icon

Kupujete deťom moderné hračky ako Labubu?

lindusss2016
10. jún 2025

Vopred hovorím, že je to téma na odľahčenie. Ja až do dnešného dňa som nevedela, čo to vlastne je, ale keďže to tak urputile zháňajú mamičky kade tade, tak si vravím, že vygooglim si, nech som v obraze. No ten obraz ma vážne šokoval 😱 Resp.najmä cena tejto príšerky 🤷 Uniká mi niečo? Alebo je to naozaj len hračka, alebo teda (príšerne nevkusný) interiérový doplnok? Len sa tak zamýšľam, či naozaj až takto ako ľudstvo utupjevávame 🤷 Prečo ľudia potrebujú všetky výstrelky? Na čo sa obklopujú nepotrebnými nezmyslami ako sú pop it, Huggy Wuggy, tie čudné platové vajcia s rohom za 70€ 🤣 a pod.
Ako to máte vy? Kupujete svojim deťom všetky tieto výstrelky alebo sa tomu vyhýbate? Ja mojim vysvetľujem, učím ich o konzume, zatiaľ sme sa veľmi úspešne vyhli týmto nezmyslom a už poväčšine to na mňa ani neskúšajú.

zuzitko74
10. jún 2025
@tiezjedna

@zuzitko74 toto je trošku pomýlené videnie stádovosti, sorry😉 Ten, kto nekúpi sa neradí do iného stáda. Ten proste len nekúpi aktuálne populárnu chujovinu. Dôvod bude rozum, nie iné stádo.

@tiezjedna Veď ja ani netvrdím, že nenakupovaním týchto módnych hitov sa stávam členom nejakého iného stáda. Ľudia tie vecičky nenakupujú z rôzneho dôvodu, buď z rozumu, alebo z absolútneho nezáujmu o to, čo práve frčí.
Členom iného stáda sa človek stáva tým, ak cíti potrebu vyhľadávať iných nenakupujúcich, kvakotať s nimi o tom na internete, potľapkávať sa s nimi navzájom po pleciach a vytešovať sa navzájom z ich kolektívnej ,,inakosti" a výnimočnosti.

lindusss2016
autor
10. jún 2025
@zuzitko74

@tiezjedna Veď ja ani netvrdím, že nenakupovaním týchto módnych hitov sa stávam členom nejakého iného stáda. Ľudia tie vecičky nenakupujú z rôzneho dôvodu, buď z rozumu, alebo z absolútneho nezáujmu o to, čo práve frčí.
Členom iného stáda sa človek stáva tým, ak cíti potrebu vyhľadávať iných nenakupujúcich, kvakotať s nimi o tom na internete, potľapkávať sa s nimi navzájom po pleciach a vytešovať sa navzájom z ich kolektívnej ,,inakosti" a výnimočnosti.

@zuzitko74 ja nie som ziadna staromodna tetusa. Aj si potrpim na styl, aj si doprajeme vymozenosti modernej doby. Ale ak prave "frci" totalna kravina, tak samozrejme nejavim o to zaujem. Ale opakujem sa, ja javim zaujem o ludi, realne ma zaujima, co niekoho presvedci kupit si nezmyselnu vec a zavesit si ju na kabelku 🤷 alebo ochutnat zelenu cokoladu, ak viem, ze mam proste rada mliecnu, atd. Nepotrebujem sa s nikym tapkat po pleci, snwzim sa len pochopit motivaciu ludi podliehat nezmyselnym trendom. Ak take veci kupujes, tak prave tvoja odpoved ma zaujima. Preco si to kupis?

zuzitko74
10. jún 2025
@lindusss2016

@zuzitko74 vobec nie, ja sa len snazim pochopit, co inych motivuje kupovat kazdy mesiac novy trend 🤷 zaujima ma to. Zaujimaju ma ludia, spolocnost ako taka. Nemam potrebu sa niekam zaradit. Ide mi o to zamysliet sa nad tym, aka konzumna je nasa spolocnost a co by sa dalo zmenit, keby sme nemali potrebu prepadavat kazdemu trendu, co nam influenceri podstrcia. Snazim sa pochopit, preco si dospela zena zavesi na kabelku nevkusneho moncicaka. Ci ju k tomu vedie? Chce uputat? Chce zapadnut? Chce byt co? Aka?

@lindusss2016 Úprimne, okrem tých čokolád, ktorým sa nevyhneš, lebo potraviny nakupovať musíš, tak ani netuším, čo je momentálne in. Moje deti tieto veci neriešia. Ja sa o takýchto módnych hitoch vždy dozviem až vtedy, ak ich niekto začne prepierať tu na koníku, či už v dobrom, alebo v zlom.
Len tak mimochodom, malú tyčinku dubajskej čokolády sme dostali v pondelok v škole k obedu. Mám to vyhodiť len preto, že je to moderné?

lindusss2016
autor
10. jún 2025
@zuzitko74

@lindusss2016 Úprimne, okrem tých čokolád, ktorým sa nevyhneš, lebo potraviny nakupovať musíš, tak ani netuším, čo je momentálne in. Moje deti tieto veci neriešia. Ja sa o takýchto módnych hitoch vždy dozviem až vtedy, ak ich niekto začne prepierať tu na koníku, či už v dobrom, alebo v zlom.
Len tak mimochodom, malú tyčinku dubajskej čokolády sme dostali v pondelok v škole k obedu. Mám to vyhodiť len preto, že je to moderné?

@zuzitko74 no ok, pri cudnej cokolade chapem, ze ludi presvedci o kupe napr.zvedavost, lebo ved chcem vyskusat novu chut. Ja som sa im celkom aj vyhla, lebo cokolady nekupujem takmer vobec (okrem raz za cas na varenie), takze akosi ani v regaloch nestretavam tieto moderne, ale chapem, ze ak sa tam ludia hrabu, skusia, ved stoji to par e, tak ok. Ale co ich prinuti kupit moncicaka za 100€ a nasledne si ho zavesit na kabelku?

zuzitko74
10. jún 2025
@lindusss2016

@zuzitko74 no ok, pri cudnej cokolade chapem, ze ludi presvedci o kupe napr.zvedavost, lebo ved chcem vyskusat novu chut. Ja som sa im celkom aj vyhla, lebo cokolady nekupujem takmer vobec (okrem raz za cas na varenie), takze akosi ani v regaloch nestretavam tieto moderne, ale chapem, ze ak sa tam ludia hrabu, skusia, ved stoji to par e, tak ok. Ale co ich prinuti kupit moncicaka za 100€ a nasledne si ho zavesit na kabelku?

@lindusss2016 To ten plyšiačik tak veľa stojí? Myslela som si, že to predávajú v hračkárstve za 5 €.

zuzitko74
10. jún 2025
@lindusss2016

@lindusss2016 Niektoré módne trendy sú celkom milé. Teraz, napríklad, dosť frčia medzi takými menšími detičkami kapybary. Je to milé a neškodné.

zobaka
10. jún 2025
@lindusss2016

@zuzitko74 vobec nie, ja sa len snazim pochopit, co inych motivuje kupovat kazdy mesiac novy trend 🤷 zaujima ma to. Zaujimaju ma ludia, spolocnost ako taka. Nemam potrebu sa niekam zaradit. Ide mi o to zamysliet sa nad tym, aka konzumna je nasa spolocnost a co by sa dalo zmenit, keby sme nemali potrebu prepadavat kazdemu trendu, co nam influenceri podstrcia. Snazim sa pochopit, preco si dospela zena zavesi na kabelku nevkusneho moncicaka. Ci ju k tomu vedie? Chce uputat? Chce zapadnut? Chce byt co? Aka?

@lindusss2016 v tomto pripade je to zrejme ako nosit kabelku s velkym znamym znakom, kupuju si pocit dolezitosti

zobaka
10. jún 2025
@zuzitko74

@lindusss2016 Niektoré módne trendy sú celkom milé. Teraz, napríklad, dosť frčia medzi takými menšími detičkami kapybary. Je to milé a neškodné.

@zuzitko74 kapybara ako zvieratko je mile 🫠tiez som si vsimla v obchodoch

lindusss2016
autor
11. jún 2025
@zobaka

@lindusss2016 v tomto pripade je to zrejme ako nosit kabelku s velkym znamym znakom, kupuju si pocit dolezitosti

@zobaka asi to tak bude. Je mi to trosku smiesne, lebo za prve to vyzera, ze podaktori naozaj nie sú schopní si najst svoj vlastny styl a nosia to, co im nadiktuju ini. A za druhe ten znackovy trend naozaj kolkokrat nema nic spolocne s kvalitou, a v tom pripade je az hlupe vyhadzovat kopec peňazí za smejdy 🤷 A zas to len svedci o tom, ze ako ludstvo hlupneme.

huxy
11. jún 2025
@lindusss2016

@zobaka asi to tak bude. Je mi to trosku smiesne, lebo za prve to vyzera, ze podaktori naozaj nie sú schopní si najst svoj vlastny styl a nosia to, co im nadiktuju ini. A za druhe ten znackovy trend naozaj kolkokrat nema nic spolocne s kvalitou, a v tom pripade je az hlupe vyhadzovat kopec peňazí za smejdy 🤷 A zas to len svedci o tom, ze ako ludstvo hlupneme.

@lindusss2016 už som sa vyjadrila, že som kúpila dcére 2 ks za 11€. Viac by som za to nedala. Ale po ďalšie, píšeš že dospelé ženy si to kvačkajú na kabelky. Ozaj? Ja som to nikde nevidela, čiže vôbec netuším, čo sa tu rieši 🤔

lindusss2016
autor
11. jún 2025
@huxy

@lindusss2016 už som sa vyjadrila, že som kúpila dcére 2 ks za 11€. Viac by som za to nedala. Ale po ďalšie, píšeš že dospelé ženy si to kvačkajú na kabelky. Ozaj? Ja som to nikde nevidela, čiže vôbec netuším, čo sa tu rieši 🤔

@huxy no co som vyrozumela, tak dospele si kvackaju tie originaly za 100 a viac € a mamicky detom kade tade zhanaju napodobeniny za par €. Jedno aj druhe je nejaky trend. Ak je dospela zena ochotna dat za toto stovku, aby jej to viselo na kabelke, kde su jej priority? Ja zarabam na slovenske pomary naozaj slusne, ale teda radsej 100€ investujem do aktivit, cestovania, alebo si kupim nieco kvalitne a zaroven potrebne. Ak by som ich naozaj ze nemala kam dat a potrebujem utratit, tak dam do ruky nejakej matke s chorym dietatom, do utulku alebo pod. Proste neviem si predstavit, ze mam az tolko nazvys, ze by pri tom vsetkom ostalo aj na Labubu 🤣 Druha vec su naozaj tieto trendy hracky, aspon teda u nas v meste sa mamicky poblaznili a vsetky zhanaaju fejkove priserky. Ja nehovorim o tom, ze obcas niekto kupi dietstu aj to, co je prave trend, ale skor o tom, ked niekto potrebuje mat kazdy trend a ze takych deti poznam dost. Dokonca rodicov, co obracaju kazde euro, ale dieta dostane vzdy to, co leti. Ved to je len par drobnych...

huxy
11. jún 2025
@lindusss2016

@huxy no co som vyrozumela, tak dospele si kvackaju tie originaly za 100 a viac € a mamicky detom kade tade zhanaju napodobeniny za par €. Jedno aj druhe je nejaky trend. Ak je dospela zena ochotna dat za toto stovku, aby jej to viselo na kabelke, kde su jej priority? Ja zarabam na slovenske pomary naozaj slusne, ale teda radsej 100€ investujem do aktivit, cestovania, alebo si kupim nieco kvalitne a zaroven potrebne. Ak by som ich naozaj ze nemala kam dat a potrebujem utratit, tak dam do ruky nejakej matke s chorym dietatom, do utulku alebo pod. Proste neviem si predstavit, ze mam az tolko nazvys, ze by pri tom vsetkom ostalo aj na Labubu 🤣 Druha vec su naozaj tieto trendy hracky, aspon teda u nas v meste sa mamicky poblaznili a vsetky zhanaaju fejkove priserky. Ja nehovorim o tom, ze obcas niekto kupi dietstu aj to, co je prave trend, ale skor o tom, ked niekto potrebuje mat kazdy trend a ze takych deti poznam dost. Dokonca rodicov, co obracaju kazde euro, ale dieta dostane vzdy to, co leti. Ved to je len par drobnych...

@lindusss2016 tak ženy čo si to kúpia za 100€ a dajú na kabelku, nechápem. Ale nemusím všetkému rozumieť.
Čo sa týka detí, tak ako bolo spomínané, aj za našich detských čias stále fičalo niečo iné. A v rámci možností rodičov, sme to aj mali. Nehovorím, že všetko. Ale aj mončičáka, barbinu, bábiku ako bábätko, kinder hračky rôzne série atď. Osobne dcére už hračky nekupujem, však má už svoj vek. Ale raz za čas takúto prkotinu jej kúpim 🤷🏼‍♀️

mamina7070
11. jún 2025

ja som pokupila labubu (original) ked sme boli teraz na dovci v USA, kym mi neterka nepisala ze take chce ani som nevedela ze to existuje
original stal cca 35 dolarov kupovala som viacero (mam vela neteriek plus aj dcera chcela, ze sa to nosi teraz na kabelke)
za mna kupit jednu hracku ktoru si niekto praje rozumnejsie ako pokupit milion blbin z pepco shein a pod
osobne som nevedela ze to je taky hit neorientujem sa v tom ale kedysi sme frcali na Cckach, prve barbie a lego a mala som aj moncicaka ako decko a dokonca raz mi krstna kupila smolkovu abecedu nalepky to bol vtedy hit
a nevnimam to vobec negativne

henka123123
11. jún 2025

Ja urcite ne..za mna je to vsetko trapne ako dubajska cokolada.s cukrovou vatou.hento nechutne labubu..ne..nic take nepodporujem

sickynickyobsadene
11. jún 2025

@lindusss2016 nekupujem ani negooglim co to je...

tiezjedna
11. jún 2025
@zuzitko74

@zuzitko74 v jednom komentári si dokážeš ukážkovo odporovať, ale aspoň to podavaš slušne a elegantne, to sa cení👍😂

saxana000
11. jún 2025

Toto je naozaj predrazeny otras...
Co sa tyka hraciek dcera si sama vybera co chce.. ano ak je nieco v mode prirodzene to chce aj nasa staci ze jedna spoluziacka donesie do skoly a uz to chcu aj ostatne.mame doma aj vajicko s rohom ale nie to najvacsie 70eurove ale male asi za 20 a vnutri bola plysova macicka s nalepkami kazda zo spoluziacok ma jednu a bravaju si ich dievcata so sebou do ruksaku a hraju sa s nimi.. rovnako.pop.it hry stekacich psov svietiace jojo a podobne nezmysly.ja dom rada kym sa hra s hrackami je to dieta...su to deti a su to hracky patri to k sebe aj my ako deti sme mali doma somarinky typu opica na gumicke skakaci pavuk tvarovaci vlasaty balon s mukou alebo pieskom vnutri.
Ak bude chciet labubu moze si ho kupit za svoje alebo jej ho objednam z aliexpresu.. vzdy sa najde kompromis..

lindusss2016
autor
11. jún 2025
@mamina7070

ja som pokupila labubu (original) ked sme boli teraz na dovci v USA, kym mi neterka nepisala ze take chce ani som nevedela ze to existuje
original stal cca 35 dolarov kupovala som viacero (mam vela neteriek plus aj dcera chcela, ze sa to nosi teraz na kabelke)
za mna kupit jednu hracku ktoru si niekto praje rozumnejsie ako pokupit milion blbin z pepco shein a pod
osobne som nevedela ze to je taky hit neorientujem sa v tom ale kedysi sme frcali na Cckach, prve barbie a lego a mala som aj moncicaka ako decko a dokonca raz mi krstna kupila smolkovu abecedu nalepky to bol vtedy hit
a nevnimam to vobec negativne

@mamina7070 ale ved iste, ze kazda doba prinasala svoje trendy, to je celkom prirodzene. Ale teraz je trend iny kazdy mesiac a vsetko treba mat 🤷

mamina7070
11. jún 2025
@lindusss2016

@mamina7070 ale ved iste, ze kazda doba prinasala svoje trendy, to je celkom prirodzene. Ale teraz je trend iny kazdy mesiac a vsetko treba mat 🤷

@lindusss2016 ja to tak nesledujem uz nemam male deti len netere a synovcov mam malych tak im ked kupujem k sviatku to sa vzdy spytam co leti

mk1111111111
11. jún 2025

Ani som to nedocitala. Preco Ti to vadi? Ty kupujes podla seba a iny chce pre dieta moncicak so zubami a nechce hru. Preco mas pocit, ze si lepsia? Tiez nicis planetu. Niekto hracky "opatruje" dlhe roky, vid to moncici, veeeeela sa ich povytahovalo z krabic. Tak neohrnaj nosom, ak niekto chce kupit, on nekupi tu hru, troru vyhodi, lebo ho nebavi a ste si kvit voci planete

lindusss2016
autor
11. jún 2025
@mk1111111111

Ani som to nedocitala. Preco Ti to vadi? Ty kupujes podla seba a iny chce pre dieta moncicak so zubami a nechce hru. Preco mas pocit, ze si lepsia? Tiez nicis planetu. Niekto hracky "opatruje" dlhe roky, vid to moncici, veeeeela sa ich povytahovalo z krabic. Tak neohrnaj nosom, ak niekto chce kupit, on nekupi tu hru, troru vyhodi, lebo ho nebavi a ste si kvit voci planete

@mk1111111111 mne moncicak nevadi. Ak mi nieco vadi, tak jedine to, ze vdaka nasmu konzumnemu sposobu zivota nicime svoje zivotne prostredie. Vo vseobecnosti ako ludstvo. Nepoukazujem na to, kto ho nici viac. Napisala som, ako to mam ja a pytala som sa inych mamiciek, ako to vnimaju ony. Ak sa ti nechce docitat, tak sa potom zbytocne nevyjadruj. Na co? Nikde netvrdim, ze som lepsia. Ja verim, ze kazdy zije podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, alebo aspon takmer kazdy. Ak sa ta to dotklo, vypoveda to skor o tebe ako o mne, kazdopadne to nebolo mojim zamerom.

vanilkovazmrzka
11. jún 2025
@lindusss2016

@vanilkovazmrzka no ved tema nrmala byt konkretne o Labubu, ale presne o tych trendoch vo vseobecnosti. Preco sa to deje? Preco ludia tuzia vlastnit nieco tak neoriginalne, vo ma takmer kazdy? Co to hovori o nasej spolocnosti? Samozrejme, ze ma nevyrusujr prave Labubu, ked v podstate vecne tu mame nejaky trend. Dubajska cokolada uz nikoho netrapi, teraz tu strasi moncicak. Ale presne o tom mal byt moj prispevok, ze neustale sa za niecim nahaname, kupujeme hluposti, atd.

@lindusss2016 lebo cloveku je prirodzene chciet patrit do skupiny. Tak v tomto pripade je to skupina fanusikov nejakeho trendu. Kazdy to ma inak, niekto preferuje skupinu na zaklade spolocneho zaujmu, soc vrstvy, presvedcenia, vzdelania atd atd a niekto si tu svoju skupinu najde vo fanusikoch nejakeho trendu 🙂

mk1111111111
11. jún 2025
@lindusss2016

@mk1111111111 mne moncicak nevadi. Ak mi nieco vadi, tak jedine to, ze vdaka nasmu konzumnemu sposobu zivota nicime svoje zivotne prostredie. Vo vseobecnosti ako ludstvo. Nepoukazujem na to, kto ho nici viac. Napisala som, ako to mam ja a pytala som sa inych mamiciek, ako to vnimaju ony. Ak sa ti nechce docitat, tak sa potom zbytocne nevyjadruj. Na co? Nikde netvrdim, ze som lepsia. Ja verim, ze kazdy zije podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, alebo aspon takmer kazdy. Ak sa ta to dotklo, vypoveda to skor o tebe ako o mne, kazdopadne to nebolo mojim zamerom.

@lindusss2016 mna sa nic nedotklo, zvlast taketo prkotiny. Len sa riadim heslom, zi a nechaj zit a tiez som len vyjadrila svoj nazor, to snad este mozem, to planetu nenici. Ak si chcela len pritakavanie, mohla si napisat v uvode

lindusss2016
autor
11. jún 2025
@mk1111111111

@lindusss2016 mna sa nic nedotklo, zvlast taketo prkotiny. Len sa riadim heslom, zi a nechaj zit a tiez som len vyjadrila svoj nazor, to snad este mozem, to planetu nenici. Ak si chcela len pritakavanie, mohla si napisat v uvode

@mk1111111111 vobec nie, praveze som bola zvedava na nazory inych, aj tie opozitne. Nemyslim, ze tymto prispevkom som niekoho nenechala zit 😁 Nikoho neurazam, nehodnotim, len sa pytam na veci, ktorym sama nerozumiem. Ani netvrdim, ze moje nazory su tie spravne a uz vobec sa nesnazim nikoho o nich presvedčiť. To ty si napisala, ze si nedocitala a napriek tomu sa vyjadrujes 🤷

mk1111111111
11. jún 2025

V pohode

javiemneviem
11. jún 2025
@lindusss2016

@lenka.25 no ale ved prave o tom to je, ze to nevieme detom urobit radost inak ako hrackou, ktora ich potesi na par dni? Co im tym odovzdavame a aku generaciu vychovavame? Co potom so vsetkymi tymito hovadinami robis? Nie je to len zbytocne vyrobeny odpad? Zachranujeme planetu papierovymj slamkami a pritom nakupujeme tony zbytocnosti, ktore koncia na skladkach. Deti ucime, ze si nemusia nic vazit, ved za par dni dostanu nove, ze nemusia pri nicom vydrzat, ze vlastne nie je problem, ak ich to hned omrzi?

@lindusss2016 moje deti majú na narodeniny a meniny možnosť vybrať si čokoľvek. A ešte na Vianoce. Je mi úplne jedno, čo to bude, ak je to vramci môjho budgetu. Po mimo v roku sa tiež kupujú hračky, ale skôr dbám nato, aby mali zmysel - máme doma napríklad veľa magnetickej stavebnice. Drahá hračka ale na dlhodobé využitie.

iwesska
11. jún 2025

Zalezi ,co to je. Take spinneri boli fajn namotavka, relaxacna, ale ak povazujem nieco za hovadinu,tak to nekupim.Nastastie aj moje deti su pri zmysloch a co je ohavne nechcu ani oni. Do tejto kategorie spada aj Labubu😁

huxy
11. jún 2025
@iwesska

Zalezi ,co to je. Take spinneri boli fajn namotavka, relaxacna, ale ak povazujem nieco za hovadinu,tak to nekupim.Nastastie aj moje deti su pri zmysloch a co je ohavne nechcu ani oni. Do tejto kategorie spada aj Labubu😁

@iwesska noo, akože nehovorím, že mne sa to páči. ale zas netvrďme, ze je to ohava. Či?

lenka.25
11. jún 2025

Áno , cela tato debata sa zvrhava do hry o vyzreté matky s deťmi ktoré majú “rozum “ 🤣 . Moje sú tiež pri zmysloch , aj keď túžili mat Labubuuuuu a milujem ich aj s toľkými nedostatkami čo majú 🍀🫶

zobaka
11. jún 2025
@huxy

@lindusss2016 tak ženy čo si to kúpia za 100€ a dajú na kabelku, nechápem. Ale nemusím všetkému rozumieť.
Čo sa týka detí, tak ako bolo spomínané, aj za našich detských čias stále fičalo niečo iné. A v rámci možností rodičov, sme to aj mali. Nehovorím, že všetko. Ale aj mončičáka, barbinu, bábiku ako bábätko, kinder hračky rôzne série atď. Osobne dcére už hračky nekupujem, však má už svoj vek. Ale raz za čas takúto prkotinu jej kúpim 🤷🏼‍♀️

@huxy este pochopim ked ma z toho hysteriu male dieta, lebo to maju vsetci a vsade to videlo, ale ktora zena si obrovolne zavesi plysaka na kabelku? 🙈