Životná poistka, jej zmeny alebo zrušenie
ahojte, dovolila som si založiť túto diskusiu, lebo potrebujem poradiť a neviem na koho sa mám obrátiť... v čase keď sme kupovali byt sme si brali hypoteku, poistovacia agentka okrem toho že nám vybavila úver v banke doporučila aj životnú poistku pre manžela, aj úrazove poistenie, nakolko ja som na materskej a keby niečo aby sme neostali bez penazi...lenže všetko bolo príliš drahe a jednoducho na to není tolko peniazkov, manželovi znižili plat a ja som 2 roky bez roboty... úúrazove sme zrušili už dávnejšie... teraz potrebujem poradiť od niekoho čo ma skpsenosť alebo vie v tom chodiť... mesačne platime skoro 60€ a je to dosť, nakolko je v poistke aj pripoistenie pre úraz a choroby... tie peniaze čo posielame sa "zhodnocujú" v nejakom azijskom akciovom fonde a neustále nam chodia výpisy s klesajúcou a nie stúpajucou tendenciou.... ked sm volala ten čo to s nami robila tak nejak nemá čas... manžel je naštvaný a chce všetko zrušiť ale neviem či to pojde... životnú poistku mame od januára 2008.... a čo v prípade ked ma na účte menšiu hdnotu ako bol plán v rámci strategickeho vývoja.... a predpokladam, že sa zmení aj odkupná hodnota účtu... ide o amslico... ďakujem za pomoc názory, veľmi nam to pomôže... lenka
@renatka100 asi tak
Asi to už bude bezpredmetné, ale len v krátkosti :
Predtým než bezhlavo len vypíšete papier na zrušenie poistky, požiadajte len o vyplatenie finančných prostriedkov, ktoré tam máte už uložené, nasporené, zhodnotené..
Až keď vám na základe tejto žiadosti pošlú peniaze na účet - čiastočný odkup, potom zrušte poistku..
Keby len poistku zrušíte a budete čakať čo vám pošlú, môžte byť nemilo prekvapení aká smiešna suma vám príde..
Tak do budúcna - najskôr vybrať finančné prostriedky a až POTOM zrušiť poistku, ak ju naozaj nechcete, nepotrebujete..
@kokorunecka
Chcela by som sa opytat na ten ''ciastocny odkup''. Mam investicne zivotne poistenie u AMSLICA, ale nic take ,ako ciastocny odkup v zmluve nemam. Tak isto ani moznost vyplatenia nasporenych prostriedkov bez zrusenia zmluvy.... 😕
Dalej ma zujima termin ''vypovedna doba'' a moznost odkupenia poistky. Vypoved je mozno podat len 6 tyzdnov pred dalsou splatkou a sucasne poziadat o odkupenie. Co,ak tento termin nestihnem? Podla zmluvy tak,ci tak tato zanika nezaplatenim dalsej splatky do 1 mesiaca. Takze,aky je rozdiel mezi zrusenim zmluvy vypovedou 6 tyzdnov pred splatkou a zrusenim zmluvy nezaplatenim splatky?
Dakujem,
Eva.
ahoj pisem ti ako odbronik ak chces radu ... zivotnu poistku urcite neruste da sa zmensit platena suma na minimum ... neviem kolko je amslicu presne ale tak okolo 25 euro tipujem .... a to s tymi aziskymi fondami ak by soms a na to pozrela dalo by sa s tym nieco robit ... a osobna rada tu paniu kopnite do zadku .... je to neseriouzne aby neopravila svoju chybu
@rudka1 6 týždňov je výpovedná lehota, ak uvažujete o zrušení poistky. Veľa ľudí si myslí, že ak nezaplatí poistné, zmluva sa zruší. Treba dať na to pozor. Sú poisťovne, ktoré si poistné strhávajú z toho, čo si klient nasporí počas trvania zmluvy. Takže poisťovňa neeviduje nedoplatok. Sťahuje si to zo sporenia.
@spy23 nehnevaj sa ale ja si uz vobec nepamatam to uz bolo asi 2 roky dozadu 😀 😀 😀 ale cim kratsie mas poistenie tak je to menej a menej.za dceru co mala poistenie ale 2-3 roky tak ta dostala ale 20-30 eur ,syn poistenie asi 4-5 rokov ten dostal okolo 300 eur a ja si nepamatam ja som to mala dlhsie ako deti tam to bolo najviac prijatelne ta suma...obe deti platili poistenie cca 20 eur mesacne.dufam ze ti aspon toto pomohlo...
@veverka84 no pomaly sa to uz meni tak ze cim dlhsie platis tym menej ti daju ale to myslim InG zivotku moj vrazil 5000€ a chcel zrusit po 12 rokoch a isli ho vyplatit 1 500€ tak sme to nechali ale neratame uz nikdy ze sa nam vratia vsetky penisze a to uz vobec nie ze by sme dostali este co to 1€ naviac 😀
@happyfrog80 poistovni by som nedala uz ani jeden cent.ked maju vyplatit pokedy nepostrasis advokatom tak nedaju alebo daju smiesnu sumu.moj znamy mal uraz povedali ze nema narok na nic a odrazu ako napisal advokat odrazu 1000 eur mal narok.zaujimave.je to spinava hra nic ine a nebudem niekoho krmit nasimi peniazmi radsej detom pod vankus odlozim to sa mi viac oplati...
@veverka84
@veverka84 hej spravna vec
ja si myslim ze nie ze je jednotka nizka ale ze niekto sa chcel obohatit s 3,500€ nasimi ,sak kazdy hovori po 10 rokoch ked to zrusis tak ti daju aspon to co si vrazila do toho ,prdlajz ,myslim ze aj my si uz dame bacha aby buduci rok,ked to zrusime sme dostali aspon 5000€ .
za dalsich 10 rokov im dame dokopi 9000€ a vyplatia nam 3000€😀 mozno aj menej,vyčúraní su hajzli
@liz_lemon to platí iba pre PZP!!! povinné zmluvné poistenie za auto
@dominicka075 absolutne neviem na co si reagovala
a okrem toho, ludia ved vy rozmyslate len nad tym ako si budete platit poistku nejakych smiesnych 5 rokov a zarobite na tom miliony, ved to je dlhodobe sporenie a vy sami si urcujete tu dobu platenia, podpisom ste sa zaviazali, ze to budete platit tak sa teraz necudujte ze poistovna vam chce vyplatit nejaku smiesnu odkupnu hodnotu, ked mate poistenie napr. na 20 rokov, tak samozrejme, ze po 5 rokoch tam budete mat jedno velke hovno!!!
@liz_lemon na to, ze zrusit poistku mozes minimalne 6 tyzdnov vopred ku dnu splatnosti
@dominicka075 to plati aj pre zivotky, pozri si paragraf 800 odsek 1, Obcianskeho zakonnika
Poistenie, pri ktorom je dojednané bežné poistné, zanikne výpoveďou ku koncu poistného obdobia; výpoveď sa musí dať aspoň šesť týždňov pred jeho uplynutím.
@stonozka Máš investičné poistenie,ktoré je rizikovejšie(môžeš získať aj stratiť) Pozerala som ti na tie fondy sú v poklese. http://funds.amslico.sk/azijsky-akciovy-fond/ Ak chceš mať niečo garantované tak len kapitálové poistenie momentálne je garantovaný úrok 2,5% a od 1.1.2014 bude 1,9%. Ak nechceš zbytočne niesť riziko nemusíš zmluvu rušiť stačí požiadať o redukciu.
@lenkagombalova ďakujem ale už je to bezpredmetné... 🙂
Stále nerozumiem tomu, prečo sa stále všetci rozčuľujete nad tým, koľko málo vám dá/dala poisťovňa pri zrušení poistky.
Ešte stále sa tuším nechápe podstata poistenia - to nie je šetriaci produkt v pravom zmysle slova - to je produkt na zabezpečenie sa s možnosťou nejakého šetrenia.
Za druhé - nikto vám nikomu nedržal pod krkom nôž, že tu podpíš lebo inak... Uzatvorenie poistenia je každého slobodná voľba a každého zodpovednosť, či vie vôbec niečo o produkte, ktorý uzatvára.
Taktiež, ak ste niečo podpísali na napr. 20 rokov a viac, tak nečakajte pri predčasnom zrušení zázraky - je to porušenie zmluvy z vašej strany. Je to to isté, ako keď v banke vyplácate predčasne úver a pod.
Dôležité je tiež, aké má kto nadstavené poistné krytia - je totiž rozdiel platiť mesačne 20 eur a mať minimálne poistenie, kde na krytie ide cca 5 eur z poistného a je rozdiel pri poistení, kde z poistného 20 eur ide na poistné krytie 15 eur a len 5 eur sa šetrí.
Napr. môj muž má poistku od roku 2007 po cca 90 eur mesačne. V podstate by tam mal mať teda 90x12 mesiacov x 6,5roka = 7020 eur. Nedávno však prišiel výpis a napriek výkonnosti fondov 7% ročne má nasporené iba niečo cez 2000 eur. No vôbec ma to neštve, pretože je poistený na hlavnú poistnú sumu až 100tis. eur a k tomu ostatné pripoistenia, ak by sa čosi stalo (napr. za reznú ranu na ruke zašitú na 5 štichov na počkanie na chirurgii dostal 80 eur - boli sme za to na fakt dobrú večeru 🙂).
Takže treba len pochopiť podstatu poistenia a dobre sa rozhodnúť čo vlastne chcete, či zabezpečenie pre isté prípady v živote, alebo čisto len šetrenie.
A s tým vyplácaním v prípade poistného plnenia - keby vám príde domov trebárs list od exekútora, že čosi treba platiť, alebo trebárs niečo iné, čo máte zaplatiť - nebránili by ste sa do poslednej chvíle tomu, len aby ste nič neplatili aj keď viete, že musíte? Presne takto postupuje aj poisťovňa, aj banka, aj akákoľvek iná inštitúcia/osoba a presne tak by ste postupovali aj vy. Takže v prípade poistného plnenia sa netreba dať odradiť a žiadať to, na čo máte nárok.
@stonozka na poistenie úveru vám vôbec nebolo potrebné investičné životné poistenie. Stačilo len poistenie, ktoré vám zabezpečí dostatok peňazí v prípade poklesu príjmu. Jedná sa o poistenia: tzv. denné odškodné v prípade liečenia úrazu, v prípade práceneschopnosti a pobytu v nemocnici, a poistenie v prípade straty zamestnania. Taktiež by ste mali mať obaja poistenie v prípade smrti každý minimálne na 1/2 úveru, v tom lepšom prípade na celú sumu ostávajúcej výšky záväzku.
Nedávno som robil podobné zabezpečenie pre mladý manželský pár, ktorý si bral úver na byt. Spolu pre oboch to vyšlo na necelých 40€ mesačne a už na poistení zarobili, nakoľko získali peniaze za pobyt v nemocnici z dôvodu tehotenstva.
@kamilka22 Životné poistenie sa dá zrušiť k splátke poistenia so 6 týždňovou výpovednou lehotou. Takže vo Vašom prípade každý štvrťrok. Dá sa napísať do poisťovňa žiadosť o vyčíslenie odkupnej hodnoty - ako odpoveď príde suma, ktorá sa vyplatí ku dňu výpočtu - takže o štvrťrok tam bude o cca splátku viac ( čiastka, ktorá ide na sporenie ). Alebo pri potvrdení poistky, by mal byť aj list s odkupnou hodnotou - kde je napísané ku každému roku poistenia koľko je (orientačne ) odkupná hodnota.
chlapci a dievcata 🙂 vsetci co mate Investicne zivotne poisteni, alebo kapitalove zivotne poistenie, je to cele zle... pretoze je to cele strasne zapoplatkovane a kedze sa dnes tieto informacie skoro nikde neucia, tak poradcovia zarabaju na nevedomosti a neinformovanosti ludi...
dobry den pracuje v oblasti financii po tom co som sa sklamala v poistkach som vsetke porusila a nasla somkonecne firmu ktora nielen naslubuje ale slubi aj plni.Poistku sa oplati mat ak ju mate spravne nastavenu.Ponukam vam moznost nie ze ja vam urobim poistenie vy si ho urobite sami a dostanete zanho este zaplatene viac v IP velmi rada poradim .
My sme pred mesiacom zrusili a nedali nam ani cent,900 eur si nechali ☹
Môže mi niekto poradiť ako zrušiť životnú poistku v alianze?ak sa niekto nájde ďakujem krasne. Ip ;)

@slavka1307 takze chapem tomu tak ze nemas z coho platit amslico (zivot a uraz) za 346 eur. Preto chces uzavriet nove poistenie - lacnejsie?