Aký máte názor na handmade výrobky?

andreah171
19. sep 2023

Aký máte názor na Handmade výrobky? Nakupujete od slovenských handmade tvorcov? Hrá u Vás cena rolu?
Aké máte skúsenosti? Je niečo čo Vám na trhu chýba a radi by ste to uvítali?

janulik2008
19. sep 2023

Raz za čas dám vyrobiť tričko od jednej pani 😁 ale handmade by som to nenazvala 😁 a presne tá cena hrá rolu niekedy som chcela že kúpim handmade tie ceny
🫣

andreah171
autor
19. sep 2023

@janulik2008 kreatívna pani 😅👌🏻🤗

chcemradu
19. sep 2023

@andreah171 už tu táto téma bola. Trh je presýtený handmade výrobkami. A o cenách ani nehovorím. Chápem, že každá práca je drahá, domáce výrobky sa majú ohodnotiť, ale keby som mala dať napríklad za hniezdo pre bábätko 60e len preto, že tam budem mať mašličku, tak to oželiem a kúpim tuctové za 20e z Lidla.
Ani neviem čo také mi chýba, za čo by som zaplatila.

andreah171
autor
19. sep 2023

@chcemradu chápem no niektore veci sa v obchodoch kúpiť nedaju 🤷🏼‍♀️ a sú ludia ktory racej podporia slovenský trh ako velkoobchod ?

chcemradu
19. sep 2023

@andreah171 čo sa nedá kúpiť? Napríklad?

janulik2008
19. sep 2023

@andreah171 no zatiaľ som vždy spokojná bola s jej prácou. A ako je napísané pod mojím komentárom tak trh je podľa mňa presýtený už ... to je chce naozaj super nápad aby sa uchytil 😉

muskazlata90
19. sep 2023

@andreah171 ja kupujem málo, väčšinou chcem, aby to malo umeleckú hodnotu a vydržalo mi to roky. Handmade mám ručne maľované hodiny, drevené sochy na záhrade, obraz, šperky z benátskeho skla.

andreah171
autor
19. sep 2023

@muskazlata90 to znie naozaj velmi dobre 🤗 chvalim

anjelicek26
19. sep 2023

Tak ja kupujem dcere vela handmade sitych veci, sice vacsina polske, ale aj slovenske ci ceske handmade znacky... cena tych veci je len minimalne vyssia, ako bezne v obchode a nema to tolko deti na sebe ako srncekove saty s H&M....

andreah171
autor
19. sep 2023

@chcemradu každy to berie inak, niekto povie ze je sveter ako sveter …. Niekto ocení jedinečnosť rucnej prace a možno aj 100% prirodny material bez umelýn., tak isto hračky su napustene chemiou …to aspoň moj skromny nazor

pkgirl30
19. sep 2023

ja to čo potrebujem si vyrobím sama, nesledujem trh

guudy
19. sep 2023

@andreah171 ta pani s trickami nie je kreativna, len okopirovala napisy na tricka z internetu…

jan510
19. sep 2023

ked som cakala maleho tak som kupovala komplet vybavenie do postielky : hniezdo, mantinel, hracky, deky...potom ked bol vacsi tak som kupila paplon a vankus ma to doteraz, ozaj pekne a kvalitne prevedenie. Ale ta cena na mna dost vysoka. Uz by za to mal asi aj kvalitny paplon a vankus nie minky . Ale je to originalne, maly zboznuje ten material tak som teda kupila. Minuly rok som mu davala sit komplet jesennu kolekciu do skolky: vetrovky, teplakove supravy, tricka, pyzamka, nohavice, bundy....Cena tiez vysoka ale mamicka co to sila mala ozaj kraasne latky , vydrzal v tom celu sezonu pokial nevyrastol. Zvyknem este kupovat prilezitostne veci ako teraz cez vikend ideme na velku oslavu tak som davala robit zrebovu kyticu. Ale ceny mi pridu privysoke, casto tie mamicky co to siju nedavaju fakturu a robia to nacierno, co mne osobne nevadi ale ak by som chcela nieco vyreklamovat je uz problem. Nastastie zatial som mala len dobre skusenosti

chcemradu
19. sep 2023

@andreah171 tak keď hačkuješ, strikuješ, vyšívaš, tak veľa zdaru, tým si už veľmi nezarobíš. Trh je práve tým presýtený. Tiež hačkujem. Vysivam, sijem, pletiem. Maľujem. No nepredávam, lebo sa neoplatí. Čo chcem pre svojich, urobím. Na zákazky som toto robila tak 10-15rokov dozadu, kedy to ešte nebolo také obkukané

muchotrafka298
19. sep 2023

Trh je presyteny a v dnesnej dobe nikto neda za hackovaneho panacika 60-70 EUR. Ja viem, ze to je rucna praca niekoho, ale zas odtial potial. Mam znamu co tiez hackuje, fakt pekne veci, ale odbyt na to velmi nema, kedze ceny su pomerne vysoke. Kto ma to financie, preco nie. Ale vyber je tak obrovsky, ze z toho zarobkovana cinnost pre kazdeho nie je. A presne ako pise @jan510, velakrat to robia tie zeny na "cierno", bez dokladov, bez faktury a v pripade reklamacie co?

majlo1234
19. sep 2023

Mne osobne sa handmade vyrobky moc nepacia, dostali sme pre babo hniezdo a mantinel s perinkou, bolo otrasne, ale vyuzili sme. Cize ja nevyhladavam

radkaradix
19. sep 2023

ja nakupujem handmade kabelky, lebo si mozem sama zvolit material, strih, priehradky, farbu a pod 🙂 tiez som kupovala synovi softshellove nohavice, ale potom som sa ich naucila sit :D tiez som kupila dost drahu macrame dekoraciu do obyvacky, hodiny, dekoracnu nadrozmernu waflovu obliecku na vankus a ine veci, ktore som nevedela zohnat v obchodoch ... a vela personalizovanych darcekov, ci uz ucitelkam, na svadby a pod.

juliacenc
19. sep 2023

@andreah171 vyrobcov mame sikovnych, vyrobky krasne. Ale prw mna osobne je vsetko neuveritelne drahe. Preto, ze je to hand made tak to ma automaticky 100nasobne vysiu cenu… videla som handmade vyrobky v inych krajinach a vobec to nebolo take drahe oproti tomu ako sa taketo vyrobky predavaju u nas. A argumenty typi - cas a rucna praca u mna nezaberaju. Ved to robi dobrovolne nikto ju do toho nemutitak si nemusi uctovat dobreze nie 50€ za hodinu svojej prace. Takze nie nenakupujem aj ked by som rada podporila ale za normalnu cenu. Naposledy som sa zaujimala o handmade podlozky pod taniere za 50€ … sialene, alebo obraz vyse 150€ no je mi luto ale nemam preto pochopenie. Sama si obcas nieco vyrobim a urxite by som to tak extremne neprestrelovala s cenami ako je u nas zvykom

radkaradix
19. sep 2023

@juliacenc len pre zaujimavost, kde v zahranici si videla lacnejsie handmade vyrobky?

muchotrafka298
19. sep 2023

@juliacenc stopercentny suhlas. Tiez sa mi zda, ze u nas bolo handmade povysene na nieco luxusne a pomaly nedostupne, ake to ma ceny. Za mna je to tiez predrazene, hlavne ak to niekto robi vo volnom case a "na cierno". Lebo vela predajcov je takych, ze to robia doma. Odbyt na to velakrat nie je a robia to "do suflika".

juliacenc
19. sep 2023

@muchotrafka298 presne si to vystihla - ze je to povisene na nieco nedostupne, luxusne. 100% zasah

spadnutaslivka
19. sep 2023

@juliacenc postupne som za svoj život prešla xy ručných prác a úprimne, ani jednu z nich som ešte nenašla na slovensku predraženú - naopak až podcenenú. Nehovorím, že neboli drahé, ale na tie hodiny, čo nimi človek strávi, tak to tí ľudia robili vyslovene za almužnu (1e -2e za hodinu, keď aj brigádnici majú viac?). Vo výsledku je tá suma za vec určite dosť vysoká, ale čistý zárobok má z toho tvorca len malý, čiže to predražené nie je.

juliacenc
19. sep 2023

@radkaradix handmade vyrobky sa daju kupit online takmer vsade a z ktorejkolvek krajiny. Ale aj osobne na dovolenkach.

radkaradix
19. sep 2023

@juliacenc tak v stanockoch na dovolenkach to urcite nie su handmade veci povacsine, ale cinske sunty.. no prave, ze na online zahranicnych strankach su handmade vyrobky drahsie ako u nas.. a 150 eur za obraz sa vam zda vela? Viete kolko stoji platno a farby? Pani bola rada, ak tymi 150 eurami pokryla naklady a nieto este zarobila..

avonladyba
19. sep 2023

Ja keď pozriem etsy, je to tam drahšie ako u nás, alebo rovnaké.

muchotrafka298
19. sep 2023

@radkaradix ja som bola nedavno na Malte, bol tam trh s rucnymi vyrobkami, rozne sperky, doplnky, kabelky. Skoda, ze iba par hodin a nebrali karty. Ale boli tam vkusne veci za velmi priaznive ceny. len o malo drahsie ako v beznom obchode.
Rozumiem, ze ma ten clovek s tym naklady, pretoze nielen jeho cas, ale aj material nieco stoji. Len je uz toho tolko, ze mi pride, ze kazdy chce robit handmade a zarobit na tom.

cookie29
19. sep 2023

@andreah171 ja neviem co konkretne hladas, ale pozri...
ak chces predavat, tak cena handmade vyrobku len zriedka zodpoveda realnej cene - materialu a prace, ktoru si investovala, pri minimalnej mzde za hodinu. Vela ludi to robi, lebo och to bavi a tymto sposobom dostanu aspon naspat cenu materialu a mozu kupit novy.
Ak chces kupovat, vela veci posobi "draho". Najma to, co je skutocne handmade. Nie nejake napodobeniny, ci objednavky z aliexpresu, ktore sa personalizuju a podobne.

Nehovoriac o tom, ze ne Slovensku je vela sikovnych ludi, ktori si vedia urobit sami, respektive poznaju niekoho v blizkom okoli alebo poznaju niekoho kto pozna... a vie urobit.

skus si spocitat napriklad taky sveter, pleteny. Kolko hodin do toho investujes? Vezmi si, ze minimalna hodinova mzda je okolo 4€. A teraz si vezmi, ze ten sveter za menej ako 40-50 hodin neurobis. Takze len samotny cas ta vychadza okolo 160-200€. Plus material. Poznas ludi ochotnych tolko investovat?

juliacenc
19. sep 2023

@radkaradix s tym nemozem suhlasit mrzi ma to. Bol to mini obraz

juliacenc
19. sep 2023

@spadnutaslivka kazdy ma inu skusenost

hankab
19. sep 2023

@andreah171 velmi malo handmade veci sa mi paci, vacsina je velmi specificka a paci sa iba urcitemu okruhu ludi. No ja si rada kupim “doma” site lanove saty, zaujimave topy, za tie som ochotna utratit viac penazi, lebo v obchodoch take nenajdem. A este sa mi pacia take tie biele domceko-svietniky, niektore jemne sperky, sviecky, vazy, originalne vianocne ozdoby.
Ale nemyslim, ze sa tym niekto uzivi, maximalne ked ma stastie a natrafi na zakaznika, ktory je ochotny utratit par € navyse. Ani taki, co si mysleli ze si privyrobia 200-300€ k vyplate podla mna nemaju tolko stastia, pokial naozaj nevybajdu nieco velmi originalne a vkusne. No moznosti je neurekom, mozno na SVK chyba aktualne nieco, co si vsak cez rozne eshopy mozme objednat z celej EU.