icon

Kedy ste deťom dovolili/zaobstarali hraciu konzolu?

3. aug 2023

Ahojte, možno veľmi hlúpa otázka a viem, že o tom rozhodujú rodičia,ale i tak ma zaujíma vás názor. Od kedy sa vaše deti hrali na hracej konzole? My našim deťom sledujuleme čas trávený na elektronických zariadeniach, na počítači čo máme doma máme vlastne len 2 hry, 1 na šoférovanie na auto (má aj volant), druhá taká vesmírna, kde sa len vyhýbajú asteroidom. Telefóny nemajú ani mať tak skoro nebudú (6,4 a 2r), ak sa chcú hrať na našich (ten 6r a 4r, 2r vôbec) tak max 15min a nie každý deň, mať telefón napr pri jedle absolutne nehrozí. Jedná sa mi o to 6 ročné, na jednej strane by som chcela regulovať tieto technológie, na druhej strane pôjde o rok do školy a zase nechcem aby bol úplne mimo, doba si predsa len vyžaduje už v ranom veku ovládanie týchto technológií. Ja sa snažím nájsť nejaký správny balans medzi týmto celým. Aké máte skúsenosti vy? Ďakujem

Strana
z2
zuzulka558
3. aug 2023

No u nas ma dcéra 10 a nemá svoj mobil, konzoly to u nás neexistuje neplánujeme kúpiť, hry na manželovi mobile si zahrá ale za celý deň môže iba hodinu 😉 zatiaľ zije neumrela bez toho,ale zas švagriná keď mala deti malé už od 8 rokov mali každú hovadiny co sa týka konzol atd

24mirka
3. aug 2023

Náš ma 7, má telefón bez simky a v ňom hry.. Čas na telefóne reguluje e. V podstate sme k tomuto pristúpili koli tomu, že sa mu kamoši smiali, že nepozná žiadne hry. Potom sa dosť hanbil a stránil rovesníkov. Teraz je to už ok.. Už je v obraze. Taká je teraz doba. Bohužiaľ..

dori2
3. aug 2023

ja som dovolila teraz na 10. narodeniny. je od ledy mohol byt na nejakom displeji prizerany na hodinu denne… a ani ta konzola ho neskazila 🙂 ked je vonku pekne ide aj tak radsej tam

autor
3. aug 2023

@24mirka veď toto sa bojím...

gaborka28
3. aug 2023

moje deti majú 10 a 7, hraciu konzolu nemáme a ani nad ňou neuvažujem. majú ale telefóny - starší aj na volanie, keď chodia zo školy a hlásia sa mi. mladší má telefón len doma a bez simky - určený len na hry. čas na zariadeniach majú taktiež obmedzený, ale uvedomila som si jednu vec - čím viac som bola striktná a sledovala som presný čas /hodina denne/, tým to bolo horšie. pre mňa, lebo som bola nervózna a aj pre nich, lebo veľakrát mali niečo rozohraté a museli to hneď stopnúť, čo sa im nepáčilo. a nehovorím o tom, že starší čoraz viac sklamane riešil, ako jeho spolužiaci hrajú aj 4 hodiny denne a môžu telefóny aj večer a cez prázdniny nemajú takmer žiadne obmedzenia... aktuálne to máme nastavené tak, že doobeda môžu nejaký čas, poobede nejaký čas - ten čas vždy závisí od okolností (počasie, či máme niečo na pláne, či pracujem z domu a pod.). Väčšinou to je max hodinka, ale sú dni, kedy sú aj viac a sú dni, kedy nie sú na telefóne vôbec, lebo máme iný program. Musím povedať, že je to pre nás lepšie ako striktné "hodina denne". Ja im vždy hovorím cca 15 min vopred, aby si dohrali rozohrané, lebo budú končiť. A funguje to úplne ok, aj keď niekedy sú dve hodiny na mobile a niekedy vôbec. Pritom v priemere za týždeň je to rovnako, akoby boli na telefóne hodinu denne, len oni si to úplne neuvedomujú, lebo majú na prvý pohľad väčšiu slobodu 🙂

prasiatko30
3. aug 2023

Hraciu konzolu nemali a nemaju

janamt
3. aug 2023

Naše dcéry 10 a 9 nemajú zatiaľ ani konzolu, ani telefóny. Nie sme nejakí extrémisti, občas sa zahrajú nejaké hry na našich telefónoch (asi tak 2x za tri mesiace..alebo v obdobiach, keď ich niečo chytí, trošku častejšie). Tie dôvody sú skôr odzrkadlením problémov, ktoré môže prístup k týmto zariadeniam spôsobiť na deťoch. Výskumy hovoria jasne o neskorších duševných problémoch. Je na to more výskumov a aj kníh, hoci nie všetci toto sledujú, keďže je to prvá generácia detí, ktoré s tým vyrastajú odmalička...napríklad Krotitelia displejov. Áno, v triede sa s kamošmi o hrách nebavia...ale toto nie je pre mňa dosť silný argument.

janickacrazy
3. aug 2023

Môj najstarší syn dostal konzolu, keď mal 10 rokov. Veľmi ju chcel, tak sme ju kúpili nakoniec. No mladší dvaja sa s tým vôbec nehrajú, tých to nebaví. Radšej sa hrajú na PC alebo na tablete. Samozrejme, že čas majú obmedzený, ale nechcem im to úplne zakazovať.

kacena4
3. aug 2023

nie je dolezite od akeho veku das dietatu konzozu (kludne aj obom v tomto veku) dolezite je co im tam pustis. dcera cca od 4r. (starsie deti mali cez 10 tusim ked ju dostali) "hra" ale ma tam len lego hru, alebo potom tanecne, karaoke, ci sportove discipliny kde sa vela hybe

wade
3. aug 2023

Súhlasím s @kacena4 - pozri - hry sú tak ako filmy na jednej strane výborne a kvalitne, ale mas aj úplne beckove. Moje deti nemajú hry na telefónoch a tabletoch (tie zadarmo, plne reklám a bez pointy). Ale mame doma asi 5 rôznych konzol (aj ja sa rad hrám 🙂 ). Tam maju pár výborných hier (vhodný vek je podľa mňa od 6 rokov). V lete pri tom netrápia skoro vôbec čas - sme von - ale pri cestovani alebo dlhých zimných večeroch sa hrávame (často aj spolu). Ako dobrý vstup odporúčam Nintendo Switch. Nájdeš tam mnoho kvalitných a nenásilných hier pre deti.

biem22
3. aug 2023

Napíšem za seba 🙂 . Ja som mala playstation v 3rocniku, kúpila som si ju za peniaze z prijímania. Mobil som mala až o niekoľko rokov neskôr.

zuzanka.zuzu
3. aug 2023

síce k téme neporadím, lebo tak veľké deti ešte nemám, ale syn má 2,5r a vie ovládať set top box lepšie než ja (vôbec ho správne zapnúť, prepnúť do archívu, nájsť si program, na programe nájsť labkovú patrolu a spustiť) 😀 to len toľko k tým 10ročným, čo mobil (a cukor) nevideli ani u susedov, tak som to tu prišla trošku vyvážiť do debaty, lebo už vidím ako sa tu bude jedna cez druhú predbiehať ako deti milujú hranie piškvoriek s rodičmi namiesto elektroniky 😉

mane01
3. aug 2023

Tesne pred 12 narodkami dostal na Vianoce. Bolo to jeho velke zelanie, dovtedy ho to nebralo. Teraz ho to uz zasa neberie, bola to len taka faza. Dcera ju nepouzila ani raz, ona bola viac na telku, ked bola mladsia. Podla mna netreba tym detom kupovat veci preto, lebo ine deti ich maju… treba ich nechat chvilku po niecom aj tuzit… vsak maju potom splnene zelania skor ako ich stihli mat 🤷🏼‍♀️…

ivangeline
3. aug 2023

Do 6r nic hrat nebudu.

simonah73
3. aug 2023

nase baby maju 11,5 a 17 a konzolu sme kupili v prvom roku kovidu, momentalne stoji zabudnuta v obyvacke pod telkou na policke. pouzili ju v poslednej dobe asi tri krat po tom co sa mi podarilo zohnat k nim take ovladace, ktore ked drzia v ruke a tancuju na hudbu co ide v tej hre tak ich nieco prenasa na obraz. mobilne telefony maju tiez obidve, od kedy si uz nepamatam, aj ked mladsia ho nenosi do skoly, kedze byvame blizko skoly, nosi ho len ked idu na nejaky vylet. starsia kedze cestuje do BA ho samozrejme nosi so sebou. kym chodila na zakladnu tiez zostaval doma. a teda ked sa ps4 kupila tak hravali asi kazdy den mozno hodinu minecraft, stavali si v tej hre domy, chovali zvierata a ja neviem co este, potom presli na Sims co je v podstate asi nieco podobne len realistickejsie az skoncili pri Just dance. obidve maju aj vlastny pc a teda teraz hraju sims obcas tam, tym ze im to nezakazujem, nemaju problem si to same regulovat, predsa len uz nemaju nizky vek...

tianna
3. aug 2023

My máme doma PS roky, hráva manžel. Detské hry cca od 5, ale to ozaj len také čo sú od 3 rokov, max. pol hodina. Vyslovene deťom by sme to nekupovali, ak, tak až okolo 10-11 rokov. No keď je to doma zakázať úplne sa to nedá keďže ani tatinko nejde príkladom už len tým že to doma máme.. 🤣 on sa ale teda hrá len v noci keď deti spia 🙂

simonah73
3. aug 2023

a ked sme ju kupili, kazdy z rodiny si mohol vybrat a kupit hru, muz si kupil nejake auta, zo zaciatku obcas s niektorou s dcer zavodili a ja som si kupila Crash Bandicoot, hrala som par krat, tak isto aj ostatni clenovia rodiny.

vevesh
3. aug 2023

Velmi zalezi, ktore dieta v poradi. Ale deti sa "zoznamili" s konzolou v druzine, kde ju hravali takmer kazdy den v ramci pohybu-mali tam nintendo switch a tancovali rozne battles. Naplno sme kupili konzolu potom pocas covidu - najstarsie dieta malo 10r. a najmladsie 3r.- same deti si vypytali. Konzola je hlavne hitom na detskych oslavach, kedy mozu hrat viaceri hraci proti sebe a v drvivej vacsine sa hraju nase deti na konzole iba spolu-to bola aj moja podmienka, aby vsetky 3 deti mohli naraz spolu hrat ( a nie ze jedno zapadane prachom pred obrazovkou, lebo "musi dojst level" a az tak moze ist niekto iny hrat...)

deedol
3. aug 2023

@wade odporucis prosim konkretne hry? Dakujem

prdlosko
3. aug 2023

Za mňa čím neskôr tým lepšie. Samozrejme každé dieťa po niečom takom aj inak túži takže je to individuálne.. tu je ale článok o tom aký vplyv môžu mať konzoly alebo smartfóny na deti 🙂 https://goodnews.sk/kedy-detom-kupit-hraciu-kon...

mamusa123456789
3. aug 2023

Mame playko a deti vo veku 8,3 a 1,5 a celé playko majú totálne na salame, najstaršia mala asi týždeň obdobie, ze sa hrala auta cca pol hodku denne, potom to vždy odložila, lebo ju to nebavila, ale keď nikto neokupuje televízor, tak pri youtube by presedela aj 20 hodín a prvý mobil mala ako 4 ročná, teraz ma už treti

betulinka1
3. aug 2023

Od 5 rokov, dokonca mame dve. Teraz maju chalani 9 rokov a ani jedna nie je zapojená uz viac ako rok. Možno aj prave preto, ze sme to nejako neriesili obmedzovanie a ake je to hrozne, ked na tom trávia cas. Cize mali skusenost a zistili, ze uz ich to ani neberie. To ich rovesníci teraz len začínajú a su tam hodiny, co pocuvam ich rodicov.

erikavesela
3. aug 2023

Nas starsi dostal ps, ked mal asi 10 rokov...mladsi, teraz ma 7 ma denne na ps dovolenu hodinu...ale az po splneni vsetkeho doma a do skoly...

mikadooo
4. aug 2023

Mám deti 12,8 a 5. Konzolu nemáme a ani neplánujeme. Bola taká fáza a potom to prešlo. Najstaršia má od 10 mobil, takisto dostanú mobil v 10 aj prostredná a najmladší. Čas na mobile má limitovaný, potom prvé dve ešte majú polhodinku na hru na pc (väčšinou hrajú Minecraft alebo Roblox, ako sa dohodnú). Finito. Keby moc pišťali za konzolu, tak už v tomto veku, v akom sú tie prvé dve by asi od Ježiška dostali. Ale ako vravím, bola to skôr fáza a už minimálne rok som slovo konzola nepočula 🤷.

alenka7777
4. aug 2023

Deti majú 7 a 10 a nemajú ani konzoly, ani mobily. V blízkej dobe nič z toho neplánujeme ani kupovať. Nehrávajú sa ani na našich mobiloch. V našej rodine sa hrávame spolocenske hry. Nechápem tejto chorej dobe. Kupovať niečo deťom len preto, že to majú aj ostatní a aby sa im náhodou spolužiaci neposmievali. Treba si uvedomiť aj dôsledok tychto technológií na deťoch. Rôzne psychické poruchy a deti sa stávajú na mobiloch a hrách závislé už vo veľmi skorom veku.

wade
4. aug 2023

@deedol
Animal Crossing: New Horizons - jednoznacne najoblubenejsia vec mojich bab
The Legend of Zelda - skor pre starsie deti (9+), je to nadherny otvoreny fantasy svet, plny moznosti
Mario Kart 8 Deluxe - uplna klasika

Ale v principe - hociaka hra, kde je Mario (je ich velke mozstvo, rozne zanre) je super pre decka.

wade
4. aug 2023

Naozaj treba odlisovat kvalitne hry, ktore cloveka obohatia a jednoduche klikacky na mobiloch a tabletoc. Vacsina dospelych ludi okolo mna, ktory maju problem s hrami (vacsinou su to mobilne hry, stavane na budovanie zavislosti) sa proste v detstve, alebo neskorsie nestretli s kvalitnymi obsahom a dobehlo ich to az v dospelosti (teraz sedia na WC a pozeraju reklamy v priblblych hrach zadarmo). Nevedia to rozlisit. Dobra a kvalitna hra uci deti riesit problemy, hladat strategie a mysliet out of the box. Tak ako stolove hry, tak ako sport, tak ako interakcie a konflikty, ktore riesia v realom zivote.

deedol
4. aug 2023

@wade dakujem velmi 🙂

sabina230
4. aug 2023

Moja 9 ročná sestra hry pozná ale vôbec ju to nezaujíma… telefón nemá, pozerava iba rozprávky, v dnešnej dobe je výchova deti veľmi ťažká čo sa technológii týka pretože na nich vplývajú iné deti ktoré majú telefóny a tablety pomaly v plienkach. Moja sestra si radšej ide vyrábať niečo alebo berie sieťku a ide naháňať motýle. Podľa mňa deťom žiadnu konzolu netreba ale vymýšľať im stále nejaké aktivity.

nanka3
4. aug 2023

moje majú 9 a 5 rokov, mobily nemajú, staršia má hraciu konzolu úplne jednoduchú, žiadne playstation a podobne, dostala ju na 8. narodeniny, zahrá sa s ňou občas, možno 2x do týždňa, a na PC majú hru, kde môžu stavať dom, to tiež občas zahrá (max. 45 min na deň aj to nehrá každý deň), kým je staršia na PC, mladšia občas na tablete vymaľúva obrázky zvieratiek

Strana
z2