Riešenie PCOS
Ahojte, kočky ktoré máte PCOS prosím poraďte mi. Viem, že je tu veľa diskusii o tom, ale nikde som nevidela realne môj problém s výsledkami ktoré mám. PCOS mi diagnostikovali tento rok. Mám vyšetrenie u svojej gynekologičky, diabetológ, endokrinológ. Štítnu žľazu nemám, váha, výška v norme, cukrovku nemám, ani citlivosť na inzulín. Cyklus mám pravidelný avšak nie ideálny - 35 dní, dĺžka menštruácie 6 dní. Mám anovulačný cyklus…nedostatok vitamín D, zvýšený testosterón nmol/l (zvýšené ochlpenie nemám), prolaktín skoro 33 ug/l, AMH 8,11 ug/l. Mám manžela, chceli by sme mat dieťa, sme spolu už dlho…reprodukčné centrum chcem navštíviť až keď to bude naozaj nutné, zatiaľ mi gynekologička nedala výmenný lístok, skôr mi odporučila ísť na program prirodzeného otehotnenia čo som ešte ani nepozerala čo je a clostylbegit nepomohol, mala som aj 4 mesiace vitamíny na PCOS ovosicare fertility ktoré mi tiež nepomohli. Prosím žienky ktoré toto máte, reálne sa Vám podarilo otehotnieť bez reprodrukčného centra? Vedeli ste si pomôcť aj sami na základe odporúčania od gynekológa? Ak áno, čo Vám pomohlo? Ďakujem všetkým za odpovede 🙏
@lucialucias ahoj tiez mam PCOS a za sebou jeden potrat minuly rok a teraz sa snažíme od januára zatial bez úspechu od jula mam predpísaný metformin - siofor tak uvidime dam tomu pol roka ak nie skúsime nieco ine od doktora, mam 28 rokov tak do 30 som si povedala ze to budem riešiť s gynekológom a ak sa nepodarí dovtedy tak pojdem do centra, popritom beriem macu, femibion, probiotiká a snažím sa jest zdravšie a športovať
@lucialucias ahoj tiez mam PCOS a za sebou jeden potrat minuly rok a teraz sa snažíme od januára zatial bez úspechu od jula mam predpísaný metformin - siofor tak uvidime dam tomu pol roka ak nie skúsime nieco ine od doktora, mam 28 rokov tak do 30 som si povedala ze to budem riešiť s gynekológom a ak sa nepodarí dovtedy tak pojdem do centra, popritom beriem macu, femibion, probiotiká a snažím sa jest zdravšie a športovať
@anonym_965bdd a teda cyklus aspon mas ja posledný pol rok mam aj 50 -60 dňové cykly a miesto klasickej menštruácie len spinenie 🥲
@lucialucias nepodarilo. Teda podarilo ale pri druhom. Prvy je cez ivf
@lucialucias cyklus pravidelný 35dni? To ej v pohode podľa mna. Nie každá žena aj bez pcos má 28dnove cyklus, majú aj 32,35.. ovulacia sledovaná u dr aspoň pár cyklov? Ovu môže byť aj neskôr napr 20dc pri 35dc cykle. Takze ak nechcete hneď reprodukčné centrum tak ak ste ovu nesledovali u dr, začala by slm tam, aspoň pár cyklov.
Ja mám pcos, s ex parnerom snaha o bábätko 2r, brala som kadejaké vitamíny a nič, mala som aj nadváhu.
S terajším parnerom, rok bez uspechu, ale ja cely život beriem duphaston alebo utrogestan na menzes inak ho naozaj nemám a ani žiadna ovu. Po roku sme šli do centra, keďže on mal v norme spermie, dali mi letrozol, gonasi a boli sme na iui, otehotnela som na prvý pokus. Prvá konzultácia a o mesiac na to som bola tehotná. V mojom prípade snaha o babo s kadejakými prípravami, strata času. Ale to nemusí byť u vás. Ja som bola doslova neplodná bez pomoci z centra. (Moja gyn nechcela mi dávať letrozol ak partner má zle spermie, aby tk nebolo zbytočne brat ťažké hormóny)
Ja len že nemáš štítnu žľazu t.z že ti ju vyoperovali alebo myslíš tak že nemáš žiadne ochorenie štítnej žľazy?
@lucialucias nepodarilo. Teda podarilo ale pri druhom. Prvy je cez ivf
@really8 druhý prirodzene? Som viac krát čítala, že pri pcos je problém otehotnieť, väčšinou to skončí iui alebo prevažuje viac ivf, ale druhé tehotenstvo je väčšinou neplánovane a prirodzene
@really8 druhý prirodzene? Som viac krát čítala, že pri pcos je problém otehotnieť, väčšinou to skončí iui alebo prevažuje viac ivf, ale druhé tehotenstvo je väčšinou neplánovane a prirodzene
@anonym_79c6be ano druhy prirodzene. Zrejme porod a to vsetko hormony okolo...proste zrazu sa mi rozbehla ovulacia co som nevedela a do 9m od porodu prislo prekvapenieeeeeee
Ja len že nemáš štítnu žľazu t.z že ti ju vyoperovali alebo myslíš tak že nemáš žiadne ochorenie štítnej žľazy?
@anonym_bea5b4 nemám žiadne ochorenie štítnej žľazi
@lucialucias cyklus pravidelný 35dni? To ej v pohode podľa mna. Nie každá žena aj bez pcos má 28dnove cyklus, majú aj 32,35.. ovulacia sledovaná u dr aspoň pár cyklov? Ovu môže byť aj neskôr napr 20dc pri 35dc cykle. Takze ak nechcete hneď reprodukčné centrum tak ak ste ovu nesledovali u dr, začala by slm tam, aspoň pár cyklov.
Ja mám pcos, s ex parnerom snaha o bábätko 2r, brala som kadejaké vitamíny a nič, mala som aj nadváhu.
S terajším parnerom, rok bez uspechu, ale ja cely život beriem duphaston alebo utrogestan na menzes inak ho naozaj nemám a ani žiadna ovu. Po roku sme šli do centra, keďže on mal v norme spermie, dali mi letrozol, gonasi a boli sme na iui, otehotnela som na prvý pokus. Prvá konzultácia a o mesiac na to som bola tehotná. V mojom prípade snaha o babo s kadejakými prípravami, strata času. Ale to nemusí byť u vás. Ja som bola doslova neplodná bez pomoci z centra. (Moja gyn nechcela mi dávať letrozol ak partner má zle spermie, aby tk nebolo zbytočne brat ťažké hormóny)
@anonym_79c6be a áno bola som sledovaná pár cyklov na ovulaciu, ale nič…
@anonym_79c6be ano druhy prirodzene. Zrejme porod a to vsetko hormony okolo...proste zrazu sa mi rozbehla ovulacia co som nevedela a do 9m od porodu prislo prekvapenieeeeeee
@really8 a dávali ste si pozor či vôbec? 😀 áno počula som že pôrod telo ako keby nakopol. My chceme tiež druhé bábätko, keď porodim tak po pól roku si prestať dávať pozor. Ak sa nepodarí do roka od vredy, tak pôjdeme zas do centra
@anonym_79c6be a áno bola som sledovaná pár cyklov na ovulaciu, ale nič…
@lucialucias tal potom skúste car. Možno dopadnete tak ako my. Mne stačilo lieky na ovu, hneď prvý cyklus som otehotnela
@lucialucias a brala si aj clostylbergit? Koľko cyklov? Toto som asi neprecitala
@lucialucias a brala si aj clostylbergit? Koľko cyklov? Toto som asi neprecitala
@anonym_79c6be dva cykly som brala clostyl a nič..bola som sledovaná aj na ovulaciu v tomto case a nič ani náznak ☹️
@really8 a dávali ste si pozor či vôbec? 😀 áno počula som že pôrod telo ako keby nakopol. My chceme tiež druhé bábätko, keď porodim tak po pól roku si prestať dávať pozor. Ak sa nepodarí do roka od vredy, tak pôjdeme zas do centra
@anonym_79c6be nedavali sme si pozor. My sme sa pred tym snazili 6r takze sme boli v tom ze to nepojde. Nesledovala som si ovulaciu proste to vypalilo.
@anonym_79c6be dva cykly som brala clostyl a nič..bola som sledovaná aj na ovulaciu v tomto case a nič ani náznak ☹️
@lucialucias aha. Takze ani po clostyle nebola ovu? Možno treba skúsiť viac cyklov
@anonym_79c6be nedavali sme si pozor. My sme sa pred tym snazili 6r takze sme boli v tom ze to nepojde. Nesledovala som si ovulaciu proste to vypalilo.
@really8 áno v podstate tiež sme sa dlho snažili takze aj po pôrode by sme si nedávali pozor 😀 možno to vyjde možno nie
Ahoj,
Ja som bola na tom celkom podobne, váha v norme, cyklus od 33 do 40 dni, štítna žľaza OK, ochlpenie zvýšené len minimálne, žiadne problémy s inzulínovou rezistenciou, nedostatok vitamínu D…
Napriek váhe v poriadku mi veľmi pomohlo jednak cvičenie (na nete nájdeš kopu PCOS workout videí, to odporúčam pozrieť lebo napr intenzívne cvičenie pri PCOS vraj nie je najlepšie), dávala som si viac pozor na stravu (fakt si treba sledovať najmä prijem bielkovin) a najmä mi pomohol Inofolic Premium Combi (aj keď mám normálne BMI) a naozaj pravidelne brat aj vitamín D.
Cyklus sa mi nenapravil ale nabehla mi ovulacia a otehotnela som pri prvom pokuse.
Zatiaľ som len 4. mesiac takže len dúfam v šťastný koniec ale za mňa toto stojí za vyskúšanie 🙂
Hormonálna joga a čistý inozitol (nie prípravky pre budúce mamičky) a kyselina listová. Ovulácia prišla asi po troch mesiacoch cvičenia, tehotenstvo po polroku
@lucialucias ahoj, mne 2 a pol roka neprisla ovulacia. Zacala som ovulovat 3 mesiace dozadu, kazdy cyklus potvrdeny. Co mi pomohlo - d chiro myo inositol v pomere 40:1 (na eshope najdes znacka Acepharma), omega 3 terapeuticka davka znacky generica (4 kapsule), kyselina listova, jod, fytosoja, vitamin D 4000 UI, magnezium + p-5-p (forma B6). Dalej mi pomohlo cvicenie 10 minut kardio + 50 minut silovy trening, viac zeleniny a najma vlakniny, absolutne obmedzenie sladkeho na pol roka. Nieco z toho mi pomohlo, teraz po 2,5 roku sa zaciname snazit. Dnes som mala 7 DPO a progesteron mi namerali 43 nmol/l
@lucialucias ahoj, mne 2 a pol roka neprisla ovulacia. Zacala som ovulovat 3 mesiace dozadu, kazdy cyklus potvrdeny. Co mi pomohlo - d chiro myo inositol v pomere 40:1 (na eshope najdes znacka Acepharma), omega 3 terapeuticka davka znacky generica (4 kapsule), kyselina listova, jod, fytosoja, vitamin D 4000 UI, magnezium + p-5-p (forma B6). Dalej mi pomohlo cvicenie 10 minut kardio + 50 minut silovy trening, viac zeleniny a najma vlakniny, absolutne obmedzenie sladkeho na pol roka. Nieco z toho mi pomohlo, teraz po 2,5 roku sa zaciname snazit. Dnes som mala 7 DPO a progesteron mi namerali 43 nmol/l
A este COQ10 🙂 idealne ubichinon
@lucialucias mne umelé hormóny nepomohli. Takže tuto u mňa cesta skončila.
Začali sme s manželom cvičiť, prešla som vtedy na surovú stravu a zrazu som otehotnela.
Druhé dietasom tiež otehotnela po pár mesiacoch na surovej strave. Tretie sme čakali vyše roka kým sa podarilo. To sme si vraveli, že ak sa podarí tal bude. Ak nie tak nie.
A štvrté je totálne prekvápko.
Žiadne z detí som neotehotnela v strede cyklu. Prvé tri boli od 18.dňa cyklu a neskôr a štvrté na 4.deň cyklu.
@lucialucias ahoj, podľa toho, čo píšeš a výsledkov, ktoré uvádzaš, hladiny estrogénu a progesterónu nie sú v rovnováhe - estrogén je zrejme v dominancii a progesterón sa neuvoľňuje dostatočne. Je pravdepodobné, že v určitej miere môžeš mať aj inzulínovú rezistenciu (napriek ok výsledkom), o ktorej napovedá aj ten zvýšený testosterón bez ochlpenia. Môžeš začať úpravou životného štýlu (o tom nič nepíšeš, takže tu nejdem mudrovať 🙂), základom je spánok, pohyb, vyvážená strava, fasting je veľmi účinný nástroj, pokiaľ je správne nastavený podľa Tvojich individuálnych potrieb, doplnky stravy ako výrazné zvýšenie vitamínu D+K2, zinok, magnézium glycinát. Ak Ťa zaujíma viac, pýtaj sa 🙂 pekný večer prajem, Petra

@lucialucias doplním testosterón mám zvýšený 2,28 nmol/l