icon

Skúsenosti so sklerózou multiplex a rodičovstvom

26. okt 2025

Ahojte baby, chcela by som počuť váš názor. Moja situácia je: mám 30+ a dve školkovné deti, priateľ tiež 30+ je bezdetný,ale má sklerózu multiplex zatiaľ v remisii. Veľmi by chcel svoje dieťa a ja sa zas bojím ,že keď sa mu choroba rozbehne tri deti plus, keď to mám tak hnusne napísať on bude potrebovať pomoc, nezvládnem. Zároveň sa bojím,aby chorobu aj dieťa nepodarilo. Máte niektorá skúsenosti s touto chorobou? Šli by ste do dieťaťa? Vzťah je super, chápem aj jeho túžbu po vlastnom dieťati, ale mám strach,reálne ani nepoznám nikoho kto trpí touto chorobou ako to rokmi pokračuje atď. Internet preštudovaný,ale aj tak v tom tápem.

anonym_fee521
26. okt 2025

poznam dva pripady, chlap uz ma teraz okolo 40tky normalne funguje, chodi, beha, ma 2 deti normalne manzelstvo. Zena okolo 40tky, dve deti tiez je kvazi uplne ok

prasiatko30
26. okt 2025

Ja by som sa bala, ze dieta zdedi rovnaku chorobu ako otec. Nedokazala by som to urobit vlastnemu dietatu

bonboniera
26. okt 2025
@prasiatko30

Ja by som sa bala, ze dieta zdedi rovnaku chorobu ako otec. Nedokazala by som to urobit vlastnemu dietatu

@prasiatko30 skleroza nie je dedicna

anonym_fab37b
26. okt 2025

Každý prípad a stav je iný. Mne na SM zomrela kamarátka. U nej to šlo rýchlo, diagnostika, ochrnutie dolnej časti tela, chvíľu na to strata pravej hornej končatiny a potom veľmi rýchly progres choroby. Tiež poznám pána, u ktorého ho postupuje rovnako, ale pomalšie. Obaja majú deti, pán už aj vnúčence a deti sú zdravé. Taktiež poznám x iných ľudí, na ktorých by nikto nikdy nepovedal, že majú SM, žijú bežný život, majú rodiny. Sama som v procese diagnostiky, čakám na Mri... Mám 40 a 3 deti, pracujem v zdravotníctve. Kebyže mám dg pred deťmi, iste váham a poradím sa s odborníkom. Ale SM nie je ochorenie, ktoré sa priamo dá zdediť po rodičovi, no predispozícia je vyššia o cca 2-3%

doriiis
26. okt 2025
@bonboniera

@prasiatko30 skleroza nie je dedicna

@bonboniera ... Dedičná priamo nie je ale genetická predispozícia zvyšuje riziko jej vzniku

bonboniera
26. okt 2025
@doriiis

@bonboniera ... Dedičná priamo nie je ale genetická predispozícia zvyšuje riziko jej vzniku

@doriiis ako píše prispievatelka nad tebou, tie percenta sú nízke, ale hej, je to na každého osobnom zvážení

anonym_e543ef
26. okt 2025

@anonym_autor poznam babu co to ma 10 rokov a nema nove loziska. ono su rozne stupne ochorenia. poznam pani co s tym zila 25 rokov. este od diagnozy. dovtedy budu deti velke a budu pomahat.

majamat
26. okt 2025

je to orzne neda sa predpokladat,a ko an tom bude, v dnesnej dobe existuju leiky, co dokazu velmi pomahat. no moze sa stat, ze budes mat na krku aj svojho priatela. musis ratat s oboma scenarmi,a j by si mala 3 dieta. nikto ti nepovie ako to bude.
poznala som zienku, ktora od porodu syna mala dg SM. asi do 55r sa jej stav zhorsil natolko, ze bola uolne leziaca, navyse jej stav bol komplikovany dalsimi dg.

amdornik
26. okt 2025

keby som nemala vlastné deti, riskla by som to. pretože správne predpokladáš, že môže nastať situácia, že sa budeš musieť postarať aj oňho. možno to nenastane, ale to sa nedá predvídať, choroba môže postupovať 40 rokov, ale aj 4 roky do úplného konca. je nevyspytateľná.
keby som bola v tvojej situácii a mala už 2 deti, nešla by som do toho za týchto okolností. aj vzhľadom k tomu, že deti máš, zo strany tvojho priateľa je trochu egoistické žiadať po tebe tretie, len preto, aby on mal dieťa. na toto by si mal nájsť partnerku bezdetnú, pretože postarať sa v najhorších časoch o chorého a jedno dieťa a o chorého a 3 deti, je sakra rozdiel. takže nie, v tvojom prípade byť, tak nesúhlasím a navrhnem partnerovi, aby si našiel na toto primeranú partnerku.

amdornik
26. okt 2025
@anonym_e543ef

@anonym_autor poznam babu co to ma 10 rokov a nema nove loziska. ono su rozne stupne ochorenia. poznam pani co s tym zila 25 rokov. este od diagnozy. dovtedy budu deti velke a budu pomahat.

@anonym_e543ef je to trošku mimo tému, ale deti budú mať o 25 rokov svoje životy, prečo by mali pomáhať? je tu milión diskusií na túto tému. deti máme mať preto, že im dáme život, nie preto, aby sa o nás starali a robili nám opatrovateľov, keď budú dospelí. na toto by som nespoliehala. ale v súvislosti s tým mi napadla ešte jedna vec,

@anonym_autor a to tá, že aj keby všetko dobre dopadlo a tá choroba ho "dobehne" o 30-40 rokov, OK, deti vyrastú, odídu z domu. ty budeš mať tiež 60-70 rokov, možno budeš slabá, možno budeš mať nejaké diagnózy a jemu sa výrazne pohorší a bude potrebovať 2-3 roky intenzívnu starostlivosť. prejdi si v hlave aj taký scenár, ono všetko je možné. aj to dobré, aj to zlé. no a rozhodni sa sama.

katulienkax
26. okt 2025

Ja by som tretie nechcela ani so zdravym dalsim muzom. Ale nie kvoli SM ale dve deti a predchadzajuci rozpadnuty vztah by minpostacoval ako upozornenie ze 2 zdrve deti su viac ako dost

anonym_37a85f
26. okt 2025
@doriiis

@prasiatko30
@doriiis pravdepodobnost je 3-4 percenta, to uz aj rakovina je v dnesnej dobe pravdepodobnejsia. Takze tento aspekt by som absolutne do uvahy nebrala.

krasneleto
26. okt 2025

@anonym_autor moj laicky nazor... skleroza nie je dedicna, dedicna je len predispozicia a to nie je az take percento... co ale je v hre... muz, ktorý toto ochorenie ma, je v remisii... aktualne... mozno aj dlhodobo, a mozno aj navzdy bude mat relapsy pod kontrolou... ale to je vsetko v rovine "mozno" " hadam" " asi". ako bude prebiehat jeho ochorenie ti nikto nezaruci... ja osobne by som do tretieho dietata v dnesnej dobe nesla ani so zdravym muzom, nie to s muzom s SM.... za mna NIE

anonym_3579bd
26. okt 2025

Nezavisle od choroby… zvladnes 3 deti financovat a starat sa sama ak by sa nieco stalo? Mas 2 deti, kt by uz mozno ziarlili na mimino, kt prinasa urcite obmedzenia navyse iny otec … ale ak by choroba postupila? Vzdy sa moze nieco stat. Riskovala by som dieta, len ak by som nemala ziadne. 1 dieta + 1 chora osoba je tazke … ale da sa to nejak. V tvojom pripade nie. Hororovy scenar … nejaky sub pocas tvojej materskej … vypadok prijmu priatela (nie je ani manzel, cize ani neskor vdovsky ani nic) ty s miminom a 2 detmi .. no moze ta slak trafit … ak ste na tom tak, ze si mozete dovolit opatrovatelku atd ok, stredna vrstva - no go.

unicornlady
26. okt 2025

Ja by som tiež bola veľmi opatrná a zvažovala pre a proti.
Tvoj priateľ je finančne ako na tom?

katulienkax
26. okt 2025

Nestačia tuna príbehy žien s 3 detmi od dvoch a viacerých mužov? Aj zdravému zvykne preskočiť a ženu nechá samu.

barbara_lux
26. okt 2025

Ja mam SM a určite by som si dalšie dieťa "nerobila", je to absolutne nevyspytatelna choroba, teraz je ok ale zajtra rano sa može zobudiť nepohyblivý, je t z jeho strany hrzne nezodpovedné chcieť dieta. Zvladneš sa starať o 3 deti a ešte aj dospelého človeka, ktorý bude na teba odkázaný? Máte dostatok penazí aby ste mohli v klude žiť ak bude priatel imobilný a bez príjmu? ak si s týmto ok tak šup do tretieho..

autor
26. okt 2025

Ďakujem baby za názory

anonym_99abbc
26. okt 2025

@anonym_autor mam skúsenosť moj ex partner úprimne aj on chcel dieta ale boli dni kedy ho tak neskutočne bolela hlava ze aj 3 dni nevyšiel z postele ....on ani na zavhod neprešiel....ked sme išli do obchodu z nicoho nic spadol na zem ako opitý.A ano boli aj super dni a áno aj s touto chorobou majú deti ale uz máš deti dve prosim bud sebecká a mysli na seba a na tie dve detičky co máš a partner ich môže ľúbiť ako svoje .

anonym_f411ff
26. okt 2025

@anonym_autor manzelova mama mala . Prisli na to ,ked mal asi 11 a 17 narodeniny uz boli bez nej. A taktiez jeho teta mala a zomrela 2 roky spat , myslim ze mala okolo 60tky.

anonym_f411ff
24. nov 2025
@anonym_f411ff

@anonym_autor manzelova mama mala . Prisli na to ,ked mal asi 11 a 17 narodeniny uz boli bez nej. A taktiez jeho teta mala a zomrela 2 roky spat , myslim ze mala okolo 60tky.

@anonym_f411ff a nevetim, ze to tu niekedy napisem. Mesiac od mojho komentu tu, diagnostikovali sm aj manzelovi. A mne sa zrutil svet. Tak ti rovno hovorim, ziadne dieta neries!