Môžem otehotnieť s lupusom počas liečby?
Trápi ma to Mam (Systémový lupus ) keď mám nasadenú liečbu
Je tu niejaká kto má lupus a ostala tehotná
@fredx25 ahoj,ja mám lupus potvrdený 9 rokov,syna mám 4 ročného,neboj sa,liečba sa upraví ak to bude potrebné. Mne vysadila imuran
@dzescebuly aspoň dačo má povzbudilo lebo som so myslela že nebudem
@fredx25 ahoj, ja už od roku 2013 mám lupus a dosť ťažkú formu. Začalo to zlyhaním obličiek.
8 mesiacov cyklofosfamid - chemoterapia, kortikoidy , potom prechod na imunosupresiva mykofenolat.
Pár rokov som brala toto a potom sme sa dohodli na postupnom vysádzani kvôli plánovanému tehotenstvu. Všetko samozrejme pod prísnou kontrolou lekárov. Asi rok trval ten proces, ale ja som brala vybuchane dávky kvôli obličkam, nikdy som nemala napr.prejavy kĺbové. Potom som otehotnela, potratila. Zanedlho opäť tehotná.
Každé 4 týždne kontrola revmatolog, nefrolog , každé dva gyndar kvôli SS a protilátkam. Samozrejme speci ultrazvuky atď. Dieťa plánovaný cisarak 36+0, 2045 g ale zdravá. Po tehu ten stav ostal stabilný roky, momentálne som znova na mykofenolate, lebo tá bazalna aktivita lupusu tam a je a tie obličky sú proste poškodené. Inak v 2024 som ostala neplánovane tehotná, bol to masaker, tlak v prdeli, výsledky zhoršené, reálne som sa bála o život, sama som dr, viem čo sa môže stať.priroda to vyriešila sama, potratila som.
Tým chcem len povedať, vždy vždy vždy to plánuje s lekármi, lebo riziko že to skončí zle pre teba tu je a nie je zanedbateľné.
Ale sanca na zdravé deti a tehotenstvo tu samozrejme je, veľa žien s luxusom má detičky a aj viac, ale vždy to ries s lekármi a poctivo ber lieky.
Držím palce.
PS: tehotná som brala anopyrin 150 mg plus clexane injekcie.
@pseudomonas87 mala si to tažke aspoň ma to povzbudilo lebo sama neviem či vlastne budem mať ale vždy mám výborné výsledky reumatolog mi dal silné lieky mala som opuchy kĺby bolely povedal po roku možem byť tehotná
@fredx25 neboj sa, hlavu hore, a všetko bude dobré. Dobrý revmatolog je základ , ešte nájsť dobrého gynekológa, čo si lupus nebude mýliť s lupienkou - psoriazou, najlepšie niekde v univerzitnej nemocnici na ambulancii rizikových gravidit.
@pseudomonas87
Reumatologa mám v košiciach je výborný dúfam že bude všetko dobré

Boli tu diskusie kde napriklad zeny pisali ,ze v tehotenstve autoimunitne ocborenie ako keby zaspalo.Podla mna tehotenstvo nebude problem,skor stav po porode ako sa s s tyk telo vysporiada,ci to bude zataz a pod.Lekari ti co odporucaju?