Je priskoro uvažovať o dieťati?
Ahojte
Nakolko je toto moj debutovy prispevok na MK, chcel by som najskor pochvalit ideu stranky MK i jeho osadenstvo.
Nie som moc na dlhe obkecavacky, pokusim sa teda svoj ,,problem" sformulovat co najstrohsie.
S priatelkou (22) sme spolu vyse 2 rokov a samozrejme boli reci uz aj o buducnosti, no stale v abstraktnej rovine (nedefinovana buducnost). Ja osobne pokladam nas vztah za stabilny (nevravim ze je vsetko ruzove v nom, no poznam priatelkine slabe stranky a i ona moje a hoci to sem tam zaskripa vzdy to vieme napravit na pravu mieru, a dokazem si predstavit snou predstavit dlhodobo spolunazivat nakolko jej pozitiva prevysuju jej negativa).
Ide o to ,ze zvycajne je to zena co tlaci partnera do deti, no v nasom pripade som to skor ja ten co si praje co najskor deti. Skolu koncim o necely rok, so zamestnanim a prijmom problem nieje (dokazal by som nas dostojne uzivit i sam), byvat by sme mali taktiez kde, podpora z oboch stran rodiny taktiez.
Otazka je skor, preco ma to vedie k tymto tuzbam, kedze racionalne je nato cas, cas ktory by sa dal vyuzit na veci na ktore potom cas nebude.
Zaujimaju ma nazory ako starsich a skusenejsich ludi a taktiez ludi ktori sa rozhodli mat dieta este v skorsom veku.
//ospravedlnujem sa za stylistiku, slovencina nie je moja silna stranka
@ferkos No tiez som z tych staromodnych......ale chodit s priatelkou a zit s priatelkou su 2 rozne veci.
Asi by ste sa mali zobrat a zacat pekne postupne......a prezit nejaky ten rok v jednej domacnosti je podla mna velmi prospesna vec, lebo pri zdielani jednej strechy nad hlavou zistis o partnerovi take informacie, ktore by si v zivote nezistil na ziadnom rande, ci vylete, alebo dovolenke. To mi ako SKUSENEJ ver.........
A otazka, preco ta to vedie k tymto tuzbam je jednoducha: chces posunut vztah o krok dopredu. Len by som to nerobila v takomto poradi. To ti radim precitat si sekciu "Rodinne problemy", kde sa kazdy druhy prispevok zacina : s priatelom som sa spoznala velmi mlada, bola to velka laska, porodila som krasne dietatko a........................ zacala sa realita. 😒
podla mna si to treba najskor vyskusat, to byvanie spolu, ono je to uuuuuplne ine ako sa clovek domnieva, vztah sa tym dost zmeni - bud sa utuzi, alebo naopak, ale to je len na vas.. ja by som kazdopadne isla byvat spolu pred svadbou a detmi atd.. treba si vyskusat chodit do prace, starat sa o domacnost, treba vyskusat, ci sa viete postarat o seba a svoj vztah predtym, ako don zatiahnete este aj dieta
inak, ja mavam trochu averziu voci muzom, ktori takto furt daco analyzuju.. obzvlast taketo vyjadrenia typu jej pozitiva prevysuju jej negativa 😒 ja by som sa tak napriklad o mojom muzovi nevyjadrila (o sefke ano, o manzelovi nie), cloveka vedla seba mas lubit, nie analyzovat, vsetko mas citit vnutri a podla toho sa riadit a nie stale analyzovat plusy a minusy ako ked kupujes ojazdene auto 😕
Trošku z inej strany.. Odhliadnuc od toho, či sa dvaja dobre poznajú, či spolu žijú, či sú manželia..
Vo viacerých krajinách je to bežné. Mladí ľudia nemajú problém osamostatniť sa, nájsť si slušne platenú prácu, štát podporuje mladé rodiny, a preto je normálne, že majú deti v mladom veku, keď majú na to energiu a sú pripravení (keďže je to v ich okolí normálny model rodiny).. Potom, keď majú 40, deti sú takmer samostatné a oni sú relatívne mladí a majú veľa šťastných rokov pred sebou, lebo deti sa po škole opäť osamostatnia. U nás dnes v 40tke rodičia vedú prvé a často jediné dieťa do školy, a keď bude maturovať či promovať, oni pôjdu strhaní do dôchodku, kde bude s nimi v jednej domácnosti žiť dieťa tridsiatnik. Iný kraj, iný mrav.. 😉
@ferkos my s priatelom sme boli spolu 3,5roka ked som otehotnela planovane, dieta sme chceli asi po 3 rocnom vztahu. 2 roky sa mi zda malo, predsalen to nie je az taka dlha doba, navyse treba pomyslat aj na peniaze, ci priatelka ma odrobene nejake mesiace aby dostavala peknu matersku a rozmyslat nad vlastnym byvanim pretoze byvat sami potrebujete. Teraz mame 14 mesacnu dcerku a poviem ti je to tazka cesta (pokial nebudete mat dietatko kludne 🙂 ) co sa tyka vsetkeho, denny chod, unava, nocne vstavanie, ine nazory na vychovu,prerezavanie zubov, kazdy sa vam zrazu zacne do vsetkeho montovat a tie vztahove veci su vacsinou az na konci bohuzial. treba sa na toto pripravit. Tiez som tuzila po dietati ale nevedela som co to obnasa ... je to drina ale stoji samozrejme za to 🙂 ja som chcela dieta takto v mladom veku ( mala sa mi narodila ked som mala 22 ). je to na vas ako sa citite hlavne ako sa tvoja polovicka na to citi lebo vacsinou to bude na nej ;) brať sa mozte pred tym po tom, medzitym ... je to jedno. Svadba nie je taka podstatna ako to co k sebe citite a urcite nie taka dolezita ako mat dieta vychovavat ho a mliovat ho.
Cítiť to musíte obaja, inak to nie je naplnením túžob vás oboch. Takže stručne, daj jej ešte čas! 🙂
@ferkos ahoj. najskor rieste byvanie. az ked byvas s partnerom, az vtedy zistis aky naozaj je (veci ako wc doska a vytlacanie zubnej pasty 🙂 ) - nemyslim tym kupovat hned byt alebo dom, rieste to podnajmom. my sme s MM byvali spolu 4 roky, az vtedy sme sa rozhodli mat babatko. i ked sme o nom uvazovali uz predtym. obaja sme boli na VS a vsetko platali z brigad. ked zacal MM v poslednom rocniku pracovat na TPP, prisiel s tym ze chce babatko (cize nie si jediny chlap 🙂 ). rodila som, ked som mala certsvo 24, MM mal 25. v porodnici som bola najmladsia. takisto sme najmladsi v skolke, na ihrisku, takmer vsade. pritom, mne to nepride, ze by sme mali dieta nejako skoro. no a ze si neuzivame a nie sme vybureni? deti mame uz vacsie, nerobi im problem ist kamkolvek s nami a ani ist na tyzden k starym rodicom a my s MM na motorke k moru 🙂 pravdaze, chodievame na vylety aj na dovolenky aj s detmi. ale toto je hlavne o rodicoch. a podla vlastnej skusenosti viem, ze cim mladsi rodic, tym mensie blbosti riesi. ja mam medzi detmi rozdiel rok a pol a uz pri druhej som riesila doslova kraviny. si zober, ja budem mat 35 a budem mat 10 rocne deti. ako mi bude dobre 🙂 kolega ma 40 a ma 2rocneho a chodieva si obcas do prace oddychnut 🙂
podla mna najlepsi vek u zeny je mat dieta do 25. potom uz sance prudko klesaju. v mojom okolo zacinaju moji rovesnici este len teraz riesit deti (cca 30) a nepoznam snad nikoho, co sa im babatko podarilo do roka snazenia.
takze ja Vam odporucam 2-3 roky poriesit byvanie, seba a pracu. viac by som to z vlastnej skusenosti ale neodkladala.
Súhlasím s @k_a_j_k_a Ja keby som poznala mm skôr, už by sme určite mali doma škôlkarov. Spoznali sme sa keď som mala 26 (to som bola rok po škole), muž 30, po pol roku sme spolu začali bývať, potom po necelom roku svadba.. a teraz mám 29 muž skoro 33 a snažíme sa o bábo už trištvrte roka (začali sme dva mesiace po svadbe).. Vidím na sebe, že už fyzicky nezvládam toľko, čo na VŠ, viac ma ničia prebdené noci.. atď, atď..
Ja byť tebou tak najskôr skončím školu, začnem zarábať, vyriešim spoločné samostatné bývanie (nie také, že vy dvaja budete v jednej izbičke u jedných z rodičov) a skúsim niečo našetriť na horšie časy. Aby sme tu potom nemuseli čítať príspevky o nešťastnej láske, ako on donútil ju a ona jeho, ako sme totálne na finančnom dne,.....lebo reči sa hovoria ale chlieb sa je. Dnes nie je problém, a zajtra si v s....ch že ti môže byť do plaču. Ty máš tú príležitosť, že pre svoju budúcu rodinu môžeš pripraviť "živnú pôdu", tak ju zbytočne nepremárni.
Inak je milé čo si napísal, že "jej pozitíva prevyšujú negatíva" 🙂
🙂 rozhodne mate pravdu v niecom vsetci a dakujem za poskytnute uhly pohladu.
Ako mna to netlaci tak, ze chcem o 9 mesiacov vychadzat z porodnice len som chcel vediet preco ma to asi tak vedie a co si myslite.
Mnohi narazate nato byvanie, osobne byvam sam uz 3roky (je to sice podnajom ale da sa)
nicolle21 - podla mna je zivot o tom uvazovat racionalne, najhorsie rozhodnutia sa robia zapalenou hlavou.
tiez som vykopávka 😀
takze najprv ako skutočný MUŽ pekne požiadaj priatelku o ruku, potom sa vezmite (my sme sa brali po dvoch rokoch chodenia, nebývali sme spolu v spolocnej domácnosti - ted uz tahame piatky krasny rok manzelstva a je to super!!!!!!!!).
A ked budete aspon 2 roky v manzelstve, pracujte na babatku 🙂
@nair no...nie kazdemu sa dieta podari ako vam. Ja mam 40 a mam dve deti ktore budu mat dva roky. Mozno na mna na ihrisku pozeras ako na mamu, ktora je nezodpovedna, alebo teda stara na dieta.....ale nie kazdy ma stastie otehotniet ako ty. Ono otehotniet skoro ma svoje vyhody...to je jasne, ale ani v tom neskorsom veku nehladajme len negativa. Ja som si splnila dovtedy moje sny...takze teraz sa naplno venujem svojim detom. Nelaka ma diskoteka, netaha ma za kamoskami....a stale ich mam vela a stretavame sa, pretoze aj ony sa potesia detom....chodim vsade s detmi. Ano...zaciatok bol unavny, najma preto ze su dve deti....ale nemyslim ze som na konci so silame, ze nemam plno elanu...chcem aby moje deti toho vide.i co najviac, chcem ist s nimi nielen k moru, ale aj stanovat do lesa, prespat pod holym nebom, chcem s nimi byt co najviac...ale nie som zasa mama, ktpra uskostlivo dieta strazi, necham im aj slobodu. Budem im trpezlivo nacuvat, myslim ze ma to kus aj omladilo. A hlavne...uz nepozeram na to ze by som hladala novy vztah....pretoze viem ze tento je uz trvaly. A mozno ked tebe deti vyletia z hniezda a ostanes relativne mlada a sama...teda s mm...🙂tak si mpzno aj ty este povies ze jedno malinke by si prijala...potom si spomen 🙂
Tak s priatelkou sme sa dohodli ze vysadi HAK 🙂 proste obaja to strasne chcem, moji rodicia to chcu a plne by privitali babo tak uvidime
@ferkos - mat deti mladi je skvele, mne sa narodila dcerka ako 21 rocnej, dnes mam 40, dcera zmaturovala, nemenila by som jediny den. Ked sa narodila moja dcera, rodit v tom veku nebolo nic vynimocneho, dnes sa to akosi odsuva na neskor a potom su kadejake zdravotne problemy s pocatim, zeny beru roky antikoncepciu a potom sa cuduju, ze ked ju vysadia to s tym vytuzenym babatkom nezafunguje 😕
@ttctwins Ahoj, ono pekne si spomenula to ze vtedy v tom veku nebolo rodit nicim vynimocnym, ale pytam sa sam seba a cim je to vynimocnejsie teraz ? Nicim akurat tak spolocenskym trendom hrnut sa za karierou a deti obmedzit a odlozit na neskorsi (podla odbornikov ale i z laickeho premyslania na neskorsi vek).
Priatelka ma prvu cast VS vzdelania uspesne za sebou, ja ak boh da by som mohol dostat titul v lete a s naslednou zamestnanostou problem nie je. Ako som uz spominal byvat kde mame a pod byvanim si nepredstavujem v jednej izbe u rodicov ale equivavelnt plnehodnotneho 3izboveho byt s vlastnym pristupom tak uz dlhsie sa sam seba pytam preco to umelo odialovat ?
Nechcem nikoho sudit, kazdy osoba si moze vyskusat zivot len raz tak je to v rezii kazdeho jednotlivca ako stym casom nalozi, ale podrobnit sa dnesnemu trendu do 35tky uzivat si zivota, pricom to carpe-diem je uplne postavene na hlavu (hnat za drahym auto, promiskuitov atd...). Ja som bol vedeny k tomu ze zaklad stastneho zivota je rodina, a rodina je a bude v centre mojho zaujmu i nadalej, tak preco na nej nezacat pracovat ?
@ferkos - zivot si clovek uzije aj s detmi, ja tomu hovorim - plnohodnotnejsie ;) Je to makacka, ale ta odmena, ked ta tvoj drobcek objime je to naj na svete, to ziadna dovolenka, cestovanie a peniaze nikdy nenahradia. Navyse dieta neznamena, ze sa clovek musi zahrabat a prestat zit (aj ked vela zien to tak robi)... vela, alebo dajme tomu vacsina veci sa pri dobrej organizacii da aj s detmi. Drzim palce, nech sa rychlo zadari!
Ahoj! Môj partner sa ma vždy pýta či sa ideme pokúsiť a bábo? A ja mu nato či ešte nato neni skoro?
Ahoj ! Priateľ sa ma včera pýtal, či som sa už rozhodla nad bábätkom. A Ja neni to ešte skoro rozmýšľať nad tým? hm 😒
@ferkos Ja som bábo chcela tiež skoro,u nás to bol problém,že moji rodičia ma tlačili na nadstavbu a od 17tich mi mama nasadila z jej gyn. Hak,z tým,ab som mala pravicelnú ms a potom keď som sa spoznala z mojím už manželom tak aby som neotehotnela.po nadstvabe sme sa vzali ja 20ročná on 24ročný nuž po vysadení sa nám 3roky nedarilo otehotnieť,keďže už od 11rokov mi menzes chodil na 58-62dní a ďalší gynekológ mi diagnostikoval PCO nuž medzi synmi nám hneď na začiatku 5-6týždni sme prišli one. Medzi synmi máme 2roky a 9 mesiacov prvorodený má už 7rokov a druhý v októbri bude mať 4,5roka v apríli sme prišli o naše dievčatko v 10týždni,viem spítali by ste sa skade viem že dievčatko,z chalanmi som mala úplne iné tehtoenstvá a takmer na vlas rovnaké ale pri tomto mi nebývalo tak zle a aj Zana z magickej ženy nám predpovedala dievčatko. Ztade som si istá žiaľ placenta bola deformovaná nejakú vadu mala :/ proste keď máte možnosť a cítite to že ste si súdení tak nie je čo riešiť,lekári po Hak odporúčajú 3 emsiace aby sa telo vyčistilo on neho.Držím palce. A mimochodom ja som prvého rodila v 24roch a druhého v 27rokoch,teraz mám 31 rokvo a neviem si rpedstaviť život bez nich.A čo sa týka veku žena lepšie zvládne i pôrod v mladšom veku než v staršom,ja pri prvom som vládala hneď ako dovolili sa ísť oprchovať som pobehúvala okolo malého ale už pri druhom som tak nevládala :-/ i preto mi bolo ľúto,že sa nám nepodarilo hneď v 20tich.Ale čo už hlavné je že mám dvoch synov hoc majú imunitu slabšiu,Verím,že ztoho vyrastú.

Ahoj. Je super ze si rodinne zalozeny a ze vam to s partnerkou klape.
Ja som asi z tych staromodnych, ale asi by si ju mal uviest do stavu manzelskeho a tie deti uz nejak potom pridu.
Prajem vela stastia.