Ako nájsť prácu v náročnej konkurencii?
Ahojte, už som naozaj zúfalá z toho ako si nemôžem nájsť prácu. Od júla hľadám a stále nič, pár pohovorov ale hotovo. Hľadám prácu v menšom meste, rozumiem že je menej možností ale aby som ozaj nič nenašla? Vyštudovala som obchodnú akadémiu, počas školy som 3r. brigádovala v notára, triedenie pošty a ľahká administratíva, po škole som bola 6 mesiacov na absolventskej praxi na okresnom úrade na oddelení dokladov, potom som 2 roky pracovala v účtovníckej spoločnosti ako Junior účtovník. Potom som šla na materskú, čo bol dôvod pre bývalého šéfa na ukončenie pracovného pomeru. počas materskej som 6 mesiacov pracovala na dohodu, zastupovala som účtovníčku počas PN.
Počas materskej som absolvovala 3x školenie zmeny v podvojnom účtovníctve a 1x trojmesačný kurz mzdového účtovníctva.
Napriek tomu neviem nájsť prácu, všade ma buď odbijú že mám dieťa, alebo moja prax je stará takže nemám nové znalosti o účtovníctve, nezobrali má ani na pozície ako administratívny pomocník, ani sa neozvali. Už som si zo zúfalstva posielala životopis aj na predavačku, upratovačku, operátor call centra a nikde nič...
Dcéra je v škôlke, ja by som už veľmi chcela pracovať ale to je ozaj také náročné nájsť prácu? Nie som ani absolvent bez praxe...alebo to ide všade len cez známosti?
V podstate som sa len potrebovala niekde posťažovať lebo ma to veľmi trápi, neviem či si mám spraviť ďalšie kurzy alebo čo by mohlo ešte pomôcť?
@anonym_b46716 veď preto sa pýtam že prečo to na teba tak pôsobí že by to bol až dôvod aby si ma nezamestnaná.
Ja chápem že to nikto nevie, není to vec čo sa uvádza do životopisu alebo hlási ako prvé na pohovore.
Predsa súkromný život nie sú moje pracovné znalosti a skúsenosti nie?
Či lepšie pre zamestnávateľa znie 30 ročná s dieťaťom?
@anonym_autor žiadna prax dokopy a nič si nepodrobila a kolektív sa ti bude musieť vo veľkom prispôsobovať
30 ročná prax už má, niečo vie.
Samozrejme, to je môj pohľad na vec
@anonym_b60907 a načo ti je voľno cez prázdniny? Jed všetky dovolenky sú lacnejšie mimo prázdnin.
@anonym_b46716 a kedy ma rodiť? V 40ke? Okej postavme spoločnosť bez deti, uvidíš čo bude za 20 rokov.
Fakt ste strašne mimo.
@anonym_0e5ff4 takže slobodná bezdetná má chodiť na dovolenku v zime? Si akože okej? A keď partner zrovna v létě mává dovolenku? On bude dovolenkovať v lete bez ženy? To ma aký zmysel? Premýšľas troška?
@anonym_b46716 a konkrétne z akého dôvodu? Dieťa bolo plánované, mám manžela, mám bývanie, nie som nejaký sociálny prípad. Lenže okrem toho mám zdravotný problém kvôli ktorému by som v neskoršom veku nemohla mať dieťa a kvôli ktorému mať ďalšie dieťa už ani nemôžem.
@anonym_autor prepáč ale keby nemáš dieta,ponúknem ti miesto ale bohužiaľ matky s deťmi neberie. Brali sme ale práve kvôli matkám s deťmi sme museli vyhadzovať lebo viac boli doma jak v práci a nebolo to fér voči kolegyňami ktoré sa na to sťažovali.
@anonym_autor žiadna prax dokopy a nič si nepodrobila a kolektív sa ti bude musieť vo veľkom prispôsobovať
30 ročná prax už má, niečo vie.
Samozrejme, to je môj pohľad na vec
@anonym_b46716 a možno toto je problém... kolektív sa mi nebude musieť vo veľkom prispôsobovať, dieťa má aj otca s flexibilnou pracovnou dobou, možnosťou home office a podobne...ale chápem že sa zamestnávateľ pozerá na to takto
@anonym_autor prepáč ale keby nemáš dieta,ponúknem ti miesto ale bohužiaľ matky s deťmi neberie. Brali sme ale práve kvôli matkám s deťmi sme museli vyhadzovať lebo viac boli doma jak v práci a nebolo to fér voči kolegyňami ktoré sa na to sťažovali.
@anonym_b60907 v poriadku, takúto odpoveď dostávam skoro všade...takže buď dieťa alebo práca...nie každá matka s dieťaťom musí vždy ostať s ním keď je doma atď.
@anonym_b46716 a možno toto je problém... kolektív sa mi nebude musieť vo veľkom prispôsobovať, dieťa má aj otca s flexibilnou pracovnou dobou, možnosťou home office a podobne...ale chápem že sa zamestnávateľ pozerá na to takto
@anonym_autor a druhá vec je,že čo by mali byť radi keď im človek ponúkne miesto ešte majú podmienky. Podmienky môže vyjednávať človek čo do tej roboty chodí a není stále doma kvôli dietatu
S tým prostě musíš rátať bohuzial
@anonym_b60907 v poriadku, takúto odpoveď dostávam skoro všade...takže buď dieťa alebo práca...nie každá matka s dieťaťom musí vždy ostať s ním keď je doma atď.
@anonym_autor pozri ja napríklad mám 40 a úprimne som unavená z toho,že ja si musím prispôsobovať dovolenky kvôli mladým babám čo majú deti lebo majú prednosť. Tak som vedeniu povedala,že dobre keď to inak nejde spravil si tiež dieťa a nech ma potom tie mladé zastupujú. Potom mi ozaj už bude jedno kto za mňa bude z nich robiť. Ale ja si to môžem dovoliť pracujem tam skoro 15 rokov
@anonym_autor a druhá vec je,že čo by mali byť radi keď im človek ponúkne miesto ešte majú podmienky. Podmienky môže vyjednávať človek čo do tej roboty chodí a není stále doma kvôli dietatu
S tým prostě musíš rátať bohuzial
@anonym_b60907 pozri ja som sa hlásila všade...fakt dokladat tovar, na pozíciu upratovačky, tam mi povedali že som mladá a nebudem dobre vedieť upratovať. Ja nevyjednavam, okrem nočných služieb mi to je už ozaj jedno a pôjdem hocikde.
@anonym_autor pozri ja napríklad mám 40 a úprimne som unavená z toho,že ja si musím prispôsobovať dovolenky kvôli mladým babám čo majú deti lebo majú prednosť. Tak som vedeniu povedala,že dobre keď to inak nejde spravil si tiež dieťa a nech ma potom tie mladé zastupujú. Potom mi ozaj už bude jedno kto za mňa bude z nich robiť. Ale ja si to môžem dovoliť pracujem tam skoro 15 rokov
@anonym_b60907 ja tomu rozumiem aj z tvojho pohľadu ale čo ozaj nemajú mať ženy deti alebo sedieť doma kým nebudú mať 15 rokov? Myslím že v tomto by mal vždy urobiť poriadok zamestnávateľ a vyhovieť všetkým stranám
@anonym_b60907 pozri ja som sa hlásila všade...fakt dokladat tovar, na pozíciu upratovačky, tam mi povedali že som mladá a nebudem dobre vedieť upratovať. Ja nevyjednavam, okrem nočných služieb mi to je už ozaj jedno a pôjdem hocikde.
@anonym_autor a čo tak neposielat životopisy ale chodiť osobné. Ja som bola tiež dlho nezamestnaná narážala som na ten istý problém a to dieťa som nemala. Tak som zmenila taktiku šla som osobne. Slušné som sa ohlásila u vedenia vysvetlila som im kvôli čomu som prišla vždy som mala zo sebou žiadosť,životopis aktívne som sa zaujímala kde chcem ísť a keď ma videli osobné a porozprávali sme sa,druhý deň som už mala podpísanú zmluvu a tretí deň nastupula
@anonym_b60907 ja tomu rozumiem aj z tvojho pohľadu ale čo ozaj nemajú mať ženy deti alebo sedieť doma kým nebudú mať 15 rokov? Myslím že v tomto by mal vždy urobiť poriadok zamestnávateľ a vyhovieť všetkým stranám
@anonym_autor vieš na čo naráža ale vždy sa nájde niekto kto není spokojný s tým nespravia nic
@anonym_b60907 hmm aby ta deti tých ‘’mladých žáb’’ ešte na starobu neopatrovali v nejakom domove. Si myslíš, že tie matky si to doma užívajú, kým ty makáš v práci? Fakt buďme všetci sebeckí a neohladuplni, nech ženy radšej ani nerodia a uvidíš, čo sa stane so spoločnosťou. Myslíš že Indovia, Uzbekci a osadníci ti budú robiť na dôchodok?
Rýchla story, čo dnes odpísali kandidáti. Jedna úplne mimo toho, čo hľadáme mi napísala, že ona je vhodná, iba škoda, že nie je ukrajinka, že tú by sme hneď zobrali. A druhý kandidát, ktorý kvalifikáciou ani vzdelaním, ani skúsenosťami nie je vhodný napísal - tak mi zjedz k...t. Takže asi taká je situácia na trhu, keď si ku kandidátom slušný a každému odpíšeš a kontaktuješ ho.
@patrike to nemyslíš vážne, ako píšem som právnik s 13 ročnou praxou a plynulou angličtinou na úrovni C1, plus ďalšími certifikátmi v obore. Školu som študovala nie kvôli titulu, pracovala v odbore 12 rokov. Akú lepšiu školu ako Právnickú fakultu UPJŠ v KE, odbor právo, s doktorátom v odbore by si mi odporučil?
@anonym_372290 a ak sa môžem opýtať, kde hľadáš ? Mesto ?
@anonym_autor a čo tak neposielat životopisy ale chodiť osobné. Ja som bola tiež dlho nezamestnaná narážala som na ten istý problém a to dieťa som nemala. Tak som zmenila taktiku šla som osobne. Slušné som sa ohlásila u vedenia vysvetlila som im kvôli čomu som prišla vždy som mala zo sebou žiadosť,životopis aktívne som sa zaujímala kde chcem ísť a keď ma videli osobné a porozprávali sme sa,druhý deň som už mala podpísanú zmluvu a tretí deň nastupula
@anonym_b60907 u nás by si neprešla ani cez vratnicu. Maximálne by si mohla nechať CV
Neviem si predstaviť riaditeľa ak by mal čo i len dve schôdzky týždenne s niekym takýmto, ze huraaa tu som, venujte sa mi
Osobne si myslím, že problem je hlavne v malom meste. Ja som sa za prácou sťahoval asi 200 km do väčšieho mesta. A to som hľadal prácu v Žiline, ktorá je relatívne veľká. Akonáhle sa objavila kvalifikovaná práca, hneď sa išlo po známosti. Žiaľ. Komunizmus je tu stále zakorenený. Slovensko je jedna veľká výrobná hala a kvalifikovaných pozícii je tu ako šafranu. Dieťa asi tiež nepridá, ale keď je pár, dá sa to zvládať.
@anonym_b60907 u nás by si neprešla ani cez vratnicu. Maximálne by si mohla nechať CV
Neviem si predstaviť riaditeľa ak by mal čo i len dve schôdzky týždenne s niekym takýmto, ze huraaa tu som, venujte sa mi
@anonym_b46716 zaujímavé prešla som aj cez vratnicu. Slušnosťou sa dokážeš dostať kdekoľvek. To bolo kedysi ale prepáč keď ide do Tesca do Kauflandu do Lidla. Ja som akurát pred rokom bola v lidli,že by som chcela si privyrábať popri robote. Rozprávala som sa osobne s manažérkou a úplne v pohode má hned vzali a to nemali ani ponuku. Nemala vôbec problém. Záleží ako sa človek prezentuje
@anonym_b46716 zaujímavé prešla som aj cez vratnicu. Slušnosťou sa dokážeš dostať kdekoľvek. To bolo kedysi ale prepáč keď ide do Tesca do Kauflandu do Lidla. Ja som akurát pred rokom bola v lidli,že by som chcela si privyrábať popri robote. Rozprávala som sa osobne s manažérkou a úplne v pohode má hned vzali a to nemali ani ponuku. Nemala vôbec problém. Záleží ako sa človek prezentuje
@modrykolibrik porovnávať našu inštitúcii s obchodom ako je lidl je trosku smiešne, ale nevadí
Je mi ľúto, čo prežívaš a držím ti palce, nech si nájdeš niečo vyhovujúce. Nevyčítaj si, že si mladá maminka... Ja som kedysi riešila dilemu - buď mať dieťa do 25ky (veľmi som túžila po dieťati) a potom čeliť podobným problémom s prácou.. alebo vyštudovať náročný VŠ odbor, vyprofilovať sa, nabrať cca 5 rokov odbornej praxe a mať dieťa až v 30tke. Zvolila som si tú druhú možnosť a občas mi až srdce stisne, že už som mohla mať doma predškoláka. Mám pocit, že v tomto systéme ženy vždy musia veľa obetovať (nech už sa rozhodnú akokoľvek) a málokto to vidí. Drž sa. ❤️
@anonym_0fdef8 je to diskriminačné lebo slobodne ženy musia robiť viac za tie čo majú deti lebo ocr,dieťa je choré, v lete musí byť upřednostněna lebo nemá kde dať dieťa. Ale človek čo je slobodný voľno cez prázdniny nepotrebuje? Matky s deťmi sú viac uprednostovane
@anonym_b60907 diskriminačné je to čo som napísala. Že žena nemôže mať prácu a zarábať lebo má dieťa a odmietnu ju kvôli tomu zamestnať. Zato že priviedla na svet nový život, možno napríklad aj budúceho lekára atď musí byť ako žobráčka lebo dieťa. Samozrejme nie každý zamestnávateľ je proti matkám. To čo píšeš ty si môžte vyriešiť na pracovisku medzi sebou aj s nadriadeným. To už je problém medzi vami. Rodiča nemajú automaticky prednosť zo zákona ale zamestnávateľ môže zohľadniť ich rodinnu situáciu. To samo o sebe ešte nie je diskriminácia. Keď máš pocit že sa u vás dovolenky prideľuju nespravodlivo je to vec na riešenie s kolegami a nadriadeným. Treba rozlišovať medzi skutočnou diskrimináciou a obyčajným nesúhlasom/rozhodnutím zamestnávateľa.
24 ročná s dieťaťom? Nie, nezamestnaná by som tá a nie kvôli dieťaťu, to je v tom nevinne
Nepôsobila by si na mna zodpovedne.
@anonym_b46716 to je co za tupost? takze 30 rocni bezdetni, co sa ozieraju po nociach, su akoze zodpovedni?
@anonym_b46716 a konkrétne z akého dôvodu? Dieťa bolo plánované, mám manžela, mám bývanie, nie som nejaký sociálny prípad. Lenže okrem toho mám zdravotný problém kvôli ktorému by som v neskoršom veku nemohla mať dieťa a kvôli ktorému mať ďalšie dieťa už ani nemôžem.
@anonym_autor a kedy si toto všetko stihla, co si popísala v úvode, keď máš len 24? 4 ročne dieťa, vysoku školu, všelijaké kurzy, zamestnania....?
Nejak mi to nevychádza.
@anonym_autor a kedy si toto všetko stihla, co si popísala v úvode, keď máš len 24? 4 ročne dieťa, vysoku školu, všelijaké kurzy, zamestnania....?
Nejak mi to nevychádza.
@anonym_f13d5f čo presne ti nevychádza? A kde si zobral/a že dieťa má 4 roky?
Dieťa má tri roky, za dva mesiace mám 25
A kde spomínam vysokú školu? Ja VŠ nemám ani som to tu netvrdila, kurzy som si robila počas MD a odpracovala som 2,5 roka a pol roka počas MD na dohodu
Nejak mi to nevychádza.
@anonym_f13d5f kde vidíš vš? Má obchodnú akadémiu, to je stredná škola.
@anonym_372290 a nerozmyslala si nad vlastnou praxou,, lebo ludi s prav. vzdelanim zamestna tak max statna sprava, alebo ina prav. kancelaria,, ani obrovske korporaty/ nehovoriac o malych firmach/ nemaju prav. odddelenia, ale len spolupracuju s ext. prav. firmami, ....pytam sa preto, lebo syn tiez uvazuje o prave....
@midka no, realita je taká, že dosť závisí od regiónu, ak si z BA, tak ponúk je dosť do štátnej, verejnej správy, lebo BA ako hl. mesto má všetky ministerstva, ústredné štátne orgány, všetok štátny kolos je sústredený v BA. Takže, tam je až nedostatok právnikov do štátnej, verejnej správy. Akonáhle sa bavíme o inom meste, je to problém a dosť veľký. Miest málo a záujemcov veľa. Čo sa týka advokácie, tak opäť, po škole je nutné zamestnať sa u advokáta a robiť 5 rokov. Advokáti sú v mestách a mestečkách svojská komunita, ktorá nenaberá húfne absolventov, ale skôr rodinkárstvo, svoje deti berú a tak, ale samozrejme nepaušalizujeme, je možné získať miesto, ak máš šťastie a hlavne si z tých pomerov. Po 5 rokoch robíš advokátske skúšky a znova sa prakticky všetko učíš, čo bolo aj na škole, je to dosť zaberačka, ak si predstavíš 30 tníka, s rodinou. Platy koncipientov snáď ani nemusím uvádzať, podotýkam, že začínajú a zväčša ja po 5 rokoch končia na sumách, ktoré nedosahujú ani plat predavača v Lidli. No, a po tom, čo si tak super našporiš, tak otváraš prax. 🫤 Je to na dlhšie. Ak je to syn a nie dcéra, tak je to lepšie, lebo ženy to majú horšie v advokácii, ak chcú mať deti a musia robiť na seba samé. Takže, žena z napríklad Popradu - neodporúčam právo,muž z Blavy- odporúčam právo.
@anonym_372290 a ak sa môžem opýtať, kde hľadáš ? Mesto ?
@anonym_65e4ab Košice
@anonym_372290 Len tak pre zaujímavosť, ako to je možné? Však po internete hromady ľudí hľadajú právnikov, dostaneš od nich 50-100€ na hodinu podľa toho aké ťažké veci potrebujú riešiť a máš zarobené...
@hiro a kde ? Daj typ, o takých stránkach neviem.
@anonym_372290 vidíš a ja už dosť dlho hľadám firemného právnika s fluent angličtinou v KE.
@billy_jean budem vďačná za typ ( rejka7 )

@anonym_autor moja zlatá, ja som právnik s 13 ročnou praxou a neviem nájsť robotu podstatne dlhšie. Už by som išla robiť hoci čo, ale do predaja ( predavačky Lidl, Kaufland, ...) ma absolútne nevezmú, aj na UP mi to povedali rovno do očí. Veď si len pozri na Kariére, koľko ľudí ponuku videlo a koľko ľudí poslalo žiadosti . Na administratívne pozície, bez špecifického vzdelania od 100 až do nekonečna vzhliadnutí a žiadosť koľko krát pošle aj 50,.70, 80 ľudí na jedno miesto. Zaregistrovala som ponuku na pol úväzku upratovačku a 128 žiadosti odoslaných !!!!!! To už kde sme .
@anonym_372290 Najvyšší čas si otvoriť vlastnú kanceláriu. Ja keď potrebujem od právničky nachystať zmluvu, tak mi vždy povie že samozrejme, len si musím počkať cca mesiac a následne zaplatiť slušnú čiastku. (Naposledy cez 1000€ za zmluvu...)