Kedy je najlepší čas na plánovanie druhého dieťaťa?
Baby tie ktore mate dve a viac deti? Kedy je podla vas lepsie? Napr po roku alebo po troch napr? Ja by som nevelmi vysla z kolotoca no na druhej strane by som sa chcela aj trochu z materskej spametat. Zname v okoli kazda caka aby nepreši z rodicalu do materskej.. dakujem za skusenosti
To sa ťažko plánuje... Sestra prvé dieťa pocala po 2 mesiacoch snaženia, o druhé sa snažili od 2 rokov staršieho, výsledok je 10rocny rozdiel medzi deťmi.
My sme na prvé čakali rok a pol, druhému sme nechali voľný spád a po 4mesiacoch už som mala pozit test, a to som aj kojila, rozdiel bude 20mesiacov, pritom som čakala, že tak skoro sa nepodarí.
Niekto pochvaľuje 1-1,5rocny rozdiel, niekomu z toho beha po chrbte mráz.... Závisí od dieťaťa, od povahy rodičov, takže ťažko radiť. Všetko má pre aj proti, či už máš 1-3-5 ci 12 ročný rozdiel.
@bolarazjedna presne aj my sme sa snazili
Rok a pol.. mala ma
4 mesiace radimw ju zlaty stred. Nieje najhorsie babetko akurad narocna v tom, ze neśi cez den vnutri len vonku
Ťažko povedať, ja mam rozdiel 19 mesiacov. Väčší vekový rozdiel je fajn z dôvodu, ze nemusíš trebárs s bruchom nosiť na rukách to staršie, no stále malé dieťa, ktoré ešte treba prebaľovat, kŕmiť a behať za ním. No zároveň starší akosi "nemá veľmi kedy" žiarliť, keďže si vlastne ani už nepamätá obdobie, keď bol sam. My sme mali tak skoro z dôvodu môjho veku. No keby som mala povedzme o 10 rokov menej, asi by som nešla do tak malého rozdielu. Pretože je to náročné, hlavne skĺbiť rozdielny režim. Teraz starší chodí do škôlky, uz je to lepšie, ale prvé mesiace boli "o držku"
@diaszoky aj ja som kočíkovala syna od tých 4mesiacov do 8mych 2x denne vonku dlhé hodiny, inak nespal.... Prešlo to, a od leta našťastie spinká doma v kočíku a to 2-3hodiny. Prajem veľa síl, v tomto zimnom období je to náročné kočíkov at 5-6hod denne
@bolarazjedna amoke to narocne dakujem kedy to u vas preslo?
@diaszoky máme necelé 3 roky a je to u nás fajn.. keď mal 2 a všetko začalo byť super sme si povedali že čo tak bábätko..dovtedy sme druhé dieťa ani nemali v pláne 😀
Mám tri deti. Po prvom som chcela po dvoch rokoch prvého. Nedarilo sa. Vrátila som sa do práce a bolo to super! Veľmi som to potrebovala, ale neuvedomila som si to. Nakoniec sme mali druhé 4,5 roka po prvom. Druhá dcéra bola úplne iná ako prvý syn. Bola super bábo a tak sme sa rozhodli aj pre tretie dieťa a to som mala, keď stredná mala 2 roky a 9 mesiacov, takže reťazová materská. Za mňa fajn rozdiely. Ja by som rozdiel 2 a menej rokov nedala a rozdiel 5 a viac rokov mi príde veľa, ale toto má každý nastavené inak.
@diaszoky
Lebo 2 a menej ročnému dieťaťu nič nevysvetlíš, mnohé majú ešte v plienky, nevedia sa samé napríklad poobliekať … a čo tak vidím kamošky, ktoré majú deti s týmto rozdielom, chce to neskutočnú dávku pokoja a trpezlivosti a to ja nemám. Mnohé ženy si to pochvaľujú, lebo sa deti neskô prehrajú. Mne sa prehrajú aj s mojimi rozdielmi a nemusela som sa z toho zblázniť. Ja na to proste nie som povaha a preto som sa podľa toho zariadila.
@diaszoky cca v 8mesiacoch (mal už dávno iba 2 spanky) začal spávať doobeda aj doma v postielke... Síce iba 25-30minut, ale už som bola unavená, tak som to nechala tak.... Takže mal jeden taky krátky spánok a potom poobede vonku v kočíku pospinkal - 3 hodinky. Okolo 10mesiacov začal spávať striedavo 1-2 spánky a vtedy tuším sa mu prehodilo, že ten doobednajsi spánok doma v postielke mal dlhší a poobede už len tých 30min. Od 13mesiacov spí už stabilné iba 1x denne a odvtedy aj ten spánok je 2-3hod dlhý.
Ináč aj detičky sú rôzne, a v rôznom tempe sa vyvíjajú, takže aj preto je ťažké radiť. Ja mam šťastie napr, že môj syn v pohode spolupracoval pri odstavení od kojenia, keď mal 13mes.....ako 12 mesačný už chodil, v 15mesiacoch už aktívne používal 50slov, teraz ma 17mes a už všetko opakuje, a to v 2 jazykoch. Začína sam papať lyžičkou.
Naproti tomu, kebyže mám sestrine dieťa, tak ten náš 20mesacny surodenecky rozdiel by ma viac desil - on začal chodiť v 18mesiacoch, teraz má 2 roky a ešte nič nerozprava, a je doslova závislí od prsníka.
@poslednepogo u nas po roku zacala byt uz pohoda s malym, tak som uz zacala premyslat, ze kedy druhe...vyslo hned na prvy "pokus" 😁
@euka210 ja som bola od roka do dvoch skoro sama lebo muž chodil robiť do zahraničia, keď už bolo na ceste druhé ostal doma 🙂 aj u nás vyšlo druhé na prvý pokus 😀 a na prvé sme čakali 4 roky 🙂
@diaszoky ja mám rozdiel dva roky a je to masaker. Ja by som pockala dlhšie. Po prvom sa na rok vrátiť do práce a potom druhé 🙂 určite neísť z RD zase na MD. Mne už prepína z toho, že som tak dlho doma s deťmi 🙂
@diaszoky vsetko ma svoje vyhody, aj nevyhody. Cim mensi rozdiel, tym narocnejsie pre rodicov, ale kratšie obdobie. Napr. Ja mam rozdiel 2,5 roka. Starsi bude mat 4 roky a on uz je rozumny, chce sa hrat inak, ako mladsi, co bude mat 1,5 roka. Este pre neho nie je partak.... Co keby bol medzi nimi rok, tak by uz bol. Na druhu stranu porodit, ked starsi ma rok, znamena, ze si poriadne neuzijes ani jedno babatko. Tri roky je podla mna nanic, kvoli nastupu do skolky (choroby, odpojenie sa od mamy). To uz lepsie su 4 roky, ale to je podla mna maximum. Ked je to viac, tak uz mas akoby 2 jedinacikov.
Zas za pol roka, rok, budu uz aj moji partaci.
Takze podla mna 2 roky, alebo 4 roky su najlepsie. Ale zavisi aj od povahy deti, ako si sadnu.... Poznam surodencov, co proste nevychadzaju a nevycgadzali by, aj keby bolo neviem co....
@diaszoky osobne si neviem predstaviť mať menší rozdiel ako 3roky. Jednak to prvé si užijes, a ja už len kvôli tomu ako mne je v tehotenstvach. Stále zle, únava, a do toho nejaké cca 1,5rocne dieta, ktoré potrebuje viac starostlivosti ako nejaké staršie. Ja som chcela rozdiel 3roky, kde ešte relatívne sú aj vekovo blízko pri sebe. No žiaľ muž nechcel druhé dieťa. Nakoniec ho osvietilo, že chce, a trikrát som o bábo prišla, s čím sme absolútne nerátali, keďže s prvým nebol žiadny problém. Momentálne som v 8mesiaci, a rozdiel bude 6rokov 7m. Takže skoro 7rocny rozdiel, ktorý som nikdy nechcela tak veľký. Nebudú sa síce už spolu hrať ako deti, ale možno v dospelosti si budú rozumieť. A teraz tým že je prvák, tak aj na bábätko budem mať viac času len čisto pre neho keďže starší je v škole. A aj teraz počas tehu keď mi je zle, tak on si robí niečo svoje, proste už to chápe viac ako keby je maly. Osud to takto zariadil, tak som to prijala, a našla pozitíva vo väčšom vekovom rozdiele, aj keď teda ešte neviem ako to naozaj bude keď bude už na svete 😀
Ja mám trojročný rozdiel. V pohode, žiadna žiarlivosť, žiadne obdobie vzdoru, iba tie škôlkarské choroby. Všetko závisí od staršieho dieťaťa a od jeho povahy. Aj napriek tomu rozdielu vidieť, že starší je rád s mladšou a nikomu sa mladšia tak nesmeje ako jemu. Starší je vo veku, kedy je mu samému smutno a už si nevystačí sám. takéto veci sa nedajú naplánovať, všetko závisí len od povahy a náročnosti detí.
@diaszoky Tak toto je čísto individuálne. Ja vôbec nie som za overené pravdy o vekovom rozdiele. Ja som mala druhé po 6 rokoch. Popri RD som dokončila vzdelanie, išla úspešne do novej práce, prax, financie, rezerva na ďalšiu RD. Ja by som nedokázala byť doma 6 rokov a viac vkuse. Išla som do práce po 2 rokoch a rok bol pri deťoch manžel. Ale každá sme iná. Podľa mňa sa netreba pozerať na okolie, ale na to ako to cítiš ty. Ja som sa tiež napočúvala😉

@diaszoky zalezi ake mate dieta ja som nechcela hned ..a obdivujem zeny ktore maju do roka alebo do 3r druhe dieta ;) my plánujeme dlhsie a rozhodla.som sa ze budúci rok ak zdravie dovoli a to mala bude mat 6r ;)