Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
@veronicka88 aj to je skvelé riešenie.
@dominikamacakova Vykašli sa na ne 🙂 Je to strata času.
A kvoli comu nemat dieta v podnajme? Poznam vela ludi s detmi, co tak ziju. My sme napr hladali pozemok a stavame dom a tak sme uz cca 3,5r v podnajme. Do podnajmu sme sli s rocnym synom a psom a to sme sa stahovali z Prahy do BA. A tu v podnajme sa nam narodila dcerka, aktualne ma 3,5m. Vsetko je o vasom nastaveni. Ak vam to vyhovuje a chcete druhe dieta, chodte do toho. Cakat na spravny cas je nezmysel - ten nemusi nastat nikdy ;) Byt na uver aj tak nic nezarucuje… v zasade je do splatenia aj tak banky. Drzim palce, hlavne nech ste spokojni 🙂
@bimbambom Čo je nemorálne, keď niekto prenajíma byt. Zveľaďuje majetok pre svoje deti. Tiež to čosi stojí, do bytu treba investovať, starať sa, odvádzať dane. A prenajímať takým, čo to nezničia. My napr. rodiny s deťmi, zvieratami, fajčiarov neberieme.
Tu ide o to, že autorka nemá zodpovednosť voči deťom - čierne príjmy, vzťah - nevzťah pred úradmi/zákonom sú si nič, do práce nemá záujem ísť, radšej druhá MD, vlastné bývanie v nedohľadne 🤷 To je morálne z jej strany? 🤔
@zuzanockamt sice som sa zaprisahala , že odpisovať nebudem , ale prosím ťa , ešte raz si prečítaj tú vetu a CELÚ. Nikde , NIKDE NEPÍŠEM , ŽE JE NEMORÁLNE PRENAJÍMAŤ! Píšem , že je nemorálne prenajímať A ( druhá časť vety , ktorú si si zjavne nevšimla ) odpľuvať keď je reč o ľuďoch čo si takto byty prenajímajú .
A ja už fakt končím , nemusíš ma označovať. Neviem to napísať už inak .
@bimbambom Mne vadia len osoby typu autorka bez zodpovednosti, slobodní, bezdetní nech si žijú v nájme. Aj bezdetní manželia, kľudne.
Ale ak chcem dieťa, mám byť zodpovedná - manželstvo, vlastné bývanie, istá práca a finančná istota je základ.
@bimbambom nikto si tu neodpluval. nikto tu nikde nepisal, ze zit v prenajme vseobecne je zle. hodnoti sa tu konkretna situacia autorky. ze nemaju s priatelom vobec zaujem riesit niekedy v buducnosti vlastne byvanie(sama pise, ze dochodku sa asi nedozije), ze chlap si ju ani po prvom dietati nevzal, ze ma na papieri minimalku a do tohto celeho chcu priviest druhe dieta. tato kombinacia je pre nas nepochopitelna. nie zitie v podnajme.
@chillibubble už fakt posledná, lebo naozaj budem mať traumu týždeň !
Je to jej vec. To kde sme , že niekto rieši počet detí , manželstvo a podobne . Minimálku + na ruku má naozaj bežne kadekto , dokonca aj v advokátskych kanceláriach zamestnanci ( viem o takých , ale samozrejme nie advokáti) . Nepodporujem to , samozrejme . Ale buď ju udaj , alebo to nechaj tak .
PS : nie sme v škôlke aby som ukazovala prstom , čo kto komu povedal . To , že ty nie , neznamená, že nikto .
To je asi toľko k tomu
Ja idem radšej urobiť koláč .S diskusiami končím aspoň na mesiac .
@bimbambom bohuzial sme na slovensku, kde financna a ekonomicka gramotnost je strasna. potom si ludia narobia deti a koncia v reflexe, siedmom nebi a spol. lebo ich nedokazu vychovat(to teraz nepisem o autorke prispevku). a to manzelstvo chrani aj tie deti, ich zaujmy a financne zabezpecenie. ale samozrejme nech si kazdy robi ako uzna za vhodne. potom si sam aj ponesie nasledky svojich rozhodnuti.
Ja keď som čítala úvodnú časť som si spomenula na tu s 2detmi v podnájme,kde muž kúpil radšej auto za 60.000 či koľko....no aj tak sa dá...hlavne si žiť dobre aj keď vlastnú strechu nemať nad hlavou.🙊🙈
@any_soj áno, to samozrejme. To by mal mať tiež každý. Invalidita sa vypláca buď jednorázovo alebo mesačne (ale iba na dokrytie výšky predošlého príjmu). Pri úmrtí sa môže nastaviť tiež suma, ktorá by pokryla hypotéku. Avšak stále ide o strechu nad hlavou. Si vo svojom, tvoj muž umrie, z poistenia vyplatis hypo, byt ti ostáva a z jeho osobnej poistky budeš vedieť zabezpečiť napríklad vzdelanie pre dieťa/deti. Si v nájme, dostaneš iba vyplatenie osobnej poistky, prídeš o jeden príjem, aj keď z poistky budeš vedieť platiť nájom určitú dobu (nie nekonečne) a nájomca ťa môže kedykoľvek vyhodiť. Mať vlastné bývanie je výhodnejšie v každom aspekte. Nehovoriac o tom, že narastá na hodnote rýchlejšie, ako ty splácas dlh. My sme náš byt kúpili pred 5 rokmi za 150k. Dnes má hodnotu 250k. Myslíš, že nájom sa ti znižuje priamoumerne znižovaniu zadlženosti nehnuteľnosti? Prenájom nehnuteľností je zárobková, investičná činnosť. Ja viem, že ty prenajímaš byty za náklady a je to šľachetné, ale ostatní ľudia majú z toho pasívny príjem. Takže netreba mať ružové predstavy ako je to to isté na SR (bývať v nájme a bývať vo svojom)
My ako deti sme furt po podnajmoch byvali. A je to des ... Ale chápem keď vám nedajú hypotéku tak niekde bývať musíte.
@chillibubble
"Dopraj a bude ti dopriate". Pozor na to,aby ste v tom reflexe alebo siedmom nebi neskončili skôr ako autorka.! Vieš, keď niekoho veziem v zachránke na kyslíku,tak zrazu až vtedy si ľudia uvedomujú,že v živote sú aj iné hodnoty ako bohatstvo a nehnuteľnosti a pod. A práve takýto ľudia sa s tým horšie vyrovnajú a nejde im do hlavy,že prečo práve ja,keď mám dobrú prácu, vysnívaný domček a podobne. Ako keby boli niečo viac.
A potom je tá druhá skupina,manager a ľudia podobný zarábajúci 5+ a myslia si,že aj v zachránke sa ich bude niekto báť alebo ich poslúchať. Nie.!
@nepic a skade si prisla na to, ze zarabam vela? zarabam uplny priemer, z ktoreho dokazem vyzit a uzivit jedno dieta(aj keby ostanem sama, len by to bolo tazsie). druhe si s muzom robit nejdeme aj preto, ze uz by sme to financne komfortne nepokryli(a tym komfortom nemyslim ziadne dovolenky v exotike, dokonca ani pri mori, ani ziadnu vilu alebo drahe auto). prepac, ale podla mna vela existencnych problemov ludom sposobi, ze nemyslia do buducna, co dokazu zo svojho prijmu a co uz nie...
@chillibubble
Sa tak chováš,nadradene a pohrdavo. Podľa teba sú všetci negramotný ktorý nemajú vlastné byvanie,len ktovie čo by o tebe povedali tvoji susedia a pod.
Je to ich vec či budú mať druhé dieťa alebo nie a nemusia do konca života bývať v podnájme,existujú aj iné možnosti ako napr nájomný byt alebo mestský. Nie každý chce mať v živote hypotéku. A môže sa ešte veľa veci zmeniť,môžu nečakane niečo zdediť,resp vyhrať a budú za vodou a budú mať aj vlastné bývanie.
Ešte sa ani nezobrali a už ich rozdeľujeme,ako keby nebolo jedno či ju nechá chlap takto s dvomi deťmi,alebo ešte aj s hypotékou. A myslím že aj to,že sa nechce zadlžiť do konca života je rozmýšľanie do budúcna. Takto ich aspoň nič nedrží do konca života na jednom mieste,môže sa im naskytnúť výhodnejšia práca,tak sa tam jednoducho presťahujú.
P.S. a ja som chlap,nie žena.
@nepic nechovam sa nadradene a pohrdavo. nemozem za to, ze na internete vidis len pisany text a tak si tam mozes domysliet intonaciu aku chces. to, ze financna negramotnost ovplyvnuje zivot ludi je moj nazor, nie nadradenost. netvrdim ze vsetci co nemaju hned hypoteku su fin. negramotny.
a ps: tak si si mal vytvorit nick ako muz, mal by si pri nicku obrazok muza, nie zeny.
@karamelkax v pohode sme dali nájomcom trvalý pobyt, má to len evidenčný charakter, zrušíš ho do päť minút
@karamelkax da sa kupit trvaly pobyt v bratislave tusim za 70 eur /rok
@elementissa ďakujem za vysvetlenie. Je pravda, že to beriem asi príliš naivne.
@nepic veru, v živote sa toho dá veľa zmeniť. Ale to by pre to daní aktéri museli niečo spraviť. Mať minimálnu mzdu na papieri, čierne peniaze a sedieť doma s deťmi 6 a viac rokov... To práve nie je tá hybná sila, ktorá by život posúvala na vyššiu úroveň. A že vyhrajú alebo zdedia 😆😆😆😆 no to je také .. pečené holuby nech mi padajú do úst. Drvivá väčšina ľudí s naozaj komfortným životom spravila dačo, aby ten komfortný život mala. Len tuto autorka nechce nič meniť, jej sa ich životný štýl páči, akurát očakáva, že pri rovnakom životnom štýle začnú zarábať lepšie a zrazu sa stane zázrak a budú mať vlastné bývanie. Ja neviem z ktorej rozprávkovej krajiny ste tu podaktorí vyliezli, ale život tak naozaj nefunguje
@elementissa
Dobre
Riešení je vždy viac. Ak máte šťastie na nájomcu nieje problém ale na ako dlho? Potom môže prísť o 10 rokov obdobie že sa budete sťahovať z bytu do bytu kým sa ustálite niekde.
Neviem aký máte vek, aký máte príjem, prečo vám nechcú dať hypotéku a podobne ale asi by som zvažovala odchod manžela pracovať niekam za hranice aspoň na rok alebo skúsiť nejaké dohody so zamestnávateľom aby vám hypotéku schválili. Ťažko povedať.
Každopádne je to iba na vás ako vám to vyhovuje. No ak chcete ísť do svojho tak by som preto urobila čokoľvek

@dominikamacakova vidím že sa nemáš veľmi ako vyjadriť k téme keď stále dookola točia len s tými podpismi....snažíme sa o diskusiu a ty ideš dookola len to jedno. Veď sa pridaj,pridaj opačny názor.ja si ho rada vypočujem.