icon

O tom sa rozpráva s radosťou

void
1. jan 2014

Ahojte !
Chcem Vás všetky do nového roka povzbudiť a dodať odvahy a nádeje.
Na úvod - mám 3 deti, staršiu dcéru a dvojičky. Prvé dieťa v 30, dvojičky v 35. Aj keď zo začiatku sa zdalo, že našu rodinu budeme tvoriť iba ja a mažel.
Môj príbeh sa začal v roku 1996 mimomaternicovým tehotenstvom. Operatér bol výborný - oba vajcovody mi ostali, preto odporučil HCG (prefuk vajcovodov). Moja gynekologička však s prefukom nesúhlasila - vraj som ešte mladá a nemôžem mať také problémy. Po pol roku sa MMT zopakovalo a to už išiel vajcovod von.
6 rokov som žila od menzesu k menzesu nasledovne: menzes som dostala - rev, nie som tehotná, menzes som nedostala - hrôza, ďalšie MMT.
Navonok som sa chovala normálne, ale musím povedať, že mi riadne švitorilo. Zdalo sa mi, že všetci okolo mňa sú tehotní. Neviem to vysvetliť, ale nezávidela som deti, závidela som hlavne tehotenstvo s veľkým bruchom.
Tehotenstvu som podriadila všetko. Navštívili sme pani s virguľou 🙂, chodili s manželom po rôznych vyšetreniach, skúšali všeličo.
Ja som navyše mala blok z toho, že v mojom rodisku nie sú schopní lekári, ktorí mi pomôžu.
Tak sme v roku 2001 išli do Bratislavy na umelé oplodnenie. A viete čo? Podarilo sa.
Následné tehotenstvo a starostivosť o dieťa by vydali na samostatnú diskusiu. Nie kvôli tomu, že bol nejaký problém, ale kvôli tomu, že ja som si robila problémy zo všetkého. Chudák staršia dcéra, divím sa, že prežila moju starostlivosť. Musela žiť podľa všetkých dobre mienených rád babiek, časopisov, brožúr. Naštastie nemala žiadny problém, inak neviem, čo by som s ňou porobila. Aký - taký názor si môžete vytvoriť z toho, že som ju kojila 3 roky.
Po takmer 6 rokoch dcéra začala otravovať so súrodencom. Keďže sme mali ešte zmrazené embryá, rozhodli sme sa znova pre umelé oplodnenie. Avšak po rozmrazení embryí neprežilo ani jedno.
Tak som sa sústredila na prácu. Hľadala som novú, našla som, podpísala zmluvu. Vtedy sme dcéru poslali k starým rodičom, kúpili sedemdecku fernetu (ale Stock!) a užívali si medový týždeň. O dva týždne mi moja gynekologička zvestovala, že som tehotná. O dva mesiace som sa na 3D ultrazvuku dozvedela, že čakám dvojičky. Následné tehotenstvo a starostivosť o nich by opäť vydali na samostatnú diskusiu, tentokát však v dobrom. Žiadne stresy, užívala som si to. Všetko. A doteraz si to užívam.
A teraz moje rady. Neberte to však doslovne. Na mňa však zabrali.
1. Nájdite si NALEPŠIEHO lekára. Kašlite na všetko, choďte za odborníkom, ktorý je známy a má výsledky.
2. Šetrite peniaze na umelé oplodnenie. Mne to pomohlo, možno som mohla otehotnieť prirodzene už prvýkrát, ale strach z MMT ma 'zablokoval'.
3. Začnite cvičiť. Dobrá kondička sa Vám zíde aj pri následnom tehotenstve a materskej dovolenke. Ak budete mať dvojičky - o to viac. Podľa môjho názoru to bol jeden z aspektov, ktorý mi pomohol otehotnieť.
4. Dostaňte sa do pozície, keď bude tehotenstvo "nežiadúce". U mňa to bola napríklad nová práca.
5. Majte manžela, ktorý stojí pri Vás a zároveň oboma nohami na zemi. Už som sa síce zmenila, ale po 1. MMT som všetko chcela rozoberať a riešiť. Môj muž až zelenel, keď počul: Poďme sa porozprávať. Urobil síce všetko, čo som chcela, ale nikdy so mnou 'neklebetil'. Za to mu nesmierne ďakujem. My ženy sme také sliepkovité tvory a aj z komára vieme urobiť somára. Jedno mu však nemôžem uprieť. Vždy ma ochraňoval a najviac zabodoval, keď medzi štyrmi očami povedal svojej mame, že sa ma viac nemá pýtať na tehotenstvo.
6. Nájdite si kámošku s rovnakým problémom. Ja mám jednu, s ktorou sme sa zoznámili v Lúčkach na liečení. Obe sme bojovali, ona má dvojičky po 5. umelom oplodnení, o rok mladšie ako moja dcéra. Viem, že sa 6. bod vylučuje s bodom 5., ale má to svoj zmysel. S kamarátkou sme sa stretli tak raz za 3 mesiace a rozpávali sa. Teda, každá rozprávala svoje. Netreba zbytočne strácať energiu v sebapitvaní, ale raz za čas sa vyventilujte s človekom, ktorý Vás vypočuje a nezradí.
7. Neverte všetkým výsledkom. Môj muž mal taký spermiogram, že sme museli ísť na ISCI - ani už neviem, čo to je. Doktor na úvodnom pohovore pred umelým oplodnením sa ma však pýtal, či môj muž je naozaj otcom tých dvoch MMT. A máme 3 deti !!!
8. Kúpte si fľašu a urobte si večer 'ako za starých čias'. Poloha 'sedím na manželových kolenách a je mi dobre' sa ukázala ako terno.
9. Hlavne v zlom období neprestaňte udržiavať kontakt s tými, ktorých máte radi a ktorí majú/čakajú deti. Toto je vec, ktorú som nedokázala, a dodnes to ľutujem.
Good luck v 2014!

luci78p
2. jan 2014

super, krásne ti to vyšlo, len medový týždeň so sedemdeckou fernetu si neviem predstaviť, to by sme mali tak na 3 hodky na rozbeh 😀 aj tebe veľa šťastia v 2014 aj tvojej rodinke 😀 😀 😀 😀

borkavan
2. jan 2014

@void super, pekne si to napísala, konečne niečo pozitívne. S tým cvičením je to dobrý nápad. Lebo aj také cvičenie a chudnutie zaberie celú myseľ... takže radšej mať myseľ o chudnutí ako o ovu testoch a BT teplotách. Ja si nič také nerobím ale romýšlam nad tým. No som dosť lenivá.
Ja ale chcem otehotnieť normálne, mne sa moc na IVF nechce. Ale tak pojdem, keby bolo treba. čo narobím, no.
A s tým pitím... no škoda že ten môj nepije. Ale dá sa spraviť aj bez toho pekný medový týžden

borkavan
2. jan 2014

@void a máš pravdu s tými kamoškami.. po potrate som ich odstavila. Teraz som s jednou znova nadviazala kontakt... ale u ostatných sa hambím.

kamilkka
2. jan 2014

@borkavan povzbudzujem ťa 🙂 neboj sa nadviazať stare kontakty, kamošky to pochopia 😉
a keby nepochopili, hned to vycítiš a stiahneš sa 🙂
ja som niečo podobne zažila a neľutujem, že mam po 3 rokoch staru kamošku späť 🙂
svojmu otehotneniu ver, ale nedavaj si časove hranice, mne to pomohlo. otehotnela som ked som uverila, že raz otehotniem, ale že to iste nebude tento mesiac, a prave v ten mesiac som ostala tehu 😀

zuzicek88
2. jan 2014

@void ahoj si zlata,ze si sem napisala a hlavne pravdu a to co citis,aj my sa snazime o babo,no ja som sa vydavala starsia mam 37 rokov a od konca maja minuleho roku sa snazime o miminko,no zatial sa nedar,sice sice som zatial nikdy neplakala ked som dostala ms.ani nemam zachvaty zufalstva- zatial ale ziadna ms ma zasa nepotesi a uz dva krat som si myslela,ze som v tom a nic,zacinam mat strach,ci sa to vobec podari,manzel tiez chcel vzdy dvojcata,ved aj mame co dobiehat ,tak snad bude aspon jedno

88summer88
2. jan 2014

@void perfektne si to vystihla 🙂 ja mam po MA v skoro 12 tt a hoci velmi tuzim po babatku, bojim sa.. z rovnakych dovodov ako si sa bala Ty.. ze to nedopadne dobre.. ALE budem sa snazit mysliet viac pozitivne, dakujem 😉

borkavan
2. jan 2014

@kamilkka vieš ja ANI neviem, či chcem s tými ostatnými obnoviť kontakt. lebo nemam chuť rozoberať prečo som zas neni tehotna a tak... a čo je vo veci. lebo niečo vo veci je. každá mi len povie, treba sa snažiť, zmeniť doktora, myslieť pozitívne... vieš také tie rady za babku. ale pritom ja potrebujem kamošku, ktorá ma len vypočuje a nebude plna zrniek múdrosti. Sama viem čo mam robiť a ked neviem, tak sa opýtam.
A jedna kamoška oteho hned na prvý šup teraz a ja nič, tak aj ona je cela happy a machruje, že ookolo nej stačia len trenky prejsť a teho.... dosť sa premáhavam, aby som sa nerozplakala alebo tak.

borkavan
2. jan 2014

@88summer88 ja som mala tiež MA v 12 tt. už je tomu rok aj 3 mesiace. To chce čas. Ale skôr lutujem, že som nemala vtedy priatela, lebo vtedy som mala ukažkovú ovulku aj pravidelnejší cyklus. Lenže on ma vtedy nechal. A teraz mám iného, ale už ten cyklus nie je čo býval a tak...
Takže daj si čas a samo ťa to napadne, že chceš dalšie dieťa.

zuzicek88
7. jan 2014

@borkavan tak to neni dobra kamoska,ked pred tebou machruje a ma taketo reci ked vie,ze teba sa nedari a tuzis po mimi,ja ti rozumiem viem ake to je a ked sa ta stale niekto vypytuje ci nie si tehu,sak keby som bud poviem sama,alebo mam brucho nie. ale neboj raz budez na toto len spominat,ked budes kocikat mimi uvidis