icon

Ako dlho čakať na tehotenstvo po Isotretinoine?

alzbeta_v
12. máj 2025

Ahojte. Mám otázku na ženy ktoré brali isotretinoin. Kožna doktorka mi ho odporučila lebo za posledný polrok sa mi začalo robiť naozaj nepríjemne cysticke akne ktoré zanecháva jazvicky. S manželom sme ale plánovali si založiť rodinu a teda táto liečba by snaženie o bábätko oddialila čoho sme si vedomí ale moja otázka je že ako dlho ste čakali kým ste bezpečne otehotneli? Moja doktorka mi povedala pol roka od vysadenia ale postrehla som aj že niektoré odporúčajú dokonca rok. Síce chceme veľmi dieta ale taktiež chcem urobiť všetko preto aby dieta bolo zdravé a otehotnieť bez rizika. Za každú odpoved budem veľmi vďačná ❤️

pseudomonas87
12. máj 2025

@alzbeta_v kam chodis ku kožnej? Nechces vyskúšať aj inú/iného? Či už ste vycerpali všetky možnosti liečby?

procrastique
12. máj 2025

Mesiac po ukončení liečby isotretioninom sa už dá otehotnieť, čiže polroka počkať bohate stačí.

Teda kľudne môžeš počkať aj 10r ale vôbec nič ti to nezaručuje. Rovnako aj keby si jedla iba výhonky za splnu mesiaca, tiež ti to nezaručí, že budeš mať zdravé dieťa.

alzbeta_v
autor
12. máj 2025
@pseudomonas87

@alzbeta_v kam chodis ku kožnej? Nechces vyskúšať aj inú/iného? Či už ste vycerpali všetky možnosti liečby?

@pseudomonas87
Brala som už aj antibiotiká asi pred rokom na nejaký čas s správnou starostlivosťou to pomohlo, ( to som ale zďaleka nemala take zle akne ako mám teraz) ale zase sa to vrátilo aj keď sa o pleť starám stále rovnako dobre. A už som aj ja zúfalá, lebo športujem, dodržiavam zdravú stravu a správnu starostlivosť a aj tak sa nič výrazne nemení. A za posledného pol roka som bola na gastre, alergologii, dokonca má poslali na kolonoskopiu či mi niečo nenájdu, ale všetky vyšetrenia mam v poriadku na nič nemám alergiu ani žiadne iné problémy. Viem že to nieje ideálne dávať do seba take lieky obzvlášť keď som už plánovala bábätko a o to viac ma to mrzí

alzbeta_v
autor
12. máj 2025
@procrastique

Mesiac po ukončení liečby isotretioninom sa už dá otehotnieť, čiže polroka počkať bohate stačí.

Teda kľudne môžeš počkať aj 10r ale vôbec nič ti to nezaručuje. Rovnako aj keby si jedla iba výhonky za splnu mesiaca, tiež ti to nezaručí, že budeš mať zdravé dieťa.

@procrastique áno to si uvedomujem veď aj nikde nemám istotu že otehotniem hneď po tom pol roku od liečby a nakoniec to môže trvať aj oveľa dlhšie ako si myslím. Len mám strach aby som týmto krokom že budem brat tie tabletky nezvýšila šance o komplikácie ešte viac

vanilkovazmrzka
12. máj 2025
@pseudomonas87

@pseudomonas87 uplne k veci odpoved

vanilkovazmrzka
12. máj 2025

@alzbeta_v na to ti nikto neda presnu odpoved. Na to by museli existovat studie respektive testy a nikto dobrovolne nebude robit pokusy na detoch, aby zistil, kde presne je ta hranica, ked to je este rizikove a kedy je to uz bezpecne… ale myslim si ze ak je na lieku napisane pol roka po ukonceni liecby, je v tom uz aj nejaka rezerva a teda by to malo byt safe.

alzbeta_v
autor
12. máj 2025
@vanilkovazmrzka

@alzbeta_v na to ti nikto neda presnu odpoved. Na to by museli existovat studie respektive testy a nikto dobrovolne nebude robit pokusy na detoch, aby zistil, kde presne je ta hranica, ked to je este rizikove a kedy je to uz bezpecne… ale myslim si ze ak je na lieku napisane pol roka po ukonceni liecby, je v tom uz aj nejaka rezerva a teda by to malo byt safe.

@vanilkovazmrzka ďakujem ti za odpoved 😊

pseudomonas87
13. máj 2025
@vanilkovazmrzka

@pseudomonas87 uplne k veci odpoved

@alzbeta_v
@vanilkovazmrzka preto som napísala taký príspevok, lebo ako všetci vieme nie je lekár ako lekár, a možno iný by vedel ešte tak trochu iný pohľad na liečbu , návrh atď....

Inak ja som pred otehotnením užívala lieky pri ktorých som musela tiež čakať pol roka, kým som mohla otehotnieť, stanovenú dobu som dodržala, všetko dobre dopadlo. Držím palce pri rozhodovaní.

kristinkaris
17. máj 2025

Mne dr pri tej liečbe tvrdila 2 roky počkať

jenny227a1
5. nov 2025
@kristinkaris

Mne dr pri tej liečbe tvrdila 2 roky počkať

@kristinkaris mne teraz povedali minimalne 2 ale aspon 5 :-/