Tehotenstvo a kardio pacient - skúsenosti
Plánujete alebo ste tehotná a máte zdravotné problémy zo srdcom? Chcela by som sa opýtať ako to zvládate alebo len uvažujete mať bábätko. S manželom sme mali jedno neúspešne IVF a dosť zle som to znášala hormonálnu liečbu. Na kardiologii mi povedali, že mám zlé výsledky a neodporúčajú mi mať dieťa. Chcela by som vyskúšať vklad, lebo normálne splodiť bábo sa nám nedarí. Stále dúfam, že sa to dá zvládnuť ale veľa ma odhovaraju od toho. Ak by tu bola žienka, ktorá má diagnózu L-TGA podľa seninga bola by som veľmi rada. Som zúfalá. Všetkým Vám prajem aby ste mali svoje vytúžené bábätko.
@27mirka27 ahoj, no toto je ťažká otázka a najlepšie ti budu vedieť odpovedat v špecializovanom centre, kardio centre, kde ta operovali. Určite si v dlhodobej starostlivosti. Po tejto srdečnej vade, ak teda hovoríme o transpozícii veľkých ciev srdca ( nie som kardio), sa môžu vyvinúť problémy s chlopnami, rytmom a podobne, preto to rieš s kariologmi/kardiochirurgami. Ale určite ženy aj po tejto op donosili deti. Otázka je len v akom stave je tvoje srdiečko. Máš plucnu hypertenziu? Máš insuficiencie chlopní? Máš poruchy rytmu/kardio stimulátor?
Ja ti prajem, nech to dopadne tak ako ty chceš, ale tu ti bohužiaľ neporadíme.
A neuvažovali ste s manželom o adopcii?
@pseudomonas87 ja by som sa musela pohrabat v papieroch sa ti priznám čo presne tam je. No ale už niekoľko rokov mi bolo povedané, že radšej to nemám riskovať. Adopcia je posledná voľba. Chcem sa naisto rozhodnúť nad adopciou do konca roka. Možno blbosť ale už nad adopciou rozmýšľam 2 roky po IVF. Len človek ako sa povie, stále v kútiku duše verí že sa to dá
@27mirka27 ja na tvojom mieste by som si vypýtala ešte iný nezávislý názor, u iného kardiológa.... Predsa len sa to môže líšiť aj podľa skúseností. Ako často chodíš na Kontroly? A máš obtiaže napríklad pri námahe?
@27mirka27 ono to závisí od toho, v akom stave je aktuálne tvoje srdce, akú má funkciu práva komora, ľavá komora, aj chlopne, a ďalšia vec je - užívaš teraz nejaké lieky, alebo si v stabilizovanom stave a len chodíš na kontroly ? Pretože aj veľa kardiologickch liekov sa nevie užívať v tehotenstve, lebo ohrozujú bábätko, môžu spôsobiť vážne poškodenie. Si sledovaná v NUSCHu v Bratislave, alebo v inom špecializovanom pracovisku? To že ti neodporúčajú tehotenstvo, ti povedali kde? Tvoj kardiológ v tvojom meste alebo v NUSCHU? Ja by som sa asi spýtala na názor v NUSCHU, prípadne aj lekári z detského kardiocentra vedia veľa , keďže oni hlavne najviac sa starajú o pacientov s vrodenými srdcovými chybami. Skús napr. Dr Kaldarárovu skonzultovať, ona pracuje aj v detskom kardiocentre aj na NUSCHu, prírodné aj iných lekárov odtiaľ ktorí tomu rozumejú. Je jasné že tehotenstvo v tvojom prípade je rizikové, ale možno nie je nemožné, lekari radšej povedia nie aby sa vyhli - nemuseli riešiť komplikácie, ale závisí to od toho v akom stave je teraz tvoje srdce. Ako funguje s v bežnom živote, ako zvládaš námahu, šport,...