Dovolenka k moru - autom/lietadlom s 1,5 ročným dieťaťom

petkakv
10. apr 2014

Planujeme v lete dovolenku prvykrat s nasim 1,5r. synom.doteraz sme boli rozhodnuti ist autom do Chorvatska, asi by sme cestovali na noc kedy by dufam maly spinkal aj v aute alebo sme rozmyslali ist letecky napr. Grecko, Bulharsko tiez nie daleko tak do 2hodin letu. Chcela som vediet vas nazor, co je lepsie, kto takto cestoval. Letiet s malym sa troska obavam, kedze nevim, ci by dokazal usediet, je dost zive dieta od narodenia a vsetko ho bavi iba chvilu. Pripadne ked uz poradit konkretny hotel, vhodny pre tak male dieta, neviem ci aj detske postielky byvaju sucastou vybavy.
Vdaka za kazdu odpoved Peta

andrejka1974
10. apr 2014

@petkakv my ideme v lete do chorvatska autom, neviem aka bude cesta, jednym autom idem ja a druhym manzel 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ideme vsetci 7 , cize aj najmensia 2 rocna dcerka, este tak daleko nesla, ide,me vlastne vsetci prvykrat a ubytovani budeme v 2 apartmanoch a povedali sme im , ze nech tam je aj detska postielka, my ideme cez cestovku 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

strakovakatka
10. apr 2014

Ahoj.Ja som bola so synom v Chorvátku autom, ked nemal este ani rok. Isli sme na noc, vacsinu prespal, ked bol nepokojný, urobili sme prestavku... Vlani v lete sme boli letecky, to mal takmer 2 roky. Bohužial sme leteli večer, takže v čase checkinu už zvykol doma spať. Všetky tie opletačky na letisku, presuny, kontroly... v lietadle v steisnenom priestore, nemal vlastne sedadlo, sedel mi na kolenach, spat nemohol, svietilo svetlo, letusky pobehovali, raz bageta, potom dzus...... ked plakal, ludia na nas kukali ako na nenormalnych.. do hotela sme sa dostali okolo pol noci, tam dalsie papierovacky, kym sme dostali izbu bola hodina po polnoci. Myslela som ze to letecky bude vacsie pohodlie. Ked spocitam tie hodiny, tak to by sme vklude bez prestupov prisli aj autom do Chorvatska. Naspät sme leteli o 23.00 takze zase celá noc prebdená, lebo aj v Ba s letiska sme isli autobusom. Tento rok pravdepodobne zase autom 🙂
Sama vies ake mas dieta. Ja dosť aktívne, takze na letisku pobehoval, neobsedel... V aute ho vieme lepsie zabavit.

katy1979
10. apr 2014

Ja mam dvoch chalanov a kto ich pozna tak vie ze dost zivych. Leteli posledne dva roky na dovolenku. A urcite to bolo lepsie ako auto. To by ma zozrali zaziva. Takto iba rozobrali lietadlo. Prvykrat sme leteli v noci a bolo to fajn. V lietadle zaspali a driemali aj v buse potom. Mladsi mal dva roky a bol kojeny takze o to jednoduchsie. Minuly rok to bolo veselsie. Cestou tam sa hadali kvoli okienku. O ostatnom radsej nehovorim. Cestou spat maly prehysacil cele pristavanie ale isla by som do toho znova.

almea
10. apr 2014

Ahoj. My sme boli s malym v chorvatsku autom , mal 9.mesiacov - 8 hod. prespal v autosedacke a na mojom prsniku. Dovolenka super, vela spal, clapkal sa, vecer v kociku. Druhy krat sme leteli na Kubu - mal 1 rok a 3 mesiace, let 11,5 hod. Cestou tam spal asi polovicu letu, zvysok behal po lietadle hral sa a bol na prse. Ale pohodicka- vsetky presuny, kontroly, pobyt. To uz aj skakal do bazena, plaval s rukavnikmi - super. A naspat prespal celych 10 hod.!! Treti krat sme boli ked mal 2 roky - letecky v Turecku - let uz neprespal, nechcel sediet, nechcel byt v stolicke pocas jedenia na dovolenke, nepocuval, dovolenka bola narocna 🙂) Takze moja skusenost - cim mensie babo, tym lepsie cestovanie. Asi najhorsi je vek medzi 2-3 rokmi, kedy uz ma rozumu dost, aby si presadzoval svoje, ale malo na to, aby pochopil, co sa mu vysvetluje. Teraz ma 2,5 a cestovanie sme na cas odlozili. Momentalne by som s nim na dlhy let ani nepomyslela 🙂

adrika762
10. apr 2014

Ahoj, ja s mojím synom chodíme na dovolenky do Grécka a prvý krát sme boli autobusom a malý mal 1,5 roka a cesta v pohode len stým že autobus bol ležadlový tak v noci sa spalo tak sa natiahol a pohoda a tiež cestujeme aj autom tam a vydrží v pohode a tiež je veľmi živý. Je to na tebe ako čo zvážiš.

katrinka8
10. apr 2014

Ahoj, my sme boli s 2-rocnou v Chorvatsku autom spolu s kamosmi, ti sli s 1,8 rocnou dcerkou. Tam sme sli na noc, baby obe spinkali. Nasa sice zaspala az okolo polnoci kdesi za Budapestou, ale tichucko sedela a pozerala z okna (Budapest ju ocarila teda vysvietena 😀 ) - a to rozhodne nie je ziaden kludas teda. Rano sa zobudili, a tie 4 hodinky, co sme mali do ciela, v pohode zvladli. Naspat sme sli cez den (kamosi mali problemy s autom, 4 hodiny sme stravili v Splite v servise), Ale baby to bravurne zvladli. Mali sme pre ne zabavky v aute, notebook s rozpravkami na najkrusnejsie chvile... Mali sme celkom dobru taktiku, stali sme kazdu hodinu cca 5-10 minut. Vlastne len WC-ko a vybehanie sa - na kazdom odpocivadle boli preliezky ci hojdacky alebo smykacky. Tak sme ich na tych 5minut nechali sa vyhrat a sli sme dalej. Co-to prespali, trosku sa zabavili, trosku pokukali rozpravky, pobehali po vonku a davaj dalej. Bolo to v pohodicke.
Tento rok sa chystame opat, dcerka bude mat uz 4 a berieme aj jej braceka. Bude mat necelych 8 mesiacov, ked pojdeme. Tak som zvedava, ako to zvladne.

endye
10. apr 2014

ja som cestovala s 10 mesačným letecky do Bulharska - keď sme pristávali a vzlietali som ho dojčila a úplne v pohode. Let inak prespal a s dojčením zvládal aj pristávanie a vzlietanie.Od vtedy letel aj ako 1,75 ročný 5-6 hodín a v pohode zvládal. Tiež časť prespal. cestu autom zvládol, nikdy nemal problémy, je to o tom ako je zvyknuté dieťatko cestovať. Náš malý cestoval ako skoro 2 ročný 2 dni v aute do Čiernej hory - vždy sme dali tak pauzy, aby sa dobre vybehal. Teraz by to bolo už horšie, lebo neobsedí až tak. S menším sa s ním ľahšie cestovalo...

horana
11. apr 2014

@petkakv My mame vyskusane niekolkokrat obe varianty u malych deti a lietadlo jednoznacne vedie.
Ved si to zober ze ten cas v lietadle oproti casu v aute (viem ze treba byt na letisku pred odletom atd. ale to su len dalsie podnety, ktore sa nezapocitavaju do cesty, ale sranda pre take dieta), takze ked sa obavate ci by dokazal obsediet, tak asi bude problem skor pri aute.
V lietadle mimo vzletu a pristavania si moze pobehat po ulicke, a vobec nikto necaka od deti ze tam budu sediet ako peny, my vzdy ked sme boli tak vzdy je na palube par deti bud mimin co maju zlu naladu a placu alebo chlp starsich co vymyslaju, kricia - no a co? Ved su to deti. Personal je na to zvyknuty a ani ludia na vas divne pozerat nebudu, berie sa to ako realita.
Dieta moze pozerat z okienka na mraky, jest, hrat sa...
Vela ludi sa toho uplne zbytocne obava, skuste, uvidite ze to to v podstate omnoho konfortnejsie a mensi opruz.

keiko33
11. apr 2014

My sme boli uz dvakrat v chorvatsku autom. Prvykrat, ked mala mala 6 mesiacov a druhykrat mala 1,5. Cim mensie dieta, tim lepsie. S malymi detmi je cestovat autom najlepsie v noci. Oni to prespia. Cez den to je uz horsie, je horuco a detom je dlho sediet. My chodime autom, nielen pre to ze je to lacnejsie, ale aj pre to ze radi cestujeme pocas dovolenky na rozne plaze a miesta, neviem si predstavit 10 dni na jednom mieste. Mozno ked budu deti vacsie, ale zatial nam to vyhovuje takto.

sharlotta
11. apr 2014

Pre mna vedie auto, viem tam dieta zabavit a som "slobodna", cize nikto po mne nepokukuje, ze mi dieta place, pobehuje...mozem zastavit, kde chcem a na ako dlho chcem. Pre pripad, ze by sa nieco udialo, sadam okamzite do auta a z Chorvatska som za par hodin v Bratislave. Pre starsiu mame v aute tablet, pozera rozpravky, mladsi zatial spi, ak nespi, zabavim ho hrackou, nakojim...Do Chjorvatska to nie je daleko.
Lietania sa bojim, okrem ineho, ale cely cas sa musim niekomu prisposobovat, davat pozor na dieta, ktore pobehuje sem a tam...Ak by sa nieco zomlelo, som odkazana na inych a musim cakat, co mi poskytnu. Jedina vyhoda je cas straveny cestou.

horana
11. apr 2014

Tak ono zalezi aj kam clovek ide. Je asi blbost do Chorvatska letiet, je to (relativne) kusok a letenky tam su paradoxne predrazene na to ako je to blizko. Takze ked mam prioritu Chorvatsko, tam chodime aj my autom.

Ked ale chce niekto napr. Grecko, a navyse zazit atmosku nejakeho ostrova, ktora je skutocne razovita a neopakovatelna, tam sa casto ani autom neda - ak nie je ostov spojeny mostom. Neznamena ze clovek musi byt priputany na 1 mieste, my sme si vzdy prenajali auto, nie je to az take drahe, do nakladov na dovcu sa to lahko vcucne.
Nevravim ze to nie je celkovo drahsie nez Chorv. ono zalezi aj na poziadavkach, ale da sa usetrit na ubytku (to je v Chorvastku neporovnatelne drahsie, nez po sukromnej linke napr. cez booking.com na nejakom greckom ostrove v apartmane). Aj prestravovat sa tam da lacnejsie.
Ono hlavne tu drahost vytvaraju vselijake tie servisne a ine poplatky pre CK, ked ide clovek po vlastnej linke, tvrdim ze sa da pri snahe uz velmi Chorvatsku financne priblizit, ak nie to aj zrovnat.

No a ked ide o to usetrit, ide to aj s nozkonakladovkami. Toho roku boli letenky na Sardiniu aj za 30-40E/os. Podobne sa lieta aj na Malorku, tak sme boli minuly rok, verte ci nie, ale celkove naklady za 4 clennu rodinu, letenky, apartman a prenajom auta nas na tyzden vmestili do 1000E celkovo.
Z Budapesti zase lieta nizkonakladovka do Grecka.
Deti si obvykle lietadla zamiluju, pre nase deti je to tesenie na samotne lietadlo minimalne rovnake ako na cely zbytok dovolenky, od uplne prvej skusenosti sa uz len na to tesia.

1motilik1
11. apr 2014

my sme boli so synom ked mal 1,5 roka v Tunise, 2 roky v Egypte 3 roky v Egypte . A teraz sa chystame už aj s Malou ktora bude mať cez prázdniny 2 roky.A Matuško 6 rokov do Egypta.Postielku nam vždy neponukli automaticky ,ale ked sme sa opytali na recepcii ,tak nam ju hned do cca1 hodinky dali na izbu bezplatne.ja odporučam letecky,V lietadle letelo viacej maličkých deti a myslim si že to zvladali v pohode. Aj naš Matuško to zvladol aj ako 1,5 ročny super- trošku si pospinkal .človek sa ani nenazda a už aj pristava, A na letisku je to v pohodičke, da sa prechadzať, popozerať obchodiky,,odporučam zobrať kočik až ku lietadlu ,a nevložiť ho hned ako batožinu.a tak isto niaky vankušik pre deti a deku-na letiskách byva pustena klima aj v lietadle

njonja
11. apr 2014

my sme boil letecky v 1,5 roku, vsetko super. Len musis babao zabavit pocas letu. Ja vzdy letim s kufrikom hraciek a omalovaniek a kadecoho.. Positielku sme si objednali pri rezervovani izby.

celasapremenim
11. apr 2014

lietame s detmi kazdy rok do grecka a bez najmensich problemov a to v roznych casoch

jespera
11. apr 2014

@petkakv Ja idem s detmi v lete tiez prvykrat k moru - maly bude mat v lete 2 a dcerka 4,5r...maly je neskutocne zive striebro, a slecinka je velmi citliva - staci ze ju nieco zaboli a svet je hore nohami...- tiez som zvazovala -auto - lietadlo - mne dovolenka lietadlom pride menej rizikova, auto 20 hodin - lietadlo 2-3 hod.. Pokazi sa napr. auto, alebo nejaky problem na ceste a psychiatria je na svete. Spanie - vybrala som hotel kde poskytuju detske postielky zdarma. Stravu som riesila all inclusive - kedze kazda mamina sa ma opytala: a to chces celu dovolenku mat to co doma - ranajky, riady, nakupy, varenie, riady, nakupy ---a cely kolotoc, ktory je doma cely rok🙂

petkakv
autor
11. apr 2014

Juj vdaka baby za tolko skvelych infosiek, nevieme este naisto do coho sa pustime, ale viacej rozmyslame nad lietadlom, teraz je maly dost zivy, uvidimee ako to bude z par mesiacov. Troska sa obavam tych casov odletu, skoda, ze to sa neda moc vybrat, kedze maly je nauceny spat na obed doma v postielke, nevieeem ci by sa mu vobec podarilo zaspat v lietadle, kedze je strasny zvedavec a musi vsetko vidiet aj napriek tomu ze je unaveny. A je super, ze dieta nemusi stale sediet na sedadle, to si ani neviem predstavit, ze by tam cely let vydrzal ale moze si pobehovat po lietadle. 🙂 tak vdaka snad si to uzijeme aj s malym

petkakv
autor
11. apr 2014

@jespera aj mne lietadlo pride jednoduchsie na cestovanie, clovek sa ani nenazda a je na mieste.a pri vybere hotelov sa mame na co konkretne zamerat, cestovna postielka neni asi beznou vybavou v hoteloch, vsak?tiez si myslim, ze aj my mame pravo si oddychnut, cize urcite hotel a all inclusive, snad na dovolenke nebudem vyvarat, aj ked sa troska obavam aj toho, kedze malemu davam len mnou varene jedlo, kupovane ani neochutnal, to sa vsak netyka vyzivy.

prasiatko30
11. apr 2014

@petkakv pokial mas obacy ako vydrzi 2h v lietadle tak ja by som nad 7h a viac hodinovou cestou ani neuvazovala jednoznacne lietadlo pri najhorsom sa s malym budes prechadzat v ulicke a udrzat ho nutne na mieste musis len pocas vzlietania a pristavania a ked prechadzaju letusky s vozikmi inkasie mozes maleho pustit do ulicky a chodit - vlastna skusenost

K tym cestovnym postielkam - drviva vacsina slusnych a dobrych hotelov ma k dispozicii postielky pre male deti - len ich treba na to upozornit a mozno zajednat - mozu mat viac rodin s malymi detmi ako maju pocet postielok

oli_
4. jún 2014
Používateľ oli_ je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od oli_.