icon

Kde dnes kúpim okuliare na sledovanie zatmenia?

Včera o 07:01

Chystate sa s detmi sledovat zatmenie slnka? Alebo je to ozaj take nebezpecne? Mame deti 10+ a nemame tie okuliare. Zozeniem ich dnes niekde? Neviem, ci tam brat aj deti, aj ked im vysvetlim, nechcem im ohrozit oci, abo ist len my dospeli. Co robite vy?

ladygina
Včera o 07:09

Nezozenies 😀 Aj som citala taky clanok, kde bolo pisane, ze vsade su uz vypredane. 😅 Ludom sibe.

anonym_13a064
Včera o 07:09

@anonym_autor čo som počula všade sú vypredané. A určite by som deti nebrala ani vy dospeli nakoľko to slnko je vážne nebezpečné. Kvôli takej blbosti ohroziť zrak nie ďakujem

babushkaem
Včera o 07:10

@anonym_autor ano, je to velmi nebezpecne. skus ohnat zvaracske okuliare, resp aspon skla do nich, okuliare mali aj vo faxcopy, len si cez web over dostupnost. v najhorsom pripade, lepsie ako okom je to pozerat cez disketu, alebo zacmudene sklo, ale to tiez nie su najbezpecnejsie alternativy...

aalt
Včera o 07:16

Roky mam doma zvaracske sklicka. Kupil som ich davnejsie pred jednym zatmenim v "zvaracskych" potrebach. Chlapik sa ma rovno pytal, ci na zatmenie - bol som aj s dcerkou. Zatmenia (ciastocne) su celkom casto, uz sme pozorovali fakt velakrat. Dcerky si to nosili aj do skoly, ak to bolo v tom case. Opytaj sa v obchode, kde predavaju naradie. Ak aj nepredavaju, budu vediet povedat, kde by to mohli mat.

anonym_43dc19
Včera o 07:18

@anonym_autor no jedna sa o trvale poskodenie, budeme to sledovat online a pozorovat pritmie z tiena. A ved ma bude akurat zapadat slnko moc sa toho neuvidi.

anonym_56de75
Včera o 07:44

Pri improvizovaných pomôckach by som bola veľmi striktná. CD, DVD, diskety, fotografické negatívy, vyvolané filmy, začiernené alebo zadymené sklo ani rôzne fólie nie sú bezpečnou náhradou solárneho filtra.

Čítajte viac: https://zive.aktuality.sk/clanok/oJ6aHe3/ako-si...

Nájdi si v svojom okolí kto bude robiť verejné pozorovanie tak iste bude mať ďalekohľad s filtrom alebo premietať obraz slnka na papier a to môžeš bezpečne pozorovať. Alebo si požičiate medzi sebou.

sisska96
Včera o 07:44

Však si pozriem online a hotovo.😂

autor
Včera o 07:49
@aalt

Roky mam doma zvaracske sklicka. Kupil som ich davnejsie pred jednym zatmenim v "zvaracskych" potrebach. Chlapik sa ma rovno pytal, ci na zatmenie - bol som aj s dcerkou. Zatmenia (ciastocne) su celkom casto, uz sme pozorovali fakt velakrat. Dcerky si to nosili aj do skoly, ak to bolo v tom case. Opytaj sa v obchode, kde predavaju naradie. Ak aj nepredavaju, budu vediet povedat, kde by to mohli mat.

@aalt muz kupil. Staci 10-13? Citala som ze 13 a 14🤔

obleckozaecko
Včera o 08:23
@anonym_autor

@aalt muz kupil. Staci 10-13? Citala som ze 13 a 14🤔

@anonym_autor davali v tv, ze ma byt din min 13 ale ja som tie vyssie nevidela dostupne uz :(

sevrin
Včera o 08:24

Objednaj sa dnes na röntgen, vypýtaj si snímok, dve najtmavšie časti prelož cez seba (aby si mala dve vrstvy) a máš ideálny filter.

sevrin
Včera o 08:31

Ah, našiel som to, je to čisto amatérska práca, vyrobil som si to len na tento účel, keď bolo zatmenie slnka 11. Augusta 1999, takže takmer presne pred 27 rokmi. Ja som vedel, že sa to ešte zíde.

anonym_a4b35f
Včera o 09:38
@babushkaem

@anonym_autor ano, je to velmi nebezpecne. skus ohnat zvaracske okuliare, resp aspon skla do nich, okuliare mali aj vo faxcopy, len si cez web over dostupnost. v najhorsom pripade, lepsie ako okom je to pozerat cez disketu, alebo zacmudene sklo, ale to tiez nie su najbezpecnejsie alternativy...

@babushkaem včera o tom hovorila v telke očná lekárka že ani zváračské, ale tak každý na svoje riziko.

aalt
Včera o 09:52

Zvaracske 13 za mna dnes musia stacit. Je to pri zapade slnka. 13 sa da aj na poludnie na kratke pozorovanie. Ja teda mam 13-tky.

aalt
Včera o 09:57
@sevrin

Objednaj sa dnes na röntgen, vypýtaj si snímok, dve najtmavšie časti prelož cez seba (aby si mala dve vrstvy) a máš ideálny filter.

@sevrin sa snazim rozpamatat, kedy som naposledy mal rtg snimok v ruke. Teraz uz davaju vsade elektronicke mailom alebo na USB klucik. A za mna to je velmi, velmi slabe takto.

autor
Včera o 10:55

Diky.13ky mame.

terakota
Včera o 13:49

@anonym_autor V Prešove som dnes kúpila vo firme Technozvar. Dnes majú otvorené do 17.00 hod.