icon

Prečo sú dnes populárne montessori hračky?

4. nov 2024

Ahojte. Mám takú otázku a zaujíma ma to veľmi. Kupujete svojim deťom hračky? Ano hlúpa otázka, ale vysvetlím. V mojom okolí čo poznám mamičky tak svojim deťom nekupujú hračky…myslím plyšákov, bábiky, autíčka atd… kupujú samé montessori hračky. Aj keď pozriem na Instagram a tie influencerky žiadne hračky len samé skladačky, puzzle no proste hocičo také náučné. Už som aj videla ako niekto učí trojročné dieťa plus, mínus, deliť čo je pre mňa nepochopiteľne… a keď už aj hračky kúpia tak samé tie pastelové alebo béžové farby nič farebné. Keď som bola dieťa ja tak som mala kopu hračiek. Zvieratká, bábiky, domčeky proste hocičo. Nič ako montessori hračky ani žiadne “náučné” som nemala a nie som ani hlúpa ani pozadu..😅 normálne sa sama seba pýtam či to som jediná, ktorá dieťaťu kúpi hračku…bábiku, zvieratká, niečo do piesku a nie je to béžové ani pastelové. Naozaj ma to zaujíma, pretože tejto dobe nejako nerozumiem prečo to takto je… prídem niekde do pepca napríklad a všetko tam sú farby tieto…béžová, hnedá, biela alebo tie starorúžové farby, pastelové… to je naozaj taká doba, že deťom sa kupujú veci a farby, ktoré sa páčia matkám, aby to zapadlo do ich “aesthetic” bytu?…

cecilia29
10. nov 2024

Kupujeme velmi malo hraciek. Netuším co fičí, lebo nemám IG 😀 ale kupujeme bez ohľadu na farby a aj také co potešia (plysak, autíčko) a aj náučné (skladacky, kocky, stavebnice)

duppka13
10. nov 2024

Zivot neni instagram, tie influencerky to vacsinou propaguju lebo to maju ako platenu spolupracu s vyrobcom alebo predajcom. Ja osobne plysakov nekupujem, ale aj tak sa jej ich nazbieralo asi 10 z toho len jedneho som kupila ja a ma ho od narodenia ako top mojkaca a nosi ho vsade. Ostatne dostala. Ma vela vzdelavacich hraciek ale aj uplne koniny, farebne aj plastove, hlavne nech sa s tym pohra a zabavi. Nejak to neriesim. U nas idu najviac knihy (poziciavam z kniznice), navliekanie goraliek na chlpaty drotik s tym sa zahra aj hodinu, lego duplo, kreslenie, plastelina, aktivity zosity, nalepky. Niekedy sa najviac zahra s hrackou co je uplna blbost pre mna ale kupim (kaleidoskop, plastova zirafa co ma namiesto ruk noh natahovacie slamky s pricuckami). Ma 3 roky. Niekedy nekupim aj mesiac ziadnu hracku, nekupujem nasilu. Skor tak ked ma nieco zaujme.

chillibubble
10. nov 2024

Kym bola dcera mala, tzn. asi do 1,5 roka, kupovala som len montessori pomocky, drevene veci, "naucne hracky" na jemnu motoriku atd. lebo realne ako sa take dieta zahra s hrackou? skor si len veci otaca, ozuzlava atd. nic hrajuce, pistiace, umele sme doma nemali. potom postupne pribudli aj normalne hracky-lego, plysaci(tych uz mame milion a uz ich zakazujem), babiky(s tymi sa dodnes nejako nezahra a to ma uz 6r) a samozrejme aj blbosti. naposledy Kittycorny co je "macka" s rohom, kridlami, kriklave a este k tomu aj skarede, v plastovom vajci. je mi jedno co si kto myslel a mysli o nasich hrackach. co neuznavam, je kupovanie zbytocnosti. a kritizujem aj moju mamu, ked dcere kupi hracku len tak. a co sa farby tyka, ked sa dietatu nieco paci, tak asi si nepomozem ze to ma blaznive farby. ale ked kupujem darcek o ktorom dopredu nevie, tak vyberam farby co sa pacia mne. cize ano aj pastelove, jemne, nie blaznive. hej, mne vadi sa na divoke farby pozerat. a neodsudzujem nikoho, komu vadia pastelove a nevadia mu kriklave farby....

simona92101
10. nov 2024

Detom hracky kupujem ale co neznasam su lacne plastove kriklave hluposti,ktore sa behom mesiaca pokazia.takisto nekupujeme plysakov,deti podostavali a nehraju sa s tym,zbytocny lapac prachu.hraciek maju dost,ale ak si mozem vybrat medzi naucnou peknou kvalitnou hrackou a kriklavym cimsi,tak isto vezmem tu prvu.u nas je vela kniziek,drevennych kociek,starsia miluje lego,..

tiika
10. nov 2024

Deťom kupujem hračky. Podľa mna všetko, čo opisuješ sú normálne hračky, no mna by si zaradila do tej inej skupiny. Nemám v obľube plastové, krikľavé, blikajuce, rušiace, prekombinovane, nezmyselne hračky, vela hračiek.
V prvom rade sa riadim tým, čo je pre dieťa vhodne, nielen tým, čo chce. Podobne ako pri strave, obliekaní, sledovaní rozprávok, čítaní knih..
Mám rada primerane množstvo hračiek, s ktorými sa dieťa hra, a nie ktoré sa válaju a hromadia, sú z najmä z dreva, látky, kovu, maju jemne, nenásilne farby, cosi vydržia, dieťa sa vie pri nich sústrediť, vie sa s nimi zahrať no i precvičuje a zdokonaľuje svoje schopnosti. A mame aj bábiky - 2, plysakov - 3, autíčka - 2, kuchynku, domček, švihadlo, xylofon, bubon, no i puzzle, vkladacky, kocky, lego. To všetko sú pre mna normálne hračky.

janba
10. nov 2024

My mame doma tolko p.covin a mackazakov, ze by sme mohli spravit na jarmoku stanok s blbostami 🤣

cimage
10. nov 2024

My mame 3deti, takze hracky uz velmi nekupujeme, kedze maju toho dost. Vieme s cim sa hraju a co treba dokupit, alebo vymenit. Hracky triedime a posuvame.
Tie farby, to je dobou. Pred casom som mala pocit, ze existuje len siva farba. Ja mam problem kupit nieco bez disney postaviciek a synovi 12r kupit farebne oblecenie bez pocitacovych obrazkov. Farby su asi len tmava modra, cierna, zelena a biela.

sisska96
10. nov 2024

@ivik4 my nevyhadzujeme nič. Keď príde detská návšteva pre nich je fajn. Niektoré darujeme chudobným. Niečo aj ostane v pivnici a vnúčatá budú mať retro hračky 🤷‍♀️

biglovemom
10. nov 2024

Kupujem co sa dietatu paci,i ked priznam , bola som rada ked z obyvacky zmizla ta skareda lidlacka kuchynka 😂😂😂😂juj jak mi tie jej farby vadili a vobec sa nehodila do obyvacky🤪😂

evkatk
10. nov 2024

Dieťa sa potrebuje od narodenia všestranne rozvíjať od psychomotoriky až po formovanie osobnosti. A tomu pomáhajú hračky, ktoré mu približujú prostredie, v ktorom žije a aj v budúcnosti bude žiť. Hranie sa je príprava na život a preto by sme nemali deti obmedzovať v tom, s čím sa chce hrať. a nevnucovať mu na silu to, čo si myslíme, že je dobré a vhodné. Nič sa nestane ak sa chlapec, ktorý mu sestru, zahrá aj s bábikou a nádobíčkom a naopak dievča s autíčkom. Každé si z toho niečo do života odnesie. Samotné stavebnice a rôzne interaktívne hračky sú pre rozvoj myslenia, sústredenosti aj pohotovej reakcie potrebné. A nie sú to len montessori hračky. Na trhu je ich dosť aj iných, niekedy aj lepších. Niektoré deti sú schopné samé sa učiť čítať aj počítať v nižšom veku.Ako to funguje, zistila som u všetkých troch svojich detí a u vnuka. Najprv cca od troch rokov sa zaujímali o písmená, pýtali sa na ne a zapamätali. Nikto ich k tomu nenútil ani sa s nimi nehral na učenie. Neskôr prejavili záujem o slabiky, tak som im to vysvetlila, keďže aj v škôlke v strednej triede sa učili slová vyslabikovať. No a sami si z textov kníh, časopisov skladali slabiky a následne slová, keďže písmená poznali. Prvé čítanie bolo smiešne, keďže niektoré slabiky už ovládali hneď prečítať. Takže slovo omotať: o..mo..t..a..ta..ť - omo..tať. Takto si sami na 4,5 roka slová vyskladali. Ale dieťa to musí samo chcieť a samo sa tým zaoberať. Podobne to bolo s počítaním. Pri nástupe do 1. triedy súvisle čítali aj s porozumením a počítali do 100. Ja som sa ich len spýtala, o čom čítali. aby som ich viedla k tomu, aby sa nesústredili len na správne prečítanie textu, ale aj rozmýšľali nad tým, čo čítajú. Tu sa v školstve spravila chyba. Sustredilo sa na správnosť a rýchlosť čítania a deti na 2. stupni ZŠ nedokážu čítať s porozumením. To sa mali naučiť pri prvých slovách.
No nefunguje to tak u všetkých detí. Nútiť ich predčasne k učeniu narobí viac škody a dieťa si učenie znenávidí ešte pred vstupom do školy. Dieťa musí začať v predškolskom veku samo a musí veľmi chcieť. Rodič iba podá barličku, ak sa dieťa na niečo opýta, ale nemôže ho učiť. Tie naše sa približne v štyri a pol rokoch prestali zaujímať o hračky. Zaujímalo ich všetko nové z kníh, z dokumentárnych filmov a pod. No stavebnice a interaktívne hračky s lúštením ich zaujímali naďalej. Dieťaťu treba dať voľný priestor na hranie a samovoľné učenie sa a zvážiť, kedy dieťa upozorniť ak má o niečo záujem, že : " To ešte nie je pre teba". Ktovie, pre niektoré deti áno.
Každé dieťa je iné, má iné tempo učenia sa. Isté je, že každé sa raz naučí čítať, písať a počítať. Len treba byť veľmi trpezlivý, aby sme dieťa v učení sa podporili a nie nútením mu vyvolali odpor voči učeniu.
Čo sa týka montessori MŠ, za vyše 30 rokov, čo k nám na ZŠ z takých škôlok deti prichádzali, celé roky sa im v škole nedarilo, neboli pripravené na učenie sa, zvyknuté boli robiť si to, čo oni chcú, často odmietali robiť to, čo ostatní na hodine.
Občas nás rodičia aj poučovali, že máme ich dieťa nechať robiť si čo chce, ak nemá chuť robiť to, čo sa na hodine robí a robia to všetci. Vraj je to na škodu jeho osobnosti, ak nemá vo všetkom voľnú ruku. Často tie deti nedopadli so vzdelaním dobre.
Naše primárne školstvo je nastavené tak, že netreba siliť dieťa skôr, ako na to dozrie. Dokonca niektoré ani na 6 rokov nedozreli, museli mať odklad a na ďalší rok vynikali a s učením nemali problémy, dokonca skončili aj VŠ. Ktovie, či by tak bolo, ak by ho silili do školy skôr a trvali na na tom, keď ešte nedozrelo na školu. Deti len nerovnako dozrievajú, no neznamená to, že sú zastalejšie. Môžu byť neskôr bystrejšie a šikovnejšie ako tie, ktoré skôr dozreli.

evkatk
10. nov 2024

Krikľavé hračky sa nepáčia mamine, ale deti na to majú iný názor a tiež rozvíjajú predstavivosť. U hračiek sa nepozeráme na to, či sú pekné, ale akým prínosom budú pre dieťa. Detská fantázia je neobmedzená a prekvapivá.

17alexis
10. nov 2024

Máme aj montessori aj obyčajné.

iwwetka
10. nov 2024

@annm81o vazne dietatu vyberas hracky a kupujes podla estetickosyi?neverim ze sa so vsetkym hra a ze sa mu vsetko co vyberies ty paci

kavasmliekom
10. nov 2024

Moje deti maju montestory ci co to je...hrnce, lego, natrhane papiere,... varesky 😄 a samozrejme, ze maju auticka, babiky, koniky, ale aj puzzle, lego, omalovanky, plasteliny, noznice, knihy .. .

euka210
10. nov 2024

Mam uz vacsie deti, takze toto mame za sebou, este stale leti lego...ale ano, kupovali sme nasim hracky hracky...xy auticok (3chlapci), drahy, vlaciky atd. Kupovala som ale aj presne take naucne, logicke hracky...aby sa nieco pri tom aj naucilo. Montesori som mala doma...najlepsie boli stale moje hrnce, vareska a ide sa 😁...zlate to casy.
A ten trend pastelovych farieb...asi som uz stara alebo co, lebo tiez sa mi to nepaci. Ale je taka doba...ja mam problem najst v obchode oblecko pre mna, ktore by bolo pre mna...naposledy Tesco...no nic co by stalo aspon ist vyskusat 🤦‍♀️

annm81
10. nov 2024

@iwwetka Tvoja otázka je formulovaná, akoby som niekedy niekde napísala, že to je jediné, alebo minimálne hlavné kritérium. A ja som nič také nikde ani len nenaznačila.

Áno, moje deti sa bežne hrávajú s estetickými hračkami, ktoré nemajú na sebe päť krikľavých farieb a desať rôznych vzorov. Čo je na tom tak strašne neuveriteľné? Tvoje deti sa doma nehrali s obyčajnými drevenými vareškami jednoliatej hnedej farby? Ani si nebrnkali na tvoju jednofarebnú nudnú gitaru? Nevešali bielizeň obyčajnými jednofarebnými kolíčkami? Či len keď si prala farebné? Nehrali sa s monotónnym pieskom? Autíčka vzali na milosť len ak mali neónové farby? Drevená vlaková dráha im nestačila preto ste museli kúpiť takú, kde každý úsek mali inú farbu? Odmietli behať po estetickom lese a po drevenom ihrisku, takže ste vždy museli ísť do lunaparku?

blackcat8885
11. nov 2024

Vždy som kupovala bežné hračky nič Montesorri a nemysli, že by to na deťoch zanechalo následky. Majú farebné hračky auta, autodráha, vláčik, puzzle, lego atď a kopec blbosti čo dostali od rodiny. Keď boli menší mali vkladacky apod také náučné veci ale normálne z dracika apod. Akurát plysaky tých mame iba pár to su lapače prachu.
Mladší 6r stále niečo "vyrába" z krabice naor pokladňu a z letákov tovar do obchodu a iné veci

chillibubble
11. nov 2024

@iwwetka preco by sa deti nehrali? my mame doma napr. ten prvy kufrik namiesto toho kriklaveho. alebo ten dreveny kadernicky set namiesto toho umeleho...

bluka2
11. nov 2024

Ja budem ešte z nejakej horšej kategórie, že takmer nekupujem hračky. Máme Brio železnicu, lego, nejakú stavebnicu, hry, knihy a pár kostýmov. Všetko tak 2 r. staré. Deti vidim sa hrať také hry, že si nápisu kartičky a napríklad podľa nich niečo hľadajú alebo predávajú. Alebo 9 ročná teraz kreslí pôdorys domov, v takom štýle, že každý ma svoj bazén v izbe a pod. Teda aj pár plysakov na spanie majú, ale iba niekedy si ich berú, veľmi ich to nezaujíma. Moje jedine výdavky na “hračky”sú na knihy a veci na šport a potom raz do roka (obe deti majú narodeniny okolo Vianoc) presne také veci, ktoré spomínaš, trochu čo majú nejaký zmysel, napríklad kartičky s detskou jogou, čo je obľúbená hra v poslednom čase mojho 5 ročného…

chillibubble
11. nov 2024

a tiez som jej kupila tento sivy kocik namiesto takehoto bodkovaneho, ktory naozaj dostala. nastastie chcela mat kocik aj u babky, tak bodkovany isiel tam.

tiika
11. nov 2024

Toto sú inak skuticne Montessori hračky a posledná nemontessori (i keď podľa mna pekná, ktorá ma s Montessori spoločne jedine názov), nech aspoň vieme o čom je reč, čo ma autorka na mysli.

annm81
11. nov 2024

@tiika To je zasa ďalšia vec, že dnes stačí, aby hračka mala hoc len slabý náznak edukatívnosti a bola z dreva, dá sa k nej názov Montessori a už sa predáva za trojnásobok pôvodnej ceny. A toto som si všimla ako človek, ktorý si o Montessori prečítal pár článkov pred rokmi, zistil, že mu z toho niektoré veci absolútne nevyhovujú a viac sa tým nezaoberal.

chillibubble
11. nov 2024

@tiika hej, tu vezu mame este doma, aj schody(aj ked nie vo farbe a aj ta je tam vraj dolezita). aj ked dcera sa s tym hra ako ona chce a nesklada to. a napr. tie vkladacky mi pridu logickejsie z montessori ako to, co sa beze kupuje v obchode. kde ma male dieta xy otvorov na jedej hracke. mala som jeden "domcek" s menitelnymi vrchmi a vhadzovala naraz len jeden tvar.
trochu mi pride akoby sa tu montessori hanilo, pritom podla mna v tom malom veku je to pre deti super. nie su prepodnetovane blikajucimi, pistiacimi vecami. maju "za ulohu" jednoduchu vec, napr. hodit lopticku do otvoru. moju dceru to uz potom ked bola starsia(myslim tie 2r a viac) nebavilo, sediet pri tom a opakovat nejaku cinnost. tak sme presli na klasicke hracky, ked sa s nimi uz vedela zahrat.

chillibubble
11. nov 2024

inak montessori su podla mna len pomocky. montessori nema podla mna hracky.

a_da99
11. nov 2024

Ja len že never tomu čo vidíš na IG. Ano, sú tam matky čo musia mat vyladený cely profil a neuvidis tam nic čo farebne nezapadá, ale to neznamena že doma nemajú aj lego, barbie všetkých možných druhov a kadejake iné serepeticky…len to jednoducho neukazujú pretože nechcú. Ani si nedokážeš predstaviť ako tie ženské pripravujú content. Koľkokrát si predtocia a predfotia na 2tyzdne dopredu a nasledujúce 2tyzdne majú doma výbuch 😉 a som smutná že ak vďaka takýmto “na oko dokonalým” ženám, tie ostatne o sebe pochybujú.

inaemre
11. nov 2024

Tak moja 4 rocna ma velky zaujem o ucenie. Najradsej ma zosity s ulohami pre predskolakov, uci sa pisat aj pocitat.
Ale ma aj plnu krabicu malych jednodozcov ktore miluje a casto sa s nimi hra. Dalej schleich kone a zvierata. Kupim jej o co ma zaujem. Tie take vyslovene plastove hluposti u nas vacsinou zapadaju prachom, o toto sa moje dievcata zaujimaju tak 2 dni 🤷‍♀️

julish
11. nov 2024

Nejde o farby hraciek, ale napriklad o material. Ta zaplava plastu je sialena a prispievanim k nej nasim detom v konecnom dosledku len skodime. Drevo je prijemne na dotyk, twplucke. Mame aj, aj. Plastove (auticka) mame zvacsa z druhej ruky.

tiika
11. nov 2024

@annm81 skvele napísané o tej estetickosti 👍🤭

tiika
11. nov 2024

@chillibubble áno, myslím že ani autorka, ani vacsina mamičiek nevie, čo to montessori presne znamená. Ale chápem to, keďže sa tak vola kadečo, prijímajú to ako fakt.
Ja som prečítala dosť Montessori literatury a práve pri výbere hračiek a posudzovaní ich vhodnosti to aplikujem. Chcem skratka vedieť, aka hračka je pre dieťa vhodnejšia a preco. Neznamena to, že mame iba takéto hračky. Ale dávať dietatu všetko len preto, že sa mu to páči, mi nepride rozumne ani zodpovedne.
Len preto, že ma dieťa rado podnety (od prírody je detstvo fázou skúmania, objavovania=ucenia sa = prežitia), neznamena to však, že ich musí byt čo najviac a v takej kombinácii. Niekto sa nezamýšľa nad tým, ako taka hračka na dieťa pôsobí, aké dôsledky to ma teraz či ako ho to ovplyvní v budúcnosti. To, že je ťažko popisat a dokázať tieto skutočnosti, niekto neriesi nákup hračiek a za najsprávnejšie považuje nákup toho, čo dieťa chce.
Je to osobne rozhodnutie každého. Avšak považovať to za jedine správne a podľa toho hodnotiť, kritizovať a odsudzovať druhých mi pride ako vážne zcestné.

maxik24
11. nov 2024

Ja zareagujem len takto. Je mi luto, ze si ako dieta nemala nic naucne. Ziadnu stavebnicu, ziadnu Sevu, merkur, ine plastove veci. Ziadnu plastovu tabulku s pripinacimi pismenkami. Ziadnu Mozaiku, ani tie mini plastove dieliky co sa pripinali na plastovu "sietku". Neviem nazvy uz 😒 nemala si teda ani kocky, ci plastove velke s kohutom a inymi plastickymi vzormi, nemala si drevene kocky s obrazkami. Nemala si ani tu fukaciu hracku, kde sa vyfukovala a chytala polystyrenova lopticka. Rozboj motoriky, svalov ust, artikulacie. Nemala si ani Ccka, cize ziadna jemna motorika, nic.

Smutne. S plysakmi sa sice da hrat, ale nie rozvijat to, co rozvijali hracky nasej generacie.

A preto detom nekupujem plysakov, ani lacne kikirikave hracky za par centov..

Miluju stavebnice, lego, kocky, puzzle.. Vlaciky, drevene. Nemam pocit, ze ich ochudobnujem. Z lega su schopni postavit si vsetko, co potrebuju, su stastni, pysni na seba. Nepotrebuju mat milion auticiek, maju zopar a vsetky ostatne si doskladaju zo stavebnic.

Zabavia sa vyrobou, precvicuju jemnu motoriku, fantaziu, technicke myslenie. Potom sa niekolko dni s tym vozidlom hraju, kym nemaju chut zase na nieco ine. Nevidim u nich dovod kupit v Pepcu 12 vozidielok. A k tomu 20 plysakov.

Neznamena to ale, ze ladim hracky do bytu alebo sa nimi chvalim na instagrame. Len mam rada udrzatelnost, zmysel, podporu kreativity, fantazie.. A neplytvame. Hracky kupujeme len na sviatky, nemame to nastavene tak, ze kedykolvek sme v obchode, kupime. Ale poznam takych deti vela. Ako vyhodu vidim, ze moje deti nenicia hracky, vazia si ich, a hraju sa s nimi cele dni, lebo maju kazdy den nieco ine, nove, vyuzitie, ci zostrojenie si.