Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
@dominikamacakova spekulantov? to maju prenajimat byt len za rezijne naklady? ved logicky ide cast prenajmu na splatenie hypoteky.
Moja najlepšia kamarátka tak býval. Majú dve deti ), do nového sa sťahovali už s veľkým bruškom a 1,5r dieťaťom a malým psom. Majiteľ bytu nemá najmenší problém, býva vo vedľajšom byte a veľmi ochotne im so všetkým pomôže (majú k bytu dosť veľkú záhradku tak im požičia náradie a poradí). Finančne ich to vychádza asi tak ako nás keď platíme svoj byt. Takže je to na Vašom zvážení a na majiteľovi bytu ako sa k tomu postaví.
@dominikamacakova keby nebolo takých špekulantov, ako ich ty nazývaš, tak nemáš kde bývať. Že špekulanti🤦♀️. Sú to normálne zmýšľajúci ľudia, ktorí myslia dopredu a vedia si zrátať koľko je 1+1
Vy ste fakt nechutné ženské.
@chillibubble my mame nadstavené tak, že celú hypotéku a réžiu + dane + životnú poistku mám v tej sume. Presne to vychádza trhová cena nájmu
Ako vidím, vela ludi porovnava svk so zahranicim . Ja som v zahranici , syn za tu narodil. Po 6mesiacoch som sla do prace, kedze tu neexistuje byt dlhsie na materskej ako 6m. Nasla som si lepsiu prácu, aby sme si vedeli naskrabat na hypo. Dostali sme hypo ked mal maly 4.5roka. a potom som sla som na polovicny úväzok, kedze to vieme vykryt aj takto. A teraz mozme v klude rozmyslat nad druhym dieťaťom. Skus naozaj silno pouvazovat ci nebude pre Vas lepsie, aby si sla do prace, zarobila, usetrili , kupili byt/dom a potom by ste sa mohli opat snazit o babo a mohla by si byt kludne aj 3r doma na rodicaku. Pisali tu kocky, ze pride kriza na podnájom. Pride. Tu u nas v zahranici uz prisla. A naozaj je to zle. Majitelia si mozu vyberat koho chcú, maju stovky zaujemcov. Aby to neprislo coskoro aj domov na Slovensko
@martinah1987 ona nechce pracovat , a priatel nechce odvadzat odvody, chce robit na čierno ona kojit do školky tam žiadne ambicie o byt či dom nie sú len výhovorky.
My byvame na Slovensku a tiež pri RD pracujem, sice z domu. Keby som nevedela z domu tak dieta by muselo do jasiel, ale mne je dolezite vlastnit dom, mat peniaze, chodit na dovolenky atd...
Ahoj.Zbezne som prebehla a správne ti radia.Nie si v zahraničí,kde je trend dlhodobých podnajmov.Mam takto sestrenku,finančne sú na tom vynikajúco,on je lekár,žijú už roky v krásnom byte s dietatom-v nájme.Ale,ty si iný model.A z mojej strany veľké varovanie,skončila som sama s dvomi deťmi v podnájme,síce nikto nemal problém mi prenajať,ale to vedomie,že som v cudzom..A 500€ von oknom.Teraz sme s manželom v spoločnom.Aj tak už som predchádzajúcim životom tak vytrénovaná,že popri deťoch robím z domu,čo môžem odkladám.Aj keď mu môžmem veriť,sme v manželstve,ale..nikdy nevieš aká strašná blbosť sa v živote stane a zas presne ako ti pisu,nemusí to byť teraz,nemusí to byť rozchod,stačí nehoda,úraz,staroba a si v keli.Ja som za veľkú rodinu aj veľa detí.Ale nie takto ako ste vy.
@any_soj hlavný rozdiel, ak sa ti niečo stane pri hypo je, že pricetni ľudia majú poistku na hypo vo výške hypo s postupným znižovaním - takže ak sa platiteľovi hypotéky niečo stane 40/70% invalidita alebo úmrtie, tak ti poisťovňa vyplatí zvyšok sumy hypotéky (ak to máš správne nastavené). Poistenie neschopnosti splácania podnájmu u nás neexistuje
@heleninamama Ano, máte úplnou pravdu. Naši situaci jsem psala spíš z důvodu toho, že obecně se u nás na rodiny s dětmi v podnájmu dívají lidé skrz prsty. Většina si podle toho lidi okamžitě zaškatulkuje.
A jak jsem psala, na místě autorky bych určitě v první řadě řešila práci, kde bude reálný příjem na pásce a ne, že mám na papíře min. mzdu a neřeším, co bude. Toto by mi vadilo víc než to, že jsem teď v podnájmu, protože v aktuální situaci stejně jinou možnost než nájem nemají.
@zemiakovysalat presne, ja tak isto. Teraz mame domcek, obaja prácu, uz sme boli na dovolenke na Slovensku, v Turecku a o dva tyzdne na Malorku. V dome si stale nieco prerábame a stale nam ostanu peniaze. Cize ono si treba dat priority, ja som spokojna so zivotom takto. 4roky sme setrili a setrili aby sme dostali hypo. Mohla som ostat na "marodke" po tehu, ako to robi vela ľudí, ale nechcela som, nam bolo prednejsie ziskat dom. Takze ak slecna nechce zmenit nic z momentálnej situacie, bohužiaľ. Asi sa jej sen o byte nesplní:(
@sasa1310 áno, NAPOZICIAVAT si peniaze od banky, kúpiť byty, dať tam nájomníkov aby im pôžičky splatili a potom sa vystatovať, že majú po tri byty a nakoniec ich predajú za raz toľko. Pre niekoho normálne a rozumné, pre mňa z ľudského hľadiska nie. A nech si o tom myslí každý čo chce....Ale zlaté časy keď dali úver každému kto sa vedel podpísať skončili 🙃
@dominikamacakova kusok vyssie mas skusenost zo zahranicia, ze zacina byt problem s podnajmami a zacinaju si najomnikov vyberat. tak aby si sa nedotesila, ze "spekulanti", co sa ledva vedia podpisat, skoncili.
@dominikamacakova ale ved aj ty si mozes NAPOZICIAVAT, nechapem tvoje rozculenie. To jeako hnevat sa na podnikatelov ze predavaju s marzou
@dominikamacakova no ale.z teba ide zloby....🙈poveimnti to z pohľadu toho čo sa "nevie podpísať"a z pohľadu nájomcu....máme byť,kúpený na hypo ešte o 5 min 12 za staršie nižšie ceny. Máme podnajomnikov,zlatý párik mladých ľudí,ktorý by bez podnájmu nemohli bývať spolu ale stále by boli u rodičov. Máme s nimi pekný a normálny vzťah. A áno viem,že nemajú stálu roboty,ale nájom chodí tak to neriešim. Keď sme sa naposledy stretli ďakovali že vďaka nám môžu bývať spolu. Nájom platia našu hypo+energie ktoré preplatky a nedoplatky nakomplet vraciame. Spláca sa nám jedine hypo inak z toho mesačne nemáme ani cent. Neotravujeme ich,nechávame ich žiť a keď poprosili či im nekúpim závesy(áno blbosť ktorú si mohli kúpiť sami ale viem že už by to finančne bolo na hrane)tak som za pol.hpfinu zvonila s blackout zavedení dole pri vchode(farbu sa slečna vyberala sama). Nemám žiadne výčitky svedomia že niekoho vyciciavam. Sme 30-40eur pod trhovým nájmom len preto že chcem aby u nás ostali,lebo mám istotu že nemusím nič riešiť. To možno ten druhý pohľad. Ale viem že moje vysvetlenie je asi zbytocne
@chillibubble
@veronicka88 ja som napísala "každému kto sa vedel podpísať" a nie každý kto sa ledva podpíše, alebo kto sa nevie podpísať
@elementissa nie, ale existuje životné poistenie, kde pri PN či invalidite sa vyplatia tiež slušné sumy
@dominikamacakova a ešte si zabudla dodať koľko si požičali . Každému sa dobre vyskakuje čo kúpil za 50 000 trojizbák ( alebo menej). Teraz by som chcela vidieť ako by si niekto zobral úver len tak na 3-4 byty . Mne hlavne príde nemorálne to , že na jednej strane byty prenajímajú a na druhej strane si odpľujú keď je o takýchto ľuďoch reč ... ( myslené všeobecne , nemusíte mi písať ako šírite lásku podnájomníkom ) .
Síce ako mi už bolo napísané som sprostá. Tak ja toho asi veľa neviem . No tak fajn ....
A v tejto diskusii končím , že by ma niekto urážal , robil scenáre o tom ako sa ja sprāvam k ľuďom v núdzi , tak to už mám naozaj dosť !
@autorka Môžem sa opýtať, máte vo vašom dlhodobom prenájme aj trvalý pobyt? Umožnil vám ho majiteľ bytu? Lebo ma zaujíma ako je to potom napr. so škôlkou, v BA berú deti do škôlky najmä podľa trvalého pobytu. A deti z podnajmov bez trvalého pobytu v danej lokalite nemajú šancu sa dostať do škôlky. Toto ma úprimne zaujíma ako a kde riešia trvalý pobyt rodiny s deťmi ktoré bývajú dlhodobo v podnajmoch...?
@bimbambom presne... No tu je na MK taká elita, ktorej nemôžeš oponovať lebo máš potom ešte týždeň traumu a začnú sa ti diať divné veci 😀
@karamelkax v škôlke sa dá nahlásiť aj prechodný pobyt
@dominikamacakova zlaté časy skončia pre tých s deťmi v podnájmoch. Energie pôjdu hore, úroky na hypotékach tiež. Teraz z 90 % ľudí, ktorí majú možnosť zobrať hypotéku bude o rok iba 50 %. O ten zbytok bude väčší dopyt po prenájmoch. A každý normálny majiteľ nehnuteľností ako aj ja, si radšej zoberie ľudí bez detí ako rodinu čo i len s jedným dieťaťom. Takže jediným komu skončia zlaté časy sú tí, ktorí bývajú v podnájmoch. Nehovoriac o tom, že všetci takýto majitelia tie byty aj tak časom dajú svojim deťom. O to menej ich zas bude na prenájom.
@veronicka88 presne tak, my úplne obdobne. My teraz ani sumu nebudeme zdvíhať, aj keď idú energie brutálne hore. Nevadí
@dominikamacakova a ten tvoj komentár o podpísaní o niečom svedčí. Nielenže sa k hypotéke treba aj podpísať (ako si ty presvedčená, že to asi stačí), ale treba mať hlavne na hypotéky príjem. Lebo hypotéky nedávajú každému cez 20 rokov
@sasa1310 a to ešte keď poviem náhodou v nejakej diskusii že sme stihli chytro kým všetko šlo hore fixnut jeden byt na 5r s 0.6% a investičný na 7r s 1%🙈fuj zli zli kapitalisti
@sasa1310 akože halo? To o tom podpísaní si fakt nepochopila? To sa tak hovorí pre boha. Mám to naozaj vysvetľovať, alebo si robíte srandu 🙈
@dominikamacakova pochopila neboj, preto píšem, že cez 20 rokov si banky lustrujú či tomu človeku hypotéku dá alebo nie.
@sasa1310 my nebudeme mať taký veľký zisk,ceny už boli vysoké keď sme sa rozhýbali....manžel dnes hovorí že ľutuje že má predtým keď som nebola na RD nepočúval🙈ale nevadí. Sme dohodnutí že ak sa nepreda ostane chalanom.nech si potom robia čo chcú s tym

Dievcata, myslim, ze tu uz bolo povedane vsetko, vyhody aj nevýhody, aj mozne rizika. Nesúďte autorku, nech si urobi ako uzna za vhodne. Ak zostane s detmi sama na ulici alebo v azylaku, nas to zaujimat nebude. Ak vyhra v športke a kupia si luxusný dom, tiez sa s nami nepodelí. Nechajte ju, zbytocne rozmazavat a plamenne vysvetlovat….ona uz totiz rozhodnuta je. Cas na materskej uteka rychlo a preto zistila, ze treba si druhe urobit tak, aby plynule presla na druhu matersku, resp. rodičovskú. Preco nie? Ved doma sa dobre sedka. Ale…kazdemu ako je libo.