Výmena vrecúškových aktivít II
Ahojte, mali by ste záujem o druhé kolo výmenných vrecúškových aktivít - montessori?
Počas septembra by sme mohli urobiť jednu skupinku a rozhodnúť sa čo by sme robili. Počas októbra a novebra by sme si mohli urobiť výmenu.
@malamargaretka krasne tie balicky vyzeraju, uz sa neviem dockat 🙂
@malamargaretka mala by si mat 3 maily odo mna 😅
@blumka ..akurat citam citam🙂 ...ake krááásne🙂 ku niekotrým si budem prosit aj navod "na hru"🙂🙂 len este upresnim ze ku ktorým🙂
@blumka mam tie foto aj tu pridat? ci dam do mojho albumu niekedy?
@malamargaretka mozes aj verejne do albumu ako inspiraciu pre ostatne maminky...
@malamargaretka jasne, obkec pridam, len povedz ku ktorym 😉
@blumka poslala som mail🙂
@mima1311 mam na teba otazku - ty si vraj robila v prvom kole take tienove pexeso so zvieratkami🙂 a mozem sa spytat kde si to nasla- ted aja by som potrebovala take namety, lebo moj maly sa to rad hrava, ale neviem kde a ako to mam hladat🙂 dakujem ti🙂
@malamargaretka mas email 😉
@malamargaretka ano , poslem ti IP 😉 😉 😉
ahojte dievcata, vidim, ze jedna z mala tem, kde sa este diskutuje. zariadujem malej izbu, sa snazim o styl montesssori a zhanam magneticku tabulu, viem, ze som niekde o tom citala diskusiu ,ale neviem, ci tu alebo niekde inde. nemate niekto tu tabulu doma? ake su podla vas potrebne rozmery a kde ste ju kupili? dakujem. viem, ze je to trosku mimo vasej temy, ale ak budete vediet poradit moc moc dakujem. popripade, aj s tym usporiadanim izby, ak uz niekto mate takto izbu urobenu,bola by som velmi vdacna. 😵
@klementina Záleži pre aké staré dieťa to chceš. Keď je to pre také 2r. tak poličky by mali byť otvorené. Všetko by malo byť prispoôsobené výške dieťaťa aby si to sám vybral a vrátil späť. Uprednostňujú prírodné materiály /drevo,../ nie plastové veci. O magnetickej tabuli neviem ja nič. A na čo to chceš používať? Keď iba na odkazy tak stačí podľa mňa rozmer taký aby sa ti zmestil na miesto kde to chceš mať a aby si tam mohla dávať čo potrebuješ.
Orginál montessori, majú "hračky" na táckach. Aby dieťa vedelo čo k čomu patrí a zobralo si to.
@malamargaretka aj ja som veľmi zvedavá, daj to prosím Ťa na net. Môžeš aj tu, alebo do svojho albumu, ale skus to označiť, že to bola prvá etapa. Ďakujem
Niekde som čítala, že výroba pomôcok by nemala trvať dlhšie ako záujem detí o novú pomôcku. Tak potom buď ja som pomalá alebo máme rozdelné záujmy Ja a Syn? Ako to je u Vás.
ahojte baby, dnes som pri bludeni po nete nasla toto http://www.terescinotvoreni.wz.cz/vystihujeme.htm - predlohy na vystrihovacie babiky, mozno niektoru z vas zaujme 🙂
@sykorka27 toto nam tlkli do hlavy na vyske, ze ak vyrabame detom pomocky, tak to ma byt efektivne, cize za malo namahy z mojej strany ma byt vela radosti na strane deti 😉 snazim sa toho drzat aj teraz... 😉 A mam aj pocit, ze cim menej a cim jednoduchsiu hru vymyslim a vyrobim, tym z nej deti maju vacsiu radost..
samozrejme ze niektore aktivitky ich nezaujimaju...lenze o tom je vlastne cele montessori...my musime pozorovat deti a zistit o co prave maju zaujem, na co maju tzv senzitivne obdobie a podla toho stavat tie aktivitky, ktore pre nich vyrabame 😉 takze je jasne ze z tych 17 aktivitiek, ktore mi domov dojdu, sice kazdu jednu zo zvedavosti vyskusaju ale hrat sa budu len s tymi, ktore v tej chvili budu pre nich uzitocne na ich rozvoj 😉
moja mladsia dcera posledne dni len sklada, vsetko co jej pride pod ruku, 10x denne prejde vsetky puzzle co mame doma, na telefone si zapne skladanie puzzle, aj teraz sklada domino, a ked otvori suflicek kde maju sacky z prvej vymeny, tak si rovno vyberie filcovu babiku a oblieka ju do bludu, hore dolu, nasklada vsetko na nu, potom to da dolu vyberie si len nieco atd...ostatne ju absolutne nezaujima 😉
@sykorka27 tvoj syn ma senzitivne obdobie na nieco ine ako by si ty chcela. ak ho zaujimaju auticka, urob mu doma drahu napr. z papierovej lepiacej pasky, nech ich po nich taha, potom nech sa po nej skusi prejst sam, ak bude chciet, alebo urob z pasky labyrint, moze ho vyuzit ako cestu pre auta a znova pre seba. z toho co pises mne ako niekomu kto vas nepozna vychadza, ze potrebuje celotelove aktivity...ked chce skaakt nech skace...urob mu doma prekazkovu drahu...alebo ak mate moznost ist do nejakej herne kde su preliezky, tak to treba vyuzit.
My sme doma jednym casom mali pred gaucom zrolovany koberec kolmo na gacu, baby museli po nom prejst,vyliezt na gauc, zliezt z gacua, tam ich cakal ten latkovy stan, ktroy ma 2 otvory, cize museli vliezt dnu a vyliezt von a tak dokolecka. Alebo mu nazbieraj kopu gastanov a daj do nejakej detskej vanicky, nech sa v nich vyvala, chodte vonku a nech lozi po lavickach, nechaj ho skakat v kaluziach..
montessori nie je len o sedacich aktivitach kde si deti prehadzuju veci z misky do misky, alebo sa ucia zapinat, rozopinat atd..to co teda hlavne tu na koniku vidno na fotkach...Treba ho podporit v tom co on prave teraz potrebuje, lebo ak to nebude moct robit, on sice prestane, bude robit nieco ine, ale tato jeho potreba sa vrati neskor a este z vacsou intenzitou.... 😉
@blumka presne to čo píšeš aj doma robíme.🙂 http://hramesadoma.blogspot.sk/2012/11/aktivity... fotky po komprimácii majú zlú kvalitu čo neviem zatiaľ odstrániť.
Labyrint si robíme z modro-červených tyčí. Mali sme aj elipsu, tú si musím znovu urobiť. Minule som natiahla snuru medzi postielkou a dverami, a on to musel preliezať alebo preskočiť. So snúrou som pohybovala hore dole, aby stale prešiel iným spôsobom, to sa mu páčilo.
V sobotu sme boli v obchodnom centre v detskom kútiku, tak sa tam vybláznil, že na druhý deň si už nespomenul doma na skákanie. Len škoda, že kútiky sú také drahé. ☹ a nevhodné pre deti do 3 rokoch. Tento bol dobrý, že aj ja som tam bola s ním a ho usperňovala aby sa nezranil alebo nenarazil do niekoho iného.
Každý píše, že jeho dieťa sa skľudnilo, moje sa nezačalo ani sústrediť.
Keďže má rád autíčka, tak som mu urobila garáž podľa farieb. Taký bol z toho znechutený, vôbec sa mu nepáčil. Ale keď som sa ho spýtala v ktorej ruke máš červené auto, tak sa trafil a ukázal. 🙂
@blumka na vytvarku v byte nemám odvahu. To robíte temperkami? Umyjú sa potom tie autá. Môj je beťár, lebo keď má ceruzku v ruke tak ide natruc kresliť po skrinke, radiátore. Preto som mu kúpila aqua doodle, a minule zase kreslil namiesto po podložke po skrinke - naštastie to bola voda a ihneď som to utrela.
@sykorka27 kto kazdy pise ze sa dieta sklundilo? cakas od 2.5 rocneho ze sa bude sustredit? kolko minut potrebujes? 😀 prepac za otazky, nechcem by to nejak zle vyznelo ale je to chlapec, je v tazkom obdobi a robi len to co jeho organizmus potrebuje. On sa skludni, urcite ano, ci skor ci neskor....to ale zial nevie nikto kedy, len ten jeho organizmus 😉
Pokracuj v tom com robis, vidim ze sa tomu poriadne venujes, to je pre neho prave to najlepsie...sama pises ze z farieb bol znechuteny..a co je na tom? nema teraz o ne zaujem. Ved ani dospeli ak o nieco nejavia zaujem tak to nerobia, nie? 😉
Moja mladsia dcera ma ukazkove obdobie vzdoru, dupe, pisti, hadze sa o zem, vrieska, kope, bije...ale ked ma naladu skladat puzzle tak skladame aj cely den, momentalne ju absolutne netaha ist niekde vonku alebo na preliezky. Starsia bola vzdy rozvazne a kludnejsie dieta, na to ze ma takmer 5 rokov je velmi rozumna, cize jej parkrat staci vysvetlit a pochopi, ale co sa s nou teraz robi....to by sa len po gauci stverala, na stol vyjde, preskakuje z gauca na gauc, z postele na postel, zoskakuje zo schodov, minule ze aha mami skocila z piateho schoda v skolke (je drobunka, skoro ako 4 rocne deti)....tiez ma teraz obodbie ked potrebuje so sebou narabat....A pritom este pred par mesiacmi si kludne sedela za stolom a vydrzala kreslit aj pol dna 😉
@sykorka27 vsetko sa u nas kresli prstovymi farbami...idu dolu zo vsetkeho 😉
ak chce kreslit po zvislej ploche tak mu vyhrad nejaku stenu v byte, jeho izbe napr. celu ju zalep papierom a nech cmara, deti zacinaju kreslit najprv celou rukou, preto takmer vsetky pokreslia zvisle velke plochy... 😉
@blumka 🙂 v tvojom albume vyzerajú tvoje dievčatá ako ukážkové. Ja som rada, že malý je živý a že sa mu musím stále venovať keď som doma.
Rozmýšľala som už dlhšie o maliarskom stojane z Ikei čo mám odložený v pivnici. Asi ho budem musieť vytiahnuť. Pokusím sa ešte raz urobiť prstové farby a skúsime to. Prvý pokus sa nepodaril.
@blumka aj ja by som chcela poradit. U nas teraz vyzera, ze maly nechce chodievat von. Vzdy je to s velkym krikom, vobec ho obliect. Podla toho, co si pisala, ak som spravne pochopila, ma teraz obdobie hrania doma. Mam to proste prijat a nenutit ho chodit von alebo ako? Vedela by si mi odporucit aj nejaku literaturu ohladom Montessori?
@sykorka27 Moj maly sa tiez velmi rad hra s autickami, ale obcas mu ja sama vytiahnem nejaku aktivitku a bud sa jej chyti alebo nie. Niekedy sa zahrame aj viac a niektore dni vobec nic. Hral by sa od rana do vecera, ale len so mnou. Rano som sa ani nemohla v klude najest 😝
Da sa nejako naucit dietatko, aby sa hralo same? Moje deti to velmi nevedia. Petko obcas malu chvilocku, ale najcastejsie ma pri tom potrebuje.

@blumka ok