icon

Práva na úrade práce pri obmedzenej schopnosti práce

gabrielachochulka
Dnes o 08:59

Ake prava ma clovek na urade prace, ak má v posudku od posudkoveho lekara SP poskodenie 35% ,ale nedosiahol na CID, chýba mu este 6 %. Tento clovek si vobec netrufa na manualnu pracu, ale referentka to nechce akceptovat a posiela ho na pohovory do fabrik. Ako sa moze branit, mate s tym niekto skusenost prosim.

Strana
z2
anonym_f5b1cd
Dnes o 09:02

@gabrielachochulka nájsť si sama vhodnú prácu, akú dokážeš robiť.

anonym_89c007
Dnes o 09:03

@gabrielachochulka Konajú správne. Úrad práce mu má ponúkať prácu. Keď niekto pracovať nechce, môže sa odhlásiť, evidencia na ÚP nie je povinná.
Či tu ide o to, nech mi štát zaplatí zdravotku, prípadne dá nejaké dávky a ja budem pracovať len na čierno? To si samozrejme každý odrbávač trúfa.

januska12323
Dnes o 09:04

@gabrielachochulka referentka akceptuje názor lekára, ak niečo robiť nemôžeš máš to napísané v posudku a tam ťa posielať nikto nebude.

gabrielachochulka
autor
Dnes o 09:09
@januska12323

@gabrielachochulka referentka akceptuje názor lekára, ak niečo robiť nemôžeš máš to napísané v posudku a tam ťa posielať nikto nebude.

@januska12323 referentka od tejto mojej znamej vobec nechce akceptovat tento posudok, povedala jej, ze nie je invalidna

anonym_2f2fbc
Dnes o 09:10
@januska12323

@januska12323 by si sa čudovala,mňa s mojím zdravotným obmedzením poslala na miesto predavača v stavebninách.Potom som sa od inej referentky dozvedela,že to nechápe,že prečo ma tam tá moja poslala,že vyslovene tam požadovali muža.Jednoducho ona si potrebovala vykázať činnosť a myslela,že ja to odmietnem a vyradí ma.

patrike
Dnes o 09:10

Evidencia na urade prace je dobrovolna, su s nou spojene povinnosti, najma aktivna spolupraca s uradom, co znamena zucastnit sa vsetkych pohovorov, kam ta urad posle. Urad nemoze prihliadat na tvoje subjektivne dojmy, aku pracu chces a aku nie, urad sa riadi lekarskym posudkom. Ak s posudkom nie si spokojna, mozes ziadat o opatovne preskumanie, kde sa bude vysetrovat, ci doslo k zmene zdravotneho stavu.

gabrielachochulka
autor
Dnes o 09:18
@anonym_89c007

@gabrielachochulka Konajú správne. Úrad práce mu má ponúkať prácu. Keď niekto pracovať nechce, môže sa odhlásiť, evidencia na ÚP nie je povinná.
Či tu ide o to, nech mi štát zaplatí zdravotku, prípadne dá nejaké dávky a ja budem pracovať len na čierno? To si samozrejme každý odrbávač trúfa.

@anonym_f5b1cd taku som zial zatial nenasla, znama ma poskodenu dominantnu ruku na 35%, prekonala 5 operacii, v oktobri ide na dalsiu, no a pani ju posle na pohovor do Land roveru
@patrike ja samozrejme viem, ze je dobrovolna, v ruke ma umely klb a poskodenie nervov, je doba, ze invalidne teraz neuznavaju, nie je z coho, na vyjadrenie cakala rok a pol bez penazi
@anonym_89c007 pani nie je odrbavac, odrobila manualne 42 a pol oka, je po pracovnom uraze, nie kazdy chce odrbavat

anonym_f5b1cd
Dnes o 09:21
@gabrielachochulka

@anonym_f5b1cd taku som zial zatial nenasla, znama ma poskodenu dominantnu ruku na 35%, prekonala 5 operacii, v oktobri ide na dalsiu, no a pani ju posle na pohovor do Land roveru
@patrike ja samozrejme viem, ze je dobrovolna, v ruke ma umely klb a poskodenie nervov, je doba, ze invalidne teraz neuznavaju, nie je z coho, na vyjadrenie cakala rok a pol bez penazi
@anonym_89c007 pani nie je odrbavac, odrobila manualne 42 a pol oka, je po pracovnom uraze, nie kazdy chce odrbavat

@gabrielachochulka úrad práce je dobrovoľný, kľudne môžeš odísť. Práca vhodná sa vždy nájde, len treba chcieť a hľadať.
Sama mám syna chorého diagnóza na celý život a našiel si prácu sám.

anonym_8eb57f
Dnes o 09:41
@gabrielachochulka

@gabrielachochulka a vzdelanie na inu ako manualnu pracu ma?

gabrielachochulka
autor
Dnes o 09:44
@anonym_8eb57f

@gabrielachochulka a vzdelanie na inu ako manualnu pracu ma?

@anonym_8eb57f zial nie

patrike
Dnes o 09:46
@gabrielachochulka

@gabrielachochulka Ake ma vzdelanie a prax ? Co robila, nez nastal uraz ?

anonym_8eb57f
Dnes o 09:46
@gabrielachochulka

@anonym_8eb57f zial nie

@gabrielachochulka tak ako by to podla teba teda mali vyriesit?

gabrielachochulka
autor
Dnes o 09:47
@patrike

@gabrielachochulka Ake ma vzdelanie a prax ? Co robila, nez nastal uraz ?

@patrike stolar, cely zivot vyse 40 rokov vykonavala tuto pracu

gabrielachochulka
autor
Dnes o 09:51
@anonym_8eb57f

@gabrielachochulka tak ako by to podla teba teda mali vyriesit?

@anonym_8eb57f ja sa pytam, ci mi tu vie niekto kompetentny poradit, ci sa nezohladnuje pri hladani prace cez urad prace aj takyto zdr. stav, naco pojde na pohovor do Nitry, ked vie, ze to naozaj nezvladne, ved cisto logicky, nema mu urad prace ponuknut pracu primeranu jeho zdr. stavu?

patrike
Dnes o 09:55
@gabrielachochulka

@anonym_8eb57f ja sa pytam, ci mi tu vie niekto kompetentny poradit, ci sa nezohladnuje pri hladani prace cez urad prace aj takyto zdr. stav, naco pojde na pohovor do Nitry, ked vie, ze to naozaj nezvladne, ved cisto logicky, nema mu urad prace ponuknut pracu primeranu jeho zdr. stavu?

@gabrielachochulka Jedna cesta do Nitry ju nezabije. Odmietnutie pohovoru = vyradenie z evidencie. Podla popisu teda robila cely zivot manualnu pracu, stolara, sanca na nejaku kancelarsku je minimalna. Skor SBS na vratnici a pod. Aj v automobilke maju skladnikov a roznych preberacov tovaru z kamionov, co je skor o papierovani, nez o noseni tazkych veci.

patrike
Dnes o 09:56
@gabrielachochulka

@gabrielachochulka Ano, urad zohladnuje zdravotny stav, ale podla lekarskeho posudku, nie dojmov uchadzaca.

rachel36a
Dnes o 09:57

Nie je invalidný/á, takže ju môže posielať na všetky práce. Nie je nič jednoduchšie ako na pohovore povedaf, že danú prácu pre tento-tento dôvod nezvládne a nevezmu ju

gabrielachochulka
autor
Dnes o 10:03
@patrike

@gabrielachochulka Jedna cesta do Nitry ju nezabije. Odmietnutie pohovoru = vyradenie z evidencie. Podla popisu teda robila cely zivot manualnu pracu, stolara, sanca na nejaku kancelarsku je minimalna. Skor SBS na vratnici a pod. Aj v automobilke maju skladnikov a roznych preberacov tovaru z kamionov, co je skor o papierovani, nez o noseni tazkych veci.

@patrike ja viem, ze ju to nezabije, co sa neprevezie 60 km tam a spat, vsak ano,mne ide skor o to, preco to referentka dopredu neakceptuje/ nechce/nema? akceptovat ten posudok zo SP, nechce ho/ nema ona povinnost vidiet a zalozit ho do do spisu, tam je konkretne napisane, ze je to len na ruku tych 35%, ziadne ine dg tam nema . Pani neberie ziadne davky z UP.

anonym_6ce867
Dnes o 10:05

Musí mat lekársky posudok, kde to bude jasne napísané, že takú a obaly prácu nemôže robiť alebo nie je spôsobilá. Nemôže to len tak povedať. A ak chce pracovať a nemá inú prácu alebo vzdelanie, čo tak sa poobzerať po nejakých rekvalifikacnych kurzoch? Ja mám tiež zdravotné postihnutie od narodenia, ale pracujem. Len to bolo o Tom, že som dlhé roky ja aj moji rodičia riešili to, aby som si našlel profesiu, ktorú budem môcť robiť. A aj v rámci svojej profesie nezvládnem robiť úplne všetko, ale nastavil som si veci tak, aby to nejak išlo
Len tiež to je o chcení, o práci na sebe a hľadaní možnosti, čo sa ako dá a nie len o Tom, čo nemôžem aleboi nepôjde. Ale keby nemám prácu, bolo by nepredstaviteľné, aby ma posielali po firmách na manuálnu prácu. To by podľa mňa ešte aj mňa v tej firme zdr.bali, že čo tam chcem s mojím zdravotným stavom.

gabrielachochulka
autor
Dnes o 10:07
@patrike

@patrike ano, ja rozumiem, len na tom pozyvacom listku nie je ponuka na vratnika, ale do vyroby. Ide mi o to, ci pracovnicka uradu nema zohladnit jej zdr. obmedzenie a zalozit si ten posudok do jej karty na urade a neposielat ju automaticky vsade

gabrielachochulka
autor
Dnes o 10:08
@anonym_6ce867

Musí mat lekársky posudok, kde to bude jasne napísané, že takú a obaly prácu nemôže robiť alebo nie je spôsobilá. Nemôže to len tak povedať. A ak chce pracovať a nemá inú prácu alebo vzdelanie, čo tak sa poobzerať po nejakých rekvalifikacnych kurzoch? Ja mám tiež zdravotné postihnutie od narodenia, ale pracujem. Len to bolo o Tom, že som dlhé roky ja aj moji rodičia riešili to, aby som si našlel profesiu, ktorú budem môcť robiť. A aj v rámci svojej profesie nezvládnem robiť úplne všetko, ale nastavil som si veci tak, aby to nejak išlo
Len tiež to je o chcení, o práci na sebe a hľadaní možnosti, čo sa ako dá a nie len o Tom, čo nemôžem aleboi nepôjde. Ale keby nemám prácu, bolo by nepredstaviteľné, aby ma posielali po firmách na manuálnu prácu. To by podľa mňa ešte aj mňa v tej firme zdr.bali, že čo tam chcem s mojím zdravotným stavom.

@anonym_6ce867 uplne rozumiem

gabrielachochulka
autor
Dnes o 10:11
@rachel36a

Nie je invalidný/á, takže ju môže posielať na všetky práce. Nie je nič jednoduchšie ako na pohovore povedaf, že danú prácu pre tento-tento dôvod nezvládne a nevezmu ju

@rachel36a len cisto logicky, naco ma merat cestu 60 km tam a spat, aby sa vyvinila a povedala im, ze tu pracu neberie zo zdr. dovodov o to mi ide

patrike
Dnes o 10:12
@gabrielachochulka

@patrike ano, ja rozumiem, len na tom pozyvacom listku nie je ponuka na vratnika, ale do vyroby. Ide mi o to, ci pracovnicka uradu nema zohladnit jej zdr. obmedzenie a zalozit si ten posudok do jej karty na urade a neposielat ju automaticky vsade

@gabrielachochulka Opakujem : posudok musi obsahovat presny zakaz manualnej prace. Ak to tam nie je a cely zivot robila rukami, poslu ju robit rukami. Za byvaleho rezimu boli "vyrobne druzstva invalidov", napriklad u nas zvarali ploty a brany.
V automobilke moze jednou zdravou a jednou ciastocne chorou rukou napriklad vkladat vyrobky do lisu.

anonym_54d2b5
Dnes o 10:14

jedno je ID a druhe ZTP nech si vybavi to

patrike
Dnes o 10:14
@gabrielachochulka

@rachel36a len cisto logicky, naco ma merat cestu 60 km tam a spat, aby sa vyvinila a povedala im, ze tu pracu neberie zo zdr. dovodov o to mi ide

@gabrielachochulka Tak tu velky pozor, nesmies povedat "na toto sa zdravotne necitim", ak bude personalista v automobilke konat podla zakona, zaskrtne v tom tlacive od uradu "sama si pracu odmietla" a vyradia ta z evidencie.
Firma tam musi napisat "nechceme ta, nehodis sa nam". Cokolvek ine sposobi vyradenie.

anonym_8eb57f
Dnes o 10:15
@gabrielachochulka

@gabrielachochulka len ona dopredu nevie, ci zamestnavatel o nu predsa len nebude mat zaujem. Mozno je to naozaj lahka manualna praca vhodna aj pre nu. Ale ako vidim, ona to apriori odmieta. Netreba sa upinat na to, ze co vsetko nezvladne. Neskusi, nevie... A prepac, ale zena stolar tesne pred dochodkom, bez vzdelania na nejaku odbornu pracu v kancelarii alebo teda dusevnu pracu... Kam ju maju poslat? Zas by bol problem, ze urad sa nesnazi a nic jej nehlada... Tak naco je na tom urade registrovana?

patrike
Dnes o 10:28
@anonym_8eb57f

@gabrielachochulka len ona dopredu nevie, ci zamestnavatel o nu predsa len nebude mat zaujem. Mozno je to naozaj lahka manualna praca vhodna aj pre nu. Ale ako vidim, ona to apriori odmieta. Netreba sa upinat na to, ze co vsetko nezvladne. Neskusi, nevie... A prepac, ale zena stolar tesne pred dochodkom, bez vzdelania na nejaku odbornu pracu v kancelarii alebo teda dusevnu pracu... Kam ju maju poslat? Zas by bol problem, ze urad sa nesnazi a nic jej nehlada... Tak naco je na tom urade registrovana?

@anonym_8eb57f Dovodom je platenie zdravotnych odvodov statom, co je cca 100 mesacne pre samoplatcu.

gabrielachochulka
autor
Dnes o 10:35
@patrike

@anonym_8eb57f Dovodom je platenie zdravotnych odvodov statom, co je cca 100 mesacne pre samoplatcu.

@patrike tak dobre, pre nu je evidencia na UP dovod nato, ze jej stat plati 100€ zdravotne, keby si podala na predcasny starobny dochodok, ju stat ukrati o cca 26 % z jej tazko odrobenych rokov, toto teda uz je v poriadku, tak?

patrike
Dnes o 10:39
@gabrielachochulka

@patrike tak dobre, pre nu je evidencia na UP dovod nato, ze jej stat plati 100€ zdravotne, keby si podala na predcasny starobny dochodok, ju stat ukrati o cca 26 % z jej tazko odrobenych rokov, toto teda uz je v poriadku, tak?

@gabrielachochulka To si uz odbocila od temy, s tym, ako su nastavene zakony nic neurobime. Urad nemoze konat inak, nez podla zakona.

anonym_f5b1cd
Dnes o 10:41
@gabrielachochulka

@gabrielachochulka tu mi ti môžeme písať, ale tu je veľmi podstatné, čo je v posudku. Neverím, tomu ak je tam napísané, že nie je vhodná manuálna práca, že ju tam bude posielať. Ak je to tam, treba sa sťažovať.
Sú práce aj pre ľudí, ktorí nesplňajú zťp a id a dá sa nájsť, len treba sa snažiť.
U nás sme hľadali ROK !!! niekoho kto nám bude naozaj len sedieť na recepcií a riešiť kuriérov( oni sami nosia dnu balíky) a bolo nám jedno nech tam aj sedí na mobile celý deň, len nech sa evidujú balíky. Každí mal nejakú výhovorku a dokonca sme aj boli ochotný upraviť pracovnú dobu, aby im to vyhovovalo. Nakoniec sme zobrali mamičku po rodičovskej a tá si to viac váži, ako dáky zťp, či id

Strana
z2