icon

Zníži fotovoltika od ZSE účty za elektrinu?

23. mar 2026

Ahojte, riešime s mužom ponuku od ZSE na fotovoltiku pre náš dom. Sľubujú nám zníženie faktúr za elektrinu o polovicu. Investícia je okolo 6000 eur po dotácii. Máte to niekto reálne namontované aspoň dva roky? Naozaj sa to vráti tak rýchlo ako hovoria, alebo je v tom nejaký háčik s tou ich virtuálnou batériou? Nerada by som splácala úver za niečo, čo bude vyrábať elektrinu len keď sme v práci.

Strana
z2
anonym_99fe7a
23. mar 2026

@anonym_autor tiež zbierame ponuky od rôznych dodávateľov ftv... Ceny cca od 4500 do 13000e výkon cca rovnaký.
Preratala som spotrebu terajšiu na fikciu s ftv a aj virtuálnou batériou, bez nej by to nemalo zmysel žiadny. A dorátala som sa k sume nizsej o viac ako 50%... Teraz bez energopomoc platba 217e, s ftv mi pri tej istej spotrebe vychádza 75e.
Susefia majú už pár rokov ftv... Spotrebu majú vyššiu o cca 40% ako my a platia mesačne 90e tiež virtuálna batéria.
Keď som spotrebu susedov hodila do mojej tabuľky tak ak by nemali ftv tak platia 295e mesačne. Čiže zmysel to podľa všetkého ma.

anonym_7d4f6b
23. mar 2026

Fotovoltiku od ZSE preplatite niekolkonasobne, to je najvacsia blbost na trhu. Daj si vypracovat ponuku od nezavislej firmy

simoli
23. mar 2026

najdite si ineho dodavatela, nie ZSE...robim vo FV 15 rokov, nebudem odporucat ani nasu ani inu, koli tomu nepisem. FV sa urcite oplatí, treba sa rozhodnúť pre výkon, ktorý potrebujete, optimálny pre vás, zbytočne neísť do extrémneho. S VB veľmi opatrne, ideálne k inému dodávateľovi, ZSE má už extrémne nevýhodnú ponuku, v podstate najhoršiu na trhu.

simoli
23. mar 2026
@anonym_99fe7a

@anonym_autor tiež zbierame ponuky od rôznych dodávateľov ftv... Ceny cca od 4500 do 13000e výkon cca rovnaký.
Preratala som spotrebu terajšiu na fikciu s ftv a aj virtuálnou batériou, bez nej by to nemalo zmysel žiadny. A dorátala som sa k sume nizsej o viac ako 50%... Teraz bez energopomoc platba 217e, s ftv mi pri tej istej spotrebe vychádza 75e.
Susefia majú už pár rokov ftv... Spotrebu majú vyššiu o cca 40% ako my a platia mesačne 90e tiež virtuálna batéria.
Keď som spotrebu susedov hodila do mojej tabuľky tak ak by nemali ftv tak platia 295e mesačne. Čiže zmysel to podľa všetkého ma.

@anonym_99fe7a so sumou nižšou ako 50% by som bola opatrná, treba počítať s poplatkami za distribúciu - tú budete platiť aj za elektrinu z VB, poplatok za VB, dotácie sú veľmi neisté v tejto chvíli, pravdepodobne ešte budú, otázka je kedy...v každom prípade ja FV mám, a určite ju odporúčam pri spotrebe vyššej ako 3500Mwh ročne.

anonym_99fe7a
23. mar 2026
@simoli

@anonym_99fe7a so sumou nižšou ako 50% by som bola opatrná, treba počítať s poplatkami za distribúciu - tú budete platiť aj za elektrinu z VB, poplatok za VB, dotácie sú veľmi neisté v tejto chvíli, pravdepodobne ešte budú, otázka je kedy...v každom prípade ja FV mám, a určite ju odporúčam pri spotrebe vyššej ako 3500Mwh ročne.

@simoli s poplatkami za spätnú distribúciu a za virtuálnu batériu vse som ratala v mojom výpočte.
Preto som počítala, lebo VSE vyrátalo mesačnú cenu na 56e a to mi prišlo malo.
A cena 75e mi príde reálna skrz toho co som videla u susedov. Ich spotrebu a mesačne platby, ich fa mam k dispozícii, aby som na žiaden poplatok nezabudla a môj prepočet bol co najviac reálny. Akurát som vďaka tejto téme prisla na to ze rôzne spoločnosti rôzna cena VB... Ja som rátala s cenou 11.90 pri vse, zse ma 18e mesačne, SPP ma 3 e mesačne...
A spotreba 12000kwh.

anonym_f06cab
23. mar 2026
@anonym_7d4f6b

Fotovoltiku od ZSE preplatite niekolkonasobne, to je najvacsia blbost na trhu. Daj si vypracovat ponuku od nezavislej firmy

@anonym_7d4f6b
Suhlasim ,ale ked podpisujes zmluvu s inou firmou daj si do zmluvy ze garantuju ZSE napoji ich instalaciu na virtualnu bateriu, preco to pisem stale sa to nedavno kamaratovi, isiel do firmy ktora sa chvalila s mnozstvom instalacii a potom ZSE to odmietla zapojit.😁

simoli
23. mar 2026
@anonym_f06cab

@anonym_7d4f6b
Suhlasim ,ale ked podpisujes zmluvu s inou firmou daj si do zmluvy ze garantuju ZSE napoji ich instalaciu na virtualnu bateriu, preco to pisem stale sa to nedavno kamaratovi, isiel do firmy ktora sa chvalila s mnozstvom instalacii a potom ZSE to odmietla zapojit.😁

@anonym_f06cab myslíš asi ZSDIS, ZSE je obchodnik oni s pripojením nemajú nič spoločné. Ale áno, treba si najst firmu, dohodnut výkon a poziadat zsdis o zmluvu na pripojenie, to ale spraví každá aspon trochu solídna instalacna firma automaticky. Keď bude zmluva môže sa inštalovať. A garantovať to žiadna firma nevie, bud zsdis ma na mieste instalacie kapacitu alebo nema...s tým niekto nič nespraví

alkoholik
23. mar 2026

ZSE urcite nie. Ako vam tu uz pisali ak chcete FVE dajte si spravit xy cenovych ponuk. Ale zaklad je zaplnit celu strechu rovno kolko sa vam tam zmesti panelov. Idealne pouzit 540 az 640 kVp panely. Treba si to nastudovat najprv...

simoli
23. mar 2026
@anonym_99fe7a

@simoli s poplatkami za spätnú distribúciu a za virtuálnu batériu vse som ratala v mojom výpočte.
Preto som počítala, lebo VSE vyrátalo mesačnú cenu na 56e a to mi prišlo malo.
A cena 75e mi príde reálna skrz toho co som videla u susedov. Ich spotrebu a mesačne platby, ich fa mam k dispozícii, aby som na žiaden poplatok nezabudla a môj prepočet bol co najviac reálny. Akurát som vďaka tejto téme prisla na to ze rôzne spoločnosti rôzna cena VB... Ja som rátala s cenou 11.90 pri vse, zse ma 18e mesačne, SPP ma 3 e mesačne...
A spotreba 12000kwh.

@anonym_99fe7a so spotrebou 12MWh hneď do toho a porozmýšlajte nad MAGNA dodávatel elektriny

anonym_5df96a
23. mar 2026

Mame s baterkou,nic nedavame do siete a zase spät,platis aj tak poplatky.Energiu mame schovanu v baterke a v noci ide elektrina z baterky,teda setrime tak isto ako cez den.Od februara az do novembra,miname min.elektriny a ak je dedina bez prudu,my svietime.

erikavesela
23. mar 2026
@alkoholik

ZSE urcite nie. Ako vam tu uz pisali ak chcete FVE dajte si spravit xy cenovych ponuk. Ale zaklad je zaplnit celu strechu rovno kolko sa vam tam zmesti panelov. Idealne pouzit 540 az 640 kVp panely. Treba si to nastudovat najprv...

@alkoholik ked nie je kapacita, nepovolia ti...

erikavesela
23. mar 2026
@anonym_5df96a

Mame s baterkou,nic nedavame do siete a zase spät,platis aj tak poplatky.Energiu mame schovanu v baterke a v noci ide elektrina z baterky,teda setrime tak isto ako cez den.Od februara az do novembra,miname min.elektriny a ak je dedina bez prudu,my svietime.

@anonym_5df96a to mate preboha aku velku baterku????

anonym_5df96a
23. mar 2026
@erikavesela

@anonym_5df96a to mate preboha aku velku baterku????

@erikavesela 6kw.Malu,urobili to podla spotreby elektriny.Platime 51eur,a z toho 10eur je istic,ten mame zbytocne velky,ako nam povedali ale to by zase chcelo vsetko odznova,projekt,ziadost a toto sa nam uz nechcelo riesit.

sili82
23. mar 2026
@anonym_5df96a

@erikavesela 6kw.Malu,urobili to podla spotreby elektriny.Platime 51eur,a z toho 10eur je istic,ten mame zbytocne velky,ako nam povedali ale to by zase chcelo vsetko odznova,projekt,ziadost a toto sa nam uz nechcelo riesit.

@anonym_5df96a prosím tá kolo Vás vyšla fotovoltaika s baterkou. My tiež chceme baterku, ale ešte sme nikde neboli zisťovať. Ako dlho Vám vydrží elektrina, keď Vám ju vypnú? A aký veľký dom máte. My mame len bungalov. Vopred Dakujem za info.

anonym_5df96a
23. mar 2026
@sili82

@anonym_5df96a prosím tá kolo Vás vyšla fotovoltaika s baterkou. My tiež chceme baterku, ale ešte sme nikde neboli zisťovať. Ako dlho Vám vydrží elektrina, keď Vám ju vypnú? A aký veľký dom máte. My mame len bungalov. Vopred Dakujem za info.

@sili82 my ju mame od r.2022,teda tesne este pred zdrazenim,celkovo to vyslo na 11000eur.Baterka v noci vydrzi ako kedy,zalezi ci ide 6tv naraz a k tomu pc,a pod cez den sa stiha pekne dobijat.
Dom mame kocku 6izbovu.

anonym_99fe7a
23. mar 2026
@simoli

@anonym_99fe7a so spotrebou 12MWh hneď do toho a porozmýšlajte nad MAGNA dodávatel elektriny

@simoli hej hej viem o nich, akurát ked som prerátala dennú hodinovú spotrebu elektriny cez ich ceny tohoročné bez energopomoci, a ceny VSE bez energopomoci, tak mi vyšla lepšia cena elektriny cez VSE.
Ale je pravda, že viem že magna má zadarmo VB oproti VSE. Ciže zvažujeme všetko, aj fyzickú batériu.

simoli
23. mar 2026
@anonym_99fe7a

@simoli hej hej viem o nich, akurát ked som prerátala dennú hodinovú spotrebu elektriny cez ich ceny tohoročné bez energopomoci, a ceny VSE bez energopomoci, tak mi vyšla lepšia cena elektriny cez VSE.
Ale je pravda, že viem že magna má zadarmo VB oproti VSE. Ciže zvažujeme všetko, aj fyzickú batériu.

@anonym_99fe7a ale elektrinu budes platit len ked nebudes mat v zasobniku, je tam mesacne zuctovanie, ak tam mas elektrinu platis len distribuciu, zadarmo VB nie je u Magny ale je to zanedbatelne oproti VSE, ak vyrobíte viac ako spotrebujete Magna je super

anonym_99fe7a
23. mar 2026
@simoli

@anonym_99fe7a ale elektrinu budes platit len ked nebudes mat v zasobniku, je tam mesacne zuctovanie, ak tam mas elektrinu platis len distribuciu, zadarmo VB nie je u Magny ale je to zanedbatelne oproti VSE, ak vyrobíte viac ako spotrebujete Magna je super

@simoli áno, ja rátam aj s tým v mojich počtoch, že cca 1000 kwh budeme kupovať ... ako nechcela som byť úplne optimistická haha ... ale áno, ešte som magnu nepochopila úplne z ich faktúr ale blížim sa k tomu.

erikavesela
Autor odpoveď zmazal
anonym_f06cab
23. mar 2026
@anonym_5df96a

@anonym_5df96a
My stale vahame nevieme kolko realne to cez skarede dni produkuje v Bratislave ? Na nasom dome pri mori mame 12 panelov a tie bezne cely rok ked svieti slnko vyrabaju denne cez 30kWh aj ked je zamracene je to cez 20kWh.
O cene panelov a instalacii radsej nepisem ake to bolo lacne.

erikavesela
23. mar 2026
@anonym_5df96a

@anonym_5df96a ako zabezpecujete, ze pri odpojeni, prip.vypadku nie je na vonkajsich svorkach napatie? Mas aj vyskusane, ze pri vypadku ti elektrina ide?

alkoholik
23. mar 2026
@erikavesela

@alkoholik ked nie je kapacita, nepovolia ti...

@erikavesela Vidim ze tomu rozumiete... Maly zdroj je do 10.8. Ja si mozem dat v paneloch aj 15 kVp to nema stym nic spolocne. MRK zalezi od toho kolko vas schvali distribucka.

anonym_5df96a
23. mar 2026
@anonym_f06cab

@anonym_5df96a
My stale vahame nevieme kolko realne to cez skarede dni produkuje v Bratislave ? Na nasom dome pri mori mame 12 panelov a tie bezne cely rok ked svieti slnko vyrabaju denne cez 30kWh aj ked je zamracene je to cez 20kWh.
O cene panelov a instalacii radsej nepisem ake to bolo lacne.

@anonym_f06cab u nas staci rel.denne svetlo,ale cez zimu samozrejme,musi muz ist hore a aj tie panely vycistit,no vtedy to aj tak moc nevyraba.Ako ono sa to oplati vzdy a cim drahsia bude elektrina,tym je navratnost rychlejsia a sami vidime ako vsetko ide hore.

anonym_5df96a
23. mar 2026
@erikavesela

@anonym_5df96a ako zabezpecujete, ze pri odpojeni, prip.vypadku nie je na vonkajsich svorkach napatie? Mas aj vyskusane, ze pri vypadku ti elektrina ide?

@erikavesela ele.vedia,ze mame baterku,vsetko bolo riadne schvalene,oznamene a pri vypnuti elek.ked idu opravari riesit kable a pod.tak nic sa nevypina,len hlavny istic sa prepne na baterku.

anonym_5df96a
23. mar 2026
@erikavesela

@erikavesela preto sa tomu hovori aj ostrovna,ze ele.ide len do domu,nikam inam.

anonym_5df96a
23. mar 2026
@erikavesela

@erikavesela takto mame ju od r.2022 takze ano xy krat vyskusanu.

erikavesela
23. mar 2026
@alkoholik

@erikavesela Vidim ze tomu rozumiete... Maly zdroj je do 10.8. Ja si mozem dat v paneloch aj 15 kVp to nema stym nic spolocne. MRK zalezi od toho kolko vas schvali distribucka.

@alkoholik mali sme doma viacerych expertov na ftv, nakoniec nam montovalo zse...dovody?...chceli sme, aby to bola firma, kt.nezbankrotuje, aby nam distribucka urcite dielo prebrala, cena vobec nebola tak vysoka, ze by sa nedalo o ich ponuke diskutovat, jedine zse nam ponukalo optimalizery, samozrejme, ze sa da didkutovat o ich potrebe. Chceli sme viac, povolili menej...otazka je, ked mas na streche 9 kv, povolenych mas 4 kv, co zabezpecuje, ze do siete nejde viac ako 4 kv?

alkoholik
23. mar 2026

Distribucka nema nic spolocne so zse. On line ziadost si vypisete na stranke distribucky. Vy si date menic ( aktualne rozdieli ceny medzi napr 8kW a 10 kW menicom je 100-200€. Takze jednoznacne treba dat max 10kW. MRK je udaj kolko mozete posielat do VB ( toto schvaluje distribucka v ziadosti). A tento udaj si nastavite v menici. Distribucku nezaujima kolko mate na strechce panelov. Ich zaujima menic a ten moze byt max 10. A max schvaluju 10 MRK. Ja mozem mat kludne aj 15 kVp vykon panelov s 10 kW menicom. Len aby to neboli vyhodene peniaze treba to dobre rozlozit na streche aby sa vykon pekne rozlozil na cely den + zima ( cim ich mate viacej tak aj v zime viacej vyrobite). Staci si pozriet bazos kolko je tam inzeratov predaj menicov a prechod na silnejsi.

tilly
23. mar 2026

Len nedavaj ftve od zse. Poradim pár dobrých firiem. Im to robia fušeri.
K úspore. Ja platím tuším 30 eur a mám preplatok. Predtým 96.

timea301196
23. mar 2026

My riešime akurát fv od SSE a suma cca 10000€ ale stále premýšľame že dáme ešte inde ponuky

Strana
z2