icon

Má sa snažiť otehotnieť?

greenapple20
22. feb 2021

Pekný deň prajem,
ako by ste riešili nasledovnú situáciu?
S partnerom sme spolu cca rok a pol, bývame spolu v jeho byte. Ja túžim po dieťati. Kvôli mojim zdr. problémom (gynekologickým + celkovo niesom úplne najzdravšia) by bolo vhodné sa začať snažiť o dieťa. Partner sa vyjadril, že je za to, aby sme to začali riešiť teraz iba kvôli mojim zdravot. problémom. Vraj sa necíti pripravený ale zároveň vie, že pripraviť sa na rodičovstvo asi nedá...(vek dávno cez 30). Ja by som si predstavovala, že sa najprv vydám, potom porodim. Keď som mu to povedala, vyjadril sa, že ak otehotniem, vezmeme sa. Človek však nikdy nevie, čo bude, či nebude na rizikovom a pod. Potom sa dieťa narodí, bude mať rok a stále žiadna svadba... Ja si myslím, že sa mu do toho všetkého vôbec nechce. Ľúbi ma a iba preto s dieťaťom súhlasil, nieje to pre neho jednoduché.

Je rozumné otehotnieť bez manželstva? Alebo napriek zdr. problémom počkať?

Strana
z2
greenapple20
autor
22. feb 2021

Ešte doplním, že sa veľmi obavám toho, že budem čakať a potom sa niečo pokašle (zdravotne) a ja si budem búchať hlavu o stenu...
Alebo naopak, že sa zadarí a niečo sa pokašle medzi nami...

sense
22. feb 2021

Ak tuzis po svadbe tak najprv pozrieš svadbu.... Je tu veľa tém kde ženy chceli svadbu, chlap nie ze sz keď bude dieťa a nakoniec dieťa bolo a chjlap sa stále nehrnie do sobáša a sú nešťastne

Mne tiež lekár povedal ze pre zdrav. Problémy to nebude také jednoduché a otehotnela sdom v 30r bez problemov

hanna998
22. feb 2021

@greenapple20 tak hlavne sa o tom porozprávajte s priateľom. Povedzte mu Vaše obavy. Možno je naozaj pripravený aj keď s obavami ( to je samozrejmé ) a len Vy si myslíte, že to ešte nechce. My ženy častokrát preháňame :D. Ak po dieťati túžite a ste pripravení, choďte do toho teraz. Neskôr už bude možno neskoro a potom budete ľutovať, že ste sa nepokusili skôr. Alebo to skúste nechať na šťastí a ak sa Vám podarí otehotnieť, tak budete mať bábätko a ak nie tak neskôr sa pokusíte zas 🙂.

nafka0483
22. feb 2021

@greenapple20 V decembri si riesila, ze deti este nechce, dokonca ani len zasnuby este nechce, ze je to na neho skoro.
Ocividne ste na tom rozdielne - ty chces aj dieta aj svadbu, on sa na to este neciti. Toto si musite vyjasnit vy dvaja, ci najdete kompromis, alebo co bude dalej.

greenapple20
autor
22. feb 2021

@nafka0483 ja viem že som to v decembri riešila. Odvtedy sa zmenili nejaké zdravotné veci... Ako som napísala, vyjadril sa, že sa môžeme pokúšať o dieťa. Len mi to proste príde, že je to akosi veľmi nasilu. Moja otázka teda znela, či čakat ako sa to ďalej vyvinie so svadbou alebo sa o dieťa začať snažiť už teraz vzhľadom k situácii ako celku.

katkami123
22. feb 2021

V tejto dobe máš svadbu vybavenú do 2-3 mesiacov, keď veľmi chcete. Veľa ľudí sa neberie a nepotrebujete si rezervovať sálu kvôli aktuálnym podmienkam atď... aj farár Vam dokáže určite vyjsť v ústrety. Všetko sa dá, keď sa chce.

nafka0483
22. feb 2021

@greenapple20 No ved prave preto, ze uz v decembri si to riesila a ze vidis, ze teraz suhlasil nasilu kvoli zdravotnemu stavu, tak by sme sa mali poriadne porozpravat a vyjasnit si to.
Co doiashnes tym, ze sa posnazite o dieta uz teraz, otehotnies a on si ta stale nebude chciet vziat? A neskor si mozno bde zit zivot "bez zavazkov" ako tu pisu mnohe zeny svoje problemy, ze dufali ze sa zmenia, ale oni sa nezmenia, lebo do dietata a/alebo svadby boli v podstate dotlaceni a viac sa venuju sebe, konickom a kamaratom... to na co bude dobre?
Ak to citi tak ze chce byt s tebou a chce si ta vziat, tak nemusi cakat kym oteotnies, mozete sa vziat a babo plodit uz v manzelstve. To, ze si ta vezme ked otehotnies mi znie ako vyhovorka ako posunut cas a dufa, ze neotehotnies rychlo.

kikusa2021
22. feb 2021

Ahoj. 🙂 ja som natom podobne, tiež sme sa tento mesiac začali “snažiť” kvôli mojim zdrav. problémom. A ak ta to upokojí, obaja sme natom tak, že ak by zdravotné problémy neboli tak čakáme kľudne aj ďalšie 2 roky. Čiže aj ja som ako keby “donútená”, ale samozrejme ak sa to podarí, budeme veľmi veľmi šťastní, ak hneď nie tak pohodka. Aspoň to neberieme tak že silou mocou a ja sa nemienim testovať po každom styku ako niektoré. Tiež som slobodná a beriem to tak, že svadbu môže mat človek kedykoľvek ale dieťa nie.. a radšej sa budem snažiť už teraz, ako o pár rokov plakať že to nejde.
Podľa mna to nerieš nasilu, snažte sa a uvidis ako situácia dopadne. A ak ostaneš tehotko určite bude najšťastnejší chlap na svete. Bolo už veľa takých, čo čakali a potom keď sa rozhodli že idu nato tak zistili že nevedia otehotnieť pár rokov. Čiže zamna radšej začať skôr ako potom plakať. A ak chceš väčšiu svadbu určite to tento rok reálne nebude.. aj keď mám pár kamarátiek ktoré plánujú 100 ľudí, asi sú priveľké optimistky 😅

greenapple20
autor
22. feb 2021

Mne nejde o svadbu ako takú, na tom mi práve vôbec nezáleží. Mne ide o to priviesť dieťa do manželstva. Človek nikdy nevie čo sa stane a príde mi to svojim spôsobom ako väčšia istota...

letfenixa
22. feb 2021

Mamina kolegyňa tiež dostala podmienku, že ak otehotnie, vezmú sa, už pred 25 rokmi. Vzhľadom k zdravotným problémom neotehotnela, a následne sa ani nevydala, hoci s tým chlapom stále je. Mne sa zdajú akékoľvek podmienky nemiestne.

elizabet173
22. feb 2021

@greenapple20 citala som aj tvoju prvu temu, bohuzial, pre tvojho partnera nie je momentalne ani dieta ani svadba prioritou. To ani nahodou. On je maximalne spokojny s tym, co ma teraz. Dufam, ze aspon okolo neho neobiehas a co sa tyka domacnosti, udrzujete ju obidvaja. Chapem aj teba, ze sa bojis, aby dieta o par rokov vobec bolo. No takto sa moze stat, ze sa dieta podari, ale on zisti, ze si to tak vobec nepredstavoval, ze bol viac menej dotlaceny a ty sa pridas do zastupu zien, ktore tu placu, ze partnet dieta chcel a ked sa narodilo, nejavi zaujem ani o dieta, ani o nu. Nechala by som to dva, tri mesiace tak, o dieta by som sa nesnazila a ak on ani slovkom nespomenie ani dieta, ani svadbu, tak by som mu povedala, ze ho mam sice velmi rada, ale dufala som, ze ked sa mame radi, tak sa nas zivot niekam posunie. Kedze sa tak nedeje, rozhliadas sa po svojom byte ( ci uz povies, ze aj po druhom partnerovi, to uz necham na tebe). Inak o dieta by som sa snazila az po svadbe, urcite nie nasackovana v jeho byte, ale v spolocnom, alebo tak, ze byvame v jeho a moj prenajimame. Dieta je ovela vacsi zavazok ako svadba.

greenapple20
autor
22. feb 2021

@letfenixa ono to nebolo myslené ako podmienka. Iba som tvrdila, že som si to takto nepredstavovala, že najprv dieťa, a že ako to vlastne bude s priezviskom a pod. Na to povedal, že ak otehotniem vezmeme sa.

letfenixa
22. feb 2021

@greenapple20 "ak" je podmienka

greenapple20
autor
22. feb 2021

@elizabet173 ja som si ešte pred časom tiež predstavovala že by som si kúpila vlastný byt a prenajímala ho, ale v mojej momentálnej situácii vlastný byt nepripadá do úvahy, takže musím posudzovať situáciu tak ako je...
A proste mi to stále príde ako veľké riziko priviesť dieťa do vzťahu bez manželstva, pričom nebývam ani vo vlastnom a s dieťaťom niekam ísť keby sme sa "nedajbože" rozišli...naozaj neviem čo by bolo. Preto to beriem takto tragicky.

elizabet173
22. feb 2021

@greenapple20 nie, rozmyslas velmi rozumne. Nemas vlastne byvanie, pises, ze ani neprichadza do uvahy, ale tak hypo aspon na jednoizbovy byt by si zvladla, nie?

greenapple20
autor
22. feb 2021

@elizabet173 mozno za nejakú dobu áno, ale teraz nie.

greenapple20
autor
22. feb 2021

Proste mi to nepríde úplne OK a čiastočne aj ako vydieranie a nátlak, ak teraz prídem a poviem: dieťa teda neriešme nakoľko niesme manželia. Keď vlastne v krátkom čase zmenil názor aspoň na dieťa a prihliada na moje problémy. Len zas ja tiež neviem posúdiť do akej miery to starostlivo zvážil. Ja do nikoho hlavy nevidím.

greenapple20
autor
22. feb 2021

Len v mojom prípade mi teraz otehotnieť príde ako úplne odovzdanie svojej budúcnosti môjmu partnerovi...neviem ako to mám inak popísať.

greenapple20
autor
22. feb 2021

Jednoducho neviem vyhodnotiť túto situáciu a rozhodnúť sa. A mám pocit že ak sa rozhodnem pre hociktorý z dvoch variantov tak to dopadne v môj neprospech.

sense
22. feb 2021

Keďže nemáš v prípade ze sa niečo stane kam ísť, tak rozhodne by som do dieťaťa nešla...

greenapple20
autor
22. feb 2021

@sense tak ale to nebudem mať nikdy, pokiaľ si byt nekúpim.

greenapple20
autor
22. feb 2021

A keby som si aj teoreticky kúpila tak na rodičovskom by som nemala z čoho platiť vysokú hypo a všetko okolo.
Teraz píšem v rovine, že by som tam napr. išla bývať.

nafka0483
22. feb 2021

@greenapple20 A priatel ma byt na hypoteku? Ty zo svojho platu platis co? Prispeivas mu aj ny hapoteku, alebo sa podielas priblizne na polovici nakladov na domacnost (energie, voda, potraviny...)?
Sama uznavas, ze nie je rozumne chciet teraz silou mocou dieta, ked nemate uplne jasno vo vztahu a planoch do buducnosti a nemas ten zaklad (manzelstvo), ktory by si si pre dieta priala.
Takze to chce v prvom rade vaznu debatu o vasej spolocnej buducnosti a planoch.

greenapple20
autor
22. feb 2021

@nafka0483 ja sa podieľam adekvátne na nákladoch za domácnosť a potraviny. Hypo a všetko ide mimo mňa. Takisto nenakupujem nábytok.

sense
22. feb 2021

@greenapple20 tak mala by si kam ísť a popri rodicaku by si mala nárok na výživné a v najhoršom by si nebola 3 roky doma.... Ono niekedy žiaľ treba prijať život tak ako je lebo áno deti sú krásne aj túžba po nich býva veľká ale netreba zabúdať aj na tie praktické veci... Pretože co urobíš ak dieťa mat kvôli túžbe budeš a potom to priateľ povie ze on to nechcel len si ho ty do tlačila do toho...
Ako ja píšem len môj názor ako by som to z vážila ja... Lebo z toho co píšeš on to berie tak ze podmieňuje sobáš tehotenstvom a s dieťaťom súhlasí lebo ty chceš
Môžeš skúsiť danú tému s nim nezačínat a uvidíš ci vyjde nejaký impulz od neho sameho

annie2205
22. feb 2021

@greenapple20 Prečo je velky risk priviesť dieta na svet bez manželstva? Manželstvo nieje záruka toho, že sa nikdy nerozidete a budete si rozumieť do konca života. Je to uplna formalita a keď niekto nieje pripravený na dieta, tak nebude ani keď budete mat 4 svadby. Neviem podľa čoho si vyberáte partnera, ale ja som s mojim 7 rokov ( bez svadby ) a čakáme bábätko a som si istá, že vôbec nemusím rozmýšľať, čo bude somnou a s dieťaťom alebo kam pôjdeme, keď sa rozídeme. Veď predsa to dieťa bude stále naše a rovnako sa o neho musí ten druhý starať, aby mal všetko. A toto podľa mna nieje o manželstve ale o človeku 😊 A keď mám o niekom pochybnosti, tak si snim nebudem robiť dieťa predsa 🤷🏻‍♀️

nafka0483
22. feb 2021

@greenapple20 Tak potom si mozes tvorit aj financu rezervu, ci nie? neplatis komercny najom, ani hypoteku, ani vybavenie bytu, len to co v domacnosti realne spotrebujes. Takze si setris, nie? Keby si nemohla byvat u neho, tak by si musela platit bud najom, alebo vlastnu hypoteku, takze to co by si platila, si teraz mozes odkladat. Alebo este lepsie, splacat hypoteku za svoj byt, ktory prenajmes.

lavienocka
22. feb 2021

@greenapple20 podľa mňa nie je rozumné otehotnieť bez manželstva. My sme veľmi obaja túžili po dieťati asi dva roky počas nášho chodenia, ale aj tak sme si tu túžbu nechali do manželstva.Nelutujeme.😘

any_soj
22. feb 2021

@greenapple20 a čo tak vzťah s niekým, kto bude mať rovnaké túžby ako ty? Že on bude túžiť po svadbe s tebou... On príde a požiada ťa... Rozhodne sa darovať sa ti...

luccija
22. feb 2021

@greenapple20 ty by si chcela všetko a ešte mať aj istotu😀tu Ti nedá ani dieťa ani svadba.Ty chces dieťa, nepriamo si ho do toho dotlačila a ešte napíšeš, že máš 2 možnosti a obidve sa Ti zdajú, že sú pre teba nevýhodné.Daj si priority čo je pre teba dolezite
Píšeš, že ak porodis, nevezmete sa a nebudeš bývať vo svojom a rozišli by ste nevieš čo by bolo....ale veď to by bolo aj, keby ste sa zobrali nie?veď bývanie je manželovo a tak isto by si si musela niečo nájsť a odsťahovať sa.V manželstve akurát získaš vdovské, sirotské, ak by sa nedaj Boh niečo stalo prípadne výživné na seba
nábytok nekupujes, hypo neplatis, platíš stravu, ktorú aj prejes😄ak máš zdr.problemy a túžiš po dieťati nečakaj aj tak píšeš, že na vlastný byt nemáš tak čo chces špekulovať?
Nie všetci musia byť naklonení svadbe z rôznych dôvodov tiež som vo vzťahu 14 r a nie sme zobrati

Strana
z2