokopy 100 eur, bude happy. Je to velmi zla pozicia pre nu ako pre zenu. A zeny by mali byt vzdelavane a vediet o vsetkych plusoch aj minusoch, vsetkych rizikach. Lebo vies, ked ona ostane v prusery, ty sa jej neozves a nebudes riesit jej zivot.
@zmrzlinka2021 a kto sa ťa pýtal na tieto dedukcie ? Nehovorím , ok , čiastočne súhlasím. Ale je to jej vec !
Každý nech žije tak ako vie a chce , nikoho do toho nič . Ona sa neľutuje , nepýta od nikoho rady o živote , ani peniaze , nič . Tak ju nechajte tak .
@bimbambom tak kedze rozvodovost(a to len rozvodovost, co je spravit tazsie ako sa rozist s priatelkou) je na slovensku cez 40%, kazda zena by mala mysliet aj na toto. ci sa dokaze postarat sama o xy deti, keby nahodou. mat viac deti nie je povinnost, je to dobrovolne rozhodnutie.
@zmrzlinka2021
@sasa1310 Dievčatá, myslím, že sa snažíte zbytočne. Ešte budete za arogantné kravy ako ja. Proste, niektorí ľudia nemajú mentálnu kapacitu pochopiť určité veci a myslieť dopredu tak, aby im bolo dobre. A takto, žiaľ, vychovávajú aj svoje deti. A keď sa ocitnú v problémoch, bude na vine štát, lebo sa dostatočne nestará o mamičky. 😂

@elizabet173 ja poznám aj kopec nešťastných žien čo majú spoločný byt či dom s manželom. Nie sú schopné od nich aj tak odísť. Život nie je čiernobiely. Ženu najviac ochráni podľa mňa vzdelanie, keď má dobrú prácu so slušným platom