Dieťa po 30tke
Mám výčitky, ze mám čerstvých 30 mám aj kde bývať aj partnera vhodného akurat Netúžim ešte po deťoch. Rodičia, svokrovci sa neustále pýtajú kedy už. Kamarátky rodia jedna za druhou. A ja sa ešte necítim stať sa mamou. Mám z toho výčitky sama pred sebou ze som ina. Že povedzme o rok o dva budem už stará na prvé dieťa. Ale je lepšie ho mat aj keď s tým nie som ešte ok? Viem, ze deti chcem ale zatiaľ ešte nie. Boli ste niektorá v podobnej situácii? Neviem čo robiť 😢 partner ma chápe a podporuje…myslite že to raz príde? Rozmýšľam aj nad psychológom..netusila som že rozhodnut sa mat dieťa bude tak pre mna ťažké považujem To za veľkú zodpovednosť..ešte niekedy v 23 som si hovorila že do 30 tky musím mat aspoň jedno dieťa ale realita je úplne inde
Nebudes stara o 2 roky ale moze to byt uz tazsie a z 2 rokov sa stane viac rokov
Ja mam tiez obdobia, kedy chcem a kedy nechcem (viac je tych, kedy nechcem) ale manzel chce deti velmi a tak som do toho sla…po 3 rokoch sa podarilo. Bolo to psychicky tazke obdobie, ale uvedomila som, ze som skor trpela preto, ze som chora a nedokazeme splodit dieta ako ini ako ze by ma trapilo skor to, ze nemam dieta. Teraz sa bojim, ako moc mi to skomplikuje zivot. Ale tak nieco pozitivne na tom musi byt, ked tolko ludi ma aj viacero deti😊 samozrejme sa aj tesim, ale niekedy aj netesim.(ale uz sa viac tesim ako netesim😉).
Musis sa rozhodnut no
@liljana to si skratka neviem predstaviť spraviť to rozhodnutie prestať sa chrániť mám z toho take pocity strachu..a myslím že by to tak nemalo byt
Tak ak mas taky strach nechat to na nahodu, tak este do toho nechod. Podvedome ho fakt nechces
@hederamonstera ja zas mimo nie som uvedomujem si že aj teraz to môže trvať roky a že mat dve čiarky na teste neznamená ešte zdravé dieťa..len ja mám take obdobie že skôr nechcem niekedy v mesiaci si to viem predstaviť a potom zas chcem počkať..v podstate sa bojím seba..bojím sa že počas tých 9 mesiacov čo budú so mnou robiť tie hormóny..nechcem celé tehotenstvo byt nešťastná a mat pocity že som mohla počkať naopak racio mi hovorí máš vek ideálneho partnera nie je na čo čakať..
Ja celkom nerozumiem. Ak este nechcete mat dieťa preco sa tým trápite? Dokonca aj partner vás podporuje. Nieje nikde napísane, ze dieťa musíte mat do 25 ci 30. Kazdy ma dieťa vtedy, ked sa ho rozhodne prijať. Noaco, ze vaše kamarátky vsetky zaradom rodia. Ked vy este tento pocit nemáte, nebude predsa rodit preto, ze ine rodia. Kamaratky rodia a vy sa venujte niečomu, vo vas tiez napĺňa. Snažte sa užívať si tento cas, cas na seba. A to, ze neskor môžete mat problém otehotnieť tiez niemusi byt pravda. Prvé dieťa som mala v 34 a otehotnela som tak ľahko, ze ani neviem ako 😃
Ja mam super tehotenstvo, bolo mi len mesiac zle, inak ani neviem, ze som tehotna😊 ale chapem ta, je tazke sa rozhodnut. Ale odporucam vypnut to racio a pocuvnut co hovori srdce. Aspon mne to pomaha
@eternity24 riesim to preto lebo z každej strany mám výčitku či už od rodiny alebo od kamarátov (na čo čakáte/môže vám to trvat roky) skratka cítim tlak od okolia a potom začnem pochybovať aj sama o sebe..
@hederamonstera to že máš super tehotenstvo je fajn ale je to veľmi individuálne (neznamená že aj ja) ale najmä ja nemám strach z toho či mi nebude zle a pod. Riesim iný problém
Viete, vaše okolie nebude k vášmu bábätku v noci vstávať ani menit mu plienocku. Cize nazor si povedat môžu, žijeme v demokratickej krajine, ale rozhodnutie je na vás s partnerom. Ked sa na to necítite, určite by som nešla do tehotestva, lebo moje okolie to chce. Naozaj, úplne to vypustíte z hlavy a takéto vety okolia vpustíte jedným uchom dnu a druhým to vypustíte von. Ako ste pisali, máte ideálneho partnera, no este sa na babatko necítite, tak pockajte na idealny cas. Venujte sa sebe, aby ste sa cítili naplnená a cas vsetko ukáže.
@eternity24 ďakujem asi som toto potrebovala počuť ❤️
A ako si to predstavuješ, že jedného dňa zistíš, že je ten správny deň?🙂vždy sa budeš musieť rozhodnúť buď, alebo....neviem ako si predstavuješ ten pocit, že je to tu.Lebo to možno čakáš márne....príliš premýšľas...nikto nevie aké to bude či bude fyzicky, psychicky v poriadku, dieťa zdravé, muž ju neopustí aj ja som mala obrovský strach, ale dieťa som chcela, tak som musela do toho ísť🙂)
Ani raz mi nebolo zle...človek čím je starší, tým viac všetko preberá napríklad teraz ako mama teenegera už viem o toľkých rizikách, chorobách deti, viem aké to je ťažké, že som zostala pri jednom🙂ak máš partnera s ktorým vieš, že dieťa chces, ste zabezpečení nechala by som tomu voľný priebeh, alebo si dala rok kedy si užijem bezdettny život nie je načo cakat
Nikdy nepochopím, prečo sa ženy stále musia cudzích pýtať na to, ako majú žiť. Potom sa nečudujte, že stále do Vás niekto rýpe a zisťuje kedy už a podobné sprostosti. Hádam ste dospelá, svojprávna osoba a tieto záležitosti riešite s partnerom/manželom. Či potrebujete uistenie od úplne neznámych ľudí? Tým neznámym ľuďom bude úplne jedno, ako sa rozhodnete, ako budete zvládať svoje radosti, riešiť všetky starosti atď. Je to Váš život, nikoho iného, tak sa musíte zariadiť podľa seba, resp. podľa vás (s manželom).
Urcite maj dieta az ked ty chces, ty sa bude starat tebe sa zmeni zivot, uz bude vsetko inak. Pokial citis ze sa chxes este starat o seba tak sa staraj. Nic ti neujde. Ja ma 2 deti, jedno v 19tke a drube v 29 a viac neplanujem. Lebo sa chcem v 4ptke starat sama o seba. 😁😉😂
Nie každá žena sa rozhodne byť matkou, a myslím že jej okolie by jej to malo tolerovať. Pretože je to každého osobná vec
Rob ako cítiš. Ty budes 9 mesiacov tehotná a potom sa dávať do poriadku. Takze si nechaj čas. Ja som v 30tke este chcela trochu pocestovat, zvýšiť fin.rezervu. Ale o rok na to som uz začala velmi tuzit po bábätku, proste sa to vo mne zlomilo . Teraz uz mam drobca a je to úžasný pocit. Občas ľutujem ze som do toho nešla skôr. Ale ktovie ako by som to bola vtedy zvladala ked som nebola na to este pripravená. Asi je to tak ze vsetko ma svoj čas. Okolie kludne ignoruj. My sme boli dlhsie manzelia a s babom sme chceli pockat a ostatni si ktovie co mysleli ale neriesila som ich 🤭Držím palce 🙂
@kikus7 pýtala som sa či to nemá niekto podobne pocity ..okruh mojich kamarátok je taký že keď mali vhodného partnera bývania tak sli na to..ja to tak nemám a pripadam si pre to “ina” ..neriešim tieto pocity s rodinou iba s partnerom a dvomi kamoškami..určite sa nebudem rozhodovat podľa fóra skratka len som asi chcela počuť že nie som divná že zatiaľ nemám silnu túžbu po dieťati aj napriek tomu že všetko v zivote mám usporiadane
@luccija áno predstavujem si to tak že tá túžba stať sa mamou príde možno o pár mesiacov o polroka neviem netuším..však každý kto sa rozhodne mat plánovane dieťa musí mat tu túžbu ho mat, alebo nie?
V pohode dieťa po 30ke stíhaš,😃ja mám síce v 35ke druhé a vidíš v pohode aj neskôr mávajú ale to už ako žena cíti
@smilingwoman takze v 30tke si to tak ešte necítila a potom prišla už túžba mat dieťa? Tak to si má potešila 😊
Ja som od Vás staršia. Partnera ani aktuálne nemám. Mám záujmy, prácu, iný zmysel života. A tiež niektorí z rodiny i známych dávajú takéto d*bilné otázky. Ignorujem ich, prípadne im poviem svoje a druhý raz si už dobre rozmyslia, či sa spýtajú. Ja sa nemusím nikomu inému spovedať a riešiť s inými svoje súkromie a postoje. Každý sa má starať sám o seba a nie strkať nos do vecí, do ktorých iným nič nie je.
PS: Ak by ste mali byť čudná Vy, tak som potom aj ja. Ale netrápi ma to. Skôr ma trápia, resp. nemusím takých, ktorí majú potrebu riešiť životy iných.
@kikus7 no lenže ja partnera mám a teda veľmi dlhy vzťah a preto tá rodina to uz očakáva..samozrejme oni nie su taki, že by som to mala pravidelne že prečo ešte nemám deti.ale velmi sa tešia ako budú starými rodičmi..o to viac ma mrzí že sa na to necítim..
Tak sa teda zariaďte podľa toho, čo chce rodina. Ak chcú vnúčatá, tak majte teda deti. Keď týmto argumentujete. Ja osobne by som to ale nerobila, keby som sa na to necítila. Bez ohľadu na to, či mám partnera/manžela alebo nemám.
Ak chcete, napíšte mi súkromne. Ja tu nič súkromné písať už nechcem.
Podobne pocity že chcem, nechcem s dokola som mala aj ja. Bála som sa ako sa nám zmení život, ako to bábätko zmení nás vzťah, či bude stále taký úžasný a aké to bude náročné. Na druhej strane som vedela, že s manželom raz deti chcem určite. Tak keď som mala 29 povedala som si, že to skúsime a uvidíme. Že radšej teraz keď viem že aj tak by som ich raz chcela ako si byt na 100% istá o 5 rokov a potom sa dalších 5 snažiť keďže sa toto bohužiaľ často deje.. Takze sme išli do toho 🙃
Ak chceš, napis mi správu
@kikus7 nevšimla som si nikde že tým argumentujem..ja určite nebudem mat deti za to že že to rodina očakáva..tu informáciu som napísala pre priblíženie situácie..ja v prvom rade riesim seba a svoje pocity, ktoré podľa mna nie sú štandardne (podľa mna)
co si tak komplikujes zivot?Tak chran sa a ked budes pripravena na dieta,zacni ,akurat ze potom to snaze ie moze prejst na Ja by som mala skor strach z toho zeby som kazdy mesiac chcelq vidiet dve ciarky a kazdu chvilu pisala na MK,ci je to duch ale o nie.
A čo je dnes štandard? Tak keď sa na to necítite, nemajte deti. X žien nemá deti. Niektoré mať nemôžu, niektoré ich nechcú mať z viacerých dôvodov. Nie je povinnosťou ženy mať deti. Každý sa musí rozhodnúť sám za seba, resp. s partnerom. Ja tiež som nechcela deti vo vzťahu. Možno ich mať ani nebudem. A možno skutočne zatúžite o pol roka, o rok, že dieťa chcete. Tak sa podľa toho zariadite. Načo si teraz komplikujete život?
Ďakujem najmä tým ktoré ste pochopili čo riesim a dávajú odpoved k môjmu problému.ja neviem či píšem v inom jazyku alebo je na Slovensku fakt taký problém čítania s porozumenim 🙈
@tulipanicek ďakujem 😊
@lasoli neuveríš ale chranim sa 😀 zrejme to bude tým že po dieťati stále Netúžim.. v com konkrétne si komplikujem život ?

Este si par mesiacov uzite, prestante sa chranit, sexujte pre radost a nechaj to na osud. Mozno otehotnies o 2-3 roky ...
Inak sa budes stresovat, aby si nebola tehotna. potom zase behat po umelych oplodneniach, lebo to nepojde.