icon

Je detský tablet vhodný pre štvorročné dieťa?

jazula
3. aug 2025

Ahojte, starký mi dnes prezradil, že plánuje 4r dcére kúpiť pod stromček kúpiť detský tablet (niečo ako na foto). Dcérka mala do 3 rokov výrazne obmedzený screen time, teraz jej už rozprávky púšťam, aj keď nie každý deň, stále sa snažím to limitovať. Požičiavam jej svoj telefón, vie sa na ňom dostať do foťáka a budíka, fotí si, prehráva melódie. Ale ten tablet sa mi už zdá asi príliš…
Odkedy mali vaše deti také tablety? Odporúčali by ste to? Nie sú 4 roky predsa len príliš skoro?
Ďakujem.

Je detský tablet vhodný pre štvorročné dieťa?
gribka1
3. aug 2025

Zatiaľ neplánujeme, ani mobil do ruky nie.

zuzanockamt
3. aug 2025

@jazula Veď to budeš menežovať ty, takže áno, nebola by som proti.

anonym_a6dec6
3. aug 2025

Tak toto nie.

karolina2121
3. aug 2025

@jazula je to príliš skoro a totálne zbytočne.

pribinak
3. aug 2025

Potrebovala som navarit upratať či niečo doma urobiť ? Tak syn mal tablet či mobil už aj ako dvojročný aj 2 hodiny. Potom to nemal v ruke aj dva týždne
Zas tu nerobme neviem akú paniku …koľko domácnosti ma non stop pustené tv?

Veď jej tablet kúp, čas na nom budeš manažovať ty

sweet20
3. aug 2025

@jazula dnes som citala v spravach, ze psychologicka odporuca davat prvy mobil od 9-10 rokov. Naco je takemu dietatu tablet? Nech sa dedko radsej s nou zahra , toto by cezomna nepreslo

minesasubu
3. aug 2025

syn má 3r a tablet neplanujeme kupiť , nepotrebuje ho podľa mňa a ani ja nepotrebujem aby ho mal
tu na MK sú mamičky ktoré sú s tym ok a povedia že ved taka je doba , chcu niečo doma porobiť a pod a dajú detom mobil, tablel a puštanú tv od malička a ptm sú tu take ktoré to nepovažujú za potrebné….
sama sa rozhodni či to tvoja dcéra potrebuje
ja sa napriklad neriadil tým čo robia ,, iný,, ale čo ja považujem za potrebné a správne voči mojmu synovi

gab1sol
3. aug 2025

@jazula mám už staršie deti, ale toto som nedovolila ani teraz. Keď tak, využívali naše. Vekom sa využívanie zvýšilo, ale často to je aj kvôli škole, keď si chcú len vygoogliť, čo ich zaujalo na učive. Osobne som to vnímala, že to je ďalšia zbytočnosť do domácnosti, načo toľko elektroniky. Ak sme potrebovali, predsa sme mali doma svoje a to mohli použiť (či už mobil alebo tablet). Takže za mňa príliš skoro a úplne zbytočne.

januska12323
3. aug 2025

Ja by som skôr nedávala tvoj mobil, je to menšia obrazovka a môže tam hocičo vykonať. Čas na tablete budeš riadiť ty aj keby to bolo raz za mesiac, je to na tebe. Pre dieťa je to hračka ako každá iná.

uhnakova
3. aug 2025

Čím väčšia obrazovka, tým lepšie pre oči. Moje deti sa hrali na iPade od cca dvoch rokov, jednoduché lego hry alebo hry s Krtkom. Mobil som im v tom veku nedávala, bolo to zbytočné, neboli na ňom hry.

biglovemom
3. aug 2025

Moja ma tiez od 2 r tablet .hra hry ,na cestovanie , ja rozhodnem kolko moze , zavisla neni,bez problemov ho odlozi,nevidim v tom problem😃

anonym_6e9174
3. aug 2025

@jazula majú 5 a 6r a nie, ani mobil do ruky ani tablet, počítač. Telku pustím ráno rozprávku a večer tiež spolu. Alebo ešte YouTube a tancujeme.
Ani v aute ani v čakárni u lekára, ani kým si ja chcem vypiť kávu. Proste nie. Raz dal manžel synovi mobil, len fotky si pozerali, potom chcel on sám. A týždeň mi reval, že chce mobil. Nechcel sa hrať, nechcel ísť von, len mobil. 🙈 Pre mňa nočná mora. Viem, ako som ja závislá a aj keď netreba, listujem. Radšej omalovanku, alebo spoločenskú hru. Starí rodičia kúpia všetko, chcu dopriať, myslia to dobre, ale nedomyslia 🤭 oni tu dobu nepoznajú a nevidia tie závislosti detí.

lily246
3. aug 2025

@jazula prečo práve toto jej chce kúpiť keď v dnešnej dobe má na výber asi tak milión iných hračiek, ktorým sa poteší a zároveň budú ok pre jej zdravý vývoj

deedol
3. aug 2025

je to zbytocnost, existuje kopa ovela lepsich hraciek, co jej moze starky dat.
moj syn ma 7r a tablet nema a ani ho neplanujem (a ani ho nepyta - ocakavam, ze casom zacne pod tlakom spoluziakov pytat mobil, ale budeme to co najviac oddalovat).

deedol
3. aug 2025

a ano, cim vacsia obrazovka, tym lepsie, ale tablet nie je ovela lepsi od mobilu, lebo tam ide aj o tu vzdialenost od oka, a tablet drzis rovnako v ruke ako mobil. riesila som to s ocnou dr v ramci debaty, ked sme tam boli - vravela, ze ked uz nejake obrazovky, tak radsej rozpravka v telke ako cokolvek do ruky.

anonym_21a0f5
3. aug 2025

@jazula dcéra má vlastný tablet od 2 rokov. Nevidím v tom problém. Ja riadim čo môže a nemôže na ňom robiť. Nikdy nemá problém ho odložiť a ísť sa hrať alebo robiť čokoľvek iné. Nerobí scény keď jej ho nedám alebo niečo podobné.

13uzivatelka11
3. aug 2025

Syn bude mať 5 rokov a má môj starý tablet a ani zďaleka na ňom nevie robiť to čo tvoja na mobile 🫣 nie preto že by bol nešikovny, ale proste si tam pustil občas hru, ale väčšinou si pozrie dáke videá na tom a to je všetko.. neviem prečo by mal vedieť zapínať budík 😀 takže podľa mňa už keď aj tak travi dosť času na mobile, miesto toho môže mať svoj tablet, fakt v Tom nevidím rozdiel.

uhnakova
3. aug 2025
@deedol

a ano, cim vacsia obrazovka, tym lepsie, ale tablet nie je ovela lepsi od mobilu, lebo tam ide aj o tu vzdialenost od oka, a tablet drzis rovnako v ruke ako mobil. riesila som to s ocnou dr v ramci debaty, ked sme tam boli - vravela, ze ked uz nejake obrazovky, tak radsej rozpravka v telke ako cokolvek do ruky.

@deedol oba tablety máme na stojanoch na stole. Na držanie v ruke sú príliš veľké a ťažké.

deedol
3. aug 2025
@uhnakova

@deedol oba tablety máme na stojanoch na stole. Na držanie v ruke sú príliš veľké a ťažké.

@uhnakova ale dieta do nich tuka predpokladam rukou, cize je blizsie pri nich ako pri telke, ci sa mylim?

jazula
autor
3. aug 2025
@13uzivatelka11

Syn bude mať 5 rokov a má môj starý tablet a ani zďaleka na ňom nevie robiť to čo tvoja na mobile 🫣 nie preto že by bol nešikovny, ale proste si tam pustil občas hru, ale väčšinou si pozrie dáke videá na tom a to je všetko.. neviem prečo by mal vedieť zapínať budík 😀 takže podľa mňa už keď aj tak travi dosť času na mobile, miesto toho môže mať svoj tablet, fakt v Tom nevidím rozdiel.

@13uzivatelka11 No budík zapína preto, lebo foťák, budík a kalkulačka sú jediné veci, kam sa dostane pri zamknutej obrazovke 😅😆. Tak si zapne foťák a behá po byte a fotí. Alebo si pustí budík a tam sa preťuká na nastavenia zvuku a púšťa si melódie 😂. Určite by som jej nedala do ruky odblokovaný telefón…

Keď jej ho nechcem dať, tak chvíľu protestuje, ale potom sa ide hrať. Má obrovskú fantáziu, vie sa hrať aj hodinu sama, v kuse behá, tancuje, niečo vymýšľa, stavia z lega klasického….keď jej pustím rozprávku v telke, sama telku vypne, keď jej poviem…takže nemám pocit, že by jej ten telefón do ruky (zablokovaný) nejako ublížil alebo vytvoril závislosť. TV ako podmaz u nás nikdy nešla, ani rozprávka len aby dieťa sedelo a jedlo.

uhnakova
3. aug 2025
@deedol

@uhnakova ale dieta do nich tuka predpokladam rukou, cize je blizsie pri nich ako pri telke, ci sa mylim?

@deedol jasné, že rukou. Ale vzdialenosť od očí je väčšia ako pri mobile aj obrazovka je väčšia, čiže v porovnaním s mobilom je to o čosi lepšie. Telka je fajn, ale nie je interaktívna, len to len pasívna zábava. Najlepším prostriedkom je počítač s veľkou obrazovkou, ale ten je pre malé dieťa zbytočný, keďže sa ráta so zabavením na 10 až 30 minút denne u dieťata pod 6 rokov.

cyberk
3. aug 2025

Od 2r ma tablet ale tak je na nom len ked je chora alebo cestujeme.. nezijeme v jaskyni a nechcem aby bola technologicke tupelo ako niektori dospeli.

gribka1
3. aug 2025
@cyberk

Od 2r ma tablet ale tak je na nom len ked je chora alebo cestujeme.. nezijeme v jaskyni a nechcem aby bola technologicke tupelo ako niektori dospeli.

@cyberk Ovládať tablet či mobil sa naučí v pohode aj dospelý. Nič na nich nie je zložité. Takže platí možno len na toho, kto nechce, nie, že by nedokázal. Deti vo veku predškolákov nič nestratia, ak sa tomu nebudú venovať. Inak, nech sa každý rozhodne ako mu vyhovuje, to je v poriadku.

komplikovana
3. aug 2025
@jazula

@13uzivatelka11 No budík zapína preto, lebo foťák, budík a kalkulačka sú jediné veci, kam sa dostane pri zamknutej obrazovke 😅😆. Tak si zapne foťák a behá po byte a fotí. Alebo si pustí budík a tam sa preťuká na nastavenia zvuku a púšťa si melódie 😂. Určite by som jej nedala do ruky odblokovaný telefón…

Keď jej ho nechcem dať, tak chvíľu protestuje, ale potom sa ide hrať. Má obrovskú fantáziu, vie sa hrať aj hodinu sama, v kuse behá, tancuje, niečo vymýšľa, stavia z lega klasického….keď jej pustím rozprávku v telke, sama telku vypne, keď jej poviem…takže nemám pocit, že by jej ten telefón do ruky (zablokovaný) nejako ublížil alebo vytvoril závislosť. TV ako podmaz u nás nikdy nešla, ani rozprávka len aby dieťa sedelo a jedlo.

@jazula ked to mate tak nastavene, tak jej ten tablet este nedavajte. Co sa na tablete akoze nauci? Cim neskor tym lepsie. Cestujem vlakom a ked vidim vacsina dospelych nalepenych na obrazovke pozera tiktok, alebo hra hry. Je to silna zavislost. Aj ja s tym bojujem, ale obmedzujem ako sa da. Nech sa jej fantazia este rozvija, lebo obrazovka iba mozog otupuje. Ked tak jej kupte fotak, co vypusti fotku hned na papiery.

anonym_61327c
3. aug 2025
@jazula

@jazula nepotrebuje v jej veku tablet a už vôbec nie mobil. Nech jej kúpi niečo zmysluplnejšie. Napr. https://www.rozumnehracky.sk/logico-primo-1000-...

hzn123
3. aug 2025

@jazula
Ja nie som proti veď ty rozhodneš čo tam bude mať aké appky alebo hry. Už taký YouTube sa dá nastaviť detský profil a nemusí tam pozerať dospelé veci strieľačky a podobne🤣🤣🤣 Naša sa tak naučila anglický pekne že keď sme šli do zahraničia tak už základy pekne sama od seba sypala ❤️ postahuj hry čo si môže vyfarbovat napríklad alebo nejaké náučné a stanov čas aký tam strávi.