icon

Mať dieťa v 40-tke?

joysi
28. aug 2018

Ahojte 🙂 som rozvedená mama dvoch krásnych detičiek..dlhšie som bola sama, lebo...nebol zaujem...cas...a pod. na lásku..avsak keď som to najmenej čakala stretla som niekoho...s kým sa cítim dobre...sme priatelia...mame spoločne záujmy...ma rad mojich drobcov...vieme sa rozprávať dlhé hodiny a ano prišlo aj na tému mat spoločne dieťa...a ja by som aj chcela, ale keďže môj rozum sa mi stále pletie do života 🙂 neviem ci by bolo rozumne v mojom veku mat dieťa...viem ze v tomto je potrebné zájsť za gynekológom, ale skôr som dúfala že mi niekto povie možno ako sa rozhodol v podobnej situácii...vopred ďakujem za každú reakciu 🙂

Strana
z7
ingelika78
28. aug 2018

@joysi Ahoj ja cakam dietatko no, sice mam 39 ale ked sa narodi budem mat uz 40 - a je to moje prve. Nemyslim si ze je to taky hrozny vek. Nezijem na SK a zatial sa nad tym nikto tu nepozastavil. Drzim palce kazdopadne 🙂

ujaju
28. aug 2018

mojej tete sa narodilo druhé dieťa presne na 40, majú spolu narodeniny, má chlapca a je úplne v poriadku 🙂 treba samozrejme chodiť počas tehotenstva pravidelne na prehliadky a byť zodpovedná ale nie je to nemožné

pribinak
28. aug 2018

Ked si zdrava a partner tiez, tak preco nie? Moja známa ma dieta v 42. Uz ma dve takmer dospelé dcéry a teraz malú Bambuľku.
Staršie dcéry jej pomáhajú, všeličo sa naučia, zomklo to tu rodinu.

fabinko
28. aug 2018

@joysi 14 rokov po rozvode som bola s dvomi detmi sama,nemala som cas a ani chuť niekoho si hľadať,a potom to zrazu prislo,necakala som to a v 40-tke som stretla chlapa ,ktoreho som lubila od prvej chvile ako som ho stretla mesiac po roku ako sme sa zoznamili sa nam narodil syn,lubime ho velmi ho lubime,je to nase slniečko,nasa radosť,a o mesiac a pol v polovičke októbra k tejto nasej radosti pribudne este jedna,este jeden chlapček,neľutujem toho ze som sa rozhodla mat deticky po 40,ja som rozhodne za,ved dietatko je pre kazdu maminku ten najvacsi dar a radost v kazdom veku,ale to ako sa rozhodnes je len na tebe

pribinak
28. aug 2018

Inak v zahranici to nie je nic výnimočne, to len u nas sa tak nad tym pozastavujeme.
Hlavne 20 rocne mamičky co ledva skončili skolu

nikenzi
28. aug 2018

moja teta rodila mesiac po mne - mala 39r. , moje 3 kolegyne otehotneli par mesiacov po mne, vsetky vo veku 40-43r. ! v nemocke som bola na izbe s dvoma 40r maminami. vsetky deticky su zdrave, bez problemov. tehu absolvovali super, akurat teta mala cisarsky a este aj jedna kolegyna. v dnesnej dobe je moderne a uplne v pohode rodit po 35-40ke. druhe dieta budem mat asi aj ja az v 40ke 😀 zalezi na tom ako sa ty citis, nie na tom co ti povedia iny.

drakvak
28. aug 2018

Ja by som do toho išla, ak ste zdravotne v poriadku a obaja po spoločnom dieťatku túžite. Moja sestra stretla vhodného partnera neskôr, prvé dieťa sa jej narodilo v 42 rokoch, teraz má 44 a čaká druhé... nejaké zdravotné ťažkosti sa vyskytli, ale to sa stane aj o dosť mladším ženám. Pre istotu si pri oboch zaplatili trisomy test, keďže amniocentézu odmietla. Vek je len číslo a o nejaké reči okolia by som sa nestarala-každý žijeme svoj život podľa svojich predstáv 😊

pribinak
28. aug 2018

Do kelu! Vsak aj ja a moj muz sme sa našim mama narodili v 40tke a to bolo este za komaca!
Moja mama je ucitelka, no to bolo reci! Hovori, ze ludia jej nazerali do kočíka a pozerali ci nemam náhodou 3 oci a 7 rúk a ci mam usi 😂😂😂😂

zuzikboc
28. aug 2018

Ja tiež čakám druhé dieťatko v 39 rokoch a nevidím na tom nič čudné 😉 Áno, v poradni sú so mnou väčšinou mladšie ročníky, ale v mojom okolí je veľa mamín a budúcich mamín 38+ a nikto ich nerieši. Riziko chorého dieťatka, alebo horšie znášaného tehotenstva je vždy, či už v 20ke, alebo 40ke. Možno vekom stúpa, ale nie je to pravidlo 😉 Prvá dcéra sa nám s manželom zadarila trošku neplánovane v 20ke a bola som celé tehu na rizikovom. Teraz čakáme dlho plánované dieťatko - synčeka a tehotenstvo si doslova užívam. Nemám takmer žiadne ťažkosti a fyzicky to bez problémov zvládam. Všetko záleží od teba, ako sa cítiš a ako si na tom zdravotne. Ak si trúfaš, veselo do toho 😀

maca2017
28. aug 2018

Ja budem mat v septembri 43 a doma 3 mesacneho krpca 😃

simsalabim
28. aug 2018

@joysi ja tu budem ako ten kuvik. Prave pred vcerom mi o niecom podobnom hovorila kamoska - jej sesternica v podobnej situacii, uz mala nad 40.Dietatko sa im narodilo, narocne, uplakane, muz na to nebol pripraveny, necakal, ako to prevrati cely jeho zivot. Dokazal fungovat s vacsimi detmi, bol super otcom jej velkym detom, uz ako tak samostatnym, ale toto zjavne necakal. Prisli hadky... su pred rozvodom, nevie, ci to ustoja. Vraj hovorila, ze by uz dalsie dieta nemala, keby to tusila - nebolo im treba, do dietata ju netlacil, sice hovoril, ze by bolo fajn mat aj spolocne, ale netrval na tom. Ona si myslela, ze ich spolocne viac zblizi. Bola to chyba. Viem, ze na to si sa nepytala, ale nedalo mi, este cerstvo je ten pribeh vo mne.

ukulela
28. aug 2018

@joysi pokial si ty zdravotne OK, smelo do toho. ja mam 40, v oktobri rodim ... prve som mala v 36. ziadne problemy som nemala - okrem teda zlych vysledkov v kombinovanych testoch, ale zazila som rozumu a este skor som si zaplatila trisomy, tie vysli OK, takze neskorsi vysledok v kombinovanom teste som mohla rovno ignoirovat (trisomy su vypovednejsie) - rovnako som sa dostatocne vcas objednala na morfo sono a tiez som mala vysledky OK. dokonca teraz pri druhom vyrazne menej priberam 🙂 jedina komplikacia je pupocny pruh (minuly rok mi operovali zlcnik a urobil sa mi v mieste rany - ale to sa poriesi po porode. rodit idem napriek tomu prirodzene, mam to odkonzultovane s chirurgom aj gyndosom) ... jedine, co chcem, je pouistit si epi.

janka9913
28. aug 2018

mne sa narodil chlapec 3 týždne pred mojou 40.bola som prvorodicka, tehotenstvo ukážkové, ani ranné nevoľnosťi som nemala. Pôrod prirodzený, malý mal 3700 gramov. Na týždeň bude mať dva roky, behá, skáče, rozpráva, puska sa mu nezastavi .a ja som najšťastnejšia mama pod slnkom. 🙂a kľudne by som do toho išla zas😉

joysi
autor
28. aug 2018

Ďakujem za každú reakciu...naozaj ste ma potešili a ukázali, že mat dieťatko v neskoršom veku ma aj pozitívnu stránku 🙂

katrin21
28. aug 2018

treba pozriet forum, je tu viac takychto tem uz a dost rozsiahla diskusia..
za mna.. bola som mamou v 23r a teraz v 39r som druhykrat rodila.. mam 41 a 2r dcerku.. co ja viem, teraz uz by som asi do dalsieho nesla, uz sa mi to zda dost.... je mi luto aj malej, ze bude mat takych starsich rodicov, aj ked nebude sama, ale predsa .... Tehotenstvo bolo o nieco narocnejsie, ako za mladi ( preemklapsia, predcasne ukoncenie v 34tt kvoli tomu, inkubator, mala je nastastie v poriadku) .. ale inak si to vsetko uzivam ja osobne viac, ako ked som bola mlada baba, celu matersku...... ale po 40tke neviem, ci by som do toho este raz a planovane isla, hoci som stastna, ze ju mam, ale rovnako som rada, ze sa to stihlo do tej 40tky ... je to na tebe, ako sa citis, kolko rokov ma partner atd.... TReba si vsetko zvazit, nie je to nic neobvykle, mat dieta okolo 40tky, ale kedze ty este ani nie su tehotna, tak dieta bude neskor a podla mna pop 40tke uz kazdy ten rok je citit... neviem... musis sa rozhodnut ty.
inak tiez som bola rozvedena, kazdy mame 1 dceru a toto bolo nase spolocne zelanie mat este dieta, ale cele roky nic a potom zrazu len tak necakane bum a je tu 🙂

ingelika78
28. aug 2018

@joysi Ja som este nenasla negativnu 🙂

kopeccc
28. aug 2018

@joysi ešte zvyknú mladé mamičky hovoriť,že budú dlhšie so svojimi detičkami ...niekde som aj taky citat čítala alebo niečo podobne

dolynkag
28. aug 2018

je tu aj diskusia Snažilky 42+ skús pozrieť aj tam, su tam aj snažilky, ale už aj tehuľky

tagon
28. aug 2018

Prvu dceru som mala v 38 a druhu som rodila v 40..obidve su krasne a zdrave...vsetky testy robene v tehotenstve boli ok...ovela mladsie zeny mali zle testy...takze neni to o veku...ja som pri oboch isla na morfologicky ultrazvuk ktory som si sama platila nakolko som odmietla odber plodovej vody..takze tie ultrazvuky boli len pre moju spokojnost ze je vsetko v poriadku.

eliska13
28. aug 2018

@kopeccc nikto nevie koľko sa dožije to sú také reči...že mladšia bude dlhšie s deťmi.
@joysi je to tvoje rozhodnutie nemyslím, že 40 tkaá je vek kedy treba sedieť nad krizovkami a dumat, že o pár rokov je tu prechod.V zahraničí je to normálne riziko je vady, ak to tak cítiš chod do toho.Nemyslim z okolia čo mi teraz húfne rodia 2,3 dieťa ženy okolo 40 tky, že je zvýšené riziko chorôb a nepríjemnosti každá a nie je jedna, dve majú zdravé deti a chytili druhý dych z rokov stereotypu, pomaly deti teenegerske ktorých nič nebaví a nič sa im nechce majú zrazu s kým chodiť na ihriska, kŕmiť kacice😁

jana_eyre
28. aug 2018

coja viem, podla mna to je dnes uplne normalny vek na deti 😊

moja sestra ma 4m zdraveho syna, jej tretie dieta, je uplne stastna a ma 43r.. 😊

eliska13
28. aug 2018

@joysi dokonca otehotnela aj taká čo ma menzes 4x za rok má hormonálne problémy voľakedy po 35 r už strašili amnio vek žien kedy rodia sa posuva.citala som článok gyn, že tá hranica amnio by sa mala posunut, že nijako sa nepreukázalo, že je to opodstatnené a, že po 35 r je viac problémov
Podľa mňa sú to už ženy, ktoré majú zázemie, školy porobené, prvé dieťa či deti odrastené skúsenosti a majú čas a trpezlivosť na ďalšie
Potom sú ženy čo si povedia konečne čas pre mňa, budem cvičiť, cestovať ....zarad sa sama po čom tuzis😁

jana_eyre
28. aug 2018

@simsalabim narocne uplakane dieta zlozi na chvilu mnohych rodicov a vobec nejde o vek.. my mame takeho tretieho, to zatial najhorsie je snad za nami, ale hoci som ho teda rodila ako 32r, nebolo to lahke.. ale nesuvisi to s vekom..

ivankalaco
28. aug 2018

Ja mám na budúci mesiac 45 rokov a som tehotná a veľmi šťastná, je to naše vytúžené dieťatko 🙂

bodkolienka81
28. aug 2018

@joysi nemyslim si, ze vek by bol v tomto pripade najrozhodujucejsou velicinou.. skor ako dlho sa s partnerom poznate/byvate spolu, ci a ako ste riesili krizove situacie, ste ako partneri a rodina zohrati.. Ty uz deti mas, takze v tejto situacii by to mal byt partner, kto chce to dieta viac, ma predstavu, co starostlivost o dieta obnasa, bude sa do moznej miery starat a pomahat..

maminuska
28. aug 2018

v októbri 2017 som mala 43 rokov a v decembri sa mi narodil synček , 5 dieťatko v poradí . Tehotenstvo ma teda riadne zaskočilo a mierne povedané bola som z toho na prášky. Ostatné deti som odrodila do 40 tky a ďalšie som nechcela. Malý je zlatý , je to také malé slniečko a ľúbime ho všetci " ako koňa " . Mať však taký typ dieťaťa ako bol môj prvý syn , urevané , umrnčané dieťa , nespiace tak neviem ako by som to zvládala, myslím že skôr nezvládala. Toho som mala v 26 rokoch. Ja som skôr zástancom toho aby ženy mali deti do 35 rokov.

tinaa64
28. aug 2018

ak sa na to citis preco nie??moja mama ma 43 a mam rocneho brata...a sme siesti...ja osobne si neviem predstavit v 40 malinke babo...mam 28 mam dve a mam dost..ale ak niekto to tak citi ze chce...a na okolie s nepozeraj tvoj zivot..zariad si ako tak ako to ty citis

danyb
28. aug 2018

mám už cez 40 a dve dospelé deti, rozvádzala som sa po 20 rokoch manželstva a vôbec sa mi nechcelo ísť do ďalšieho vzťahu ale po dvoch rokoch som našla úžasného chlapa, ktorý je pre mňa ako ušitý na mieru 🙂 on veľmi túži po dieťatku, ešte nemá žiadne.. pred viac ako dvomi rokmi som potratila a teraz ideme cez IVF a nemyslím si, že vek je prekážka 🙂 každé dieťa je dar a ak má dvoch milujúcich rodičov, nie je podstatné koľko majú rokov 🙂 tak pevne dúfam, že sa nám to podarí, pretože môj muž bude vinikajúci otecko 🙂 rozhodni sa rýchlo a rieš možnosti u gynekológa a ak bude treba aj v CAR, nečakaj tak dlho ako ja, či sa podarí prirodzene 🙂 držím palčeky 😘

anazuz75
28. aug 2018

@joysi Ja som prvú dcérku porodila v 39 rokoch, syna v 42 rokoch. Nič som neodkladala, skrátka som až neskoro našla toho pravého. Som najšťastnejšia na svete, že ich mám. Ale.....Nejde o tehotenstvo, pôrod, to zvládneš. Aj náhlu zmenu životného štýlu. Nás trochu naháňajú výčitky kvôli tomu, čo bude za 10-15 rokov. Či sme neboli sebeckí. Budeme v preddôchodkovom veku a budeme mať dospievajúce deti. Možno budeme chorí, kto im pomôže, už nebudeme mať toľko síl, aby sme s nimi mohli cestovať, možno nezarobíme dosť aby sme ich mohli poslať na dobrú školu. Keď sa dcére narodia deti, už jej nebudem vládať toľko pomôcť. Mozno sa budú musieť moje deti v mladom veku starať o nás , namiesto aby sa bavili a cestovali. Nechcem Ťa odrádzať, vôbec to neľutujem, len hovorím vlastnú skúsenosť. Aj toto je dôležité, čo bude za 20 rokov...

moncurienula
28. aug 2018

@joysi ked to tak citis chod do toho 🙂 lepsie teraz ako potom v 45 lutovat ze si sa bala.

Strana
z7