Ako zvládnuť zmenu povolania po odchode zo školstva?
Ahojte. Viem, že dostanem viac kritiky ako podpory, ktorú viac potrebujem ale neviem čo mám ďalej robiť. Som mladá učiteľka na zš v hlavnom meste a neviem čo ďalej. Tento rok som dostala extrémnu náročnú triedu, kde mám 5 problémových detí a 2 autistov a pomoc od vedenia a iných kompetentných je minimálna. Budem dávať výpoveď o tom som presvedčená ale ja som v štádiu, kedy mám zovretý žalúdok, len keď si predstavím, že tam mám v pondelok ísť. Po tomto roku som neskutočne zostárla a pribudli mi vrásky z čoho som úplne mimo, pretože môj vzhľad je pre mňa dôležitý a starám sa o seba.. Je to jeden z dôvodov, pretože sa nechcem nechať ničiť. Už mi príde, že som stratila zmysel a totálne som stratila chuť do práce, ktorú som mala na začiatku veľkú. Čo sa týka rodičov, rodičia sú neskutočne hákliví na svoje deti a nevedia si priznať chybu ani keď dieťa niečo urobí. Ak sú tu nejaké učiteľky angličtiny čo ste išli robiť?
Ďakujem za odpovede... 🙂 Gramatické chyby neriešiť prosím.
prepac ale ucitelka a nemame riesit gramaticke chyby?! neda mi ... mate specialneho pedagoga na skole?? nech riesi on, pomaha, ak chces zmenit odbor (lebo deti zo zdravotným znevyhodnenim budu vsade) mozes ist kam chces obchod, kancelarska práca.... ak si vyhorela chod na pn drzim palceky
Robíš nezaplatenú robotu kde ti deti skáču po hlave a áno, učiteľky starnú podľa mňa rýchlejšie lebo zvládať 20+ deti naraz neni sranda. Toto neni len o vraskach. Ty si si podľa mňa vytvorila k tej práci odpor keďže ti zviera žalúdok že musíš ísť opäť do prace.
Ja byť tebou nájdem si prácu v kancelárii kde môžem využívať angličtinu naplno, prípadne prekladať alebo doučovať súkromne angličtinu. Pripadne sa poobzeraj po práci lektorky angličtiny v jazykovej škole. Možnosti je plno a nemusíš robiť niečo čo ťa nebaví len preto, že si to vyštudovala.
Daj výpoveď. Bude lepšie aj tebe že tam nemusíš chodiť a aj deťom - nech si ich vezme učiteľka ktorá ich bude zvládať. Nie každý sa hodí na prácu učiteľa a je to v poriadku že ty napríklad nie 😊
Dobre robíš, že ideš preč. Kto to kedy videl, aby si mala vrásky. No ešte to tak !
Len si Ty pekne sedlak doma na ritke (na niečom mäkkuckom) a čakaj kedy ti začnú pečene holuby padať na prestretý stôl
Vraaaasky sú smrť !
Robíš nezaplatenú robotu kde ti deti skáču po hlave a áno, učiteľky starnú podľa mňa rýchlejšie lebo zvládať 20+ deti naraz neni sranda. Toto neni len o vraskach. Ty si si podľa mňa vytvorila k tej práci odpor keďže ti zviera žalúdok že musíš ísť opäť do prace.
Ja byť tebou nájdem si prácu v kancelárii kde môžem využívať angličtinu naplno, prípadne prekladať alebo doučovať súkromne angličtinu. Pripadne sa poobzeraj po práci lektorky angličtiny v jazykovej škole. Možnosti je plno a nemusíš robiť niečo čo ťa nebaví len preto, že si to vyštudovala.
Daj výpoveď. Bude lepšie aj tebe že tam nemusíš chodiť a aj deťom - nech si ich vezme učiteľka ktorá ich bude zvládať. Nie každý sa hodí na prácu učiteľa a je to v poriadku že ty napríklad nie 😊
@anonym_dfa3ea ja učím v jazykovke už 5 rokov ale neoplatí sa to momentálne robiť. Ja milujem učiť ale ja mám pocit, že ja v škole 80% vychovávam a 20% učím. Unavuje ma to. Kolegyne to vidia veľmi podobne.
Nooo, meniť prácu kvôli vráskam, to sa len tak nevidí 😉. Zvykaj si, ani pracovný, ani súkromný život nie je prechadzka ružovou záhradou. Prvú facku nezvládaš.
@anonym_a98e92 myslím si, že to že mám už dnes zovretý žalúdok z pondelka, že je to dostatočný dôvod. Keby máš v 26 vrásky neviem čo by si hovorila. Ja pravidelne cvičím a dbám o seba.
prepac ale ucitelka a nemame riesit gramaticke chyby?! neda mi ... mate specialneho pedagoga na skole?? nech riesi on, pomaha, ak chces zmenit odbor (lebo deti zo zdravotným znevyhodnenim budu vsade) mozes ist kam chces obchod, kancelarska práca.... ak si vyhorela chod na pn drzim palceky
@anonym_7e1894 mame aj psychologa aj špec. pedagoga a ani jedna nestíha a snažia sa pomáhať ale nestačí to.
@anonym_7e1894 aj lekára alebo právnika by si poslala do obchodu? 🙂
@anonym_dfa3ea ja učím v jazykovke už 5 rokov ale neoplatí sa to momentálne robiť. Ja milujem učiť ale ja mám pocit, že ja v škole 80% vychovávam a 20% učím. Unavuje ma to. Kolegyne to vidia veľmi podobne.
@anonym_autor bohužiaľ vybrala si si také zamestnanie nešťastne o ktorý je z roka na rok menší záujem a sama vidíš prečo.
Vychovávanie mládeže bohužiaľ patrí k tejto profesii lebo nie len rodičia ale aj učiteľ ma žiakov formovať.. samozrejme je to primárne úloha rodiča, ale v dnešnej dobe majú mnohí rodičia tak benevolentný prístup a tzv soft parenting, že deti sa nevedia zmestiť do kože. Je rozdiel medzi zdravo divokými deťmi a drzými faganmi.. držím palce, nech sa rozhodneš správne 😊
Stredná škola by nebola lepšia? Tam sú staršie a trochu rozumnejšie deti, chcú cestovať po svete tak o angličtinu by mohli mať záujem.
Citim to podobne po tomto školskom roku…. 😵💫🫣
Sla som na matersku dovolenku tak ako ine anglictinarky 😂
@anonym_autor Ahoj, aj ked sice nie som ucitelka, tak urob to tak ako citis, co sa vypovede tyka. Ono ale tie vrasky postupne pribudaju vekom, cize zas toto by som ako dovod nedavala, aj ked mas 26, ak som dobre citala. Kazdopadne, mas dost velku zodpovednost a praca s tolkymi detmi je naozaj narocna, zvlast ked mas v triede aj 2 nie uplne zdrave deticky. Autorka, nic sa nedeje, skusila si to, a pojdes dalej. Nie je dobre ist do prace vzdy po vikende so stiahnutym zaludkom a pocitom co ta zas caka a neminie. Takto by si sa velmi lahko mohla dopracovat k vyhoreniu, co tieto stavy, ked tam mas ist je len krocikom od toho. Nejdem ta vobec hejtovat ani nic podobne, pretoze praca ucitelky je tiez len praca, a velmi vela ludi aj tu zeny na mk vystriedalo tych prac 2, 3, 4 a niektore mozno aj viac kym nasli to, kde su spokojne (ak nasli). Takze skor mas moju podporu, nech to spravis🙂 Drzim palce, nech dalsia praca bude pre teba lepsou moznostou🙂🍀
@anonym_autor „pančelka“ ako lusk 😂😂
Ja obdivujem všetky učiteľky čo dnešnú mládež zvládajú. Nechcela by som to robiť.
@anonym_7e1894 aj lekára alebo právnika by si poslala do obchodu? 🙂
@anonym_autor porovnavas medicinu a pravo s ucitelstvom? Nedaj sa vysmiat! (Mam vystudovane ucitelstvo cudzieho jazyka ak by sa chcel niekto zavzdusnovat)
@anonym_7e1894 čo ma špecialny pedagog s tým že máte také deti v triede??? Špecialny pedagog pomôže nastaví PO. Ale nemôžete od neho chcieť aby tam pri ňom sedel nonstop a daval na neho pozor.
@anonym_autor co keby si isla za vedenim, ze triedu nezvladas, nech ju daju skusenejsej ucitelke.
@anonym_autor co keby si isla za vedenim, ze triedu nezvladas, nech ju daju skusenejsej ucitelke.
@domkakvet už sa to riešilo a nikto to nechce zobrať vzhľadom na zloženie triedy.
@anonym_autor nasla si inu skolu kde som pracovala a vyberala som uz poriadne
@anonym_autor nie s kolegynami, ale s vedenim, oni budu zostavovat rozvrh.
@domkakvet veď s vedením som to riešila už dávno a oni povedali, že to nemajú komu dať, lebo to nikto dobrovoľne nevezme.
Ja ťa chápem. Ja som učila v jednej súkromnej škole 3 týždne a povedala som, že dosť. Ostala som tam ešte 2 týždne zo slušnosti, aby mali aspoň chvíľku na to, nech si nájdu náhradu. Potom som začala robiť v inej škole, tiež súkromnej, ale kresťanskej, a to sa nedalo porovnať. Aj podpora vedenia, aj komunikácia s rodičmi, aj práca s deťmi.. tá výchova je tam samozrejme vždy, ale je iné, keď celá škola pracuje pod jednotou morálkou v spolupráci s rodičmi a je iné, keď je každé dieťa z iného prostredia a kašle sa na to.
Ale učila som aj na cirkevnej strednej a to bolo v pohode, až na pár výnimiek a aj na cirkevnej základke a to bolo tiež v pohode. Ja mám fakt dojem, že tá morálka cirkevných škôl, tým že taká jednotná aj v škole, aj doma (pre väčšinu detí), tak aj tie deti sa vedia tak vhodne medzi sebou napomenúť, stopnúť sa.. to čo je niekde ok, je medzi kresťanmi za čiarou a odráža sa to aj na celkovom správaní sa detí. Samozrejme boli dni, kedy som si riadne porevala, lebo ma stredoškoláci za niečo zbuzerovali alebo boli protivní, alebo mi napísal nejaký rodič traktát o tom, aká som neschopná. Ale to bolo výnimočné.
Ja na tvojom mieste skúsim pohľadať miesto v škole, kde majú pevnú morálku, držia sa nejakých vecí, je tam podpora zo strany vedia atď. Vo Felixovi (Petržalka) som mala zlý pocit. Učila som v Libelluse (Lamač) a tam som sa mala výborne, chvíľu som bola ako záskok aj v Cenade (Karlovka) a tam bolo dobre. Učila som aj na spojenej škole sv. Františka v Karlovke a tam mi bolo fajn, kolegovia super, vedenie nič moc, ale so žiakmi sa dalo dohodnúť. Rodičia sú všade aj takí, aj takí.. ale konkrétne na Libellus ako učiteľka nemôžem povedať pol krivého slova.
Dúfam, že sa niekde nájdeš, je jedno, či v inei škole alebo úplne inej práci. Viem, čo to je mať nervy 2 dni dopredu (Felix), aj si porevať v kabinete alebo doma.. ale zažila som aj podporu, priateľstvá, láskavý a chápavý prístup.. drž sa 🙂
@anonym_autor ja ti rozumiem, skoda, ze si spomenula vrasky, to sa ti hned ujde sprska, vrasky su to najmenej, skolstvo je nezaplatene a znici ti zdravie. Ak nie si typ, ze pre skolu zijes a umieras, alebo salamistka, ze ti je jedno, ci sa vobec nieco naucia, oducis si svoje a padla, tak skolstvo nie je vobec pre teba. Skus si poslat do Henklu, napr.
Ja som tiež angličtinárka, ak ťa učenie baví, tak skús aspoň rok strednú školu, ale dobre vyberaj, lebo tiež nie je SŠ ako SŠ. A keď sa ti nebude páčiť ani tam, tak korporátov v BA, kde sa zamestnáš,je kopec.
@anonym_autor úplne ti rozumiem, ja som mala nezhodu so šéfom a teda mne sa zviera žalúdok, keď tam mám ísť.Odrobim a teším sa domov.Normalne sa na mne vynútil..predtým som si chválila firmu, ľudsky prístup a teraz mám kŕče v bruchu.Lenze ja som už staršia..skús korporate, tam využiješ AJ, možno nejaká lektorka? Mna drží v práci len finančná istota ( aj keď zarábam malo!).Hľadám si prácu, ale nikto sa neozve, nehlasi..ty máš ešte par mesiac a prázdniny, tak si oddychnes.Ak ta ta praca ničí, zdravie je prvoradé.Bohuzial, ja na vyber moc nemám.
@anonym_autor Zmena školy nie je žiadna tragédia. Teraz je to bežné, nemusíš zostať na mieste, ktoré ti nevyhovuje. Samozrejme zváž svoje rozhodnutie a sleduj edujobs a iné ponuky práce. Možno nájdeš lepšiu školu, lepšie miesto, aj keď všade sú deti, všade sú aj rodičia...
@anonym_autor Ahoj, ja som pred x rokmi odisla, slo skor o plat a to, ze som bola stale chora. Nemam sice anglicitinu, ale inu aprobaciu, mysim, ze na tom nezalezi.
Za mna - cokolvek, co najdes na profesii a uputa ta.
Drzim paste.

Nooo, meniť prácu kvôli vráskam, to sa len tak nevidí 😉. Zvykaj si, ani pracovný, ani súkromný život nie je prechadzka ružovou záhradou. Prvú facku nezvládaš.