Materská po nemocenskom
Dobrý deň. Prišla som o prácu (po 7rokoch) . Následne som na PN v ochrannej lehote. Problém je v tom, že s manželom navštevujeme centrum asistovanej reprodukcie , snažíme sa o bábo. Ak by sa nám podarilo otehotnieť do 1 -2 mesiacov, z čoho by sa mi vypocitaval materský príspevok? Neviem či by nebolo lepšie zamestnať sa čo najskôr, aj keď je to náročné vzhľadom na to otehotnenie. Poraďte prosím
@lubik87
Nevypocita sa materská z príjmu za posledné 2 roky? Ja som momentálne PN . (V ochrannej lehote do 7 dní od ukončenia PP) Myslela som, že by som počas tehotenstva bola na nemocenskom a potom na materskú.( Ak by sa to podarilo)
@snehuliak222 tých podmienok nároku na materské je viac...okrem 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky musí byť toto poistenie aktívne pri nástupe na MD alebo musíš byť v ochr. lehote už ako tehotná - a to ty nie si.
@alenah31
myslím, že už tomu rozumiem. Takže sa musím čo najskôr zamestnať , aj keď hrozí, že zostanem tehotná na začiatku prac. Pomeru.(prerušiť asist. Reprodukciu mi neodporúčajú lekári) Ak by mi dal
nový zamestnávateľ zmluvu na dobu určitú a ja by som otehotnela mohol by ma prepustiť? Zasa by mi zanikol nárok na materské
@snehuliak222 treba sa zamestnať a odpracovať aspoň 90 dní bez OČR a PN. Výpoveď dostať ako netehotná môžeš v skúšobnej dobe vždy bez udania dôvodu, ak oznámiš tehotenstvo tak jedine tam dôvod pri výpovedi udať musí a nesmie byť spojené s tvojím tehu - taký dôvod sa ťažko hľadá (niekedy sa dá - napr. ak neplníš normu, zanedbávaš prac. povinnosti - toto sa týka ale skôr pásovej výroby).
@snehuliak222 no musíš otehotnieť u zamestnávateľa prípadne ako SZČO ,proste musíš.byt v pracovnom pomere a mať za tie posledné roky 270 dní nemocenského poistenia a potom môžeš byť od začiatku trhu do konca na PN ale PP musí trvať keď otehotnies ináč môžeš.mat aj 10 rokov za sebou v práci nárok mať nebudeš :/

@snehuliak222 no keď máš ukončený PP tak sa určite zamestnaj inak ostaneš bez md len s rp