PCOS a neúspešná snaha o dieťa
Ahojte, mám 26. Už od mojich skorých 17 rokov bojujem s PCOS. Mala som cykly kde mi menstruacia dlho nechodila alebo vynechala. Často som chodila na vyvolávačky ale moj problém nikdy riešený nebol aj napriek môjmu apelovaní na gynekológa. Vždy mi navrhol len antikoncepciu. 3 roky sa s manželom intenzívne snažíme o dieťa. Pri úprave cyklu som možno 2-3 cykly užívala progesterón, vďaka ktorému sa to trochu napravilo a menštruácia príde každých cca 30 dní. Viem, že moje telo je v druhej faze cyklu, mam typicke priznaky ako bolest prs, avsak, ovulaciu zachytit nedokazem. Bola som pri lekarovi 17DC zo 3 krát a ani on nič nevidel. Robievam si aj ovulacne testy. Jeden krat bol takmer pozitivny ale ostatné nie. Uzivala som aj clostylbegyt a letrozol pomerne vysoke davky - 8 + 8 tabliet 3 a 4 D a stale nic. Graf bazalnej teploty ukazuje teplotu tak, ze nic nie je 100%. Vzdy len obdivujem tie ukazkove grafy inych zien. Okrem ineho uzivam aj metformin, inositol a euthyrox - znizena funkcia stitnej zlazy. Tu mam ale podla lekarov momentalne zastabilizovanu akurat anti TPO mam hodnotu 6,15. Viete mi nieco este poradit?
Alchemilku či pupalku si už skúšala?
Ja by som určite skúsila. Trošku si preštuduj bylinky.
Inak s euthyroxom sú vraj lepšie šance na otehotnenie.
Ale všetko je strašne individuálne.
@veva24 ano bol, ma teratozoospermiu ale lekar povedal, ze nevidi problem s takym spermiogramom otehotniet do 3 mesiacov. Na bakterie bol negativny.
@ninnnaaa my sme po 3r snazenia,ja pco a mu, teratozoospermia isli do car a tam mi povedali ze neni to nemozne ale je to nadlho. Tak sme isli rovno do ivf a uspesne. Dr ani iui nenavrhovala ze by to bola strata casu a penazi. Tiez som predtym aj clostil mala 7x a nic
@ninnnaaa smer car
Ja by som určite skúsila. Trošku si preštuduj bylinky.
Inak s euthyroxom sú vraj lepšie šance na otehotnenie.
Ale všetko je strašne individuálne.
@elz1920 pri hormonalnych liekoch s bylinkami opatrne radim
anti tpo byva aj vyššie a baby otehotneju aj donosia, niekolkonasobne vyššie
@ninnnaaa mala by su pouvazovat nad CAR. Ja som nechcela riesit umele oplodnenie, ani nebolo trrba. Ale z krvi mi urobili testy a sledovali moj cyklus cez sono. Nelatila som nic, lebo su to veci ktore bezne robi gynekolog len s lepsimi pristrojmu a inym pristupom. Po 2 mesiaci som ostala tehotna a co ma to stalo? Len ist tam, car nemam v meste kd ebyvam ale 70 km, takze som ubrala s pohodlnosti a isla. Oplatilo sa.
@ninnnaaa my sme po 3r snazenia,ja pco a mu, teratozoospermia isli do car a tam mi povedali ze neni to nemozne ale je to nadlho. Tak sme isli rovno do ivf a uspesne. Dr ani iui nenavrhovala ze by to bola strata casu a penazi. Tiez som predtym aj clostil mala 7x a nic
@anonym_e942c5 a dietatko zdrave? 😊 Mam kamosku s dietatom z IVF a ma velmi slabu imunitu. Ja to coraz castejsie ale zvazujem tiez
Uvedomte si, ze Pcos nie je u kazdeho rovnaka diagnoza. Pcos ma rozne podkategorie, preto co plati na jednu nemusi platit i u druhej.. treba zistit ci nemas v krvi mutacie, ak ano, ci to nie su take, ktore nevedia vstrebavat klasicku kyselinu listovu ( vtedy je vhodnejsie uzivat kyselinu 4.generacie napr.vitaminy natifem duo). Ak mas pcos s inzulinovou rezistenciou - vtedy je Metforim vhodny, inak nie. Tiez je vhodne mat dodatocne vysetrenia, vediet ci mas ok krvne dosticky tzn.nelepive. Ak nie su ok - treba uzivat nieco na riedenie napr.fraxiparine. Ak mas opakovane antifosfolipidové protilátky, tiez je mozno na zvazenie ci netreba to riesit fraxiparine alebo inym liekom. To ze nemas ovulaciu musi mat nejaky dovod, ak mas stitnu ok ale vysoky testosteron - co ti povedal endokrinolog co ti ten testosteron vytvara? Lebo to je tiez rozne , ak vylucil vazne choroby a nic nezistil iba ze to produkuju nadoblicky, tak je moznost otehotnenia , ak trosku stres a testosteron klesne. Ak nechces na ne nie moc dobre lieky, tak treba pracovat na svojom vnutri (vyhnut sa vsetkemu co ti robi stres a nevôlu pripadne to eliminovat na minimum, obklopit sa a robit len to co ti robi radost, hlboke dychove cvicenia su fajn, prechadzky atd.a zotrvat 3 az 6 mesiacov). Ocividne ti progresteron chyba , ked pises, ze az po nom mas cykly, treba trosku poupravit stravu podla cyklu (hlavne orechy a semiacka vhodne na pred ovulacnu fazu a potom orechy na poovulacnu ako su kešu orechy). Tak vysoke davky clostibelgyt a letrozol ked negungovali to je zahada, kontrolovali ti hodnotu rezervu vajicok AMH?
vyskúšať iného lekára?
vyskúšať iného lekára?
@anonym_36560b uz mam 5teho lekara s ktorym to riesim.
Uvedomte si, ze Pcos nie je u kazdeho rovnaka diagnoza. Pcos ma rozne podkategorie, preto co plati na jednu nemusi platit i u druhej.. treba zistit ci nemas v krvi mutacie, ak ano, ci to nie su take, ktore nevedia vstrebavat klasicku kyselinu listovu ( vtedy je vhodnejsie uzivat kyselinu 4.generacie napr.vitaminy natifem duo). Ak mas pcos s inzulinovou rezistenciou - vtedy je Metforim vhodny, inak nie. Tiez je vhodne mat dodatocne vysetrenia, vediet ci mas ok krvne dosticky tzn.nelepive. Ak nie su ok - treba uzivat nieco na riedenie napr.fraxiparine. Ak mas opakovane antifosfolipidové protilátky, tiez je mozno na zvazenie ci netreba to riesit fraxiparine alebo inym liekom. To ze nemas ovulaciu musi mat nejaky dovod, ak mas stitnu ok ale vysoky testosteron - co ti povedal endokrinolog co ti ten testosteron vytvara? Lebo to je tiez rozne , ak vylucil vazne choroby a nic nezistil iba ze to produkuju nadoblicky, tak je moznost otehotnenia , ak trosku stres a testosteron klesne. Ak nechces na ne nie moc dobre lieky, tak treba pracovat na svojom vnutri (vyhnut sa vsetkemu co ti robi stres a nevôlu pripadne to eliminovat na minimum, obklopit sa a robit len to co ti robi radost, hlboke dychove cvicenia su fajn, prechadzky atd.a zotrvat 3 az 6 mesiacov). Ocividne ti progresteron chyba , ked pises, ze az po nom mas cykly, treba trosku poupravit stravu podla cyklu (hlavne orechy a semiacka vhodne na pred ovulacnu fazu a potom orechy na poovulacnu ako su kešu orechy). Tak vysoke davky clostibelgyt a letrozol ked negungovali to je zahada, kontrolovali ti hodnotu rezervu vajicok AMH?
@anonym_cf513d No posledneho polroka mi progesteron nechyba menstruacia chodi sama. Skusim sa opytat na tie vysetrenia krvi.. Ovarialnu rezervu mam vysoku. Na testosteron nepovedal nic.. Ale kortizol mam vysoky, to je pravda.
v zahraničí?
v zahraničí?
@anonym_36560b prečo v zahranicí? Ved u nas mame tiez profesionalov.
@anonym_e942c5 a dietatko zdrave? 😊 Mam kamosku s dietatom z IVF a ma velmi slabu imunitu. Ja to coraz castejsie ale zvazujem tiez
@ninnnaaa máme už dve z jedného ivf a zdraví, choroby škôlkarské v medziach normy
To či je dieťa z prirodzeného otehotnenia alebo po ivf nemá vplyv na imunitu.
@ninnnaaa ja mám pcos už dlhé roky a ms mi vynechala aj rok. 5 rokov sme sa snažili a nič , dokonca som bola aj na ivf a nič. Potom som to všetko vzdala keď som mala 33 rokov a pila som alchemilkovy čaj, jedla listy špenátu a nastrúhala som si cviklu s mrkvou. 3 mesiace som nemala ms a napriek tomu som otehotnela a teraz mám zdravého 3 ročného syna. Nehovorím že toto 100% účinkovalo ale verím tomu že mi to aspoň kúsok pomohlo.
Ja tá chcem ukľudniť v tých grafoch tiež mám pco toto je graf v ktorom som aj otehotnela takže nám pomohlo toto : ako prvé hyfosy, samozrejme doplnky ako inositol, vitamín D 5000iu denne, kyselina listová, ovulacne testy - objednávala som z amazonu kvôli cene keďže som ich robila dosť dlho, meranie teploty nasadenie progrsteronu až 3 dni po prebehnutej ovulácii, sex obdeň - od pozitívneho ovu testu 3 dni po sebe keďže aj môj muž ma terato nestihnú sa tak hlavičky zdeformovať ;)
A keďže máš 30 dňové cykly tak vyzerá že to máš pekne pravidelne to máš také bez liekov ? Lebo to na pco nevyzerá prilož aký máš graf
A ešte akú máš hodnotu tsh?
Aké máš bmi?
A keďže máš 30 dňové cykly tak vyzerá že to máš pekne pravidelne to máš také bez liekov ? Lebo to na pco nevyzerá prilož aký máš graf
A ešte akú máš hodnotu tsh?
@kristinkaris Graf pozriem hneď ako budem doma. TSH mám 3.32. Užívala som 3 cykly progesterón a keď som prestala tak sa mi to upravilo. Mám 30 dní ale dnes napríklad už deň mešká čiže +- 2 dni.
Ja tá chcem ukľudniť v tých grafoch tiež mám pco toto je graf v ktorom som aj otehotnela takže nám pomohlo toto : ako prvé hyfosy, samozrejme doplnky ako inositol, vitamín D 5000iu denne, kyselina listová, ovulacne testy - objednávala som z amazonu kvôli cene keďže som ich robila dosť dlho, meranie teploty nasadenie progrsteronu až 3 dni po prebehnutej ovulácii, sex obdeň - od pozitívneho ovu testu 3 dni po sebe keďže aj môj muž ma terato nestihnú sa tak hlavičky zdeformovať ;)
@kristinkaris Je pravda, na priechodnosti som ešte nebola, akosi som potrebovala vypnúť a mám aj kúsok strach z toho. A vychádzali ti vždy ovulačné testy? Ja sa teda testujem ale jeden den mi silnie palicka a druhy den slabne. Nie je to preto že vypijem -viac alebo menej vody. Testy robím vždy po práci cca o 17-18:00. Raz mi tiež vyšlo všetko negatívne a lekár mi povedal, že vidí žlté teliesko.
@kristinkaris Je pravda, na priechodnosti som ešte nebola, akosi som potrebovala vypnúť a mám aj kúsok strach z toho. A vychádzali ti vždy ovulačné testy? Ja sa teda testujem ale jeden den mi silnie palicka a druhy den slabne. Nie je to preto že vypijem -viac alebo menej vody. Testy robím vždy po práci cca o 17-18:00. Raz mi tiež vyšlo všetko negatívne a lekár mi povedal, že vidí žlté teliesko.
@ninnnaaa Skús tú priechodnosť. Nám sa nedarilo, manžel mal tiež tú istú diagnozu čo tvoj. Išla som na "prefuky", zistili mi polypy, jeden nepriechodný vajcovod. To som bola koncom októbra a v decembri som už bola tehotná
@kristinkaris Graf pozriem hneď ako budem doma. TSH mám 3.32. Užívala som 3 cykly progesterón a keď som prestala tak sa mi to upravilo. Mám 30 dní ale dnes napríklad už deň mešká čiže +- 2 dni.
@ninnnaaa tak váha nie je taká katastrofa ale ak máš potvrdenu ÍR môže to byt problém. Ja odporúčam sa zamerať naozaj na stravu a úpravu IR na čo najlepšie hodnoty, nejde o to čo najviac schudnúť a čo najmenej jesť ale udržať stabilne hladiny glykemie a keď sa ti to bude dariť po cca mesiaci dvoch vyskúšať opäť letrozol. Hyfosy si dať urobiť samozrejme môžeš ale ak máš anovulacne cykly treba riešiť predovšetkým to. Vhodne je doplniť aj vitamín D a omega 3 🙂
@ninnnaaa tak ak máš inzulinivu rezistenciu, tak určite je potrebná dieta s obmedzením rýchlych sacharidov ale aj celkovo sacharidov v každej porcii.
Ja som mala ovuláciu pri PCOS vždy neskoro. Takže ak si dáš progesterón skôr ako dojde k ovulácií tak je to v keli. A niekedy príde fakt až na 45 . deň.
A obedziť stres na minimum. Prosto sa o sebe s láskou starať a žiť v čo najväčšom pokoji.

Bol manžel na spermiograme? Chyba nemusí byť len v tebe